Κάμπια του πεύκου

Η κάμπια του πεύκου,Thaumetopoea pityocampa

Η κάμπια του πεύκου, Thaumetopoea pityocampa είναι παράσιτο που αναπτύσσεται στο πεύκο. Η πιτυοκάμπη είναι μια νυκτόβια πεταλούδα που αποτελεί μια από τους σημαντικότερους εχθρούς του πεύκου. Ο κύκλος ζωής του Thaumetopoea pityocampa είναι συνήθως ετήσιος, αλλά μπορεί να εκτείνεται για 2 χρόνια σε μεγάλο υψόμετρο ή σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη για μέρος ή το σύνολο του πληθυσμού. Ο κύκλος ζωής έχει φάσεις, η ενήλικη, το αυγό και η κάμπια είναι εναέρια και η νύμφη υπογειακή.

Η κάμπια του πεύκου,Thaumetopoea pityocampa.

Πώς αντιδρά ο γεωγραφικός πλάτος;

Η ανάπτυξη διαρκεί 6 μήνες υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, αλλά το τέταρτο και το πέμπτο στάδιο μπορεί να παραταθούν το χειμώνα. Το στάδιο τηςΚάμπια του πεύκου νύμφης μπορεί να παραταθεί σημαντικά με διάπαυση, η οποία προσαρμόζεται, σε μια δεδομένη θέση και εντός ορισμένων ορίων, για να εξασφαλίζει σταθερές ημερομηνίες εμφάνισης ενηλίκων κάθε χρόνο. Οι επιδράσεις του υψομέτρου και του γεωγραφικού πλάτους συζητούνται από τον, εξηγώντας τη διακύμανση στη συμπεριφορά σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Κάμπια του πεύκου,Thaumetopoea pityocampa.

Πόσο διαρκεί η περίοδος εμφάνισης ;

Η μέση ημερήσια ηλιοφάνεια παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του βόρειου ορίου κατανομής. Οι ημερομηνίες εμφάνισης των ενηλίκων είναι προγενέστερες στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Γενικά, η περίοδος εμφάνισης διαρκεί λιγότερο από 1 μήνα για ζωηρούς πληθυσμούς και 1,5 μήνα για εξασθενημένους πληθυσμούς σε παλινδρόμηση. Στις περισσότερες οικολογικές συνθήκες, οι ενήλικες πετούν τον Ιούλιο.

Η κάμπια του πεύκου,Thaumetopoea pityocampa.

Βιολογικός κύκλος.

Λίγες ώρες μετά την ανάδυση και το ζευγάρωμα, τα θηλυκά ωοτοκούν στα πλησιέστερα πεύκα. Μπορούν, ωστόσο, να πετάξουν αρκετά χιλιόμετρα και να επεκτείνουν γρήγορα τα κρούσματα σε μεγάλες περιοχές. Τα αυγά τοποθετούνται σε κυλινδρικές μάζες σε ελικοειδή διάταξη γύρω από ζεύγη βελονών. Ένα μεγάλο ποσοστό των μαζών των αυγών εναποτίθεται γενικά στους περιφερειακούς βλαστούς της κόμης και περιέχει 70-300 αυγά, σύμφωνα με τις συνθήκες τροφοδοσίας των κάμπιων.

Μετά από 30-45 ημέρες, οι νεαρές προνύμφες έφεραν ένα άνοιγμα στο χόριο που μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα. Συγκεντρώνονται σε αποικίες και περιστρέφουν μεταξωτές φωλιές, οι οποίες μεγαλώνουν μέχρι το τέταρτο στάδιο, όταν χτίζεται η οριστική χειμερινή φωλιά. Γενικά, αυτό βρίσκεται στις άκρες των κλαδιών στο πάνω μέρος της στεφάνης. Οι κάμπιες αλλάζουν χρώμα σε κάθε γέννηση και στο τρίτο στάδιο εμφανίζονται κνίδωση τρίχας. Εάν το φθινόπωρο είναι ζεστό και ηλιόλουστο, η κάμπια μπορεί να φτάσει στο πέμπτο στάδιο στις αρχές του χειμώνα.

Οι «πομπές» των νυμφών, που συμβαίνουν στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, είναι μια θεαματική έκφραση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Η κάμπια στην κεφαλή της πομπής είναι συνήθως ένα μελλοντικό θηλυκό, που οδηγεί την αποικία σε ένα αρχείο που αναζητά μιαΚάμπια του πεύκου κατάλληλη τοποθεσία για να ανοίξει υπόγεια σήραγγα και να κάνει νύμφες στο έδαφος. Οι πομπές γίνονται σε θερμοκρασίες 10-22°C. σε χαμηλότερες θερμοκρασίες οι αποικίες ανασυγκροτούνται και σε υψηλότερες θερμοκρασίες θάβονται όπου το επιτρέπει η υφή του εδάφους. Συνεπώς, όσο πιο ψυχρό είναι το έδαφος, τόσο πιο εκτεταμένη είναι η εξάπλωση των σημείων νύμφης στις παρυφές των δασών. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η πομπή κινείται προς τις βάσεις του κορμού στη σκιά των δέντρων και μπορεί ακόμη και να θάβεται κοντά στη βάση του αρχικού δέντρου. Παρατηρήθηκε μια αποικία να ταξιδεύει 37 μέτρα σε 2 ημέρες σε μια ψυχρή ορεινή περιοχή με τα πρώτα 35 μέτρα να καλύπτονται κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας.

Η νύμφη λαμβάνει χώρα σε βάθος περίπου 10 cm και οι νύμφες εισέρχονται σε διάπαυση, η οποία σπάει πάντα 1 μήνα πριν την εμφάνιση του ενήλικα. Μερικές νύμφες ή ολόκληρη η αποικία μπορεί να μην αποδώσουν ενήλικα το έτος της νύμφης, η περίοδος διάπαυσης εκτείνεται μέχρι το επόμενο έτος ή περισσότερο.

Πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου;

Ο bacillus toyrigensis είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της κάμπιας των πεύκων. Η επέμβαση με τον bacillus toyrigensis θα πρέπει να γίνει κατά το στάδιο της εκκόλαψη αυγών του εντόμου, δηλαδή κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Μόνο τότε θα έχουμε αποτελεσματικότητα της επέμβασης, καθώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες κάμπιες που μόλις εκκολάπτονται. Αν καθυστερήσουμε χρονικά την επέμβαση, δεν θα έχουμε επιτυχία μιας και ο βάκιλος δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις μεγαλόσωμες κάμπιες. Ο ψεκασμός για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων πρέπει να καλύψει όλη τη φυλλική επιφάνεια των δένδρων και να γίνει. Καθώς οι νεαρές κάμπιες θα βγουν το βράδυ για να τραφούν, θα καταπιούν άμεσα την τοξίνη του βακίλου και μέσα σε λίγες μέρες θα πεθάνουν

 

ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ LG

Προϊόντα ALPHA PEST CONTROL