έντομα τροφίμων

Σκόρος Τροφίμων – Έντομα στα Τρόφιμα

Ο σκόρος τροφίμων και γενικά τα έντομα που βρίσκουμε στα τρόφιμα τα ονομάζουμε και έντομα αποθηκών. Τυχαίνει πολλές φόρες να συναντήσουμε στα τρόφιμα στη κουζίνα έντομα φτερά. Είναι σκόρος τροφίμων είτε είναι πεταλούδα είτε είναι κάποιο κολεόπτερο. Τα πρώτα μετρά που μπορεί να πάρουμε, είναι να ελέγξουμε τα τρόφιμα να βρούμε την πυγή και να τα πετάξουμε. Ο σκόρος τροφίμων και η καταπολέμηση τού γίνεται με απεντόμωση. Τα μικρόβια που μεταφέρουν τα έντομα τροφίμων σχετίζονται με την ύπαρξη τους. Αν εξοντώσουμε τα έντομα με απεντόμωση δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύμανση για τα μικρόβια στο χώρο. Τις απεντομώσεις για τους σκόρο  τροφίμων τις εφαρμόζουμε με ψυχρό εκνεφωτή ή ψεκαστήρα ανάλογα την περίπτωση. Πιο κάτω σας περιγράφουμε μερικά είδη σκόρου τροφίμων.

Αλλά έντομα που βρίσκουμε στη κουζίνα και στο σπίτι

Τα μικροσκοπικά άσπρα ή γκρι έντομα στο σπίτι σε μέγεθος της μύτης της καρφίτσας ενδεχόμενος να είναι ψείρες περιστεριών. Τα πολύ μικρά άσπρα έντομα στη κουζίνα σε μέγεθος της μύτης της καρφίτσας ενδεχόμενος να είναι ακάρεα τροφίμων. Σε αυτό άρθρο περιγράφουμε του σκόρους τροφίμων.

Σκόρος τροφίμων φυσική αντιμετώπιση.

Φυσική αντιμετώπιση  σε σκόρο τροφίμων ενοούμε τον έλεγχο στα ντουλάπια της  κουζίνας για μολυσμένα τρόφιμα. Ελέγχουμε για μολυσμένα τρόφιμα τα βάζα, μπαχαρικά, τραχανά, της συσκευασίες με ξερά τρόφιμα, τα αλέγρα και προπαντός τα βιολογικά τρόφιμα. Μόλις διαπιστώσουμε σκόρο τροφίμων στα ντουλάπια της κουζίνας αυτά τα τρόφιμα τα πετάμε.

Σκόρος τροφίμων – Sitophilus granarius 

Σκόροι Τροφίμων βρίσκονται  κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, σε μακαρόνια, σε κατοικίες -σπίτια,  προσβάλει και  την σοκολάτα. Τα έντομα αλευριού το ονομάζουμε και ζουζούνια ψείρες στο αλεύρι αποθηκών.Το έντομο είναι κοσμοπολίτικο είδος και το Σκόρος Τροφίμωνσυναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία Ρωσία, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.

Το έντομο αυτό μαζί με το Orizaephilus surinamensis , συναντάται πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού ενώ μπορεί να προσβάλλει και άλλες τροφές στο σπίτι.

Σε κατοικίες το παρατηρήσαμε να προσβάλλει σοκολάτα και κύβους «ζωμών»

Το έντομο αυτό αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 c και 37,5 C και σχετική υγρασία 70 – 90%.Σε αυτές τις συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 20 ημέρες.  Αυτή οι σκόροι τροφίμων στις κουζίνες του σπιτιών καταπολεμούνται εύκολα. Σε σιλό εφαρμόζουμε για την καταπολέμηση υποκαπνισμό- fumigation

Σκόρος Τροφίμων – Tribolium confusum
σκόρος τροφίμων tribolium

Τα τέλεια έντομα έχουν μήκους σώματος περί τα 3 – 4 mm και χρωματισμό ελύτρων ερυθροκάστανο. Οι προνύμφες του εντόμου στα πρώτα στάδια έχουν υπόλευκο χρωματισμένο στα επόμενα ισχυρά χιτινισμένο δερματικό τους έχει κιτρινοκαστανό.

