Καταπολέμηση σαρακιού, μέθοδοι καταπολέμησης

Η καταπολέμηση σαρακιού είναι ένα δύσκολο έργο. Οι μέθοδοι καταπολέμησης και η τιμές ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση προς αντιμετώπιση. Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε τις απεντομώσεις για σαράκι ξύλου με χημική καταπολέμηση με φάρμακα, εντομοκτόνα. Η απεντόμωση για σαράκι ξύλου με βιολογική ατοξική μέθοδο με διοξείδιο του άνθρακα CO2 και άζωτο N2 την περιγράφουμε στο άρθρο «οικολογικές απεντομώσεις» βλέπε πιο κάτω. Μέθοδος όπως φυσική αντιμετώπιση, καταπολέμηση με αλλά έντομα στη πράξη, στην αστική εντομολογία δεν εφαρμόζετε. Οι τιμές και το κόστος απεντόμωσης του σαράκι ξύλου ποικίλη ανάλογα την περίπτωση, μέθοδο και προσβολή. Στις απεντομώσεις στα έντομα ξύλου το σαράκι, τερμίτες και μυρμήγκια ξύλου διαθέτουμε έμπειρο προσωπικό.

Φάρμακα για το σαράκι του ξύλου.

Για τους επισκέπτες του site που ερωτάνε πώς να σκοτώσω το σαράκι τους απαντάμε ότι το σαράκι είναι δύσκολο έντομο στην καταπολέμηση. Το φάρμακο για την καταπολέμηση του σαράκι είναι το υποκαπνιστικό η φωσφίνη, η τιμή δεν είναι απαγορευμένη. Η φωσφίνη είναι ισχυρό δηλητήριο για σαράκι, φάρμακο εντομοκτόνο που διακινείται από γεωπόνους και εφαρμόζετε μόνο από γεωπόνους ή χημικούς. Άλλο φάρμακο για το σαράκι του ξύλου με τιμές προσιτές είναι πυρεθρίνες.

Εφαρμόζουμε απεντόμωση σε στέγη, πατώματα, σαράκι επίπλων, σε εκκλησιές, έργα τέχνης όπως ζωγραφιές σε ξύλο, εικόνες, αγάλματα ξύλου κτλ. Με την υπηρεσία αντιμετώπιση εννοούμε, καταπολέμηση της υπαρχών προσβολής αλλά και περαιτέρω υπηρεσίες προστασίας του ξύλου, υπηρεσίες οι όποιες είναι:

Καταπολέμηση σαρακιού, Μέθοδοι
Διαβάστε περισσότερα:
Σαράκι του ξύλου
Ξυλοφάγα έντομα
Ειδή σαρακιού, σαράκι του σκληρού και μαλακού ξύλου
Τερμιτες
Υπόγειοι Τερμίτες, Τερμίτες ξηρού ξύλου, Τερμίτες Υγρού Ξύλου
Καταπολέμηση τερμιτών
Καταπολέμηση τερμιτών στη Ελλάδα
Πιθανότητες προσβολής ξύλου από έντομα
Προσβολές από ξυλοφάγα έντομα
Οικολογική απεντόμωση για έργα τέχνης και επίπλων με αζωτο N2 και διοξείδιο του άνθρακα CO2.
1. Υποκαπνισμός – FUMIGATION για το σαράκι

Η καταπολέμηση του σαρακιού με την μέθοδο του υποκαπνισμού επιτυγχάνεται εξόντωση των εντόμων σε όλα τα βιολογικά τους στάδια αυγό, προνύμφη, τέλειο έντομο και παράδοση του χώρου απαλλαγμένου από κάθε είδος σαράκι. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτής της χημικής απεντόμωσης αποτελεί η έλλειψη άμεσης μεσοτοιχίας με κατοικημένο χώρο και η ύπαρξη απόστασης τουλάχιστον 6 m από την κοντινότερη κατοικημένη οικία. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο απόλυτος έλεγχος πρόσβασης και παραμονής άσχετων ανθρώπων ή ζώων εντός της οικίας κατά τη διάρκεια της απεντόμωσης.

