korios entomo

Οι Κοριοί

Οι κοριοί και οι μόλυνσης από τους κοριούς, η εξάπλωση στο Ελλάδα επανέρχεται. Μετά το 1960 ο άνθρωπος απαλλακτικέ από τους κοριούς. Τα φάρμακο που χρησιμοποιούσαν παλιά για απολύμανση των κοριών οπός το DDT σήμερα δεν χρησιμοποιούμε. Ένας άλλος λόγος εξάπλωσης τον κοριών στρωμάτων είναι η αύξηση των μετακινήσεων του ανθρώπου με τα μέσα μεταφοράς. Οι κοριοί μεταφέρονται στο σπίτι με της αποσκευές. Τα μέσα μεταφοράς οπός τρένα, αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία είναι πήγες κοριών. Μια άλλη πυγή μόλυνσης από κοριούς είναι τα ξενοδόχα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα  οπός η Αθηνά  και οι μεγάλες πωλείς  οι μόλυνσης είναι πιο συχνές.

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί (bedbugs) είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, της τάξης Hemiptera. Το σώμα τους έχει ωοειδές σχήμα, είναι ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο, όπως στις ψείρες. Η μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο φτέρωμα ή τρίχωμα των ξενιστών.

Οι κοριοί παρασιτούν ή και  κρύβονται σε στενούς προστατευτικούς χώρους. Οι χώροι είναι οι ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες ή τα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων, επίπλων.Κοριοί Στρώματος

Ειδή κοριών.

Τα περισσότερα από τα 91 γνωστά είδη των κοριών είναι παράσιτα πουλιών και νυχτερίδων. Μόνο δύο είδη, Cimex lectularius και C. hemipterus, είναι παράσιτα του ανθρώπου. Το πρώτο απ’ αυτά είναι κοσμοπολίτικο και το μόνο που απαντάται στην Ελλάδα και γενικά στα εύκρατα κλίματα. Το δεύτερο είναι ο κοριός των τροπι¬κών περιοχών, στην Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Βιολογικός κύκλος των κοριών.

Ο βιολογικός κύκλος των κοkorioiριών χαρακτηρίζεται από ημιτελή μεταμόρφωση (αυγό, νύμφη, ενήλικο). Το θηλυκό γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι 12 περίπου μήνες. Τα αυγά εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές νύμφες (~ 1mm) μετά από επώαση 4-10 ημερών θα υποστούν 5 εκδύσεις. Οι νύμφες μεταμορφώνονται στο τελικό στάδιο του ενήλικου (αρσενικό, θηλυκό). Η ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου απαιτεί 5-10 εβδομάδες. Η διάρκεια εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την παρουσία ή μη ξενιστών.

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντες αδρανείς στα κρησφύγετα τους.

biologikos kyklos toy korioyΠώς γίνονται αισθητοί οι κοριοί;

Οι κοριοί γίνονται αισθητή στο χώρο του σπιτιού από τα τσιμπήματα στο σώμα του ανθρώπου.

Οι κοριοί έχουν ιδιότητα μετά το τσίμπημα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι μαύρου χρώματος και αποβάλλεται  μετά από κάθε απομύζηση. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μια χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον. Η χαρακτηριστική οσμή την εκλύουν από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.

Πώς τρέφονται οι κοριοί;

Οι κοριοί εξέρχονται από τα κρησφύγετα τους κυρίως τις βραδυνές ώρες σε ανα¬ζήτηση ξενιστών. Στην περίπτωση του C. lectularius είναι ο άνθρωπος. Το είδος αυτό μπορεί να τραφεί και από άλλα θηλαστικά αν λείπουν οι άνθρωποι. Στις δια¬τροφικές τους συνήθειες οι κοριοί μοιάζουν με τους μαλακούς κρότωνες. Είναι παράσιτα σύντομων τσιμπημάτων με επισκέψεις σε ξενιστές, που είναι αδρανοποιημένοι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και τα 5 στάδια της νύμφης απαιτούν λήψη αίματος, για να μεταμορφωθούν. Το επόμενο στάδιο είναι με αύξηση του σωματικού τους μεγέθους και τελικό προορισμό το στάδιο του ενηλίκου.

Υγειονομική σημασία των κοριών.

Η υγειονομική σημασία των κοριών είναι ελάχιστη. Τα νύγματα τους προκαλούν ερυθρωπούς πομφούς και κνησμό. Δεν έχει τεκμηριωθεί ο ρόλος των κοριών ως μηχανικών, ή βιολογικών διαβιβαστών παθογόνων οργανισμών στον άνθρωπο. Για την ηπατίτιδα Β είναι πιθανόν η μοναδική λοίμωξη, που μεταδίδεται από τούς κοριούς. Για τη μετάδοση του HIV δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Η έλλειψη δυνατότητας των κοριών να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή του μ’αυτόν. Το είδος C. lectularius, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, χρησιμοποιεί μόνο αυτόν ως ξενιστή για τη διατροφή του.

Καταπολέμηση των κοριών με απεντομώσεις.

Η καταπολέμηση των κοριών επιτυγχάνεται με συνήθη μέτρα καθαριότητας και υγιεινής, όπως η εξάλειψη των ρωγμών και χασμάτων στους τοίχους.
Η απεντόμωση, εφαρμογή υπολειμματικών εντομοκτόνων σε επιφάνειες. Οι επιφάνειες είναι η εν δυνάμει καταφύγια κοριών, όπως τα κρεβάτια και οι ραφές των στρωμάτων. Στις απεντομώσεις η καταπολέμηση των κοριών είναι ένα αρκετό δύσκολο έργω. Διαβάστε περισσότερα στη καταπολέμηση των κοριών

 

Διττέ τα νέα μας site.