Τα τέλεια έντομα και οι προνύμφες τρέφονται σε αποθηκεμένους σπόρους αραχίδας, κεχριού, σόργου, σε μανιόκ, σε αλεύρι σταριού, σε σιμιγδάλι, σε σπασμένους σπόρους σιτηρών, πίτουρα ξηρά λαχανικά, σουσάμι, σοκολάτα, ελαιούχους πλακούντες, κακάο, φρυγανιές, γλυκοπατάτα, μαύρο πιπέρι, σε φαρμακευτικά προϊόντα, κ.ά.

Οι ζημιές είναι σημαντικότερες όσο η σχετική υγρασία των σπόρων είναι υψηλότερη.

Σκόρος Τροφίμων – Rhizopertha dominica

σκόρος τροφίμων Rhizopertha-dominicaΤο έντομο προσβάλλει κυρίως σιτάρι, σιτάλευρα, ρύζι και προϊόντα που παράγονται από αυτό, καλαμπόκι, ελαιούχους πλακούντες κ.ά.

Είναι κυρίως έντομο των θερμών χωρών αλλά σε εύκρατα κλίματα μπορεί να επιβιώσει σε αποθήκες.

Πολλαπλασιάζετε με σχετικά αργό ρυθμό και η εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών ευνοείται εάν οι σπόροι στους οποίους τρέφετε μείνουν χωρίς να ανακινηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Οι θερμοκρασίες στις οποίες ευνοείται η ανάπτυξη του εντόμου κυμαίνεται από 18 -30 βαθμούς C..

Sitophilus oryzae

Βρίσκεται κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, σε κατοικίες προσβάλει την σοκολάτα.

σκόρος τροφίμων Sitophilus-oryzaeΤο έντομο Sitophilus oryzae είναι σκόρος τροφίμων κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία Ρωσία, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.

Το έντομο μοιάζει με το Sitophilus granarius έχει θαμπότερο χρώμα, τα στίγματα στον θώρακα είναι πιο βαθιά και έχει τέσσερις κηλίδες ανοιχτότερου χρώματος στα έλυτρα. Το μήκος του είναι 2,5 – 3,5 χιλoστα Τα αυγά όπως και στο S.granarius εναποτίθενται στο εσωτερικό των σπόρων όπου τρέφονται και οι προνύμφες. Το έντομο είναι πιο ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Lasioderma serricorne

σκόρος τροφίμων LasiodermaΣκαθάρι του καπνού και των τσιγάρων έντομο αποθηκών. Προσβάλει κατά κύριο λόγω τον αποθηκευμένο καπνό, τσιγάρα, ξηρά φρούτα, γλυκίσματα, μπισκότα, γουναρικά, υφάσματα.

Το τέλειο έντομο έχει μήκος σώματος περί τα 3 mm.Τα έλυτρά του είναι λεία και έχουν χρώμα ερυθροκάστανο.

Οι ι προνύμφες έχουν λευκό χρωματισμό, είναι κοντόχοντρες, κυρτές με καστανή κεφαλή και τρία ζευγάρια πόδια.Φέρουν σε όλο το σώμα τους ωχρόλευκες λεπτές τρίχες και το τελικό μήκος τους φθάνει περίπου τα 5 mm.

Το θηλυκό έντομο γεννάει 45-120 αυγά και ο κύριος όγκος εναποτίθεται τις πρώτες 10 ημέρες από την εξόδων τελείων εντομών.

Oryzaephilus surinamensis

Βρίσκεται κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, σε κατοικίες προσβάλει την σοκολάτα.

σκόρος τροφίμων Oryzaephilus-surinamensisΤο έντομο Orizaephilus surinamensis είναι σκόρος τροφίμων κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία Ρωσία, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.

Το έντομο αυτό μαζί με το Sitophilus granarius, συναντάται πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού ενώ μπορεί να προσβάλλει και άλλες τροφές.

Σε κατοικίες το παρατηρήσαμε να προσβάλλει σοκολάτα και κύβους «ζωμων»

Το έντομο αυτό αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 c και 37,5 C και σχετική υγρασία 70-90%.Σε αυτές τις συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 20 ημέρες

Acanthoscelides obtectus

σκόρος τροφίμων Acanthoscelides obtectusΤο έντομο είναι σκόρος τροφίμων που προσβάλλει κυρίως τα φασόλια τόσο στον αγρό όσο και στην αποθήκη.

Το ενήλικο έντομο έχει μήκος σώματος γύρου στα 3mm αλλά σε καταστάσεις υπερπληθυσμού έχουμε την εμφάνιση νάνων εντομών με μήκος σώματος που μπορεί να φθάσει μέχρι και 1,5 mm.