Ο προς απεντόμωση χώρος σφραγίζεται επιμελώς προκειμένου να δημιουργηθεί αεροστεγής στεγανοποίηση όπου θα διοχετευθεί το σκεύασμα του αερίου.
Μετά την πάροδο των 120 και άνω ωρών πραγματοποιείται ο αερισμός των χώρων. Στη συνέχεια θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες μετρήσεις με ειδικά όργανα για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα του αερίου, ο χώρος παραδίδεται ασφαλής και ελεύθερος οσμών και υπολειμμάτων. Είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος που κατά την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να εφαρμόζεται από ειδικευμένες εταιρείες με απαραίτητη την παρουσία ειδικού επιστήμονα γεωπόνου η χημικού. Εν τούτοις με τη μέθοδο αυτή δεν υπάρχει υπολειμματική διάρκεια του φαρμάκου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει προστασία του χώρου σε περίπτωση επαναφορά μόλυνσης με τους τρόπους που αναφέρουμε στο άρθρο σαράκι ζημιές που προκαλεί.

Θετικά της καταπολέμησης του σαράκι με υποκαπνισμό.

 • Η μέθοδος καταπολέμησης σαρακιού με υποκαπνισμό καταπολεμά το έντομο ριζικά.
 • Σχετικά με την θερμική μέθοδο και την βιολογική μέθοδο έχει μικρότερο κόστος.

Αρνητικά της μεθόδου.

 • Η μέθοδος καταπολέμησης σαρακιού με υποκαπνισμό δεν μπορεί να εφαρμοστή σε σπίτια που μεσολαβούν μεσοτοιχίες με κατοικημένους χώρους πάρα μόνο σε μονοκατοικίες. Διαβάστε περισσότερα: Υποκαπνισός με Φωσφίνη (PH3):
2. Καταπολέμηση του σαράκι ξύλου, θερμική μέθοδο.

Στεγανώνομαι πολύ καλά τα χώρο προς απεντόμωση. Με μια ειδική αντλία αερίου εισάγουμε θερμό αέρα στο χώρο μέχρι που να φτάσουμε την θερμοκρασία 60 βαθμούς Κέλσιου. Το δίκτυο καταγραφικών θερμοκρασίας & υγρασίας εγκαθίστανται στους χώρους εφαρμογής. Στη διάρκεια της εφαρμογής η λειτουργία των θερμαντικών μονάδων και πορεία της εφαρμογής επιβλέπεται από ειδικά εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό

Θετικά της μεθόδου καταπολέμησης του σαράκι ξύλου με θερμική μέθοδο.Καταπολέμηση σαρακιού

 • Καταπολέμηση του σαράκι ξύλου, θερμική μέθοδο μπορεί να εφαρμοστή σε περίπτωσης που δεν μπορεί να εφαρμοστή ο υποκαπνισμός με φωσφίνη.
 • Είναι μια βιολογική μέθοδος καταπολέμησης του σαράκι ξύλου.

Αρνητικά της μεθόδου

 • Καταπολέμηση του σαράκι ξύλου, θερμική μέθοδο μπορεί να αλλοιώσει τα υπάρχοντα του σπιτιού μας.
 • Πολλές φόρες δεν δίνη το απαιτούμενο αποτέλεσμα.
 • Στη θερμική μέθοδο απαιτείται η διάθεση παροχής τριφασικού ρεύματος.
 • Απαραίτητη η παρουσία του υπεύθυνου ηλεκτρολόγου.
 • Είναι μια πολύ δαπανηρή μέθοδο.
 • Είναι δύσκολο να φτάσουμε θερμοκρασία 60 βαθμούς Κέλσιου στο εσωτερικό του ξύλου με αποτέλεσμα να έχουμε αμφισβητούμενη επιτυχία τις μεθόδου.
3.  Βιολογική αντιμετώπιση  με ασφυξιογόνα αέρια, άζωτο N2 ή διοξειδίου του άνθρακα.

