Τι είναι το σαράκι ξύλου;

Το Σαράκι ξύλου είναι  έντομο το ποιο η προνύμφη σε μορφή σκουλήκι προκαλεί ζημιά σε ξύλινη στεγή, το ξύλινο πάτωμα. Προκαλεί ζημιά επίσης στα έπιπλα και πάσης φύσης ξύλου είτε είναι στο δασός είτε είναι επεξεργασμένο  σε έπιπλα του  σπιτιού. Είναι  από τα ξυλοφάγα έντομα δύσκολα στη καταπολέμηση.

Διαβάστε περισσότερα:
Ξυλοφάγα έντομα
Ειδή σαρακιού, του σκληρού και μαλακού ξύλου
Κύκλος ζωής 
Καταπολέμηση 
Τερμιτες
Υπόγειοι Τερμίτες, Τερμίτες ξηρού ξύλου, Τερμίτες Υγρού Ξύλου
Καταπολέμηση τερμιτών
Καταπολέμηση τερμιτών στη Ελλάδα
Πιθανότητες προσβολής ξύλου από έντομα
Προσβολές από ξυλοφάγα έντομα
Τη ζημιές προκαλεί;

Είναι παράσιτα του ξύλου (τρέφονται με ξύλο), αναπαράγεται την ανοίξει. Τοποθετούν τα αβγά τους στην επιφάνεια του ξύλου.

  • Οι προνύμφες που αναπτύσσονται, δημιουργούν σήραγγες στο ξύλο με αποτέλεσμα να μειώνουν την εμπορική αξία.
  • Μειώνει την αισθητική του ξύλου.
  • Μειώνει την μηχανική αντοχή του ξύλου.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί  με τις σήραγγες είναι η μείωση της μηχανικής αντοχής και στήριξης των κατασκευών ξύλου. Πολλά προβλήματα δημιουργεί σε εσωτερικές ξύλινες κατασκευές όπως πατώματα ξύλου και πόρτες. Είναι απειλή, γιατί αποτελεί το σπουδαιότερο εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων που προορίζονται για έργα, όπως η στέγες σπιτιών, πατωμάτων σπιτιών, έργον τέχνης, εκκλησιές, κ.λπ. Είμαστε ειδικευμένη στη καταπολέμηση του σαράκι του ξύλου

Προστασία από τα έντομα ξύλου

Τα φάρμακα, η πυρεθρίνες που είναι στη αγορά εγκεκριμένες για εσωτερικούς χώρους είναι μικρής διαρκείς για την καταπολέμηση του σαράκι. Η πυρεθρίνες προστατεύουν το ξύλο προληπτικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Παλιά για πρόληψη αλείφανε το ανεπεξέργαστο ξύλο με πετρέλαιο, προστάτευε κάπως το ξύλο. Σήμερα τα καλά ξύλα είναι επεξεργασμένα με ειδική θερμική μέθοδο και σπάνια πιάνουν σαράκι. Έχουμε τονίσει και σε άλλα άρθρα ότι ο εχθρός του ξύλου είναι η υγρασία. Η αύξηση της υγρασίας στο επεξεργασμένο ξύλο το κανί ευαίσθητο  από τις μολύνσεις του σαράκι με αποτέλεσμα να χρειάζεται απεντόμωση.

Πώς μολύνετε ένα σπίτι από το σαράκι;

• Το σπίτι είναι σε δασώδη περιοχή και το σαράκι βρίσκετε στη φύση. Μολύνει το σπίτι πετώντας.
• Η ξυλιά που βάλαμε στη κατασκευή του σπιτιού ήταν μολυσμένη.
• Αγοράζοντας έπιπλα ή ειδή από ξύλο μολυσμένα από το σαράκι
• Μολύνοντας το σπίτι με ξύλα για το τζάκι

βλέπετε της εργασίες μας.

Σαράκι  ξύλου, σε σκληρά και μαλάκα ξύλα.

σαράκι ξύλου

Μερικά σαράκια ξύλου αναπτύσσονται όχι μόνο στα ακατέργαστα και κατεργασμένα ξύλα αλλά και σε ξύλα των δασών με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές στη εμπορική αξία του ξύλου.

 Ειδή σαρακίου.

Σαράκια  που επηρεάζουν το μαλακό ξύλο όπως το ξύλο του πεύκου

Σαράκια που επηρεάζουν τα σκληρά ξύλα όπως το ξύλο του δρυς.

Πώς διακρίνουμε την προσβολή;

Σαράκι ξύλουΗ προσβολή του σαρακιού εμφανίζεται με: οπές στα ξύλα, παρουσία λεπτής σκόνης, χαρακτηριστικό θόρυβο, τον θόρυβο του σαρακιού.

Είναι ζωύφιο με τρία στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη- σκουλήκι, νύμφη. Το σκουλήκι προκαλεί σημαντικές ζημιές στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στα νησιά, στα εξοχικά και λιγότερο στις μεγαλουπόλεις, λόγω υγρασίας. Η υγρασία ευνοεί τις σήψεις και αυτές με τη σειρά τους την εύκολη ανάπτυξη του σαράκι.

