σκόνη από σαράκι

Σαράκι ξύλου, Βιολογικός κύκλος

Το σαράκι ξύλου είναι έντομο ξυλοφάγο κύριος κολεόπτερο που κάνει οπές και σήραγγες στο ξύλο. Είναι έντομο, το oποίο η προνύμφη σε μορφή σκουλήκι ξύλου προκαλεί ζημιά σε ξύλινη στεγή, ξύλινα πάτωμα και έπιπλα κ.α. Το σαράκι ξύλου σε μορφή σκουλήκι είναι από τα ξυλοφάγα έντομα δύσκολο στη καταπολέμηση. Λαϊκά το ονομάζουμε και ψείρα ή σκόρο ξύλου. Η ψείρα ξύλου είναι έντομο που επηρεάζει τα φυτά εξωτερικά και δεν διεισδύει στο εσωτερικό του ξύλου.

Το σαράκι του ξύλου δεν τσιμπάει τον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό όταν συμπληρώνει το κύκλο ζωής και μετατρέπεται από προνύμφη σε σαράκι έντομο, κατευθύνετε προς τα παράθυρα και πόρτες. Η καταπολέμηση του σαράκι ξύλου σε στέγες, πατώματα, έπιπλα, έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιές γίνετε με χημικές  ή οικολογικές απεντομώσεις.  Η απεντόμωση γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο. Η αντιμετώπιση του σαράκι ξύλου  με χημικά μέσα με φωσφίνη έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε το βιολογικό κύκλο και της ζημίες που προκαλεί το σαράκι.

Τι ζημιές προκαλεί;

Το σαράκι είναι παράσιτο του ξύλου που τρέφεται με ξύλο, αναπαράγεται την άνοιξη. Τοποθετεί τα αβγά του στην επιφάνεια του ξύλου, σε ρωγμές και σκισμές του ξύλου.

 • Οι προνύμφες που αναπτύσσονται, δημιουργούν σήραγγες στο ξύλο με αποτέλεσμα να μειώνουν την εμπορική αξία.
 • Μειώνει την αισθητική του ξύλου.
 • Μειώνει την μηχανική αντοχή του ξύλου.σαράκι ξύλου

Το σαράκι δημιουργεί πολλά προβλήματα σε εσωτερικές ξύλινες κατασκευές όπως πατώματα ξύλου, στεγή σπιτιού, κουφώματα κάσες στις πόρτες, έπιπλα, αγάλματα ξύλου, διακοσμητικά καλάμια, διακοσμητική λυγαριά, διακοσμητικά μπαμπού, εικόνες σε ξύλο, ζωγραφιές σε ξύλο, κάδρα,  μουσικά όργανα, βιβλία, τέμπλα εκκλησιών, στέγες εκκλησιών, πέργολες. Το σαράκι δεν τσιμπάει ούτε όταν πετάει στο χώρο του σπιτιού. Προκαλεί προβλήματα στα ξύλινα σπίτια και σε ότι ξύλινο μπορεί να υπάρχει στο σπίτι.

Προστασία από τα έντομα ξύλου.

Η πυρεθρίνες είναι από τα εντομοκτόνα που με την σωστή χρήση να προστατεύουν το ξύλο προληπτικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα από το σαράκι του ξύλου. Παλιά επικάλυπταν το ανεπεξέργαστο ξύλο με πετρέλαιο για πρόληψη. Το πετρέλαιο δρούσε προστατευτικά για το ξύλο. Σήμερα τα καλά ξύλα είναι επεξεργασμένα με ειδική θερμική μέθοδο. Ένας άλλος εχτρός του ξύλου που ευνοεί το σαράκι είναι η υγρασία.

Πώς μολύνετε ένα σπίτι από το σαράκι ξύλου ;

 • Το σπίτι είναι σε δασώδη περιοχή και το έντομο βρίσκετε στη φύση. Μολύνει το σπίτι πετώντας.
 • Η ξυλεία που βάλαμε στη κατασκευή του σπιτιού ήταν μολυσμένη.
 • Αγοράζοντας έπιπλα ή ειδή από ξύλο μολυσμένα.
 • Μολύνοντας το σπίτι με καυσόξυλα, ξύλα για το τζάκι

Ειδή σαράκι ξύλου.

Έντομα που επηρεάζουν το μαλακό ξύλο όπως το ξύλο του πεύκου

Έντομα που επηρεάζουν τα σκληρά ξύλα όπως το ξύλο του δρυς.

Πώς διακρίνουμε την προσβολή από σαράκι;

Η προσβολή εμφανίζεται με: οπές στα ξύλα, παρουσία λεπτής σκόνης, χαρακτηριστικό θόρυβο που γίνεται αντιληπτός συνήθως το βράδυ. Είναι ζωύφιο με τρία στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη- σκουλήκι, νύμφη. Το σκουλήκι προκαλεί σημαντικές ζημιές στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στα νησιά, στα εξοχικά και λιγότερο στις μεγαλουπόλεις, λόγω υγρασίας. Η υγρασία ευνοεί τις σήψεις και αυτές με τη σειρά τους την εύκολη ανάπτυξη του σαράκι ξύλου.

