Σκόρος Ρούχων 

Ο σκόρος ρούχων μπορεί να είναι πεταλούδα ή ένα σκαθάρι. Οι πεταλούδες συνήθως επηρεάζουν τα ρούχα τα βαμβακερά, τα μάλλινα ή μετάξια. Τις γούνες και τα χαλιά συνήθως τις προσβάλουν σκαθάρια, αλλά μπορεί να τα προσβάλουν και πεταλούδες. Συνήθως προσβάλουν τις ντουλάπες, εάν έχουν φτάσει στο κρεβάτι τότε η μόλυνση είναι πολύ μεγάλη. Το σκόρο των ρούχων το μπερδεύουμε με το ψαράκι. Το ψαράκι είναι έντομο που δεν τρώει ρούχα. Η καταπολέμηση του σκόρου ρούχων γίνεται με απεντόμωση. Τις απεντομώσεις τις εφαρμόζουμε με ψυχρό εκνεφωτή, με ψεκασμό ή υποκαπνισμό.

Αγαπητοί επισκέπτες του site!
Ενημερώνουμε:
ότι ο λεγόμενος σκόρος φαγητού που βρίσκετε στα τρόφιμα, τον βρίσκουμε στα ντουλάπια της κουζίνας. Στις ντουλάπες των ρούχων βρίσκουμε το σκόρο τον ρούχων. Οι  κοινή σκόροι των ρούχων  είναι διαφορετικά έντομα από τα σκαθάρια, κολεόπτερα είδη  σκόρων, υφασμάτινων, μάλλινων, γουναρικών , δερματίνων και χαλιών.

Διαβάστε περισσότερα:
 Σκόροι Ρούχων
 Σκώροι γουναρικών και υφασμάτων
 Καταπολέμηση σκόρου ρούχων
 Σκόροι ξύλου
 Σκόροι τροφίμων
 Σκόροι βιβλίων

Ενημέρωση για τον σκόρο των ρούχων.

Ο κοινός σκόρος ρούχων στην οικογένεια των Τινεϊδών, αριθμεί πάνω από 2.000 είδη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το πιο σπουδαίο και πιο κοινό έντομο που έχουμε περιγράψει. Έχει επιστημονική ονομασία Tineola bisselliella, τον συναντούμε στα ρούχα της ντουλάπας μας. Καμιά φορά, η λέξη σκόρος χρησιμοποιείται για την πολυπληθή τάξη των Λεπιδόπτερων, κάποια από αυτά όμως είναι πεταλούδες (που σε αντίθεση με τους σκόρους είναι ημερόβιες).

Με την ονομασία σκόρος εννοούμε το έντομο που προσβάλει τα ρούχα τα βαμβακερά ή μάλλινα αλλά και γουναρικά.

Όπως και να έχει, εδώ αναφερόμαστε στο σκόρο των ρούχων, ο οποίος τρέφεται με προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης, όπως οι γούνες ή τα μάλλινα χαλιά, και μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα που φυλάσσονται σε ντουλάπες. Ο σκόρος των ρούχων έχει μήκος γύρω στα 7-8 Χιλ. όταν τα φτερά του είναι διπλωμένα πάνω στο σώμα του.

ΣκόροςΤα φτερά του έχουν χρώμα χρυσαφί και μία λωρίδα από μακριές τρίχες στην άκρη. Στο κεφάλι του του σκουλήκι ( προνύμφης ) έχει τούφες από κοκκινωπές τρίχες. Οι προνύμφες έχουν μήκος 12-13 Χιλ. και τρέφονται με μαλλί, παραμένοντας κάτω από ένα κυλινδρικό κάλυμμα το οποίο έχουν φτιάξει και στο οποίο ενσωματώνουν περιττώματα και υπολείμματα τροφής.

Το σώμα σκουλήκι (προνύμφη) τους είναι λευκό ή κρεμ και το κεφάλι τους καφέ. Οι προνύμφες δεν έχουν μάτια. Είναι πολύ σύνηθες να βρίσκει κανείς αδηφάγες προνύμφες κάτω από κόλλαρα, μανικέτια και άλλες κρυψώνες των ρούχων. Στην περίπτωση του σκόρου η πρόληψη υπερέχει σαφώς της θεραπείας. Υπάρχουν αρκετές φυσικές μυρωδιές τις οποίες το ενοχλητικό ζωύφιο του σκόρου δεν αντέχει. Τα τυλιγμένα σε τούλι άνθη λεβάντας είναι πολύ δραστικά, όπως άλλωστε και η μέντα και το κεδρόξυλο.