Πώς να προσδιορίσετε μια ενεργή προσβολή του ξύλου

Μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε εάν έχετε ενεργή προσβολή στο ξύλο, καθώς η κύρια ζημιά προκαλείται μέσα στην ξυλεία και είναι απίθανο να δείτε ορατά αποτελέσματα για χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε πιθανή προσβολή από τα ξυλώδη σκουλήκια:
• Μικρές στρογγυλές τρύπες στο ξύλο σας, συνήθως διαμέτρου 1mm έως 5mm
• Λεπτή σκόνη γύρω από αυτές τις τρύπες.
• Φαγωμένες άκρες σε σανίδες και δοκούς
• Σήραγγες μέσα στην ξυλεία.
• Αδύναμα ή κατεστραμμένα ξυλεία ή δάπεδο
• Ένας χαρακτηριστικός θόρυβος, θόρυβος του σαρακιού.

Πότε εμφανίζονται;

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (η περίοδος από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο), μπορείτε επίσης να εντοπίσετε ξύλινα σκαθάρια ξύλου που εξέρχονται από οπές μέσα στην ξυλεία. Μόλις ένα σκαθάρι με ξύλο βγει από την απόκρυψη, ενστικτωδώς πηγαίνει προς το φως. Ελέγξτε λοιπόν για ζωντανά ή νεκρά σκαθάρια γύρω από μια υποψία μόλυνσης από ξυλώδη σκουλήκια και στα παράθυρα.
Οι τρύπες εξόδου είναι ίσως το πιο προφανές σημάδι, αλλά δεν συμβαίνουν έως ότου τα ενήλικα σκαθάρια είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την ξυλεία. Έτσι είναι καλή πρακτική να ψάχνετε για σημάδια στο πίσω ή κάτω μέρος των παλαιών επίπλων.
Η εύρεση τρυπών και πλαισίων στα έπιπλα ή στο δάπεδο σας δεν είναι πάντα ανησυχητική, μπορεί να είναι μόνο σημάδια προηγούμενης μόλυνσης από ξυλώδεις έντομα, τα οποία έχουν παραμείνει αδρανής. Εάν δεν είστε σίγουροι, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γεωπόνο εντομολόγο..

Πού μπορείτε να βρείτε σαράκι ξύλου;

Το σαράκι του ξύλου μπορεί να βρεθεί στις επιφάνειες του ξύλου, όπως:
• Πατώματα
• Έπιπλα
• Δοκοί / δοκάρια
• Ξυλεία στέγης
• Βαμμένες ξύλινες επιφάνειες
• Ξύλινα εργαλεία
• Ξυλουργικά και δομικά ξυλεία
• Διακοσμητική ξυλουργική
• Μουσικά όργανα

Τι προσελκύει το σαράκι του ξύλου;

Διαφορετικά είδη σκαθάρια ξύλου επηρεάζουν διαφορετικά είδη ξύλου. Μερικοί προτιμούν τα μαλακά ξύλα όπως το πεύκο, η και το κέδρος. Ενώ άλλοι προτιμούν σκληρά ξύλα όπως δρυς, τέφρα και μαόνι. Όλα τα σκαθάρια ξύλου προτιμούν ξύλο με υγρασία, γιατί είναι πιο εύκολο να μασάτε!
Το κοινό σκαθάρι επίπλων μπορεί να βρεθεί τόσο σε μαλακό ξύλο όσο και σε σκληρό ξύλο. Παρόλο που έχει βρεθεί σε οποιοδήποτε μέρος, προτιμάει γενικά υγρά δάπεδα όπως ξυλόγλυπτα και έπιπλα που έχουν φθαρεί ή δεν έχουν καθόλου βερνίκι.

Τα θηλυκά έντομα επίπλων τείνουν να επιλέγουν τα σκληρά ξύλα με περιεκτικότητα σε υγρασία 28% ή μεγαλύτερη για να δώσουν στις προνύμφες τους την καλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν τους ενήλικες. Ωστόσο, μπορεί να βρούμε προνύμφη ζωντανή σε ξυλεία με περιεκτικότητα σε υγρασία 12%. Το στεγνό ξύλο και με λίγη υγρασία είναι πιο ανθεκτικό στη μόλυνση. .
Οι κοινές προνύμφες επίπλων θα τρώνε μόνο την κητταρίνη του ξύλου. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες και είναι απαλλαγμένο από τοξίνες, σε αντίθεση με το εσωτερικό «καρδιά» της ξυλείας όπως το πεύκο ή δρυς. Εάν τα έπιπλα σας είναι κατασκευασμένα από καλής ποιότητας καρδιά, έχετε πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθείτε από σαράκι. Το μαλακό ξύλο είναι συνήθως ελαφρύτερο από το ξύλο καρδιάς, έτσι ώστε να εντοπίζετε τις περιοχές υψηλού κινδύνου.