
Απώθηση Φιδιών: Χαρακτηριστικά, φοβίες στο άνθρωπο.
Η απώθηση φιδιών γίνεται σε έναν χώρο χρησιμοποιώντας οικολογικά απωθητικά τα οποία είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αναλύοντας την απώθηση φιδιών πρέπει να γνωρίζουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τα φίδια. Η εμφάνισή τους ποικίλλει ανάλογα με τα είδη. Κυμαίνονται από περίπου 20 cm έως αρκετά μέτρα σε μήκος. Τα χρώματα τους μπορούν να είναι διάφορα, πράσινα, κίτρινα, κόκκινα με σκούρο μαύρο ή καφέ. Τα ιοβόλα φίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι δεν τα θέλουν στο περιβάλλον τους και πόσο μάλλον γύρο από το σπίτι τους ή την επιχείρησή τους επομένως η απώθηση φιδιών είναι μια αναγκαία λύση.
Τα φίδια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους επειδή τρέφονται με παράσιτα και τρωκτικά. Για αυτό κάνουμε την απώθηση φιδιών και όχι την εξόντωση τους. Τα φίδια βρίσκονται κυρίως στην ύπαιθρο και σε ημιαστικά περιβάλλοντα από το Μάρτιο έως τα τέλη του Οκτώβρη, ενώ κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους βρίσκονται σε κατάσταση χειμερινής νάρκης.
Λόγω του ότι τα περισσότερα φίδια προκαλούν φόβο και πανικό στους ανθρώπους με αποτέλεσμα να προσπαθούν να τα απομακρύνουν ή να τα εξοντώσουν με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο κάνουμε απώθηση φιδιών. Ο φόβος απέναντι στα φίδια είναι μία από τις πιο συνηθισμένες φοβίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.
Η λύση είναι η απώθηση φιδιών.
Η καταπολέμηση και το κυνήγι των φιδιών απαγορεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Τα φίδια είναι προστατευόμενα είδη η θανάτωσή τους απαγορεύεται αυστηρά από τον Νόμο. Τα φίδια περνούν μέρος στη αλυσίδα του οικοσυστήματος αφού ελέγχουν τους πληθυσμούς των τρωκτικών που είναι τα πιο σοβαρά παράσιτα στα σύγχρονα κτήρια και στη γεωργία. Σε αυτή την περίπτωση η οφιοκτονία, απώθηση φιδιών είναι η καλύτερη λύση στο οικοσύστημα μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου είκοσι τρία είδη φιδιών από τα οποία μόνο επτά είναι δηλητηριώδη (πέντε από τα οποία ανήκουν στην οικογένεια Viperidae και θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο).
Προστασία και αντιμετώπιση.
Η οχιά δεν είναι παράσιτο, είναι ερπετό του γένος ιοβόλων που ανήκουν στην οικογένεια Biperides και στην τάξη Λεπιδωτά. H οχιά είναι μοναδικό ιοβόλο φίδι στην Ελλάδα.
Η οχιά συχνάζει σε παλαιούς τοίχους, ακαλλιέργητα μέρη με κλαδιά και πέτρες, ενώ μερικές φορές βρίσκεται κοντά σε χώρους κατοικιών .
Η οχιά και γενικά τα φίδια θέλουν ζεστά μέρη και το θήραμα το βρίσκουν με υπέρυθρες ακτίνες.
Το φίδι με ονομασία αστρίτης στην Ελλάδα απαντά στο υποείδος Vipera berus bosniensis. Τα θηλυκά συνήθως μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Ο αστρίτης είναι δηλητηριώδη φίδι.
Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν, το φίδι δεν είναι επιθετικό αλλά επιτίθεται μόνο όταν νιώθει να απειλείται. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ωφέλιμο σε τομείς όπως αυτόν της γεωργίας μια και τρέφεται με τρωκτικά και άλλα επιβλαβή για τη γεωργία ζώα.
Χαρακτηριστικά των φιδιών στη Ελλάδα.
Απώθηση φιδιών. Η οχιά (ή έχιδνα) μπορεί με το δάγκωμα της να προκαλέσει τον θάνατο καθώς από το δηλητήριο της επέρχεται πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο δεν θεωρείται επιθετική εκτός εάν πατηθεί ή πιαστεί ή απειληθεί άμεσα. Ο αστρίτης επίσης δεν θεωρείται επιθετικός και το δάγκωμα του είναι οδυνηρό, αλλά δεν είναι θανατηφόρο.
Φίδια που συναντούμε στη Ελλάδα. Απώθηση φιδιών
- Δεντρογαλιά – Hierophis Gemonensis. Χωρίς δηλητήριο, ωστόσο επιτίθεται στον άνθρωπο
- Σαΐτα – Platyceps Najadum. Χωρίς δηλητήριο. Επιτίθεται από μεγάλες αποστάσεις καθώς τινάζεται.
- Σαπίτης – Malpolon Monspessulanus. Δηλητηριώδες με ασθενές δηλητήριο. Αμύνεται εάν απειληθεί.