Πώς να προσδιορίσετε μια ενεργή προσβολή του ξύλου

Μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε εάν έχετε ενεργή προσβολή στο ξύλο. Η κύρια ζημιά προκαλείται μέσα στην ξυλεία και είναι απίθανο να δείτε ορατά αποτελέσματα για χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε πιθανή προσβολή από τα ξυλώδη σκουλήκια:

Βιολογικός κύκλος του σαρακιού

 • Μικρές στρογγυλές τρύπες στο ξύλο σας, συνήθως διαμέτρου 1mm έως 5mm
 • Λεπτή σκόνη γύρω από αυτές τις τρύπες.
 • Φαγωμένες άκρες σε σανίδες και δοκούς
 • Σήραγγες μέσα στην ξυλεία.
 • Αδύναμα ή κατεστραμμένη ξυλεία ή δάπεδο
 • Ένας χαρακτηριστικός θόρυβος, θόρυβος του σαρακιού.

Πότε εμφανίζονται;

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μπορείτε να εντοπίσετε σε ξύλινα έπιπλα, πατώματα ή στεγή σκαθάρια ξύλου που εξέρχονται από οπές μέσα στην ξυλεία. Μόλις ένα σκαθάρι με ξύλο βγει από την απόκρυψη, ενστικτωδώς πετάει και πηγαίνει προς το φως. Ελέγξτε λοιπόν για ζωντανά ή νεκρά, “πεθαμένα”  σκαθάρια γύρω από μια υποψία μόλυνσης από ξυλοφάγα σκαθάρια στης γαληνές πόρτες και στα παράθυρα.

Οι τρύπες εξόδου είναι ίσως το πιο προφανές σημάδι. Δεν συμβαίνουν έως ότου τα ενήλικα σκαθάρια είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την ξυλεία. Έτσι είναι καλή πρακτική να ψάχνετε για σημάδια σαράκι ξύλου στο πίσω ή κάτω μέρος των παλαιών επίπλων.

Η εύρεση τρυπών και πλαισίων στα έπιπλα ή στο δάπεδο σας δεν είναι πάντα ανησυχητική. Εάν δεν είστε σίγουροι, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γεωπόνο εντομολόγο.

Πού μπορείτε να βρείτε το σαράκι ξύλου;

Μπορεί να βρεθεί στις επιφάνειες του ξύλου, όπως:

 • Πατώματα
 • Έπιπλα
 • Δοκοί / δοκάρια
 • Ξυλεία στέγης
 • Βαμμένες ξύλινες επιφάνειες
 • Ξύλινα εργαλεία
 • Ξυλουργικά και δομικά ξυλεία
 • Διακοσμητική ξυλουργική
 • Μουσικά όργανα

Βιολογικός κύκλος του σαράκι ξύλου.

Βιολογικός κύκλος του είδους Anobium punctatum ένα από κοινά ειδή σαρακιού στην Ελλάδα. Παρόμοιο βιολογικό κύκλο έχουν και τα αλλά ειδή.

Που τοποθετούν τα αυγά τα ενήλικα έντομα

Τα θήλεα επιλέγουν για ωοτοκία ανώμαλες επιφάνειες σε αρκετά ώριμο ξύλο. Τα θήλεα του σαράκι ξύλου είναι ικανά να εκτείνουν τους ωοθέτες τους τηλεσκοπικά σε μήκος όσο το μισό του σώματος τους. Η άκρη του ωοθέτη χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη της επιφάνειας του ξύλου. Επί προσθέτως, τα έντομα εκκρίνουν κολλώδη ουσία ώστε να κολληθούν τα ωά στο ξύλο. Γεννούν από 20-60 ωά.

Τις οπές και σήραγγες και το θόρυβο τις κάνουν οι προνύμφες

Οι προνύμφες του σαράκι ξύλου τρέφονται στην εξωτερική ζώνη του ξυλώδους παρεγχύματος. Ζουν όλη τους τη ζωή εντός του ξύλου. Το χαρακτηριστικό της προσβολής είναι κυκλικές στοές, διαμέτρου 1-5 χιλιοστά, γεμάτες πριονίδι με αμμώδη μορφή και ύφη. Τα ειδή του γένους Lyctus το πριονίδι είναι μαλακό. Το ξύλο με skoni apo sarakiμακροχρόνια προσβολή από τις προνύμφες του είδους ξυλοφάγου εντόμου που λέγεται Anobium punctatum φέρει στην επιφάνεια του πολυάριθμες κυκλικές οπές διαμέτρου μέχρι 1 – 5 χιλιοστά, γεγονός που δείχνει ότι τα τέλεια έντομα έχουν βγει και έχουν επαναπροσλάβει το ίδιο ξύλινο υλικό. Ξύλο που έχει προσβληθεί σε μεγάλο βαθμό μπορεί να περιέχει δυο τρεις προνύμφες ανά κ.εκ. Επίσης, οι οπές εξόδου χρησιμοποιούνται και ως θέσεις ωοτοκίας.

