psili anthropoy

Ψύλλοι

Οι ψύλλοι στον άνθρωπο και αναγνώριση από τα συμπτώματα είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση. Η απολύμανση ή η απεντόμωση για τους ψύλλους στο σπίτι γίνετε με φάρμακα εγκεκριμένα. Η απεντόμωση ξεκίνα από τα στρώματα τους καναπέδες στο δάπεδο, τα χαλιά. Η περίπτωση να έχουν εισχώρηση στα ρούχα στη ντουλάπα ρούχων είναι σπανία. Οι ψύλλοι σκύλων ή της γάτας και η μόλυνση του ανθρώπου είναι συχνό φαινόμενο, αντιμετωπίσιμο ώμος. Οι ψύλλοι του σκυλού και της γάτας  κολλάνε εύκολα στους ανθρώπους. Εάν διαπιστώσετε τσιμπήματα από ψύλλους η φυσική αντιμετώπιση με φυσικά μετρά οπός ξύδι δεν δίνει αποτελέσματα.

Αναγνώριση του ψύλλου

Η «απολύμανση» ή  απεντόμωση οι μέθοδοι  αντιμετώπισης των ψύλλων συνδέονται με την οπτική αναγνώριση του εντόμου. Η αναγνώριση μπορεί να γίνει από τα τσιμπήματα στο σώμα του ανθρώπου.
Για να δώσουμε απάντηση στα πιο πάνω θέματα περιγράφουμε:

Οι περιγραφή και οπτικά χαρακτηριστικά

Είναι μικρά έντομα 2-4 mm, άπτερα με σώμα πλευρικά πεπλατυσμένο και εφοδιασμένο με πολυάριθμους σκληρές τρίχες χρώματος κιτρινοκαστανού έως ανοιχτού μαύρου. Αλλά μορφολογικά χαρακτηριστικά των ψύλλων είναι το μεγάλο μέγεθος του τελευταίου ζεύγους των ποδιών, που τους επιτρέπει να κάνουν άλματα. Οι κεραίες με 3 αρθρώσεις σε προστατευτικά αυλακιά – grooves τις χρησιμοποιούν τα έντομα για ανίχνευση.

Η  γεωγραφική κατανομή.

Τα έντομα αυτά έχουν παγκόσμια κατανομή ακόμη και σε περιοχές της γης με ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως είναι η Αρκτική και η Ανταρκτική. Στα τέλη του 20 αιώνα, ήταν γνωστά παγκοσμίως περίπου 2500 είδη και υποείδη ψύλλων, που είναι ταξινομημένα σε 239 γένη και 15 η 16 οικογένειες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός θα διαμορφωθεί γύρω στις 3000 με την ανακάλυψη και περιγραφή νέων ειδών, που υπάρχουν σε ανεξερεύνητες μέχρι τώρα περιοχές του πλανήτη.

Η ξενιστές του ψύλλου.

Ο ψύλλος είναι εξωπαράσιτο πολλών ζωών με προτίμηση τα τρωκτικά, νυχτερίδες, κονίκλους, γάτες σκυλιά και πτηνά. Για μερικά είδη ψύλλων ο χρόνος που παραμένουν στους ξενιστές είναι λίγος, όσο απαιτείται μονό για να τραφούν. Αλλά είδη παραμένουν σχεδόν μονίμως στο τρίχωμα – φτέρωμα του ζώου. Οι ψύλλοι λόγο των μικρόβιον που μεταφέρουν, μέσο τσιμπημάτων, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους, σκύλους και γάτες.

Ειδή ψύλλων.

Ψύλλοι ΑνθρώπουΤα πιο ενδιαφέροντα είδη ψύλλων είναι:
ψύλλος του ανθρώπου- Pulex irritans
των τρωκτικών -Xenopsylla cheopis Leptopsyll segnis, Nosopsyllus fasciatus, του σκύλου και της γάτας, Ctenocephalides canis
ψύλλος των πουλερικών – Ceratophylus gallinae
ψύλλος της άμμου – Tunga penetrans .
Με εξαίρεση το τελευταίο είδος, όλα τα αναφερθέντα είδη είναι κοσμοπολίτικα και βρίσκονται και στην Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί 57 είδη και 11 υποείδη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1988.

Ο ψύλλος της άμμου.

Οι ψύλλοι της οικογένειας Tungidae – jiggers, chigoes, sand – fleas είναι ένα παράδειγμα ακραίας εξελικτικής τροποποίησης στη μορφολογία και τη συμπεριφορά ορισμένων ειδών της τάξης των Σιφωναπτέρων. Το είδος Tunga penetrans, που απαντάται στη κεντρική και νότιο Αμερική και τροπική Αφρική είναι σημαντικό παράσιτο για τον άνθρωπο.

Οι ξενιστές του ψύλλου τις άμμου.

