πρήξιμο από μέλισσα

Τσιμπήματα εντομών.

Τα τσιμπήματα εντομών και τα μυζητικά έντομα, αναγνώριση, αντιμετώπιση και θεραπεία τσιμπημάτων εντομών στων άνθρωπο. Αρχικά, τα μυζητικά έντομα τσιμπούν για να τραφούν με αίμα. Επιπλέον, τα τσιμπήματα του εντομών που απομυζούν  αίμα όπως οι κοριοί και οι ψύλλοι συνήθως δεν πονούν, αλλά ο κνησμός ή το εξάνθημα που κάνει εμφάνιση,προκαλεί ενόχληση, μόλυνση και πολλές φορές αλλεργίες.

Τσιμπήματα εντομών. Γιατί μας τσιμπάνε τα έντομα;

Τα έντομα  μας τσιμπούν για δύο λόγους:

  1. Αρχικά, για να τραφούν με το αίμα, που τους είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ή για την αναπαραγωγή τους.
  2. Τέλος, για να αμυνθούν με το κεντρί τους εάν αισθανθούν απειλή.

Εφόσον έχετε πρόβλημα με τσιμπήματα στο χώρο σας μην ανησυχείτε!  Δείτε προσεκτικά το άρθρο και για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας. Να έχετε υπόψη  πως όλα τα προβλήματα με έντομα έχουν αντιμετώπιση με την βοήθεια ενός ειδικού επαγγελματία όπως είμαστε εμείς στην Alpha Απολυμαντική.

Δηλητηριώδη και μη δηλητηριώδη τσιμπήματα εντομών

Τα περισσότερα τσιμπήματα  εντόμων, ( δείτε εικόνες πιο κάτω,) όπως από αυτά που προκαλούν  τα κουνούπια, τα ακάρεα οι κοριοί ή οι ψύλλοι, είναι αρκετά κοινά και σπάνια προξενούν σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Το κοινό σύμπτωμα που παρατηρούμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η φαγούρα. Παράλληλα, άλλα τσιμπήματα εντόμων, όπως αυτά από τις σφήκες και τις μέλισσες, προκαλούν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα ακόμα και αλλεργικό σοκ.

Υπάρχουν, όμως, και έντομα κατά τις οποίες τα τσιμπήματα είναι δηλητηριώδη, με αποτέλεσμα να προκαλούν επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Συνοψίζοντας, μη δηλητηριώδη έντομα είναι τα κουνούπια, οι σκνίπες, οι αλογόμυγες, ψείρες, οι ψύλλοι, οι κοριοί, ενώ δηλητηριώδη είναι οι μέλισσες, οι σφήκες, οι αράχνες, οι σκορπιοί οι σαρανταποδαρούσες και πολλά ακόμα υμενόπτερα.

Τσιμπήματα εντομών. Τα έντομα

Τα έντομα που τσιμπάμε είναι οι κοριοί, οι ψύλλοι, κουνούπια, σκνίπες, οι αράχνες, οι σφήκες, οι μέλισσες. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν τα τσιμπήματα είναι πολλά ή επαναλαμβανόμενα.

Αυτό ισχύει συχνά με μυζητικά έντομα στο σπίτι ή σε ξενοδοχεία, ιδίως σε περιπτώσεις ψύλλων ή κοριών.
Ωστόσο, μπορείτε να απαλλάξετε το σπίτι σας ή την επιχείρηση σας από οποιοδήποτε μυζητικό έντομο και με βασικές προφυλάξεις να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους.

Τσιμπήματα Από Έντομα

Είναι δύσκολο να αναγνωριστεί το έντομο από το τσίμπημά του. Οι αντιδράσεις, οι ερεθισμοί τα εξανθήματα, από τσιμπήματα μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση. Παρακάτω θα γίνει αναφορά κάποιες πληροφορίες που μπορούν να μας δώσουν κατευθύνσεις για το είδος του εντόμου που προκάλεσε το τσίμπημα. Επίσης πληροφορίες όπως ο χώρος που συνέβη το τσίμπημα βοηθούν  στην ταχύτερη αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μολυσμένα τσιμπήματα εντόμων.

Μερικές φορές, τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να μολύνουν. Συμπτώματα ενός μολυσμένου τσιμπήματος εντόμου μπορεί να περιλαμβάνει:

  • πύον μέσα ή γύρω από το τσίμπημα
  • πρησμένοι αδένες
  • αύξηση ερυθρότητα, οίδημα και πόνο μέσα και γύρω από το δάγκωμα
    Τσιμπήματα εντομών

Μερικά τσιμπήματα από είναι κόκκινα και πρησμένα, αλλά τσιμπήματα θα έχουν συμπτώματα που δεν έχουν φυσιολογική εξέλιξη και υποδεικνύουν μια μόλυνση.
Τσιμπήματα εντομών. Αν νομίζετε ότι το τσίμπημα σας μπορεί να έχει μολυνθεί, ή εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας, επισκεφτείτε τον δερματολόγο.
Ένα τσίμπημα ή κέντρισμα εντόμων προκαλεί συχνά ένα μικρό εξόγκωμα κατά την ανάπτυξη και συνήθως πολύ φαγούρα.
Μια μικρή οπή, ή το ίδιο το τσίμπημα, μπορεί επίσης να είναι ορατό. Η κατ ‘αποκοπή μπορεί να έχει μια φλεγμονή (κόκκινη και πρησμένη ) περιοχή γύρω από τσίμπημα που μπορεί να γεμίσει με υγρό.