Τα θηλυκά έντομα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα των αρσενικών. Ο χρωματισμός των ελύτρων είναι γενικά γκρίζος με διάφορες σκοτεινόχρωμες κηλίδες.Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου σε optimum συνθήκες διαρκεί περίπου 1 μήνα

Stegobium paniceum

Stegobium-paniceumΟι Σκόροι Τροφίμων αυτή  μοιάζουν  με το Lasioderma αλλά είναι ελαφρά πιο φαρδύ, τα έλυτρα του είναι ραβδωτά, ενώ το κεφάλι του δεν σχηματίζει ορθή γωνιά με το υπόλοιπο σώμα. Έχει μήκος περίπου 2,5 mm και το σώμα καλύπτεται από λεπτές τρίχες.

Το έντομο το συναντούμε σε σπόρους, προϊόντα σπορών, ξερά φρούτα, παλαιά βιβλία, μπαχαρικά, καρυδόψιχα, και κυρίως σε αρτοσκευάσματα ή ζουμάριζα.

Το έντομο είναι κοσμοπολίτικο είδος και τα όρια θερμοκρασίας που επιτρέπουν την ανάπτυξη του είναι μεταξύ 15-34 βαθμούς C και με min, σχετική υγρασία 35%

Trogoderma Granarium

Είναι ένα από τα πλέον επιζήμια έντομα αποθηκών στις θερμές χώρες ενώ στις ψυχρότερες περιοχές η σκόρος τροφίμων Trogoderma-Granariumδραστηριότητα του περιορίζεται σημαντικά.

Είναι αδηφάγο με σαφή προτίμηση στους ελαιούχους πλακούντες τους σπόρους και τα προϊόντα τους.

Οι προνύμφες του εντόμου έχουν χρώμα κιτρινωπό – καφετί και καλύπτονται από πολλές τρίχες. Τα τέλια έντομα έχουν μήκος 3 mm και χρώμα σκούρο με κόκκινο καφέ κηλίδες στα έλυτρα.

Η δραστηριότητα του εντόμου μπορεί να εκδηλωθεί μεταξύ 21 και 40 βαθμούς C ενώ η χαμηλή σχετική υγρασία δε φαίνεται να τα επηρεάσει αρνητικά.

Πέρα από τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στα αποθηκευμένα προϊόντα, μπορεί έμμεσα να προκληθούν σοβαρά αλλεργικά φαινόμενα από την τυχαία κατάποση ή την είσοδο στο αναπνευστικό σύστημα, των τριχών του σωματικού περιβλήματος των προνυμφών.

Tenebrio molitor

Ο σκόρος τροφίμων Tenebrio molitor συχνάζει σε αλευρόμυλους. Οι ζημίες που προκαλούν εκτός από ποσοτικές είναι και ποιοτικές εξαιτίας των σκόρος τροφίμων Tenebrio-molitorαπορριμμάτων ή των προνυμφικών εκδυμάτων τα οποία αφήνουν σε διάφορα τρόφιμα.

Τα δυο είδη εντομών αποθηκών των οποίον η βιολογία είναι περίπου η ίδια, συχνάζουν σε αλευρόμυλους. Οι ζημίες που προκαλούν εκτός από ποσοτικές είναι και ποιοτικές εξαιτίας των απορριμμάτων ή των προνυμφών εκδυμάτων τα οποία αφήνουν σε διάφορα τρόφιμα.

Τα ενήλικα έντομα γεννούν τα λευκά και ελλειπτικά στο σχήμα αυγά τους, μεμονωμένα ή σε ομάδες και σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα.

Ο αριθμός των αυγών που γεννάει κάθε θηλυκό έντομο κυμαίνεται κατά μέσο στα 270 – 460.Πάντως, όλες οι κινητές μορφές του εντόμου επιζητούν σημεία που «κρατούν» υγρασία

Tenebroides mauritanicus

Tenebroides-mauritanicusΚοσμοπολίτικο έντομο το οποίου τόσο τα τέλεια έντομα όσο και οι προνύμφες προσβάλλουν σπόρους και κυρίως ρύζι, κόκκους σε σπόρους, καπνό υποθηκευμένο, σοκολάτες, αφυδατωμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά.

Αναφέρεται ότι οι προνύμφες πολλές φορές ορύσσουν στοές σε ξύλινα δοκάρια ή βαρέλια που υπάρχουν σε μύλους, και νυμφώνουνται μέσα σε αυτά.

