akarea trofimon

Ακάρεα Τροφίμων

Το Acarus siro είναι  παράσιτο από τα Ακάρεα Τροφίμων,  από τα πιο κοινά που απαντώνται σε υποθηκευμένα προϊόντα και ιδιαίτερα σε άλευρα δημητριακών και σε τυριά, καθώς και σε αγωγούς σκουπιδιών και σε οικοδομές.

Acarus Siro. Αυτό τα Ακάρεα Τροφίμων είναι 0,2- 0,5 χιλιοστά σε μήκος, με ένα λαμπερό, απαλό, κρέμα-άσπρο σώμα. Οι γνάθοι και τα πόδια είναι χρώματος κίτρινο έως καφέ, ανάλογα με το τι τρώει τα ακάρεα.

Κυρίαρχη πηγή τροφής του άκαρι είναι το αλεύρι, και άλλα προϊόντα δημητριακών, τυρί, σανό, και αποξηραμένα φρούτα. Μερικοί συγγραφείς αναφέρουν ότι μύκητες που αναπτύσσονται στην τροφοδοσία επίσης καταναλώνονται από αυτά τα ακάρεα.

Η ανάπτυξη από το αυγό σε ενήλικα εμφανίζεται σε 10 ημέρες σε κανονική θερμοκρασία δωματίου. Ενήλικες ζουν για 30-50 ημέρες.

Αν και μορφολογικά είναι παρόμοια με άλλα ακάρεα, A. Siro. Έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: για το πίσω μέρος του σώματος είναι μια τομή μεταξύ του 2 ου και 3 ου ζευγάρι των ποδιών.

Τα αρσενικά έχουν ταρσού και του πρωκτού βεντούζες, καθώς και ένα σαφώς εκφράζεται σαν αγκίστρι στη επέκταση στους μηρούς του πρώτου ζεύγους σκέλους. Τα θηλυκά έχουν ένα νύχι στο τέλος του κάθε ποδιού. Ακάρεα ΤροφίμωνΚαι τα δύο φύλα έχουν 4 μακρύ, σύροντα τρίχες στο πίσω άκρο. Αυτό το σύνολο των χαρακτηριστικών είναι σημαντικό το γεγονός ότι, ενώ πολλά ακάρεα, τα οποία συλλέγονται από τις δύο εξωτερικές και αποθηκεύονται στο προϊόν που περιγράφονται στη βιβλιογραφία ως Α Siro.

Πολλοί μπορεί στην πραγματικότητα να ανήκουν σε συγγενή  είδη, Α farris ή Α Immobilis.Τα 3 είδη είναι δύσκολο να διαχωριστούν μορφολογικά.

Είναι δυνατή η ανταλλαγή γονιδίων μεταξύ ορισμένων από αυτά, και αν και κάθε είδος εμφανίζει περιβαλλοντικές προτιμήσεις.

 Ακάρεα Τροφίμων – Περιβάλλον


Α Siro και άλλα ακάρεα αποθήκης  θα πρέπει να θεωρούνται ως πιθανές αιτίες αλλεργικών διαταραχών μεταξύ γεωργίας πληθυσμών, ακόμη και σε βόρεια κλίματα, όπως η Φινλανδία, όπου έχουν βρεθεί στην υλικό της μπίρας και σανό και αποθήκης σιτηρών εγκατάστασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις Ακάρεα αποθηκευμένων προϊόντων  μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες σε άτομα στα αστικά σπίτια, ακόμη και στις πιο-άνυδρες περιβάλλοντα, όπως το Μπρουνέι (στη νοτιοανατολική Ασία), όπου αυτό άκαρι ήταν παρούσα στη σκόνη του σπιτιού, με αποτέλεσμα θετικές δερματικές αντιδράσεις στο 35% των ασθματικών. Αυτό έδειξε πειστικά ότι τα ακάρεα αποθηκευμένων προϊόντων  είναι σημαντικά αλλεργιογόνα σε τέτοια κλίματα

Απροσδόκητη έκθεση

Τα ακάρεα αποθηκευμένων προϊόντων  μπορεί να μολύνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επτά κατηγορίες προϊόντων διατροφής με βάση τα σιτηρά που αγοράζονται σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων στη Βρετανία εξετάστηκαν για την παρουσία των ακάρεων.

Τα ακάρεα βρέθηκαν στο 21% των 571 δειγμάτων που εξετάστηκαν αμέσως μετά την αγορά, και στο 38% των 421 δειγμάτων που εξετάστηκαν μετά από 6 εβδομάδες αποθήκευσης. Αν και τα περισσότερα από τα δείγματα όπου ανιχνεύθηκε  από ακάρεα είχαν λιγότερους από 5 ακάρεα, μερικά δείγματα περιείχαν περισσότερα από 20 ακάρεα. Ένα μόνο δείγμα περιείχε 428 ακάρεα. Τα πιο κοινά είδη που ανακτήθηκαν ήταν Acarus Siro, Tyrophagus putrescentiae, Lepidoglyphus destructor και Glycyphagus domesticus. Αν και η κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων δεν αξιολογήθηκε, A. Siro και Blomia kulagini παρούσα στην κρούστα του τυριού έχουν αναφερθεί να οδηγήσει σε επαγγελματική αλλεργία

Tirophagus putrescentiae

Το άκαρι αυτό προσβάλλει αποθηκευμένα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους και πρωτεϊνών, όπως λαρδί, αυγά σκόνη, τυρί, καρυδόψιχα, ιχθυοτροφίες.

Aleuroglyphus ovatus

Το άκαρι αυτό προσβάλλει πίτουρα, σιτάρι, τροφές πουλερικών, παστά ψάρια και άλευρα. Επίσης σημειώθηκε η παρουσία τους σε στοές ποντικιών και φωλιές τυφλοπόντικων.

 

Δείτε τα νέα μας site.