Πρήξιμο από τσίμπημα εντόμου και αντιμετώπιση του.

Το τσίμπημα από της μέλισσες και της σφήκες προκαλεί πρήξιμο. Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιο άλλο τσίμπημα δημιουργήσει πρήξιμο στη διάρκεια του χρόνου, δείχνει ότι το τσίμπημα έχει μολυνθεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό δερματολόγο.

Τύποι τσιμπημάτων εντόμων.

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από διάφορους τύπους τσιμπημάτων εντόμων είναι τα παρακάτω.
Σκνίπες, κουνούπια.
Τα τσιμπήματα από σκνίπες, κουνούπια συχνά προκαλούν μικρές βλατίδες (εξογκώματα) για να σχηματίσουν στο δέρμα του ανθρώπου συνήθως πολύ φαγούρα. Αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα τσιμπήματα εντόμων, μπορεί να έχετε:

  • πομφόλυγες (γεμάτες με υγρό φυσαλίδες)
  • φουσκάλες (κυκλική, περιοχή γύρω από το τσίμπημα)

Τσιμπήματα τα ιπτάμενα έντομα των κουνουπιών σε ορισμένες περιοχές των τροπικών χωρών μπορεί να προκαλέσει την ελονοσία.

Τσιμπήματα εντομών. Η ψαλίδα

Παρόλο που στο ίντερνετ αναφέρετε η ψαλίδα ως έντομο που τσιμπάει, η ψαλίδα είναι ένα έντομο που δεν κάνει τσιμπήματα. Σε πολλές χώρες το κοινό όνομα των ψαλίδων είναι «σκουλήκι των αυτιών», επειδή υπάρχει η θεωρία ότι το έντομο αυτό κατά την νύχτα εισβάλλει στα αυτιά.

Τσιμπήματα από ψύλλουςΤσίμπημα από ψύλλους

Τα τσιμπήματα ψύλλων μπορούν να ομαδοποιηθούν σε γραμμές ή συμπλέγματα. Αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τσιμπήματα ψύλλων, μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται βλατιδώδες κνίδωση (όπου μια σειρά από φαγούρα και κόκκινη μορφή εξογκωμάτων στο δέρμα).
Τσιμπήματα εντομών. Οι ψύλλοι από γάτες και σκύλους μπορεί συχνά να δαγκώσουν κάτω από το γόνατο, συνήθως γύρω από τους αστραγάλους. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν αλλά μερί του κορμιού χαϊδεύοντας ή κρατώντας το κατοικίδιο ζώο.

Τσιμπήματα από Αλογόμυγες

Τσιμπήματα εντομών. Ένα τσίμπημα από μια αλογόμυγα μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • κνίδωση – εξάνθημα από φουσκάλες (αλλιώς σημάδια ή κοκκίνισμα)
  • ζάλη
  • αδυναμία
  • συριγμός
  • αγγειοοίδημα – φαγούρα, απαλό ροζ ή κόκκινο οιδήματα που συχνά θα βρεθούν γύρω από τα μάτια και τα χείλη για σύντομο χρονικό διάστημα

Τσιμπήματα από κοριούς.

Τσιμπήματα εντομών. Τα τσιμπήματα από κοριούς συνήθως δεν είναι επώδυνα, και αν δεν υπάρχει τσίμπημα από κοριό πριν, ίσως να μην έχει κανένα σύμπτωμα. Εάν υπάρχει τσίμπημα απο  πριν, μπορεί να βγουν έντονα ενοχλητικές φουσκάλες ήΤσιμπήματα από κοριούς εξογκώματα.

Αν έχετε τσιμπήματα τη νύχτα πιθανός να έχετε  κοριούς στον χώρο σας,  να ξέρετε ότι:

  • Οι κοριοί έχουν ως τροφή το εκτεθειμένο δέρμα και δεν τσιμπούν σημεία που είναι καλυμμένα με ρούχα.
  • Οι κοριοί πάντα τσιμπάνε (τρώνε) κατά την διάρκεια της νύχτας όταν κοιμόμαστε και όταν δεν υπάρχει φως.
  • Η αλλεργική αντίδραση στο δέρμα μας από τα τσιμπήματα κοριών μπορεί να κάνει εμφάνιση μέχρι και 10 ημέρες μετά το τσίμπημα.
  • Ένας κοριός συνήθως δεν θα τσιμπήσει μόνο μία φορά. Θα μας κάνει μία σειρά από τσιμπήματα που πολλές φορές τα βρίσκουμε σε μία νοητή γραμμή με αποστάσεις 1-3,5 cm.