Όλα τα βαριά ρούχα που δεν θα φορέσετε εφέτος θα πρέπει να τα τινάξετε καλά Σκόρος - Tineola bisselliellaγια να πέσουν τα αβγά και οι προνύμφες και θα τα φυλάξετε σε όσο το δυνατόν πιο ξερό και κρύο περιβάλλον. Αν πάντως αίφνης ανακαλύψετε ολόκληρη αποικία σκόρων μέσα στην ντουλάπα σας, αδειάστε την αμέσως. Εξετάστε τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες στο δωμάτιο όπου σημειώθηκε η προσβολή γιατί εκεί συνήθως πηγαίνει και κρύβεται.

Άλλα είδη και Ταυτοποίηση Σκόρων

Υπάρχουν τέσσερα είδη εντόμων σκόρων που προκαλούν προσβολές στις οικίες :

 Κοινός σκόρος των Ενδυμάτων (Tineolla bisseliella)

 • Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6-9mm με φτερά ανοιχτόχρωμα και χωρίς κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό
 • Προνύμφης το  χρώμα  κρεμ – άσπρο με κεφάλι καφέ χρώματος και μήκος έως 10mm
 • Οι προνύμφες των σκόρων κάνουν ακανόνιστες τρύπες σε υφάσματα

 Scors KrislidaΣκόρος των μάλλινων και υφασμάτων (Tinea pellionella)

 • Απαντώνται ιδιαίτερα σε υφάσματα ζωικής προέλευσης
 • Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6mm χρώματος σκούρο – ανοιχτό κίτρινο και τρείς αχνές κηλίδες
 •  Η προνύμφη χρώματος κρεμ – άσπρο και μήκος έως 10mm
 • Κάνει όμοιο μεγέθη τρύπες στο ύφασμα σε σχέση με τον κοινό σκόρο των ενδυμάτων

Endrosis sacritrella

 • Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 5-10mm, το κεφάλι έχει χρώμα λευκό και έχει ποικιλόχρωμα φτερά.
 • Η προνύμφες έως 18 mm μήκος, χρώματος κρεμ με χρώματος κόκκινο καφέ κεφάλι
 • Οι προνύμφες αναζητούν την τροφή τους σε διάφορα υλικά. Προκαλούν μικρότερες φθορές σε υφάσματα σε σχέση με τους υπόλοιπους σκόρους.

Hofmannophila pseudospretella

 • Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 8-14mm και χρώματος καφέ με τρεις η τέσσερις σκουρόχρωμες κηλίδες
 • Η προνύμφες έως 18mm μήκος, χρώματος υποκίτρινου με κεφάλι χρώματος καφέ
 • Οι προνύμφες τρέφονται με διάφορα υφάσματα ζωικής προέλευσης, όπως δέρμα, μαλλί και φτερά

Πώς να κρατήσετε τους σκόρους μακριά

Τα βρόμικα ή λερωμένα ρούχα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους σκόρους. Καλό είναι να καθαρίζετε τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσετε.

Όπου θα αποθηκευτούν υφάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να τα τοποθετείτε σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες, ή βαλίτσες.

Σκουπίζετε τακτικά κάτω από τα έπιπλα με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεται τα αυγά των σκόρων πριν αυτά εκκολαφθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν στο παρελθόν ο χώρος είχε αντιμετωπίσει προσβολή ή αν έχετε αντιληφθεί αυξημένη δραστηριότητα των σκόρων.

Πως έρχονται οι σκόροι στο σπίτι μας;

Πότε αγοράζουμε ρούχα ακόμα και αρκετά ακριβά ή και φθηνά, όταν είναι από βαμβάκι ή μάλλινο, βαμβάκι μάλλινο με πολυεστερικό, βαμβάκι ή μάλλινο με μετάξι, βαμβάκι με μετάξι,  πρέπει να τα προσέχουμε γιατί μπορεί να φέρετε τούς σκόρους στο σπίτι.

Μας έτυχε να αντιμετωπίσουμε σκόρους ρούχων σε γνωστό κατάστημα στην Αθήνα, τούς σκόρους τούς είχαν φέρει με το εμπόρευμα, επίσης προσέχουμε όταν αγοράζουμε μάλλινα χάλια.

Διαβάσετε  περισσότερα:

 

Διττέ τα νέα μας site.