σαράκι στις οπές

Καταπολέμηση σαράκι του ξύλου, μέθοδοι καταπολέμησης

Η καταπολέμηση σαράκι του ξύλου και άλλον εντόμων ξύλου είναι ένα δύσκολο έργο. Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε τις απεντομώσεις για σαράκι ξύλου με χημική, φυσική, και βιολογική καταπολέμηση. Οι τιμές και το κόστος της απεντόμωσης για του σαράκι ξύλου ποικίλει ανάλογα την περίπτωση, μέθοδο και προσβολή. Στην αντιμετώπιση του ξυλοφάγων εντόμων οπός τα σκουλήκια ξύλου ή τερμίτες και μυρμήγκια ξύλου με απεντόμωση διαθέτουμε έμπειρο προσωπικό. Αναφέρουμε ότι, το ξύλο χρειάζεται απολύμανση σε περίπτωση που από τη υγρασία έχουν αναπτυχθεί μύκητες – μούχλες. Ο άνθρωπος από τα πιο παλιά χρονιά προστάτευε το ξύλο από τις μούχλες και το σαράκι με κάλο αερισμό του χώρου.

Φάρμακα για το σαράκι του ξύλου.

Τα φάρμακα για την καταπολέμηση του σαρακιού είναι δυο:

 • Το φάρμακο για την καταπολέμηση του σαρακιού είναι το υποκαπνιστικό η φωσφίνη, ένα ισχυρό εντομοκτόνο, δηλητήριο που δεν αφήνει υπολείμματα στο χώρο προς απεντόμωση. Η τιμή και το κόστος εφαρμογής ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση. Η φωσφίνη είναι ισχυρό δηλητήριο για το σαράκι.
 • Άλλο φάρμακο με τιμές προσιτές είναι οι πυρεθρίνες.

τρύπες, οπές άπω σαράκι του ξύλου

Που εφαρμόζουμε απεντόμωσης για το σαράκι ξύλου;

Εφαρμόζουμε απεντόμωση σε στέγη, πατώματα, έπιπλα, σε εκκλησιές, έργα τέχνης όπως ζωγραφιές σε ξύλο, εικόνες, αγάλματα ξύλου κτλ. Με την υπηρεσία αντιμετώπισης εννοούμε, την καταπολέμηση της υπάρχουσας προσβολής αλλά και περαιτέρω υπηρεσίες προστασίας του ξύλου, υπηρεσίες οι όποιες είναι:

Καταπολέμηση σαράκι του ξύλου με φυσική αντιμετώπιση.

Η καταπολέμηση σαράκι του ξύλου με φυσική αντιμετώπιση εφαρμόζετε στα δάση. Πολλά είδη ξυλοφάγων εντόμων τα βρίσκουμε στο δάσος. Εφόσον κόβουμε τα ξύλα, τα αφήνουμε για ένα χρονικό διάστημα στο δάσος για πρώτη επεξεργασία. Στη διάρκεια της επεξεργασίας μολύνεται από τα έντομα. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει και έχουν βρει βιολογικούς εχθρούς του σαράκι του ξύλου. Τα έντομα που είναι βιολογικοί εχθροί πολλαπλασιάζονται στα εργαστήρια και τα ρίχνουν στο δάσος. Τα έντομα εχθροί βάζουν τα αυγά πάνω στη προνύμφη του ξυλοφάγων εντόμων και τρέφονται με αυτή. Έτσι γίνεται μια φυσική καταπολέμηση με βιολογικούς εχθρούς.

Σαράκι, καταπολέμηση με πετρέλαιο.

Η καταπολέμηση σαράκι του ξύλου με πετρέλαιο είναι μια ερασιτεχνική μέθοδος καταπολέμησης. Με καταπολέμηση στο σκουλήκια του ξύλουειδικές σύριγγες, με ενέσεις διοχετεύουμε στις τρύπες του εντόμου πετρέλαιο. Το πετρέλαιο πνίγει το έντομο. Η καταπολέμηση με πετρέλαιο χρησιμοποιείται και από επαγγελματικές εταιρίες απεντόμωσης.

 • Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι το πετρέλαιο μυρίζει.
 • Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για μικρές μολύνσεις για λίγες τρύπες που φαίνονται.

Η Alpha Απολυμαντική για μικρές μολύνσεις από σαράκι χρησιμοποιεί μείγμα πυρεθρίνης. Το θετικό του μείγματος είναι ότι:

 • Εάν ρίξουμε σε μια στοά του εντόμου φάρμακο σκοτώνουμε και την διπλανή προνύμφη. Τα φάρμακο διεισδύει μερικά εκατοστά.
 • Το φάρμακο από μείγμα πυρεθρίνης δεν μυρίζει.