Οι προνύμφης, που έχουν ως ενδιαίτημα ξηρά αμμώδη εδάφη, μετατρέπονται σε μικρού μεγέθους ψύλλους με έντονη τάση στην αναζήτηση ξενιστών, οι οποίοι είναι κυρίως τα μεγαλόσωμα θηλαστικά, οι χοίροι και ο άνθρωπος. Το θηλυκό του ψύλλου με τη βοήθεια ισχυρών οδοντωτών και ξιφοειδών στοματικών μορίων επιτυγχάνει να διεισδύει στο δέρμα, οπού και εγκαθίσταται προκαλώντας ελκωτικά οζίδια. Με τη διατροφή και την παραγωγή αυγών η κοιλιά του ψύλλου διογκώνεται φθάνοντας σε μέγεθος μπιζελιού. Τα μέρη του σώματος που προτιμά ο ψύλλος της άμμου είναι το μαλακό δέρμα μεταξύ των δακτύλων του ποδιού. Κάτω από τα νύχια και δευτερευόντως τα χεριά και οι βραχίονες ιδιαιτέρα ο αγκώνας και τα γεννητικά όργανα .

Βιολογικός κύκλος των ψύλλων.

tsimpimata psillonΟ βιολογικός κύκλος των ψύλλων περιλαμβάνει το αυγό, τη προνύμφη, τη νύμφη και τον ενήλικο αρσενικό και θηλυκό.Ο κύκλος αυτός συμπληρώνεται μέσα η στο στενό περιβάλλον του ξενιστή. Η παραγωγή των αυγών των ψύλλων κυμαίνεται από 4 έως 19 αυγά την ημέρα με συνολική παραγωγή που φτάνει τα 200-300. Τα αυγά τοποθετούνται στο τρίχωμα/φτέρωμα του ξενιστή, σε ρωγμές και ανοίγματα πατωμάτων, στη στρωμνή κατοικίδιων ζωών και στις φωλιές τρωκτικών και άλλων ζωών. Τα αυγά των ψύλλων εκκολάπτονται σε 2-12 ημέρες και οι μορφή σκουληκιού, προνύμφες τρέφονται με οργανικά κατάλοιπα που περιέχουν τα ξερά αιματούχα αποχωρήματα των ενηλίκων ψύλλων.

Ποτέ ολοκληρώνετε η προνύμφες ;

Οι προνύμφες ολοκληρώνουν την εξέλιξη τους μετά από 2 εκδύσεις σε διάστημα 7-30 ημερών. Η ώριμη προνύμφη παράγει κουκούλι με μετάξι που εγκρίνει από τους σιαλογόνου αδένες και παραμένει έγκλειστη σε αυτό 2 έως 3 ημέρες, έως ότου μεταμορφωθεί σε νύμφη. Το στάδιο της νύμφης διαρκεί συνήθως 14-21 ημέρες , αλλά μπορεί να παρασταθεί μέχρι και ένα χρόνο ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την παρουσία η μη ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον. Η έξοδος των ενηλίκων από τη νύμφη απαιτεί κραδασμό ή δόνηση ως ερέθισμα. Ένα γεγονός που εξηγεί γιατί ο άνθρωπος και ζώο. Εισέρχεται σε σπίτι – φωλιά στην οποία έμεινε ακατοίκητη για πολύ χρονικό διάστημα δέχεται επίθεση από πολλά νύγματα ψύλλων.

Ποσό ζουν οι ψύλλοι;

Οι ενήλικοι έχουν προσδόκιμο ζωής ένα και πλέον χρόνο, και ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή – αίμα για αρκετούς μήνες. Τόσο οι θηλυκοί όσο και οι αρσενικοί έχουν στοματικά μόρια ικανά να διατηρήσουν το δέρμα και να απομυζήσουν.

Πώς μολύνουν οι ψύλλοι;

Οι ψύλλοι, άπω τα κατοικίδια ζώα ζητώντας τροφή και ξενιστή, μολύνουν όλο  το σπίτι. Πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Πολλές περιπτώσεις που  έχουμε συνάντηση, συχνές  που μια αδέσποτη γάτα γεννάει κάπου σε μια γωνία της αποθήκης. Μόλις τα γατιά μεγαλώσουν και φύγουν παρατηρείται μια έξαρση ψηλών στο σημείο αυτό.Στη περίπτωση που περιγράφουμε ή άλλες περιπτώσεις μόλυνσης από ψύλλους στο σπίτι  η αντιμετώπιση τους γίνετε από ειδικές εταιρίες με άδεια απεντόμωσης προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών φερεγγυότητας αντιμετώπισης  προβλήματος.

Αναγνώρισή τσιμπημάτων από τούς ψηλούς.

Τους ψύλλους στον άνθρωπο τους αναγνωρίζουμε από τα συμπτώματα οπός τα τσιμπήματα στα πόδια και στην περιοχή της μέσης κυρίως. Η απολύμανση και η καταπολέμηση των ψύλλων στον άνθρωπο είναι μια διαδικασία όχι αρκετά εύκολη. Ελέγχουμε τους καναπέδες, τα χαλά, αν υπάρχουν ψύλλοι στο στρώμα, το σκύλο ή τη γάτα τον πάμε στο κτηνίατρο. Το επόμενο βήμα να καλέσουμε ειδικούς για την αντιμετώπιση της μόλυνσης.

Δείτε τα νέα μας site.