Τα τέλεια έντομα και οι προνύμφες είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο και μπορούν να επιζήσουν για αρκετές εβδομάδες σε θερμοκρασίες 9 βαθμούς C

Liposcelis bostrychophila

Λόγω του μικρού μεγέθους του και του χρώματος του, πολλοί το μπερδεύουν με το acarus siro, αλλά σε αντίθεση με αυτό έχει τρία ζεύγη ποδιών.

Liposcelis-bostrychophilaΕίναι έντομο που ανήκει στην οικογένεια psocoptera, πολύ μικρό σε μέγεθος με το μήκος του να κυμαίνεται από 0,5 – 1 χιλ. και έχει χρώμα έως ελαφρώς καστανό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το Liposcelis εύκολα κανείς μπορεί να το διαχωρίσει διότι κινείται πολύ γρήγορα ενώ το acarus siro είναι βραδυκίνητο.

Είναι έντομο που ζει μέχρι και 53 εβδομάδες και το θηλυκό γεννά 3 – 4 αυγά την ημέρα στην τρίτη εβδομάδα αφότου ενηλικιωθεί.
Το μέγεθος των αυγών είναι δυσανάλογο φθάνοντας το 1/3 του μεγέθους του σώματός του.

Ο βιολογικός του κύκλος ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία ολοκληρώνεται σε 22-60 ημέρες.Τρέφεται με μυκήλια μυκήτων, προϊόντα μεταβολισμού των άλλων εντόμων και εμφανίζεται στα δημητριακά όταν θερμοκρασία και η υγρασία του προϊόντος είναι υψηλή. Εκτός από τα σιτηρά, το βρίσκουμε στα άλευρα, χαρτί και γενικά όπου υπάρχει σκόνη, υγρασία και υψηλή θερμοκρασία

Ephestia kuehniella

Προκαλεί ζημιά κυρίως σε αλευρόμυλους ή σε αποθήκες αλεύρων. Μπορεί να κάνει ζημιά και σε σπόρους.

Το τέλειο έντομο:

Ephestia-kuehniellaΤα μπροστινά φτερά που έχουν άνοιγμα γύρο στα 22 mm έχουν χρώμα γκρίζο σατινέ με 3 μαύρες εγκάρσιες κυματοειδείς γραμμές. Τα πίσω φτερά είναι υπόλευκα ή ανοιχτότεφρα και ελαφρώς κροσσωτά.

Αυγό:

Υπόλευκο, ελλειψοειδές με κοκκώδη επιφάνεια.

Προνύμφη:

Έχει μήκος σε πλήρη ανάπτυξη περί τα 22 mm και χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο

Γεωγραφική κατανομή:

Απαντάται στις εύκρατες χώρες.

Η λεύκα αναδύεται

Έντομο πολυφάγο, μπορεί να προσβάλλει σπόρους, κακάο, γλυκίσματα, προϊόντα αμύλου, σοκολάτες.

Ενήλικο:

 Plodia-interpunctellaΤο ενήλικο έντομο έχει μήκος περί τα 10 mm και άνοιγμα φτερών 15-20 mm. Τα μπροστινά κατά του ήμισυ έχουν χρώμα καστανέρυθρο με δύο εγκάρσιες μαύρες γραμμώσεις ενώ το υπόλοιπο ή μίση είναι αργυρόλευκο. Τα πίσω φτερά είναι αργυρόλευκα και ελαφρώς κροσσωτά. Κεφαλή και θώρακας καστανέρυθρα.

Αυγό:

Υπόλευκο ελλειψοειδές με ανώμαλη ελαφρώς επιφάνεια.

Προνύμφη:

Οι προνύμφες του εντόμου των πρώτων σταδίων έχουν χρώμα υπόλευκο ενώ αργότερα γίνεται υπό ρόδινο.

Γεωγραφική κατανομή:

Το έντομο απαντάται σε όλες τις χώρες με εύκρατο ή τροπικό κλίμα.

Οι σκόροι τροφίμων, έντομα που τα συναντούμε  στις κουζίνες του σπιτιών, στα εμπορικά πλοία, σε σιλό, σε αποθήκες τροφίμων,  καταπολεμιούνται εύκολα.

Στα εμπορικά πλοία, σε σιλό, σε αποθήκες τροφίμων,  εφαρμόζουμε για την καταπολέμηση υποκαπνισμό- fumigation.

Στις βιολογικές παράγωγες εφαρμόζουμε (βλέπε Οικολογικές Απεντομώσεις)

Δείτε τα νέα μας site.