σαρανταποδαρούσα

Πληροφορίες για της σαρανταποδαρούσες

Η σαρανταποδαρούσα  είναι παράσιτο επικίνδυνο και  δαγκώνει στον ύπνο. Βρίσκετε σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς του σπιτιού. Το δηλητήριο της σαρανταποδαρούσας είναι επικίνδυνο, δεν προκαλεί θάνατο, μπορεί ώμος να προκαλέσει πόνο ερεθισμό της περιοχής τσιμπήματος. Το τσίμπημα – δάγκωμα  στους ανθρώπους είναι πολύ επώδυνο. Σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως μόλυνση  ή αλλεργία. Η σαρανταποδαρούσα όμως είναι επικίνδυνη εάν τσιμπήσει μικρά παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα θα πρέπει να διακομιστεί σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η καταπολέμηση γίνεται με  χημικά φάρμακα. Η καταπολέμηση σαρανταποδαρούσας με φυσικό τρόπο εστιάζετε το να καθαρίζονται τα ζιζάνια γύρο από το σπίτι, να μην υπάρχουν πέτρες, να σηκώνουμε τις γλάστρες των λουλουδιών και να ελέγχονται για σαρανταποδαρούσες τις οποίες πρέπει να της εξοντώνουμε μηχανικά. Στη ερώτηση, τι κάνω αν με τσιμπήσει σαρανταποδαρούσα;,  εάν υπαρχή πρόβλημα υγείας απευθυνόμαστε σε νοσοκομείο η κέντρο υγείας.

Περιγραφή

Η σαρανταποδαρούσα είναι η κοινή ονομασία της σκολόπεντρας, που αποτελεί γένος σαρκοφάγων Μυριόποδων που ανήκουν στην οικογένεια Σκολοπενδρίδες και στην ομοταξία Χηλόποδα.Σαρανταποδαρούσες

Το μήκος του σώματός της κυμαίνεται από 5 ως 30 εκατοστά. Η σαρανταποδαρούσα συλλαμβάνει τη λεία της με το δηλητήριο που εκκρίνει. Το δάγκωμα της προκαλεί πόνο στον άνθρωπο και μπορεί να επιφέρει το θάνατο στα ζώα. Το σώμα της σαρανταποδαρούσας είμαι μεγάλο σε μήκος και ευκίνητο. Έχει 21 ίδιες ζώνες, εκ των οποίων ξεκινούν ισάριθμα ζεύγη αρθρωτών ποδιών. Το πρώτο ζεύγος έχει μεταμορφωθεί σε άγκιστρα, τα οποία έχουν μορφή σαγονιού. Από αυτά εκχέεται δηλητήριο. Η σαρανταποδαρούσα στα πλάγια του κεφαλιού έχει τέσσερα μάτια και στο πάνω μέρος ένα ζευγάρι κεραίες, οι οποίες είναι μικρές. Μπορούν να μπουν στα ρούχα κάτω από τα κρεβάτια, ντουλάπες. Οι σαρανταποδαρούσες  μπορεί  να περπατάνε στο κορμί του ανθρώπου τι νύχτα. Έχουν πεπλατυσμένο σχήμα και ένα ζεύγος ποδιών σε κάθε κοιλιακό τμήμα και εμφανείς κεραίες.

Επιπτώσεις από την σαρανταποδαρούσα.

Βρίσκονται κάτω από πέτρες όπου τρέφονται με οργανική ουσία υπό σήψη και έντομα.
Μερικά είδη σαρανταποδαρούσας (Scolopentra sp.) μπορεί να επιφέρουν επώδυνο τσίμπημα σε ανθρώπους με τις δυνατές δαγκάνες που διαθέτουν. Οι σαρανταποδαρούσες δεν αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς, όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν εισέρχονται εντός οικιών και περπατάν τη νύχτα στο κορμί τον ανθρώπων προκαλώντας τσιμπήματα και αλλεργίες. Οι σαρανταποδαρούσες στις οικίες εμφανίζονται την άνοιξη ψάχνοντας και αρχές καλοκαιριού για δροσερό μέρος και φθινόπωρο ψάχνοντας για ζεστή για να περάσουν το χειμώνα.

Κύκλος ζωής της σαρανταποδαρούσας

Είναι αρσενικά και θηλυκά άτομα. Το ζευγάρωμα  γίνεται την άνοιξη.  Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αβγά τους σε τρύπες στο έδαφος, καλύπτοντας με χώμα. Ο αριθμός των αυγών κυμαίνεται από περίπου 10 έως 60 για κάθε θηλυκό. Ο χρόνος ανάπτυξης του εμβρύου για εκκόλαψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες. Ο χρόνος ανάπτυξης των νεογνών για να φτάσουν στην ενηλικίωση κυμαίνεται από 1- 4 χρόνια. Επιπλέον, οι σαρανταποδαρούσες είναι σχετικά μακρόβιες σε σύγκριση με τα έντομα. Μερικά είδη Scolopendra sp. μπορούν να ζήσουν για πάνω από 9 χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σαρανταποδαρούσες του γένους Geophilomorpha και του γένους Scolopendromorpha φροντίζουν τα μικρά τους. Τα αυγά, 15 έως 60 σε αριθμό, τοποθετούνται σε μια φωλιά σε σάπιο ξύλο ή στο έδαφος. Το θηλυκό προστατεύει τα αυγά και τα καθαρίζει από τους μύκητες. Το θηλυκό παραμένει με τα νεογνά αφού έχουν εκκολαφτεί, φυλάσσοντας τα μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν.

Αντιμετώπιση σαρανταποδαρούσας

Η καταπολέμηση της σαρανταποδαρούσας γίνεται απεντόμωση με υπολειμματικούς ψεκασμούς και άλλες μεθόδους ανάλογα την περίπτωση, με εντομοκτόνα.

Εάν διαπιστώσουμε το έντομο στο σπίτι καλά είναι να κάνουμε μια απεντόμωση . Ψεκάζουμε περιφερικά όλο το σπίτι δίνοντας έμφαση σε υγρά μερί κάτω από τα ντουλάπια, κάτω από τα κρεβάτια , βαριά έπιπλα και προπαντός στο μπάνιο.

Στον εξωτερικό χώρο ψεκάζουμε περιφερικά όλο το κτήριο δίνοντας έμφαση κάτω από της πέτρες κάτω από της γλάστρες και στα παράθυρα.

Η Alpha Απολυμαντική προσφέρει τη χρήση υπηρεσίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων με σαρανταποδαρούσες αλλά και όλα τα είδη εντόμων ή και παράσιτα στο σπίτι.

 

 

Δείτε τα νέα μας site.