σαρανταποδαρούσα

Πληροφορίες για της σαρανταποδαρούσες

Αρχικά, η σαρανταποδαρούσα  είναι παράσιτο επικίνδυνο και  δαγκώνει στον ύπνο. Επιπλέον, το βρίσκουμε σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς του σπιτιού. Το δηλητήριο της σαρανταποδαρούσας ενώ είναι επικίνδυνο, δεν προκαλεί θάνατο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πόνο ερεθισμό της περιοχής τσιμπήματος. Το τσίμπημα – δάγκωμα  στους ανθρώπους είναι πολύ επώδυνο. Σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως μόλυνση  ή αλλεργία. Η σαρανταποδαρούσα όμως είναι επικίνδυνη εάν τσιμπήσει μικρά παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα θα πρέπει άμεσα να διακομιστεί σε νοσοκομείο για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Υπηρεσίες που προσφέρει η Alpha Απολυμαντική

Η καταπολέμηση λαμβάνει χώρα με  χημικά φάρμακα. Ωστόσο, η καταπολέμηση σαρανταποδαρούσας με φυσικό τρόπο έχει μια διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά καθαρίζουμε τα ζιζάνια γύρω από το σπίτι, να μην υπάρχουν πέτρες, στη συνέχεια σηκώνουμε τις γλάστρες των λουλουδιών και κάνουμε έλεγχο για σαρανταποδαρούσες τις οποίες πρέπει να τις εξοντώνουμε μηχανικά. Τέλος, στη ερώτηση, τι κάνω αν με τσιμπήσει σαρανταποδαρούσα;,  εάν υπάρχει πρόβλημα υγείας πάμε σε νοσοκομείο η κέντρο υγείας.

Περιγραφή

Παράλληλα, η σαρανταποδαρούσα είναι η κοινή ονομασία της σκολόπεντρας, που αποτελεί γένος σαρκοφάγων Μυριόποδων που ανήκουν στην οικογένεια Σκολοπενδρίδες και στην ομοταξία Χηλόποδα.Σαρανταποδαρούσες

Το μήκος του σώματός της είναι από 5 ως 30 εκατοστά. Η σαρανταποδαρούσα συλλαμβάνει τη λεία της με το δηλητήριο που εκκρίνει. Το δάγκωμα της προκαλεί πόνο στον άνθρωπο και μπορεί να επιφέρει το θάνατο στα ζώα. Το σώμα της σαρανταποδαρούσας είναι μεγάλο σε μήκος και ευκίνητο. Έχει 21 ίδιες ζώνες, εκ των οποίων ξεκινούν ισάριθμα ζεύγη αρθρωτών ποδιών. Το πρώτο ζεύγος έχει  άγκιστρα, τα οποία έχουν μορφή σαγονιού. Από αυτά εκχέεται δηλητήριο. Επίσης, η σαρανταποδαρούσα στα πλάγια του κεφαλιού έχει τέσσερα μάτια και στο πάνω μέρος ένα ζευγάρι κεραίες, οι οποίες είναι μικρές. Μπορούν να μπουν στα ρούχα κάτω από τα κρεβάτια, ντουλάπες. Οι σαρανταποδαρούσες  μπορεί  να περπατάνε στο κορμί του ανθρώπου τι νύχτα. Έχουν πεπλατυσμένο σχήμα και ένα ζεύγος ποδιών σε κάθε κοιλιακό τμήμα και εμφανείς κεραίες.

Επιπτώσεις από την σαρανταποδαρούσα.

Τις βρίσκουμε κάτω από πέτρες, γιατί η τροφή τους είναι με οργανική ουσία υπό σήψη και έντομα.
Μερικά είδη σαρανταποδαρούσας (Scolopentra sp.) μπορεί να επιφέρουν επώδυνο τσίμπημα σε ανθρώπους με τις δυνατές δαγκάνες που διαθέτουν. Επιπλέον, οι σαρανταποδαρούσες δεν αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς, όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν μπαίνουν εντός οικιών και περπατάν τη νύχτα στο κορμί τον ανθρώπων προκαλώντας τσιμπήματα και αλλεργίες. Οι σαρανταποδαρούσες στις οικίες κάνουν την εμφάνιση τους την άνοιξη ψάχνοντας και αρχές καλοκαιριού για δροσερό μέρος και φθινόπωρο ψάχνοντας για ζεστή για να περάσουν το χειμώνα.

Κύκλος ζωής της σαρανταποδαρούσας

Είναι αρσενικά και θηλυκά άτομα και ζευγαρώνουν την άνοιξη.  Τα θηλυκά βάζουν τα αβγά τους σε τρύπες στο έδαφος, καλύπτοντας με χώμα. Ο αριθμός των αυγών κυμαίνεται από περίπου 10 έως 60 για κάθε θηλυκό. Ακόμη,ο χρόνος ανάπτυξης του εμβρύου για εκκόλαψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες. Ο χρόνος ανάπτυξης των νεογνών για να φτάσουν στην ενηλικίωση κυμαίνεται από 1- 4 χρόνια. Επιπλέον, οι σαρανταποδαρούσες είναι σχετικά μακρόβιες σε σύγκριση με τα έντομα. Μερικά είδη Scolopendra sp. έχουν τη δυνατότητα να ζουν για πάνω από 9 χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σαρανταποδαρούσες του γένους Geophilomorpha και του γένους Scolopendromorpha φροντίζουν τα μικρά τους. Τα αυγά, 15 έως 60 σε αριθμό, μπαίνουν σε μια φωλιά σε σάπιο ξύλο ή στο έδαφος. Το θηλυκό προστατεύει τα αυγά και τα καθαρίζει από τους μύκητες.Τέλος, το θηλυκό παραμένει με τα νεογνά αφού έχουν εκκολαφτεί, φυλάσσοντας τα μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν.

Αντιμετώπιση σαρανταποδαρούσας

Πιο συγκεκριμένα, η καταπολέμηση της σαρανταποδαρούσας λαμβάνει χώρα με απεντόμωση με υπολειμματικούς ψεκασμούς και άλλες μεθόδους ανάλογα την περίπτωση, με εντομοκτόνα.

Εάν καταλάβουμε ότι το έντομο είναι στο σπίτι καλό είναι να κάνουμε μια απεντόμωση . Αρχικά, ψεκάζουμε περιφερικά όλο το σπίτι δίνοντας έμφαση σε υγρά μέρη κάτω από τα ντουλάπια, κάτω από τα κρεβάτια , βαριά έπιπλα και προπαντός στο μπάνιο.

Παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο ψεκάζουμε περιφερικά όλο το κτήριο δίνοντας έμφαση κάτω από της πέτρες κάτω από της γλάστρες και στα παράθυρα.

Τέλος, η Alpha Απολυμαντική προσφέρει τη χρήση υπηρεσίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων με σαρανταποδαρούσες αλλά και όλα τα είδη εντόμων ή και παράσιτα στο σπίτι.

 

 

Δείτε τα νέα μας site.