ψείρα των αλεύρων

Tribolium confusum- ψείρα των αλεύρων

Τα τέλεια έντομα του Tribolium confusum είναι έντομο αποθηκών  έχουν μήκος σώματος περί τα 3 – 4 mm και χρωματισμό ελύτρων ερυθροκάστανο. Παρόμοιο είναι και το συγγενές είδος Τ. castaneum Herbst.  Η διαφορά είναι  ότι τα τρία τελευταία άρθρα των κεραιών του είναι περισσότερο πεπλατυσμένα. Επιπλέον, το πιλίδιο υπερβαίνει πλευρικά το χείλος του οφθαλμού στο Τ. confusum, ενώ συμβαίνει το αντίθετο στο Τ. castaneum.
Tribolium confusumΟι προνύμφες του εντόμου Tribolium confusum  στα πρώτα στάδια έχουν υπόλευκο χρωματισμό, ενώ στα επόμενα, το σχετικά ισχυρά χιτινισμένο δερμάτιο τους έχει κιτρινοκαστανό.

Ξενιστές και βιολογία:

Η τροφή των τελειών και των προνυμφών είναι σε αποθηκευμένους σπόρους αραχίδας, κεχριού, σόργου, σε μανιόκ. Παράλληλα,

(κομμένα και ξηραμένα φυμάτια), σε αλεύρι σταριού, κεχριού, σε σιμιγδάλι, σε σπασμένους σπόρους σιτηρών, πίτουρα, ξηρά λαχανικά αλλά και σουσάμι.

Επίσης,σοκολάτα, ελαιούχους πλακούντες, κακάο, φρυγανιές, γλυκοπατάτα, μαύρο πιπέρι, σε φαρμακευτικά προϊόντα κ.ά. Οι ζημιές είναι σημαντικότερες όσο η σχετική υγρασία των σπόρων είναι υψηλότερη.

Τα ενήλικα διαχειμάζουν μέσα στο αλεύρι

ή στους αποθηκευμένους σπόρους. Μπορούν να ζήσουν επί δύο χρόνια και να γεννήσουν 500 έως 800 αβγά το έτος. Τα αβγά εκκολάπτονται μεταξύ 15° C και 40° C και η υγρασία στο στάδιο αυτό δεν παίζει σπουδαίο ρόλο. Η προνυμφική ανάπτυξη χρειάζεται 1 έως 3 μήνες.

ή και περισσότερο, ανάλογα με την καταλληλότητα και ποσότητα της τροφής, την υγρασία και τη θερμοκρασία. Μπορούν να έχουν 3-5 γενεές κατ’ έτος στους μη θερμαινόμενους χώρους.
Γενικά, από τη μελέτη της βιβλιογραφίας, η θερμοκρασία είναι μεταξύ 28-30°
C και σχετική υγρασία μεταξύ 70-90% αποτελούν το optimum για την ανάπτυξη του εντόμου, είτε στο στάδιο της προνύμφης, είτε σ’ αυτό του τέλειου (Howe, 1960),

Παρατηρήσεις μας στο εργαστήριο

έδειξαν ότι το έντομο μεγαλώνει καλύτερα και ταχύτερα σε σπασμένους, παρά σε ολόκληρους σπόρους.

όπου η παρουσία του περισπερμίου αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την είσοδό του στο εσωτερικό τους. Tα αποτελέσματα έδειξαν, ότι σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι τόσο κατάλληλη για την ανάπτυξή της προνύμφης, ο βιολογικός κύκλος μεγαλώνει σημαντικά (3 – 4 μήνες) ενώ παράλληλα έχουμε αύξηση του αριθμού των εκδύσεων οι οποίες από 6 – 7, που είναι ο συνηθισμένος αριθμός, φθάνουν τις 12-13.

Σε ευνοϊκά για το έντομο περιβάλλοντα

(π,χ. αλευρόμυλοι), μπορεί να συνυπάρχουν και τα δύο είδη Tribolium αλλά μόνο σε χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού. Όταν ο αριθμός τους ξεπεράσει ορισμένα όρια, τότε το ένα εκτοπίζει το άλλο με τελικό αποτέλεσμα να συναντούμε τελικά μόνο το ένα είδος.