- Ελαφίτης – Elaphe Quatuorlineata. Χωρίς δηλητήριο, μέτριας επιθετικότητας.
- Αγιόφιδο ή Γατόφιδο – Telescopus Fallax. Το δηλητήριο του δεν προκαλεί συμπτώματα στον άνθρωπο
Ο έλεγχος και προστασία από φίδια, οχιάς και αστρίτης – Απώθηση ερπετών.
Απώθηση φιδιών. Για την προστασία τον χώρων σας από πιθανές εισβολές ερπετών εφαρμόζουμε περιμετρικούς φραγμούς με τα πλέον οικολογικά και ασφαλή σκευάσματα απώθησης ερπετών και με άλλες μεθόδους.
Η απομάκρυνση των φιδιών από ένα χώρο επιτυγχάνετε με ειδικές εφαρμογές απώθησης φιδιών οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από αρχές Μαρτίου με το διακοπή του λήθαργου των φιδιών και μέχρι τέλος Οκτωβρίου, και να γίνονται από εξουσιοδοτημένα συνεργεία επιστημονικά καταρτισμένα.
Οι υπηρεσίες της Alpha Απολυμαντικής για την απώθηση φιδιών.
Μια από τις υπηρεσίες που η Alpha Απολυμαντικής προσφέρει σε Βιομηχανικούς, επαγγελματικούς αλλά και οικιακούς χώρους είναι η απώθηση φιδιών, αντιμετώπιση προστασία από τα φίδια, που συχνά εμφανίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προστασία των χώρων από τα φίδια και η απώθηση αυτών, γίνεται με τη χρήση μη τοξικών, απωθητικών σκευασμάτων, φιλικά προς το περιβάλλον που τα απομακρύνουν χώρο μας.
Το απωθητικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την απώθηση φιδιών είναι σε κοκκώδη μορφή και τοποθετείται περιμετρικά του χώρου κάνοντας φράγματα στο χώρο. Προσοχή δίνουμε να αφήσουμε χώρο ώστε να μην κλίσουμε τα φίδια μέσα στα φράγματα.
Εργασίες Φιδοαπώθησης (απώθηση φιδιών)
Η πρώτη εφαρμογή της φιδοαπώθησης (απώθηση φιδιών) έχει σαν σκοπό:
- να περιφράξουμε τα κτίρια
- να καλυφθούν με ειδικό φιδοαπωθητικό σκεύασμα όλα τα σημεία που θεωρούνται καταφύγια των ερπετών.
Η δεύτερη εφαρμογή για απώθηση φιδιών γίνεται 7 με 12 ημέρες μετά την 1η εφαρμογή. Σε αυτή τη φάση δημιουργούμε μία δεύτερη ζώνη απώθησης φιδιών στην περίφραξη του οικοπέδου διασφαλίζοντας ότι οποιοδήποτε φίδι πλησιάσει στην περίφραξη θα απωθείται από την παρουσία των φιδοαπωθητικών σκευασμάτων
Πώς να προστατεύεστε το χώρο σας από τα φίδια;
Οι τρόποι για να επιτευχθεί η απώθηση φιδιών από τον οικιακό ή τον επαγγελματικό χώρο σας είναι πολύ. Μερικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την ανεπιθύμητη παρουσία τους είναι :
- Καταπολέμηση τρωκτικών: Τα φίδια τρέφονται με τα τρωκτικά. Εάν στον χώρο σας γίνονται τακτικά εφαρμογές μυοκτονίας τότε τα φίδια δεν απομακρύνονται από το χώρο προς αναζήτηση τροφής.
- Απεντόμωση: Τα φίδια τρέφονται με μεγάλα έντομα όπως κατσαρίδες, ακρίδες κλπ. Με την απεντόμωση μειώνουμε τον πληθυσμό των εντόμων και έμμεσα απομακρύνουμε τα φίδια.
- Τα σκουπίδια είναι πιθανά κρησφύγετα φιδιών γιατί σε τέτοιους σωρούς συχνάζουν ποντίκια και έντομα και τα φίδια επισκέπτονται τα σκουπίδια για την εύρεση τροφής.
- Απομακρύνουμε τα άχρηστα αντικείμενα όπως ξυλεία, λάστιχα αυτοκινήτων, ντουλάπες κλπ αποτελούν κρυψώνες φιδιών.
- Αποφύγουμε τα λιμνάζοντα νερά. Τα φίδια θέλουν να πιουν νερό.
- Εάν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά σε δασική περιοχή κρίνεται απαραίτητο να τοποθετηθεί φράχτης ή τοίχος. Αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή του να φθάσουν τα φίδια κοντά στο σπίτι σας.
- Καθάρισμα χόρτων.
- Μόνωση εγκαταστάσεων.
Η Alpha Απολυμαντική προσφέρει τη χρήση υπηρεσίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων με απώθηση φιδιών άλλα και όλα τα είδη εντόμων ή και παράσιτα στο σπίτι.
Δείτε τα νέα μας site.