skoros royxon

Σκόροι Υφασμάτων, Σκόροι Μάλλινων, 

Σκόροι, Χαλιών

Τι είναι οι Σκόροι Υφασμάτων, Σκόροι Μάλλινων, Σκόροι Χαλιών. Αν δείτε νυχτοπεταλούδες πετούν στο σπίτι σας, πιθανότατα δεν είναι σκόροι ρούχων , αλλά τα παράσιτα από το ντουλάπι  της κουζίνας – ο τύπος που προσβάλλει το αλεύρι και τα δημητριακά. Στο σκόρο των ρούχων  δεν αρέσει το φως και είναι τόσο κρυφός  ότι πιθανότατα δε θα τους δείτε. Τα ενήλικα των σκόρων  δεν θα κάνει κάνουν ζημιά. Βλάβη σε μάλλινα στην πραγματικότητα γίνεται από τις προνύμφες των δύο τύπων των εντόμων: σκόρων και τα σκαθάρια των χαλιών  (το τελευταίο είναι πιο διαδεδομένο από ότι  ο σκόρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας). Και τα δύο έντομα γεννούν τα αυγά σε απομονωμένα σημεία με άφθονο φαγητό – μαλλιού, γούνας, προς τα κάτω και άλλα υλικά με βάση τα ζώα. Οι προνύμφες αναδύονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το σκαθάρι προνύμφες μπορούν να τρέφονται με ύφασμα για ένα χρόνο ή περισσότερο και η προνύμφες σκόρων μπορούν  να προκαλέσουν  βλάβη για δυο μήνες χωρίς να τα καταλάβουμε.

Σκόροι Υφασμάτων, Μάλλινων και Χαλιών – Anthrenus verbasci

Σκόροι Υφασμάτων ποικίλες σκαθάρι των χαλιών

Κοσμοπολίτικο έντομο είδος του οποίου οι προνύμφες προσβάλλουν μάλλινα, δέρματα, γούνες, εντομολογικές συλλογές, κουκούλια μεταξοσκώληκα, βαλσαμωμένα ζώα, όπως επίσης και προϊόντα μετάξι.

Τα τέλεια έντομα τρέφονται με νέκταρ και γύρι και τα συναντάμε πολλές φορές σε φωλιές πουλιών.. Πιστεύεται ότι το έντομο αυτό προκαλεί πολλές προσβολές στα σπίτια που προέρχονται από τις  φωλιές στις σκεπές και από όπου οι προνύμφες το φθινόπωρο μεταναστεύουν στο εσωτερικό του σπιτιών.

Anthrenus verbasci μπορεί να μετάδοση μέσω προνυμφών η καθαριστηρίου την άκαρι τω περιστερών.

Σκόροι Υφασμάτων, Μάλλινων και Χαλιών – Carpophilus hemipterus

Σκόροι Μάλλινων Carpophilus hemipterus

Είναι κοσμοπολίτικο είδος και απαντάται σε φορτία που έρχονται από Ιράκ, Τουρκία, Αίγυπτο, Β. και Α. Αφρική, Ινδία, νήσους Φίτζι, Σαμόες νήσους, Σρι Λάνκα, Δ. Ινδίες, Αργεντινή και Η.Π.Α.

Το έντομο έχει μήκος σώματος περίπου 3 mm. Το έντομο είναι κοντόχοντρο, με έλυτρα γυαλιστερά καστανά που φέρουν 2 μεγάλες κίτρινες πενταγωνικές κηλίδες στην πίσω εξωτερική επιφάνεια και άλλες 2 μικρότερες τριγωνικές στα πλάγια.

Το έντομο είναι ενοχλητικό στα σπίτια, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, επειδή μπορεί να προσβάλλει τα μπισκότα, το ρύζι, το ψωμί και γενικά όλα τα αμυλώδη προϊόντα.

Το θηλυκό έντομο γεννά κατά μέσο όρο 1000 αυγά σε διατιμά που μπορεί να κυμαίνεται από 1-4 μήνες βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να διαρκέσει άρκτους μήνες.

Σκόροι Υφασμάτων, Μάλλινων και Χαλιών – Anthrenus fasciatus

Anthrenus fasciatus Anthrenus fasciatus

Έντομο των θερμών περιοχών της γης το οποίο ώμος απαντάται και στα εύκρατα κλίματα .

Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν είδη ζωικής προέλευσης, γούνες, δέρματα, μάλλινα, υφάσματα με ιδιαίτερη προτίμηση τα αποξηραμένα κέρατα ζώων.

Τα τέλια τρέφονται με γύρη διαφόρων φυτών.

Σκόροι Υφασμάτων, Μάλλινων και Χαλιών – Anthrenus museorum

Anthrenus museorum

Anthrenus museorum

Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν μάλλινα υφάσματα , γούνες δέρματα, και αλλά υλικά ζωικής προέλευσης .

Είναι επίσης εχθρός τόσο εντομολογικών συλλογών όσο και άλλον μουσειακών εκθεμάτων. Τα τελεία έντομα τρέφονται με νέκταρ και γύρι.

 

Σκόροι Υφασμάτων, Μάλλινων και Χαλιών – Dermestes lardarius

Dermestes lardarius Dermestes lardarius

Κοσμοπολίτικο έντομο το οποίο προσβάλλει υλικά ζωικής προέλευσης, όπως δέρματα , γούνες, μεταξοσκώληκα και νεκρά έντομα. Προκαλεί έμμεσα σημαντικές ζημιές σε ξύλινα δοκάρια, φελλό ή ακόμη και σε σοβάδες και μολυβδοσωλήνες.

Παρά την αποκλειστική σχεδόν προτίμηση του για τροφές ζωικής προέλευσης, μπορεί άνετα να εκτραφεί σε τεχνητό θρεπτικό υπόστρωμα από έμβρυα σίτου πράγμα που δε συμβαίνει με άλλα Dermestidae

Σκόρος – Tineola bisselliella

Στην περίπτωση του σκόρου η πρόληψη υπερέχει σαφώς της θεραπείας. Υπάρχουν αρκετές φυσικές μυρωδιές τις οποίες το ενοχλητικό ζωύφιο δεν αντέχει. Τα τυλιγμένα σε τούλι άνθη λεβάντας είναι πολύ δραστικά, όπως άλλωστε και η μέντα και το κεδρόξυλο.

Όλα τα βαριά ρούχα που δεν θα φορέσετε εφέτος θα πρέπει να τα τινάξετε καλά για να πέσουν τα αβγά και οι προνύμφες και θα τα φυλάξετε σε όσο το δυνατόν πιο ξερό και κρύο περιβάλλον.

Αν πάντως αίφνης ανακαλύψετε ολάκερη αποικία σκόρων μέσα στην ντουλάπα σας, αδειάστε την αμέσως. Εξετάστε τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες στο δωμάτιο όπου σημειώθηκε η προσβολή γιατί εκεί συνήθως πηγαίνει και κρύβεται.

 

Διττέ τα νέα μας site.