skoros royxon

Σκόρος υφασμάτων, μάλλινων και χαλιών

Τι είναι οι σκόρος υφασμάτων, μάλλινων γουναρικών και χαλιών; Ο σκόρος χαλιών μπορεί να είναι ένα σκαθάρι ή μια πεταλούδα τα όπια δεν κάνουν τσιμπήματα στο άνθρωπο. Αν δείτε νυχτοπεταλούδες πετούν στο σπίτι σας, πιθανότατα δεν είναι σκόρος ρούχων, αλλά τα παράσιτα από το ντουλάπι  της κουζίνας – ο τύπος που προσβάλλει το αλεύρι και τα δημητριακά. Στο σκόρο των ρούχων  δεν αρέσει το φως και είναι τόσο κρυφός  ότι πιθανότατα δε θα τον δείτε. Τα ενήλικα των σκόρου  δεν θα κάνει κάνουν ζημιά.

Η βλάβη σε μάλλινα στην πραγματικότητα γίνεται από τις προνύμφες των σκόρων και τα σκαθάρια των χαλιών.  Το τελευταίο είναι πιο διαδεδομένο από ότι ο σκόρος στις περισσότερες περιοχές της χώρας και είναι κολεόπτερο. Τα δύο έντομα γεννούν τα αυγά σε απομονωμένα σημεία με άφθονο φαγητό – μαλλιού, γούνας. Άλλα υλικά με βάση τα ζώα που μολύνουν είναι τα δέρματα, συλλογεύς εντόμων, βαλσαμωμένα ζώα. Οι προνύμφες αναδύονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το σκαθάρι η προνύμφες μπορούν να τρέφονται με ύφασμα για ένα χρόνο ή περισσότερο. Οι προνύμφες σκόρων μπορούν  να προκαλέσουν  βλάβη για δυο μήνες χωρίς να τα καταλάβουμε. Η καταπολέμηση των σκόρων μάλλινων και χαλιών είναι ίδια με τον σκόρο ρούχων.

Σκόρος Υφασμάτων, Μάλλινων και Χαλιών – Anthrenus verbasci

Σκόρος Υφασμάτων

Κοσμοπολίτικο έντομο είδος του οποίου οι προνύμφες προσβάλλουν μάλλινα, δέρματα, γούνες, εντομολογικές συλλογές, κουκούλια μεταξοσκώληκα, βαλσαμωμένα ζώα, όπως επίσης και προϊόντα μετάξι.

Τα τέλεια έντομα τρέφονται με νέκταρ και γύρι και τα συναντάμε πολλές φορές σε φωλιές πουλιών..Πιστεύεται ότι το έντομο αυτό προκαλεί πολλές προσβολές στα σπίτια που προέρχονται από τις  φωλιές στις σκεπές και από όπου οι προνύμφες το φθινόπωρο μεταναστεύουν στο εσωτερικό του σπιτιών.

Anthrenus verbasci μπορεί να μετάδοση μέσω προνυμφών η καθαριστηρίου την άκαρι τω περιστερών.

Σκόρος Υφασμάτων, Μάλλινων και Χαλιών – Carpophilus hemipterus

Σκόρος ΜάλλινωνCarpophilus hemipterus

Είναι κοσμοπολίτικο είδος και απαντάται σε φορτία που έρχονται από Ιράκ, Τουρκία, Αίγυπτο, Β. και Α. Αφρική, Ινδία, νήσους Φίτζι, Σαμόες νήσους, Σρι Λάνκα, Δ. Ινδίες, Αργεντινή και Η.Π.Α.

Το έντομο έχει μήκος σώματος περίπου 3 mm.Το έντομο είναι κοντόχοντρο, με έλυτρα γυαλιστερά καστανά που φέρουν 2 μεγάλες κίτρινες πενταγωνικές κηλίδες στην πίσω εξωτερική επιφάνεια και άλλες 2 μικρότερες τριγωνικές στα πλάγια.

Το έντομο είναι ενοχλητικό στα σπίτια, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, επειδή μπορεί να προσβάλλει τα μπισκότα, το ρύζι, το ψωμί και γενικά όλα τα αμυλώδη προϊόντα.

Το θηλυκό έντομο γεννά κατά μέσο όρο 1000 αυγά σε διατιμά που μπορεί να κυμαίνεται από 1-4 μήνες βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να διαρκέσει άρκτους μήνες.

Σκόρος Υφασμάτων, Μάλλινων και Χαλιών – Anthrenus fasciatus

Anthrenus fasciatusAnthrenus fasciatus

Έντομο των θερμών περιοχών της γης το οποίο ώμος απαντάται και στα εύκρατα κλίματα .

Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν είδη ζωικής προέλευσης, γούνες, δέρματα, μάλλινα, υφάσματα με ιδιαίτερη προτίμηση τα αποξηραμένα κέρατα ζώων.

Τα τέλια τρέφονται με γύρη διαφόρων φυτών.

Σκόρος Υφασμάτων, Μάλλινων και Χαλιών – Anthrenus museorum

Μουσείο Anthrenus

Μουσείο Anthrenus

Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν μάλλινα υφάσματα , γούνες δέρματα, και αλλά υλικά ζωικής προέλευσης .

Είναι επίσης εχθρός τόσο εντομολογικών συλλογών όσο και άλλον μουσειακών εκθεμάτων.Τα τελεία έντομα τρέφονται με νέκταρ και γύρι.

 

Σκόρος – Dermestes lardarius

Dermestes lardariusDermestes lardarius

Κοσμοπολίτικο έντομο το οποίο προσβάλλει υλικά ζωικής προέλευσης, όπως δέρματα , γούνες, μεταξοσκώληκα και νεκρά έντομα.Προκαλεί έμμεσα σημαντικές ζημιές σε ξύλινα δοκάρια, φελλό ή ακόμη και σε σοβάδες και μολυβδοσωλήνες.

Παρά την αποκλειστική σχεδόν προτίμηση του για τροφές ζωικής προέλευσης, μπορεί άνετα να εκτραφεί σε τεχνητό θρεπτικό υπόστρωμα από έμβρυα σίτου πράγμα που δε συμβαίνει με άλλα Dermestidae

Σκόρος  – Tineola bisselliella

Στην περίπτωση του σκόρου η πρόληψη υπερέχει σαφώς της θεραπείας.Υπάρχουν αρκετές φυσικές μυρωδιές τις οποίες το ενοχλητικό ζωύφιο δεν αντέχει.Τα τυλιγμένα σε τούλι άνθη λεβάντας είναι πολύ δραστικά, όπως άλλωστε και η μέντα και το κεδρόξυλο.

Όλα τα βαριά ρούχα που δεν θα φορέσετε εφέτος θα πρέπει να τα τινάξετε καλά για να πέσουν τα αβγά και οι προνύμφες και θα τα φυλάξετε σε όσο το δυνατόν πιο ξερό και κρύο περιβάλλον.

Αν πάντως αίφνης ανακαλύψετε ολάκερη αποικία σκόρων μέσα στην ντουλάπα σας, αδειάστε την αμέσως.Εξετάστε τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες στο δωμάτιο όπου σημειώθηκε η προσβολή γιατί εκεί συνήθως πηγαίνει και κρύβεται.

 

Δείτε τα νέα μας site.