Υποκαπνισμός – FUMIGATION για την καταπολέμηση σαράκι του ξύλου

Με τη μέθοδο του υποκαπνισμού επιτυγχάνεται με εξόντωση των εντόμων σε όλα τα βιολογικά τους στάδια αυγό, προνύμφη, τέλειο έντομο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της μεθόδου fumigation, της χημικής αυτής απεντόμωσης αποτελεί η έλλειψη άμεσης μεσοτοιχίας με κατοικημένο χώρο. Ο υποκαπνισμός – fumigation είναι μια υπεύθυνη απεντόμωση, προς τον πελάτη, και προς το νόμο. Για την απεντόμωση με υποκαπνισμό – fumigation πάμε βήμα βήμα.

1. Στεγανοποίηση του χώρου

Ο προς απεντόμωση χώρος σφραγίζεται επιμελώς προκειμένου να δημιουργηθεί αεροστεγής στεγανοποίηση όπου θα διοχετευθεί το σκεύασμα του αερίου.

2. Απομονώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές.

Ένα μετρό προστασίας είναι η προστασία των συστημάτων ηλεκτρισμού και των ηλεκτρονικών συσκευών.

3. Ασφάλεια του χώρου προς απεντομώση.

Στο χώρο τοποθετούμε προειδοποιητικές πινακίδες για την ασφάλεια του χώρου. Η φωσφίνη το αέριο του υποκαπνισμού είναι ισχυρό δηλητήριο.

4. Απαραίτητες μετρήσεις αερίου.

θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες μετρήσεις με ειδικά όργανα για τα υπολείμματα του αερίου.

5. Εξαερισμός και παράδοση.

Ο χώρος παραδίδεται ασφαλής και ελεύθερος οσμών και υπολειμμάτων. Είναι η

καταπολέμηση σαράκι ξύλου με υποκαπνισμόπλέον αποτελεσματική μέθοδος.

Εν τούτοις με τη μέθοδο αυτή δεν υπάρχει υπολειμματική διάρκεια του φαρμάκου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει προστασία του χώρου σε περίπτωση επαναφοράς μόλυνσης με τους τρόπους που αναφέρουμε στο άρθρο Σαράκι Βιολογικός κύκλος

Θετικά της καταπολέμησης σαράκι του ξύλου με υποκαπνισμό.

 • Η μέθοδος με υποκαπνισμό καταπολεμά το έντομο ριζικά.
 • Σχετικά με την θερμική μέθοδο και την βιολογική μέθοδο έχει μικρότερο κόστος.

Αρνητικά της μεθόδου.

 • Η μέθοδος καταπολέμησης σαρακιού με υποκαπνισμό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε σπίτια που μεσολαβούν μεσοτοιχίες με κατοικημένους χώρους. Διαβάστε περισσότερα: Υποκαπνισμός με Φωσφίνη (PH3):

Καταπολέμηση του σαράκι ξύλου, θερμική μέθοδο.

Στεγανώνουμαι πολύ καλά τα χώρο προς απεντόμωση. Με μια ειδική αντλία αερίου εισάγουμε θερμό αέρα στο χώρο μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 50 βαθμούς Κέλσιου. Το δίκτυο καταγραφικών θερμοκρασίας & υγρασίας εγκαθίστανται στους χώρους εφαρμογής. Στη διάρκεια της εφαρμογής η λειτουργία των θερμαντικών μονάδων και πορεία της εφαρμογής επιβλέπεται από ειδικά εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό

Θετικά της μεθόδου καταπολέμησης σαράκι του ξύλου με θερμική μέθοδο.

 • Καταπολέμηση σαράκι του ξύλου, με θερμική μέθοδο, μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει υποκαπνισμός.
 • Είναι μια βιολογική μέθοδος καταπολέμησης.
 • Συνήθως χρησιμοποιείτε  στην απεντόμωση των μπαλέτων και ξύλου εμπορίου σε ειδικούς φούρνους.

Αρνητικά της μεθόδου

 • Καταπολέμηση του σαράκι ξύλου σε ένα σπίτι με τη θερμική μέθοδο μπορεί να αλλοιώσει τα υπάρχοντα του σπιτιού μας.
 • Πολλές φόρες δεν δίνει το απαιτούμενο αποτέλεσμα.
 • Στη θερμική μέθοδο απαιτείται η διάθεση παροχής τριφασικού ρεύματος.
 • Απαραίτητη η παρουσία του υπεύθυνου ηλεκτρολόγου.
 • Είναι μια πολύ δαπανηρή μέθοδος.
 • Είναι δύσκολο να φτάσουμε θερμοκρασία 50 βαθμούς Κέλσιου στο εσωτερικό του ξύλου με αποτέλεσμα να έχουμε αμφισβητούμενη επιτυχία τις μεθόδου.