Η προνύμφη του σαράκι ξύλου πρώτου σταδίου ορίζει στοά κατά μήκος της επιφάνειας του ξύλου. Οι προνύμφες των επόμενων σταδίων συνεχίζουν προς το εξωτερικό, ακολουθώντας, τα «νερά» του ξύλου. Το παραγόμενο από τη διατροφή των προνυμφών πριονίδι, συσσωρεύεται στις στοές χωρίς να συμπιέζεται. Αποτελείται από τεμαχίδια, άπεπτου ξύλου και περιττώματα των εντομών.

Η νύμφη του σαράκι ξύλου.

Όταν η προνύμφη του σαράκι ξύλου αναπτυχθεί πλήρως , ετοιμάζεται για νύμφωση. Η στοά κατευθύνεται προς την επιφάνεια του ξύλου και μόλις κάτω από την επιφάνεια, μεγεθύνεται ελαφρά, ως ένας θάλαμος. Η νύμφωση του σαρακιού διαρκεί από 2-8 εβδομάδες, ανάλογα με τις συνθήκες του

περιβάλλοντος .

Το τέλειο του σαράκι ξύλου.

Το τέλειο εμφανίζεται τρυπώντας το λεπτό στρώμα του ξύλου, που βρίσκεται πάνω από τον «νυμφικό θάλαμο».Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ έχει φτάσει η στιγμή για την έξοδο του τέλειου. Παραμένει μέσα στον νυμφικό θάλαμο μέχρι να σκληρυνθεί ο εξωσκελετός του, όποτε το σωματικό περίβλημα αποκτά καστανό χρώμα.Τα τέλεια έντομα κατά την έξοδο, είναι 2,5 – 5 Χιλιοστά. Ο ροδινοκαστανός χρωματισμός δεν διακρίνεται εύκολα, λόγω των γκριζοκίτρινων τριχών που φέρουν. Τα τέλεια έντομα του σαράκι ξύλου μπορούν να έρπουν επάνω στους τοίχους, την οροφή ή τα παράθυρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά τις θερμές ημέρες πετούν και προσβάλλουν το ξύλο και σε αλλά σημεία. Μάλιστα καθώς πετούν μοιάζουν με μικρές μύγες. Τα έντομα του είδος αυτού, έχουν την τάση να προσποιούνται τα νεκρά, όταν ενοχληθούν.

Η σύζευξη του σαράκι ξύλου.

Η σύζευξη πραγματοποιείται μετά την έξοδο των τέλειων ξυλοφάγων εντόμων κατά τις θερμές ημέρες και σύντομα ακολουθεί η ωοτοκία. Συνήθως, τα θήλεα του σαράκι ξύλου, τοποθετούν την πρώτη δέσμη ωών μέσα στη στοά. Στη συνεχεία μετακινούνται σε άλλες θέσεις, για να εναποθέτουν τα υπόλοιπα. Μετά την σύζευξη  το αρσενικό σαράκι πεθαίνει.

Τα φύλλα του σαράκι ξύλου είναι περίπου ίσα σε αριθμό ατόμων.Τα θήλεα μπορεί να συζεύξουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωή τους. Μια περίπου ημέρα μετά τη σύζευξη, τα θήλεα, εναποθέτουν τα ωά τους χωρίς να έχουν στο μεταξύ διατροφικές απαιτήσεις .

κύκλος του σαράκι

Τα ωά του σαράκι ξύλου συνήθως εναποτίθενται σε δέσμες το 15-30 σε διάστημα 5-10 ημερών. Σε συνθήκες κάτοικων με μειωμένη υγρασία , η επώαση διαρκεί από 4-6 εβδομάδες .Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας (80%) , η επώαση μπορεί να περιοριστεί σε περίπου 15 ημέρες.

Διάρκεια ζωής.

Ο Βιολογικός κύκλος του σαράκι ξύλου αυτού ποικίλει και διαρκεί κατά μέσο ορό 4 έτη. 3 έτη υπό κανονικές συνθήκες δωματίου, ποτέ όμως κάτω από δυο.Μπορεί να βρεθεί ξύλο που να περιέχει προνύμφες όλων των μεγεθών, που αντιστοιχούν σε διαφορές ηλικίες.Οι προνύμφες με βάρος πάνω από 7 mg είναι ηλικίας 3 ετών. Στους 20-22 0 C και σε 80-90% σχετική υγρασία τα τέλεια έντομα του σαράκι ξύλου ζουν 20 μέρες και ελάχιστα πάνω από 30 μέρες.

 

 

Δείτε τα νέα μας site.