Τι είναι το σαράκι ξύλου;

Το Σαράκι ξύλου είναι  έντομο το ποιο η προνύμφη σε μορφή σκουλήκι προκαλεί ζημιά σε ξύλινη τη στεγή, το ξύλινο πάτωμα. Προκαλεί ζημιά επίσης στα έπιπλα και πάσης φύσης ξύλου είτε είναι στο δασός είτε είναι επεξεργασμένο  σε έπιπλα του  σπιτιού. Είναι  από τα ξυλοφάγα έντομα δύσκολα στη καταπολέμηση.

Διαβάστε περισσότερα:
Ξυλοφάγα έντομα
Ειδή σαρακιού, του σκληρού και μαλακού ξύλου
Κύκλος ζωής 
Καταπολέμηση 
Τερμιτες
Υπόγειοι Τερμίτες, Τερμίτες ξηρού ξύλου, Τερμίτες Υγρού Ξύλου
Καταπολέμηση τερμιτών
Καταπολέμηση τερμιτών στη Ελλάδα
Πιθανότητες προσβολής ξύλου από έντομα
Προσβολές από ξυλοφάγα έντομα
Προστασία από τα έντομα ξύλου

Τα φάρμακα, η πυρεθρίνες που είναι στη αγορά εγκεκριμένες για εσωτερικούς χώρους είναι μικρής διαρκείς για την καταπολέμηση του σαράκι. Η πυρεθρίνες προστατεύουν το ξύλο προληπτικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Παλιά για πρόληψη αλείφανε το ανεπεξέργαστο ξύλο με πετρέλαιο, προστάτευε κάπως το ξύλο. Σήμερα τα καλά ξύλα είναι επεξεργασμένα με ειδική θερμικοί μέθοδο και σπάνια πιάνουν σαράκι. Έχουμε τονίσει και σε άλλα άρθρα ότι ο εχθρός του ξύλου είναι η υγρασία. Η αύξηση της υγρασίας στο επεξεργασμένο ξύλο το κανί ευαίσθητο  από τις μολύνσεις του σαράκι με αποτέλεσμα να χρειάζεται απεντόμωσης.

Πώς μολύνετε ένα σπίτι από το σαράκι;

• Το σπίτι είναι σε δασώδη περιοχή και το σαράκι βρίσκετε στη φύση. Μολύνει το σπίτι πετώντας.
• Η ξυλιά που βάλαμε στη κατασκευή του σπιτιού ήταν μολυσμένη.
• Αγοράζοντας έπιπλα ή ειδή από ξύλο μολυσμένα από το σαράκι
• Μολύνοντας το σπίτι με ξύλα για το τζάκι

Τι προβλήματα δημιουργεί.

Είναι παράσιτα του ξύλου (τρέφονται με ξύλο), αναπαράγεται την ανοίξει. Τοποθετούν τα αβγά τους στην επιφάνεια του ξύλου. Οι προνύμφες που αναπτύσσονται, δημιουργούν σήραγγες στο ξύλο με αποτέλεσμα να μειώνουν την εμπορική αξία.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί  με τις σήραγγες είναι η μείωση της μηχανικής αντοχής και στήριξης των κατασκευών ξύλου. Πολλά προβλήματα δημιουργεί σε εσωτερικές ξύλινες κατασκευές όπως πατώματα ξύλου και πόρτες. Είναι απειλή, γιατί αποτελεί το σπουδαιότερο εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων που προορίζονται για έργα, όπως η στέγες σπιτιών, πατωμάτων σπιτιών, έργον τέχνης, εκκλησιές, κ.λπ. Είμαστε ειδικευμένη στη καταπολέμηση του σαράκι του ξύλου βλέπετε της εργασίες μας.

Σαράκι  ξύλου, σε σκληρά και μαλάκα ξύλα.

σαράκι ξύλου

Μερικά σαράκια ξύλου αναπτύσσονται όχι μόνο στα ακατέργαστα και κατεργασμένα ξύλα αλλά και σε ξύλα των δασών με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές στη εμπορική αξία του ξύλου.

Το σαράκι είναι δυο ειδή:

Σαράκια  που επηρεάζουν το μαλακό ξύλο όπως το ξύλο του πεύκου

Σαράκια που επηρεάζουν τα σκληρά ξύλα όπως το ξύλο του δρυς.


Πώς διαπιστώνουμε την προσβολή.

Σαράκι ξύλου
Η προσβολή του σαρακιού εμφανίζεται με: οπές στα ξύλα, παρουσία λεπτής σκόνης, χαρακτηριστικό θόρυβο, τον θόρυβο του σαρακιού.

Είναι ζωύφιο με τρία στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη- σκουλήκι, νύμφη. Το σκουλήκι προκαλεί σημαντικές ζημιές στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στα νησιά, στα εξοχικά και λιγότερο στις μεγαλουπόλεις λόγω υγρασίας. Η υγρασία ευνοεί τις σήψεις και αυτές με τη σειρά τους την εύκολη ανάπτυξη του σαράκι.