Σαράκι ξύλου, βιολογική αντιμετώπιση

Βιολογική αντιμετώπιση είναι η καταπολέμηση σαράκι του ξύλου χωρίς φάρμακα. Η μέθοδος μεάζωτο N2 ή διοξειδίου του άνθρακα CO2 διοξείδιο του άνθρακα CO2 ή άζωτο N2 είναι μία πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης των εντόμων ξύλου. Η χρήση των ατοξικών αερίων για την εξόντωση εντόμων είναι μια βιολογική μέθοδος απεντόμωσης, εναλλακτική του υποκαπνισμού. Τα ατοξικά ασφυξιογόνα αέρια σκοτώνουν τα ξυλοφάγα έντομα.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα και ανάπτυξη στη μέθοδο με βιολογική ατοξική αντιμετώπιση με απεντόμωση κρίθηκε απαραίτητη καθώς σημειώθηκε:

 • Αύξηση της προτίμησης της αγοράς σε προϊόντα απαλλαγμένα υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών και βιοκτόνων.
 • Ανάπτυξη ανθεκτικότητας των εντόμων σε πολλές δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Με την μέθοδο αυτή σε καλά στεγανοποιημένο χώρο αφαιρούμε το οξυγόνο. Εισάγουμε στο μολυσμένο χώρο άζωτο N2 ή διοξείδιο του άνθρακα CO2. Το αφήνουμε προς απεντόμωση περίπου 12 – 21 μέρες ανάλογα την θερμοκρασία που επικρατεί στο περιβάλλον. Ανοίγουμε για εξαερισμό. Βλέπε «οικολογικές ατοξικές απεντομώσεις»

Θετικά της μεθόδου καταπολέμησης σαράκι του ξύλου, με ασφυξιογόνα αέρια, άζωτο N2 ή διοξειδίου του άνθρακα.

• Την καταπολέμηση, με ασφυξιογόνα αέρια, άζωτο N2 ή διοξειδίου του άνθρακα CO2, μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε οποιοδήποτε χώρο.

Αρνητικά της μεθόδου.

• Είναι πιο δαπανηρή από την φωσφίνη.
• Έχουμε περιορισμό στο χώρο προς απεντόμωση, μπορούμε να απεντομώσουμε χώρο μέχρι 300 m3
• Δε μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος λόγω της δυσκολίας στη μεταφορά των αερίων.

Η καταπολέμηση με άζωτο N2 ή διοξείδιο του άνθρακα είναι αποκλειστικότητα της Alpha Απολυμαντικής. Έχουμε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε αυτόν τον τύπο εφαρμογής, βλέπε Οικολογικές ατοξικές απεντομώσεις

Καταπολέμηση σαράκι του ξύλου με Τοπική θεραπεία του ξύλου με μείγμα πυρεθρίνης.

Αυτή την μέθοδο την εφαρμόζουμε σε περιπτώσεις που λόγω των κανόνων ασφαλείας δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιήσουμε φωσφίνη. Η μέθοδος έχει άριστα αποτελέσματα. Μερικές εταιρίες για την καταπολέμηση του σαράκι χρησιμοποιούν μείγμα πετρελαίου με πυρεθρίνη. Η Alpha Απολυμαντική μετά από πολλές δοκιμές χρησιμοποιεί μόνο μείγμα πυρεθρίνης. Το θετικό σε αυτό το μείγμα είναι ότι δεν έχουμε οσμή πετρελαίου στο χώρο. Άλλη χρησιμοποίουν οινόπνευμα. Σημειώνουμε ότι το οινόπνευμα δεν είναι φάρμακο για το σαράκι, ίσως είναι ένα ασφυξιογόνο.

Ψεκασμός με ψυχρό εκνεφωτή Cold fogger

Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε υποκαπνισμό. Εφαρμόζουμε την μέθοδο,Ψεκασμός του ξυλοφάγων εντόμων με fogger. υπολειμματικός ψεκασμός σπρέι με ψυχρό εκνεφωτή Cold fogger. Την εφαρμόζουμε για την αποτελεσματική μείωση του πληθυσμού έως και το μηδέν, με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Σε μερικές περιπτώσεις όπως ψεκασμό του πατώματος μπορεί να εφαρμόσουμε σπρέι για σαράκι  με απλό ψεκαστήρα.