Κοριοί

Οι κοριοί είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae,  της τάξης Hemiptera. Πιο κάτω αναλύουμε το είδος κοριού  που παράσιτη και φέρει  τσιμπήματα στο  άνθρωπο.  Τα περισσότερα από τα 91 γνωστά είδη των κοριών είναι παράσιτα πουλιών και/ή νυχτερίδων και μόνο δυο είδη, Cimex Iectularius και C. Hemipterus, είναι παράσιτα του ανθρώπου .

Το πρώτο από αυτά είναι κοσμοπολίτικο και το μόνο που απαντάται στην Ελλάδα και γενικά στα εύκρατα κλίματα .

Κοριοί Στρώματος

Το δεύτερο είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική. Οι κοριοί κρύβονται σε στενούς προστατευτικούς χώρους. Κρύβονται σε ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες η τα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων, επίπλων.

Η υγειονομική σημασία των κοριών:

Τα νύγματα του κοριού προκαλούν ερυθρωπούς πομφούς και κνησμό .

Κοριοί και παθογόνοι οργανισμοί.

Δεν έχει τεκμηριωθεί ο ρόλος των κοριών ως μηχανικών η βιολογικών διαβιβαστών παθογόνων οργανισμών στον άνθρωπο. H ηπατίτιδα Β είναι πιθανόν η μοναδική λοίμωξη. Για την ηπατίτιδα Β υπάρχει υπόνοια ότι συμμετέχουν σε κάποιο βαθμό για την μετάδοση της. Το σάλιο πάντως του κοριού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ, με συμπτώματα όπως έντονο πρήξιμο, διάρροια, ναυτία, ακόμα και πυρετό. Είναι όμως εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τα τσιμπήματα τους, διότι είναι σε μία σειρά, συνήθως 2-3 μαζί σε μία ευθεία. Επίσης, ενδέχεται στα σεντόνια να υπάρχουν μικρές σταγόνες αίματος (από τα μικρά βαμπίρ). Για τη μετάδοση του HIV οι κοριοί δεν παίζουν κανένα απολύτως ρολό. Η έλλειψη δυνατότητας των κοριών να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή του με αυτόν. Το είδος Cimex Iectularius, έκτος από σπάνιες εξαιρέσεις, χρησιμοποιεί μόνον άνθρωπο  ως ξενιστή για την διατροφή του .

korioi stromatos

Βιολογικός κύκλος του κοριού.

Ο βιολογικός κύκλος των κοριών χαρακτηρίζεται από ημιτελή μεταμόρφωση – αυγό, νύμφη, ενήλικο. Το θηλυκό του κοριού γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής. Η διάρκεια της ζωή του που είναι περίπου 12 μήνες . Τα αυγά του κοριού εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές νύμφες μετά από επώαση 4-10 ημερών. Θα  υποστούν 5 εκδύσεις, μεταμορφώνονται στο τελικό στάδιο του ενηλίκου – αρσενικό, θηλυκό κοριός. Η ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του κοριού απαιτεί 5-10 εβδομάδες. Η διάρκεια που εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την παρουσία ή μη ξενιστών. Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες. Παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετα τους από τα οποία εξέρχονται με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον .

Πώς καταλαβαίνουμε τους κοριούς

biologikos kyklos toy korioy

Οι κοριοί έχουν τη χαρακτηριστική ικανότητα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα , υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος. Μετά από κάθε απομύζηση  λεκιάσουν τα σεντόνια και στρώματα. Αυτό είναι μια από της ένδειξης ότι στο χώρο υπάρχουν κοριοί. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία των κοριών γίνεται αισθητή από μια χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες. Η οσμή  γίνεται ιδιαιτέρα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται. Εξέρχονται από τα κρησφύγετα τους κυρίως τις βράδυνες ώρες σε αναζήτηση ξενιστών. Στην περίπτωση του είδος κοριού Cimex Iectularius είναι ο άνθρωπος. Το είδος του κοριού αυτού μπορεί να τραφεί και από τα αλλά θηλαστικά αν λείπουν οι άνθρωποι. Στις διατροφικές του συνήθειες οι κοριοί μοιάζουν με τους μαλακούς κρότωνες. Είναι παράσιτα σύντομων γευμάτων με επισκέψεις σε ξενιστές.

Και τα 5 στάδια της νύμφης του κοριού απαιτούν λήψη αίματος για να μεταμορφωθούν. Στο επόμενο στάδιο με αύξηση του σωματικού τους μεγέθους και τελικό προορισμό το στάδιο του ενηλίκου . Στην Ελλάδα παλαιότερα οι κοριοί αποτελούσαν αρκετά συχνά πρόβλημα σε σπίτια, ξενοδοχεία και ιδρύματα. Τα τελευταία 2-3 χρονιά παρατηρείται μια έξαρση των κοριών παγκόσμιος. Και στην Ελλάδα λόγω των επαφών με άλλες χώρες παρατηρείται μια έξαρση.

 

Διττέ τα νέα μας site.