Rhizopertha dominica: Σκαθάρι του ρυζιού.

Rhizopertha dominica: Σκαθάρι του ρυζιού είναι έντομο αποθηκών και τροφίμων.

Οικογένεια Bostrychidae

Rhizopertha dominica: Σκαθάρι του ρυζιού.

  • Τέλειο: Μήκος 3 mm, επίμηκες κυλινδρικό, καστανού χρώματος. Η κεφαλή δεν φαίνεται. Τα έλυτρα φέρουν ευκρινείς κατά μήκος γραμμές από μικρά κοιλώματα.
  • Προνύμφη: Μήκος 4 – 6 mm, με σώμα παχύ, κυρτό, διογκωμένο εμπρός, υπόλευκη.
  • Προσβολές – Βιολογία: Έχει 4 – 6 γενεές το χρόνο. Διαχειμάζει σ’ όλα τα στάδια. Πολλές προνύμφες προσβάλλουν έναν σπόρο όπου και νυμφώνονται. Είναι το πολυπληθέστερο έντομο σε αποθήκες ρυζιού. Προσβάλλει ακόμη καλαμπόκι, κριθάρι κ.α.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα αυγά (μέχρι 500 ανά θηλυκό) τοποθετούνται είτε σε κόκκους σιτηρών είτε χαλαρά στο φράγμα που παράγεται από το έντομο. Η περιεκτικότητα σε υγρασία των κόκκων μπορεί να επηρεάσει την ωοτοκία και τα ποσοστά ανάπτυξης. Για παράδειγμα, δεν τίθενται αυγά στο σιτάρι με περιεκτικότητα σε υγρασία μικρότερη από 8%. Το στάδιο των αυγών διαρκεί 32 ημέρες στους 18,1 ° C (65 ° F) έως περίπου 5 ημέρες στους 36 ° C (97 ° F). Η ανάπτυξη των μεγαλόφθαλμων είναι ταχύτερη σε ολόκληρους κόκκους παρά στο γεύμα που παρασκευάζεται από τον ίδιο κόκκο. Οι νεαρές προνύμφες δεν μπορούν να διεισδύσουν στους ακατάλληλους πυρήνες.

Οι ενήλικοι  παραμένουν στον πυρήνα για 3-5 ημέρες μετά από την εκκαθάριση πριν αρχίσουν να τροφοδοτούν και να ξεφύγουν από τον πυρήνα. Η ωοτοκία ξεκινά περίπου 15 ημέρες αργότερα και μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες. Τα θηλυκά επιβιώνουν για αρκετές ημέρες μετά την παύση της ωοτοκίας. Τα μικρά έντομα των ενηλίκων πετούν εύκολα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους. Δεν πετάνε ισχυρά, συχνά μεταφέρονται από ρεύματα αέρα. Τόσο οι ενήλικες όσο και οι προνύμφες προκαλούν σημαντική ζημιά. Οι ενήλικες έχουν πολύ ισχυρά σαγόνια, αρκετά ισχυρά για να τρώνε ακόμα και το στο ξύλο.

ΤΡΟΦΗ

Τα μικρότερα έντομα σιτηρών τρέφονται με διάφορα τρόφιμα, κυρίως με δημητριακά, αλλά περιλαμβάνουν και αλεύρι, μακαρόνια, φασόλια, μπιφτέκια, αποξηραμένη πατάτα, βρώσιμους βολβούς, φακές, βότανα και ξύλο στη διατροφή τους. Οι προτιμώμενοι κόκκοι περιλαμβάνουν σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, ρύζι και κεχρί. Οι ελαιούχοι σπόροι και τα μπαχαρικά δεν είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη των προνυμφών.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Στα σπίτια, τα μολυσμένα τρόφιμα πρέπει να απορρίπτονται και τα ντουλάπια να καθαρίζονται προσεκτικά. Σε μεγάλες ποσότητες κόκκων, ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο αυτών των παρασίτων είναι ο υποκαπνισμός. Δεδομένου ότι είναι ένας εσωτερικός παράσιτος έλεγχος παρασίτων θα σκοτώσει μόνο τους εκτεθειμένους ενήλικες. Για να σκοτώσετε τα εσωτερικά στάδια (προνύμφες και νεογνά), πρέπει να εφαρμόσουμε υποκαπνισμό. Η θέρμανση στους 60˚C (140˚F) μπορεί να σκοτώσει τις προνύμφες, ωστόσο αυτό μπορεί να μειώσει τη βλάστηση και την ποιότητα ψησίματος του αλεύρου. Οι κόκκοι που έχουν μολυνθεί πολύ με λιγότερα έντομα κόκκων έχουν μια γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη οσμή και πρέπει να καταστραφούν.

Δείτε τα νέα μας site.