Η μέθοδος της οικολογικής ατοξικής Απεντόμωσης με δυοξιδιο του ανθρκα CO2 ή αζοτο N2 είναι μία υποσχόμενη, επαναστατική, πρωτοποριακή μέθοδος η οποία εφαρμόζεται για την καταπολέμηση όλων των εντόμων. Η χρήση των υψηλών ατοξικών αερίων για την εξόντωση εντόμων είναι μια βιολογική μη χημική μέθοδο απεντόμωσης, εναλλακτική του υποκαπνισμού και άλλων χημικών μεθόδων για τον έλεγχο των εντόμων

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα και ανάπτυξη στη μέθοδο με βιολογική ατοξική αντιμετώπιση με απεντόμωση κρίθηκε απαραίτητη καθώς σημειώθηκε:

 • Αύξηση της προτίμησης της αγοράς σε προϊόντα απαλλαγμένα υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών και βιοκτόνων
 • Ανάπτυξη ανθεκτικότητας των εντόμων σε πολλές δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Με την μέθοδο αυτή σε καλά στεγανοποιημένο χώρο αφαιρούμε το οξυγόνο. Εισάγουμε στο μολυσμένο χώρο άζωτο N2 ή διοξείδιο του άνθρακα CO2. Το αφήνουμε προς απεντόμωση περίπου 12 – 21 μέρες ανάλογα την θερμοκρασία που επικρατή στο περιβάλλον. Ανοίγουμε για εξαερισμό. Βλέπε «οικολογικές ατοξικές απεντομώσεις»

Θετικά της μεθόδου καταπολέμησης του σαράκι, με ασφυξιογόνα αέρια, άζωτο N2 ή διοξειδίου του άνθρακα.

• Καταπολέμηση σαρακιού, με ασφυξιογόνα αέρια, άζωτο N2 ή διοξειδίου του άνθρακα CO2 μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε οποιοδήποτε χώρο ακόμα και σε κατοικήμενη περιοχή.

Αρνητικά της μεθόδου.

• Είναι πιο δαπανηρή από την φωσφίνη.
• Έχουμε περιορισμό στο χώρο προς απεντόμωση, μπορούμε να απεντομώσουμε χωρώ μέχρι 300 m3
• Δε μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος λόγο ότι είναι δύσκολη ή μεταφορά του αερίων.
Η καταπολέμηση με άζωτο N2 ή διοξειδίου του άνθρακα είναι αποκλειστικότητα της Alpha Απολυμαντικής. βλέπε Οικολογικές ατοξικές απεντομώσεις

4.Καταπολέμηση σαρακιού, με τοπικό υποκαπνισμό – fumigation

Καταπολέμηση σαρακιού, με τοπικό υποκαπνισμό – fumigation την μέθοδο την εφαρμόζουμε, σε περίπτωση που μας παρουσιάζονται μικρές τοπικές μολύνσεις.

Σαράκι ξύλου, Μέθοδοι καταπολέμησης

5.Καταπολέμηση σαρακιού με Τοπική θεραπεία του ξύλου με μείγμα πυρεθρίνης.Σαράκι ξύλου, Μέθοδοι καταπολέμησης

Αυτή την μέθοδο την εφαρμόζουμε, σε περίπτωση που μας παρουσιάζονται προσβολές σε πατώματα, σε πόρτες, σε έπιπλα, σε στεγή, πέργολες κ.α. Λόγω των κανόνων ασφαλείας δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιήσουμε φωσφίνη. Η μέθοδος έχει άριστα αποτελέσματα. Μερικές εταιρίες για την καταπολέμηση του σαράκι χρησιμοποιούν μείγμα πετρελαίου με πυρεθρίνη. Η Alpha Απολυμαντική μετά από πολλές δοκιμές χρησιμοποιεί μόνο μείγμα πυρεθρίνης. Το θετικό σε αυτό το μείγμα είναι ότι δεν έχουμε οσμή πετρελαίου στο χώρο. Ταυτόχρονα για τη συγκεκριμένη απεντόμωση έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το μείγμα πετρελαίου.

6.Ψεκασμός με ψυχρό εκνεφωτή Cold fogger

Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε υποκαπνισμό. Εφαρμόζουμε την μέθοδο, υπολειμματικός Ψεκασμός σπρέι με ψυχρό εκνεφωτή Cold fogger. Την εφαρμόζουμε για την αποτελεσματική μείωση του πληθυσμού έως και το μηδέν, με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις.

Για καταπολέμηση σαράκι του ξύλου, εξειδικευμένο συνεργείο εφαρμόζει τους υποκαπνισμούς εντός στεγανοποιημένου θαλάμου στον οποίο μεταφέρονται τα προσβεβλημένα αντικείμενα, αγάλματα ξύλου, έργα τέχνης ξύλου, μουσικά όργανα, εικόνες, γούνες.

 

 

Διττέ τα νέα μας site.