Έντομα αποθηκών 

Τα έντομα αποθηκών λαϊκά  τα ονομάζομε και  ως – σκόρος τροφίμων.
Έντομο αποθηκών θεωρείται κάθε είδος εντόμου που προσβάλει και καταστρέφει άμεσα ένα προϊόν και που μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί σε μια αποθήκη ή σε χώρο που φιλοξενεί για αρκετό χρονικό διάστημα γεωργικά ή βιομηχανικά προϊόντα ή τρόφιμα.

Οι χώροι μέσα στους οποίους γίνεται η επεξεργασία , βιομηχανοποίηση και συσκευασία των γεωργικών , κτηνοτροφικών , και βιομηχανικών προϊόντων και των τροφίμων αντιμετωπίζουν πολύ συχνά προβλήματα που έχουν ως πρωταγωνιστές παράσιτα όπως έντομα αποθηκών, ακάρεα αποθηκών, μύκητες και τρωκτικά.

 

Έντομα αποθηκώνΗ ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ, κατανοώντας πλήρως το πρόβλημά σας, προσφέρει τη συνεργασία της αφ’ ενός με σκοπό την πρόληψη (προβαίνοντας σε έλεγχο του χώρου για ανίχνευση τυχόν υπαρχόντων πληθυσμών με κολλητικές παγίδες και άλλες μεθόδους), αφ’ ετέρου δε αν χρειαστεί και επεμβαίνοντας κατασταλτικά με υποκαπνισμό ή άλλους μεθόδους καταπολέμησης όπως η βιολογική καταπολέμηση

Για τα έντομα αποθηκών και τροφίμων ο γεωπόνος εντομολόγος κάνει επιθεώρηση του χώρου για να προσδιορίσει το πρόβλημα, προτείνοντας σχέδιο αντιμετώπισης και εγγυόμενος οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος:

Έντομα αποθηκών – Σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος

• Προσδιορισμός του μεγέθους του προβλήματος – εντοπισμός του είδους (ή των ειδών) των εντόμων αποθηκών, του μεγέθους του προσβάλλοντος, πληθυσμού, των εστιών του και της έκτασης της προσβολής.
• Επιλογή των μεθόδων και των μέσων καταπολέμησης λαμβάνοντας υπ’ όψιν:
• Το είδος του προϊόντος που προσβληθεί.
• Την πιθανότητα να μολυνθεί το προϊόν από τα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα.
• Τις τυχόν υπάρχουσες εγκαταστάσεις απεντόμωσης.
• Τον κίνδυνο στον οποίο πιθανόν να εκτεθούν οι εργαζόμενοι στους χώρους που θα γίνει η απεντόμωση.
• Το κόστος της μεθόδου , την πιθανή απώλεια παραγωγής.

Έντομα αποθηκών – μέθοδοι καταπολέμησης.

Καλό είναι οι εταιρίες που διαθέτουν αποθηκευμένα προϊόντα να συνεργάζονται με κάποιον ειδικό, για να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της παραγωγής – προς αποφυγήν ύπαρξης πληθυσμών εντόμων αποθηκών σ’αυτήν, καθώς και για ταχεία καταπολέμηση εντόμων αποθηκών σε περίπτωση εμφάνισής τους.
• Επίσης επεμβαίνουμε με καπνιστικά εντομοκτόνα κατασταλτικά.

κάντε κλικ:

Μετάβαση :  Yποκαπνισμό φωσφίνη PH3, το μόνο υποκαπνιστικό που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα.
• Μείγμα Ν2 και CO2 (Βιολογική μέθοδος )

Βιολογικοί μέθοδοι Καταπολέμησης εντόνων αποθηκών

• Χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων.
• Χρήση υψηλών θερμοκρασιών.
• Χρήση χαμηλών θερμοκρασιών.
• Χαμηλή υγρασία.
• Χρήση του βακτηρίου Bacillus thuringiensis.
• Ελεγχόμενη ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο (CO2 + N2 ).

Σε άρθρα στο site αναφερόμαστε σε μετάβαση:

Πιο κάτω αναφέρουμε τα έντομα Υφασμάτων & Γουναρικών

Ποικίλες σκαθάρι των χαλιών (carpophilus dimidiatus)

ποικίλες σκαθάρι των χαλιών

ποικίλες σκαθάρι των χαλιών

Κοσμοπολίτικο έντομο είδος του οποίου οι προνύμφες προσβάλλουν μάλλινα, δέρματα, γούνες, εντομολογικές συλλογές, κουκούλια μεταξοσκώληκα, βαλσαμωμένα ζώα, όπως επίσης και προϊόντα μετάξι.

