σφήκες

Σφήκες – καταπολέμηση

Οι σφήκες κάνουν φώλια σε πολλά σημεία του σπιτιού. Ωστόσο, αυτή την φωλιά την καταστρέφουμε  μόνο αν σκοτώσουμε την βασίλισσα. Με αυτό τον τρόπο διώχνουμε τις σφήκες από το σπίτι μας. Εντωμεταξύ, απωθητικό για τις σφήκες δεν έχει, φάρμακα όμως υπάρχουν πολλά. Οι καταπολέμηση & απομάκρυνση  από  τους ειδικούς είναι μια υπηρεσία που προσφέρουμε με μεγάλη επιτυχία.

H μεγάλη είναι έντομο, υμενόπτερο (Hymenoptera), απόκριτο (Apocrita) και κεντροφόρο. Συγκεκριμένα, έχει ελάχιστο τρίχωμα και έχει πολύ έντονο χρώμα. Παράλληλα, μοιάζουν πάνοπλες συγκριτικά με τις μέλισσες αλλά είναι κυνηγοί άλλων ιπτάμενων εντόμων, μεταξύ αυτών και των μελισσών. Εντωμεταξύ, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα. Ακόμη, οπός οι μέλισσες και οι σφήκες κάνουν κι αυτές κοινωνίες αλλά κατά πολύ μικρότερες από τις μέλισσες.

Όροι στη καταπολέμηση   

Οι  απεντομώσεις για σφήκες είναι η διαδικασία εξόντωσης της σφήκας  στο χώρο του σπιτιού, στα παράθυρα στις πόρτες αλλά και στους τοίχους που στις εισόδου των σωλήνων του αιρκοντίσιον που έχουν κάνει φωλιά. Η απεντόμωση για σφήκες γίνεται με χημικά μέσα με Cold Fogger. Ωστόσο, η απολύμανση για σφήκες παρομοιάζετε λαϊκά με την απεντόμωση για σφήκες.

Τα ειδή στην Ελλάδα είναι:Σφήκες

 

 • Η Κοινή σφήκα (Vespula vulgaris).
 • Η Γερμανική  (Vespula germanica).
 • H Ανατολίτικη  (Vespa orientalis).
 • Η Ευρωπαϊκή (Vespa crabro).

Σφήκες, Που τις βρίσκουμε

Οι φωλιές των σφηκών μοιάζουν με τις μέλισσες  ως προς τα εξάγωνα κελιά αλλά είναι γκρίζες και θυμίζουν χαρτόνι. Οι σφήκες τις χτίζουν σε απρόβλεπτες θέσεις, οπός στέγες πατάρια, πέργολες, σοφίτες, παντζούρια  παραθύρων και πόρτας. Χτίζουν ακόμα και μέρη  εντελώς κατακόρυφα, και ανάλογα το είδος των διαφέρουν σε σχήμα. Οι σφήκες δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα σε σύγκριση με τις μέλισσες.

Καταπολέμηση & απομάκρυνση από το περιβάλλον του ανθρώπου γιατί είναι επικίνδυνες.

Το δηλητήριο της σφήκας, δεν είναι γενικά επικίνδυνο. Η πιο συνήθης αντίδραση στο κέντρισμα είναι πόνος, τσούξιμο, τοπικό οίδημα και φλεγμονή. Ορισμένα ευαίσθητα άτομα,  μπορεί να εκδηλώσουν συστηματική αλλεργική αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο με αναφυλακτικό σοκ. Τα συμπτώματα είναι:

  • η εμφάνιση υπερβολικού οιδήματος αμέσως μετά το κεντράρισμα,
  • ο έντονος γενικευμένος κνησμός,
  • το εξάνθημα, το σφίξιμο στο στήθος,
  • ερύθραινα,
  • η ζάλη,
  • ο εμετός,
  • η δύσπνοια,
  • η πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Χρειάζεται άμεση ιατρική επέμβαση με χορήγηση επινεφρίνης, αντισταμίνης και 30 mg πεδνιζόνης.

(Σε τέτοια περίπτωση μην το σκέφτεστε, επείγον γιατρό μπορεί να χαθεί η ζωή σε πολύ μικρο χρόνο)

Στα καταστήματα  μαζικής εστίασης για τους καλοκαιρινούς μήνες που η σφήκες είναι πρόβλημα. Η καταπολέμηση τους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και με τις συνηθισμένες μεθόδους δεν δίνει αποτέλεσμα.

Καταπολέμηση & απομάκρυνση γίνετε μόνο αν είναι ενοχλητικές και σε αυξημένο πληθυσμό;

Τις καταπολεμάμε μόνο τότε που είναι ενοχλητικές και επικίνδυνες. Ζημιογόνες  στα σταφύλια, στις μέλισσες, στο εξοχικό στους χώρους μαζικής εστίασης, στο σπίτι μας.

