mirmigkia xyloy

Μυρμήγκια Ξύλου και Μυρμήγκια με φτερά

Τα μυρμήγκια ξύλου είναι διαφορετικά είδη από τα μυρμήγκια της κουζίνας και του κήπου. Τα Ξυλοφάγα μυρμήγκια τρώνε ξύλο, φελιζόλ, σοβά σε αντίθεση με τα μυρμήγκια της κουζίνας που τρώνε ψίχουλα, ζαχαρούχες ουσίες, υπολείμματα φαγητού. Τα μυρμήγκια ξύλου, τα μυρμήγκια τις κουζίνας και κήπου έχουν ένα κοινό, πολλαπλασιάζονται ως κοινωνικά έντομα, ως μυρμήγκια με φτερά. Τα φτερωτά μυρμηγκιά είναι τα μυρμήγκια σε σμηνουργία. Η σμηνουργία είναι το βιολογικό φαινόμενο πολλαπλασιασμού μιας φωλιάς μυρμηγκιών που έχει ωριμάσει βιολογικά. Τα μυρμήγκια ξύλου πολλές φορές τα συναντούμε στον κήπο στο χώμα ή στα δεντρά, τρώνε τα μελιτώματα άπω τη μελίγκρα, στη κουζίνα, μέσα στο σπίτι στο πάτωμα ή στη στεγή. Όπως και να είναι η καταπολέμηση τον μυρμηγκιών γίνεται με απεντόμωση. Οι απεντομώσεις για τα φτερωτά μυρμήγκια στοχεύουν το να βρούμε την φώλια και με τροφοελκυστικά φάρμακα gel ή σπρέι να τα εξοντώσουμε.

Πιο κάτω περιγράφουμε τα μυρμήγκια ξύλου.

Εμφάνιση

Μυρμήγκια Ξύλου, Camponotus pennsylvanicus

 • Εργάτριες – μήκος 6mm.
 • Βασίλισσα – μήκος 14mm.
 • Το χρώμα τους είναι συνήθως μαύρο προς το γκρι.
 • 6 πόδια.

Μυρμήγκια Ξύλου – ΒιολοΜυρμήγκια Ξύλουγία

 • Παρατηρούνται σμήνη την άνοιξη.
 • Οι αποικίες των Μυρμηγκιών Ξύλου μπορούν να ζήσουν από 3-6 χρόνια.

Μυρμήγκια Ξύλου – Συνήθειες

 • Σήραγγες – υγρό και στεγνό ξύλο, φελιζόλ, ασφαλτόπανο, σοβά, αλλά προτιμούν το υγρό, δηλαδή ξύλο που έχει υγρανθεί από διαρροές.
 • Εσωτερικά – σκάβουν γαλαρίες στο ξύλο με λεία εμφάνιση.
 • Εξωτερικά – κάποιες φορές δημιουργούν κοιλότητες σε δέντρα.
 • Πότε εμφανίζονται – ψάχνουν για τροφή  νωρίς την άνοιξη / καλοκαίρι. Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν πριονίδι, υγρό ξύλο, ή ασυνήθιστους θορύβους που προέρχονται από τους τοίχους.
 • Τα Μυρμήγκια Ξύλου – τρέφονται κυρίως με μελιτώδεις και άλλες εκκρίσεις φυτών, χυμούς και απομεινάρια εντόμων. Δεν τρέφονται με ξύλο. Μέσα στο σπίτι προσελκύονται από γλυκές ουσίες, λίπη και κρέας.
 • Επαφή – σπανίως έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο, αλλά αν έρθουν, προσπαθούν να ξεφύγουν.Δεν μπορούν να κεντρίσουν.

Συμπεριφορά

Τα Μυρμήγκια Ξύλου  διαπιστώνονται στη Βόρεια Αμερική, Ευρώπη,  Μεσόγειο. Φωλιάζει σε ζωντανά και νεκρά δέντρα, σάπια κούτσουρα ή κούτσουρα σε δασικές περιοχές επίσης σε στέγες σπιτιών σε παράθυρα πόρτες, φράχτες. Είναι ίσως η πιο καταστροφικό μυρμήγκι ξύλου που διαπιστώσαμε και στη Ελλάδα, τρώει ξύλο σε αποσύνθεση και κανί σήραγγες εκεί. Συχνά  αναζητά τροφή μέσα στα σπίτια, σε στέγη σπιτιών η στέγη βεράντας. Προς αναπαραγωγή βρέθηκαν σε φωλιές από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Οι εργαζόμενοι έχουν την τάση να τρώνε αφίδες, συλλογή μελιτώματος και τη διαβίβασή τους  μέσο τροφαλλαξής σε μεγαλύτερους εργαζομένους που μεταφέρουν πίσω στη φωλιά. Επιπλέον, τρέφονται με ζωοτροφές με νεκρά έντομα και τους χυμούς των φυτών.

Τα μαύρα ξυλοφάγο μυρμήγκια ξύλου είναι ικανά  για να τραφούν μέχρι 100 μ σε αναζήτηση τροφής. Οι εργαζόμενοι είναι πιο δραστήριοι  τη νύχτα, που ταξιδεύουν από τη φωλιά τους σε μια πηγή τροφίμων μετά από μονοπάτια. Κάνουν τη δημιουργία χημικών  φερομένων στα μονοπάτια. Τα μυρμήγκια ξύλου παράγουν τρίξιμο ήχους που μπορεί συχνά να ακουστεί κοντά σε μια  μεγάλη φωλιά. Μια μεγάλη αποικία μπορεί να έχει χιλιάδες άτομα.Το μαύρο  μυρμήγκι ξύλου δεν κάνει τσίμπημα, αλλά η μεγαλύτερη εργάτες  μπορεί  να κανί  μια απότομο δάγκωμα, το οποίο μπορεί να γίνει ερεθισμένος περαιτέρω από την ένεση μυρμηκικό οξύ, το οποίο παράγουν.

Περιγραφή

Στο φυσικό τους περιβάλλον,  τα Μυρμήγκια Ξύλου κάνουν φωλιά σε νεκρά δέντρα και άλλα νεκρά ξύλα. Αυτό ενισχύει την αποσύνθεση, το οποίο έχει οικολογικά οφέλη. Ωστόσο, το μυρμήγκι επιτυγχάνει την κατάσταση των παρασίτων όταν μια αποικία εισβάλλει το ξύλο ενός σπιτιού ή άλλης κατασκευής, βλάπτοντας τη δομική ακεραιότητα του. Οποιαδήποτε πηγή υγρασίας ευνοεί την μόλυνση από μυρμήγκια.    

Το υγρό ξύλο είναι πολύ πιο εύκολο να το  μάσηση. Τα μυρμήγκια δεν τρώνε το ξύλο, αλλά θα το αφαιρέσει για να δημιουργήσει γκαλερί για τις δραστηριότητές τους.

Οι στοές τρέχουν παράλληλα με τα “νερά του ξύλου”, όπως αυτά που δημιουργούνται στα μαλακότερο, nonlignin τμήματα της ξυλείας. Οι στοές έχουν ένα γυάλισμα, εξαιτίας κοπράνων υπολείμματα, αλλά όχι οι σωλήνες λάσπη που παράγεται από τερμίτες.

 

Δείτε τα νέα μας site.