Τα τέλεια έντομα τρέφονται με νέκταρ και γύρι και τα συναντάμε πολλές φορές σε φωλιές πουλιών.. Πιστεύεται ότι το έντομο αυτό πολλές προσβολές στα σπίτια, προέρχονται από φωλιές στις σκεπές και από όπου οι προνύμφες το φθινόπωρο μεταναστεύουν στο εσωτερικό τους.

Carpophilus hemipterus

Carpophilus hemipterus

Carpophilus hemipterus

Είναι κοσμοπολίτικο είδος και απαντάται σε φορτία που έρχονται από Ιράκ, Τουρκία, Αίγυπτο, Β. και Α. Αφρική, Ινδία, νήσους Φίτζι, Σαμόες νήσους, Σρι Λάνκα, Δ. Ινδίες, Αργεντινή και Η.Π.Α.

 Το έντομο έχει μήκος σώματος περίπου 3 mm. Το έντομο είναι κοντόχονδρο, με έλυτρα γυαλιστερά καστανά που φέρουν 2 μεγάλες κίτρινες πενταγωνικές κηλίδες στην πίσω εξωτερική επιφάνεια και άλλες 2 μικρότερες τριγωνικές στα πλάγια.

Το έντομο είναι ενοχλητικό στα σπίτια, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, επειδή μπορεί να προσβάλλει τα μπισκότα, το ρύζι, το ψωμί και γενικά όλα τα αμυλώδη προϊόντα.

Το θηλυκό έντομο γεννά κατά μέσο όρο 1000 αυγά σε διατιμά που μπορεί να κυμαίνεται από 1-4 μήνες βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να διαρκέσει άρκτους μήνες.

Anthrenus fasciatus

Anthrenus fasciatus

Anthrenus fasciatus

Έντομο των θερμών περιοχών της γης το οποίο ώμος απαντάται και στα εύκρατα κλίματα .

Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν είδη ζωικής προέλευσης, γούνες, δέρματα, μάλλινα, υφάσματα με ιδιαίτερη προτίμηση τα αποξηραμένα κέρατα ζώων.

Τα τέλια τρέφονται με γύρη διαφόρων φυτών.

 

Anthrenus museorum

Anthrenus museorum

Anthrenus museorum

Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν μάλλινα υφάσματα , γούνες δέρματα, και αλλά υλικά ζωικής προέλευσης .

Είναι επίσης εχθρός τόσο εντομολογικών συλλογών όσο και άλλον μουσειακών εκθεμάτων. Τα τελεία έντομα τρέφονται με νέκταρ και γύρι.

 

 

Dermestes lardarius

Dermestes lardarius

Dermestes lardarius

Κοσμοπολίτικο έντομο το οποίο προσβάλλει υλικά ζωικής προέλευσης, όπως δέρματα , γούνες, μεταξοσκώληκα και νεκρά έντομα. Προκαλεί έμμεσα σημαντικές ζημιές σε ξύλινα δοκάρια, φελλό ή ακόμη και σε σοβάδες και μολυβδοσωλήνες.

Παρά την αποκλειστική σχεδόν προτίμηση του για τροφές ζωικής προέλευσης, μπορεί άνετα να εκτραφεί σε τεχνητό θρεπτικό υπόστρωμα από έμβρυα σίτου πράγμα που δε συμβαίνει με άλλα Dermestidae

 

Σκόρος – Tineola bisselliella

Σκόρος - Tineola bisselliella

Σκόρος – Tineola bisselliella

Στην περίπτωση του σκόρου η πρόληψη υπερέχει σαφώς της θεραπείας. Υπάρχουν αρκετές φυσικές μυρωδιές τις οποίες το ενοχλητικό ζωύφιο δεν αντέχει. Τα τυλιγμένα σε τούλι άνθη λεβάντας είναι πολύ δραστικά, όπως άλλωστε και η μέντα και το κεδρόξυλο.

Όλα τα βαριά ρούχα που δεν θα φορέσετε εφέτος θα πρέπει να τα τινάξετε καλά για να πέσουν τα αβγά και οι προνύμφες και θα τα φυλάξετε σε όσο το δυνατόν πιο ξερό και κρύο περιβάλλον.

Αν πάντως αίφνης ανακαλύψετε ολάκερη αποικία σκόρων μέσα στην ντουλάπα σας, αδειάστε την αμέσως. Εξετάστε τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες στο δωμάτιο όπου σημειώθηκε η προσβολή γιατί εκεί συνήθως πηγαίνει και κρύβεται.

 

Διττέ τα νέα μας site.