Τα οφέλη στη τροφική αλυσίδα και περιβάλλον.

Μια φωλιά σφήκας μπορεί να καταναλώνει  για μια περίοδο είναι μέχρι τη μάζα μίας αγελάδας !

Σφήκες, Καταπολέμηση

Υπάρχουν 3 μέθοδοι για την καταπολέμηση των σφηκών.

 • Η χρήση σφηκοπαγίδων,
 • η χρήση δολώματος,
 • η καταστροφή των φωλιών,

Η μέγιστη προστασία των εγκαταστάσεων από τις σφήκες την κάνουμε από τον σωστό συνδυασμό όλων των μεθόδων καταπολέμησης.

Παγίδες για Σφήκες

Η σφηκοπαγίδα έχει συνήθως κίτρινο χρώμα, την γεμίζουμε με τροφοελκυστικό υγρό και έχουν μικρές οπές που επιτρέπουν την είσοδο των σφηκών αλλά δεν επιτρέπουν την έξοδό τους. Τις παγίδες πρέπει να τις τοποθετούμε στην περίμετρο των κτηρίων.
Οι παγίδες θα πρέπει να επιθεωρούνται κάθε μηνά. Καταπολέμηση με παγίδες έχει εφαρμογή σε χώρους μαζικής εστίασης προπαντός στα νησιά και εξοχές η σε εξοχικές πολυκατοικίες.

Χρήση δολώματος

Έχουμε την εμπειρία και της γνώσης με δολώματα να καταπολεμήσουμε της σφήκες σε με ολόκληρη περιοχή.

Καταστροφή φωλιάς των σφηκών, σφηκοφωλιάς

Γενικά ο ψεκασμός μιας σφηκοφωλιάς με εντομοκτόνο γίνεται τις μεσημεριανές ώρες πότε τα έντομα είναι στη βοσκή, τότε είναι πιο λίγο επιθετικές για τον εφαρμοστή της απεντόμωσης. Οι εργάτριες κατά την διάρκεια της ημέρας είναι σε μεγάλο ποσοστό εκτός της φωλιάς για την συλλογή της τροφής. Είναι η στιγμή που μπορούμε να κάνουμε την απεντόμωση με μηχάνημα που πιέζει φάρμακο στη φώλια. Γενικά της πρωινές και της βραδινές ώρες που οι σφήκες ή οι μέλισσες βρίσκονται στη φώλια είναι πολύ επιθετικές εάν τις πειράξεις. ( Τα περιγράφω τα γεγονότα γιατί διαθέτω την εμπειρία ως μελισσοκόμος)
Για να εξοντωθεί η φώλια χρειάζονται 24 ώρες. Μια προϋπόθεση να εξοντώσουμε την φώλια της σφήκας είναι να έχουμε πρόσβαση στην είσοδο και την έξοδο από την φώλια. Εάν έχετε μια φώλια  στο εξωτερικό χώρο σας μην κλίνεται την είσοδο με υλικά οπός τσιμέντο, στόκο, σιλικόνη. κ.α. με αυτό τον τρόπο δεν εξοντώνετε της σφήκες, τις προσανατολίζετε βρίσκουν έξοδο από άλλου και δυσκολεύετε την εξόντωση τους.

Καταπολέμηση & απομάκρυνση

Ο έλεγχος και καταπολέμηση, αντιμετώπιση, εξολόθρευση του πληθυσμού της σφήκας γίνεται με ειδικό ψεκασμό με πυρεθροειδή εντομοκτόνα.

Η καταπολέμηση δεν είναι εύκολη, κάνουν φωλιές σε παντζούρια σε τοίχους, σε ταβάνια η πατάρια. Τη πρώτη εφαρμογή γίνετε η εξολόθρευση και μετ άπω 24 ώρες εάν επιθυμεί  ο πελάτης κάνουμε την απομάκρυνση της φωλιάς.

Έχουμε αποτέλεσμα 100% και αναλαμβάνουμε οποιαδήποτε περίπτωση όσο και δύσκολη αν είναι.

 Καταπολέμηση & απομάκρυνση, τελική περιγραφή.

Αυτά τα έντομα είναι δυο ειδών οι μικρές και οι μεγάλες ( βαβούρες). Οι μικρές έχουν το μέγεθος των μελισσών άλλα είναι κίτρινες, οι μέλισσες είναι με γρι χρώμα.

Κεντρίζουν.

 • μέλισσες
 • σφήκες
 • Οι μεγάλες (βαβούρες ) άλλα και άλλα έντομα μικρότερης υγειονομικής  σημασίας.  Αυτές είναι οι κυριότερες αιτίες κεντρισμάτων εντόμων στο σπίτι.
 • Υπάρχουν πολλές άλλες περίπτωσης τσιμπηματιών εντομών όπως οι ψύλλοι οι κοριοί, ωστόσο όλες μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Φώλια σφήκας
Διττέ τα νέα μας site.