Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για οικολογικές απεντομώσεις.

Μέθοδος βιολογικής απεντόμωσης με αδρανή αέρια σε ειδικά διαμορφωμένο σάκκο από κοινό ναϊλον.

  • Το σύστημα έχει εξαιρετική εφαρμογή στη βιολογική γεωργία για την απεντόμωση και συντήρηση βιολογικών προϊόντων.
  • Στη μελισσοκομία για την καταπολέμηση του κηρόσκορου και συντήρηση των κηρύθρων.
Εφαρμογή στις οικολογικές ατοξικές απεντομώσεις
Καταπολέμηση κηρόσκορου στη μελισσοκομία

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για απεντομώσεις

Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η

Μέθοδος απεντόμωσης προσαρμοζόμενου σάκου με ατοξικά αέρια  

Η εφεύρεση αναφέρεται σε μία μέθοδο απεντόμωσης προσαρμοζόμενου σάκου με ατοξικά αέρια, για την εφαρμογή της οποίας χρησιμοποιούμε: 1. νάιλον κοινό Ελληνικής παραγωγής από 75 έως 400 micra, 2. συγκολλητικό νάιλον με φάρδος συγκόλλησης 2 εκατοστών, 3. ρυθμιστή τάσης του συγκολλητικού από 220 σε 90 v, μέχρι 6 kw, που βρίσκουμε στο εμπόριο και το οποίο μετατρέπουμε τοποθετώντας ένα βολτόμετρο, 4. βαλβίδα εισαγωγής και εξαγωγής αερίου, την οποία βρίσκουμε στο εμπόριο κατόπιν παραγγελίας, 5. σύστημα εξαγωγής οξυγόνου από το θάλαμο με αντλία κενού σωλήνα 1 μέτρου και κεφαλή που προσαρμόζεται στη βαλβίδα, 6. μπουκάλα μεταφοράς αερίου σε υψηλές πιέσεις 50 έως 200 bar, 7. θερμαστή αερίου, ο οποίος τοποθετείται στη μπουκάλα αμέσως μετά το διακόπτη και υπάρχει στο εμπόριο από 80w μέχρι πολλά kw, ανάλογα με τη ροή του διοξειδίου του άνθρακα ή του αζώτου, που επιθυμούμε να εισάγουμε, ενώ για όγκο μέχρι 10 m3 προτείνουμε 120 w., 8. ρυθμιστή πίεσης 300 bar, ο οποίος υπάρχει στην αγορά και 9. μετρητή θερμοκρασίας αερίου.

  Υπάρχουν πολλές μέθοδοι απεντόμωσης με χρήση σάκου, ο οποίος όμως είναι κατασκευασμένος από neoprene, με συγκεκριμένo όγκο μέχρι 12 m3 και μεγάλο κόστος αγοράς. Με τη προσαρμοζόμενη ατοξική μέθοδο απεντόμωσης με κοινό νάιλον και τα αδρανή αέρια του διοξειδίου του άνθρακα ή του αζώτου, ανάλογα με ποιο από τα δύο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να φτιάξουμε πολλούς θαλάμους απεντόμωσης μέχρι 400 m3 και δεν μας δεσμεύει ο χώρος του σάκου όπως με neoprene ή άλλο υλικό, ούτε το μέγεθος του αντικειμένου, στο οποίο θέλουμε να κάνουμε απεντόμωση.

Πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι με απλά υλικά της αγοράς δημιουργούμε μια μέθοδο αποτελεσματική, ευέλικτη, πρακτική, εύκολη στη χρήση και πολύ φτηνή, με σάκο που δημιουργούμε εμείς, προσαρμοζόμενο στο αντικείμενο που θέλουμε να κάνουμε απεντόμωση, χωρίς να δεσμευόμαστε από το μέγεθος του αντικειμένου. Την μέθοδο αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο σε αστικές απεντομώσεις, όσο και στην βιολογική γεωργία και μελισσοκομία.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ως εξής: Παίρνουμε ένα φύλο νάιλον 150 micra και το τοποθετούμε στο δάπεδο. Πάνω από το νάιλον τοποθετούμε το αντικείμενο προς απεντόμωση. Στη συνέχεια πάνω από το αντικείμενο προς απεντόμωση τοποθετούμε ένα δεύτερο νάιλον και σ’ένα σημείο του νάιλον προσβάσιμο σε εμάς τοποθετούμε τη βαλβίδα. Το πάνω νάιλον θα πρέπει να έχει τις ίδιες διαστάσεις με το κάτω. Το αντικείμενο προς απεντόμωση θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο προκειμένου να έχουμε περιθώριο να ενωθούν οι άκρες του κάτω νάιλον με το πάνω. Με το συγκολλητικό νάιλον κολλάμε τις άκρες του κάτω νάιλον με το πάνω, δημιουργώντας έτσι έναν ευρύ θάλαμο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το αντικείμενο προς απεντόμωση. Παίρνουμε την αντλία κενού και στην άκρη του σωλήνα της τοποθετούμε το ανάλογο στόμιό της, το οποίο κατασκευάζουμε σε τόρνο, προκειμένου να εφάπτεται τέλεια με τη βαλβίδα. Έπειτα με την αντλία κενού αντλούμε τον αέρα από τον σάκο μας και μ’αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μέσα του κενό αέρος. Σε μια μπουκάλα μεταφοράς αερίου έχουμε διοξείδιο του άνθρακα ή άζωτο. Σ’ αυτήν αρχικά συνδέουμε τον θερμαστή αερίου. Πάνω σε αυτόν συνδέουμε το ρυθμιστή 300 bar. Πάνω στο ρυθμιστή συνδέουμε τον σωλήνα υψηλής πίεσης μεταφοράς αερίου, στην άκρη του οποίου τοποθετούμε ένα στόμιο κατασκευασμένο σε τόρνο, το οποίο εφάπτεται με τη βαλβίδα εισαγωγής αερίου. Ενεργοποιούμε τον θερμαστή (τον θερμαστή τον χρησιμοποιούμε γιατί το διοξείδιο του άνθρακα κατά την έξοδο από μια μεγάλη 50 bar πίεση σε μια πιο μικρή 1 bar δημιουργεί χαμηλές θερμοκρασίες). Με τον ρυθμιστή αερίου ρυθμίζουμε την πίεση έως 10 bar. Ανοίγουμε το διακόπτη αερίου και εισάγουμε το αέριο του διοξειδίου του άνθρακα ή του αζώτου στο θάλαμο. Εισάγουμε τόσο αέριο, ώστε να σχηματίσουμε έναν φουσκωμένο σάκο σε μορφή μπάλας, Ο όγκος και η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα  που εισάγουμε στο θάλαμο θα πρέπει να καταλαμβάνει 60 – 70 % του θαλάμου. Κατά αυτό τον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε θάλαμο μέχρι 400 κυβικά. Έτσι ολοκληρώνεται η εφαρμογή μας και ξεκινάει η απεντόμωση του αντικειμένου, η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες ανάλογα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η

 Μέθοδος απεντόμωσης προσαρμοζόμενου σάκου με ατοξικά αέρια 

 Η εφεύρεση αναφέρεται σε μία μέθοδο απεντόμωσης προσαρμοζόμενου σάκου με ατοξικά αέρια, για την εφαρμογή της οποίας χρησιμοποιούμε: 1. νάιλον κοινό από 75 έως 400 micra, 2. συγκολλητικό νάιλον με φάρδος συγκόλλησης 2 εκατοστών, 3. ρυθμιστή τάσης του συγκολλητικού από 220 σε 90 v, μέχρι 6 kw, το οποίο μετατρέπουμε τοποθετώντας ένα βολτόμετρο, 4. βαλβίδα εισαγωγής και εξαγωγής αερίου, 5. σύστημα εξαγωγής οξυγόνου από το θάλαμο με αντλία κενού σωλήνα 1 μέτρου και κεφαλή που προσαρμόζεται στη βαλβίδα, 6. μπουκάλα μεταφοράς αερίου σε υψηλές πιέσεις 50 έως 200 bar, 7. θερμαστή αερίου, που τοποθετείται στη μπουκάλα αμέσως μετά το διακόπτη από 80w μέχρι πολλά kw, ανάλογα με τη ροή του διοξειδίου του άνθρακα ή του αζώτου, που επιθυμούμε να εισάγουμε, ενώ για όγκο μέχρι 10 m3 προτείνουμε 120 w., 8. ρυθμιστή πίεσης 300 bar και 9. μετρητή θερμοκρασίας αερίου.

Πλεονέκτημα της εφεύρεσης είναι ότι δημιουργούμε εμείς τον σάκο στον οποίο διοχετεύουμε ατοξικά αέρια και τον προσαρμόζουμε στο αντικείμενο που θέλουμε να κάνουμε απεντόμωση.

 

σφραγίδα για απεντομώσεις