Τους διακρίνουν τα χαρακτηριστικά:

  • Λεκέδες σε στρώματα και γύρω χώρους
  • Νυκτόβια έντομα που τσιμπούν την νύχτα
  • Τα τσιμπήματα μπορεί να τα βρούμε  οπουδήποτε στο σώμα
  • Μικρές κηλίδες αίμα στα σεντόνια

Τα τσιμπήματα του κοριού συνήθως συμβαίνουν:

 

Τσιμπήματα από αραχνοειδή έντομα.

Τσιμπήματα από τσιμπούρια

Τα τσιμπήματα κροτώνωνtsipmina apo tsimpoyri συνήθως δεν είναι επώδυνες και μερικές φορές προκαλούν μόνο ένα κόκκινο εξόγκωμα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει:

  • οίδημα
  • φαγούρα
  • φουσκάλες
  • μώλωπες

Τσιμπήματα εντομών. Τα τσιμπούρια μπορεί να μεταφέρουν μια βακτηρίαση λοίμωξη με το όνομα Borrelia burgdorferi, η οποία προκαλεί τη νόσο του Lyme. Η νόσος του Lyme, αν δεν γίνει αντιμετώπιση, μπορεί να είναι σοβαρή.

Τα ακάρεα

 δεν τσιμπάμε αλλά προκαλούν φαγούρα.

Τα ακάρεα προκαλούν πολύ φαγούρα εξογκώματα στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες. Εάν τα ακάρεα είναι από τα κατοικίδια ζώα, μπορεί να “τσιμπήσει” στην κοιλιά και τους μηρούς όπου το κατοικίδιο ζώο έχει καθίσει στην αγκαλιά σας. Διαφορετικά, τα ακάρεα “τσιμπούν” οποιοδήποτε ακάλυπτο δέρμα κατά την πεζοπορία σας ή σε επαφή με τα ζώα.

Δεν μεταδίδουν ασθένειες τα τσιμπήματα των ακάρεων, όμως προκαλούν ερεθισμούς του δέρματος και φαγούρα. Το πιο επικίνδυνο ακάρεο είναι  αυτό της ψώρας, το οποίο μπαίνει κάτω από το ανθρώπινο δέρμα και προκαλεί φαγούρα. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα,μέσα από το σχηματισμό κόκκινων κηλίδων πάνω στο δέρμα. Ενώ η μετάδοση μέσω  της σωματικής επαφής, με τα ρούχα ή τις πετσέτες.

Τσιμπήματα από ψείρεςΤσιμπήματα από ψείρες

Αρχικώς, όταν παρασιτούν ψείρες στο ανθρώπινο σώμα, δημιουργούν μικρές ερυθρές κηλίδες στους ώμους, το λαιμό και το κρανίο. Επιπλέον, το κοινό σύμπτωμα που προκαλούν τα δήγματα των ψειρών είναι η φαγούρα. Ακολούθως όταν γίνει αύξηση της έντασης της και ερεθίζει το δέρμα θέλει προσοχή. Γιατί; Γιατί, ακολουθούν δευτερεύουσες προσβολές από βακτήρια. Οι ψείρες δεν προξενούν περαιτέρω προβλήματα και δεν μεταδίδουν ασθένειες.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά είδη ψείρας. Εντούτοις, η ψείρα στο τριχωτό μέρος της κεφαλής ανθρώπου αποτελεί το πιο συχνό είδος. Επίσης, η μετάδοση της είναι εύκολη μεταξύ των ατόμων σε χώρους με μεγάλος αριθμό ανθρώπων, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία.

Τσιμπήματα από αράχνες

Τσιμπήματα των αραχνών είναι σπάνια, μπορεί να συμβεί στο εξοχικό σας.Δάγκωμα από αράχνη
Τα τσιμπήματα των αραχνών αφήνουν μικρά σημάδια παρακέντησης στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει:

  • πόνος
  • ερυθρότητα
  • οίδημα

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένα τσίμπημα αράχνης προκαλεί ναυτία, εμετό, εφίδρωση αλλά και ζάλη.Πολύ σπάνια, ένα δάγκωμα αράχνης μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Τύποι κεντρισμάτων εντόμων

Τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες

Τσίμπημα των σφηκών προκαλούν οξύ πόνο στην περιοχή που κεντρίζει και συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεφτά.
Επιπλέον, το δέρμα μετά από τσίμπημα από την σφήκα,  παρουσιάζει κοκκίνισμα, πρήξιμο και πρόκληση φαγούρας.

Πρήξιμο από τσίμπημα σφήκας, μέλισσας στο μάτι ή και σε αλλά σημεία του σώματος, διαφέρει από το τσίμπημα κουνουπιού. Είναι εύκολο να γίνει η διάκριση από έναν γιατρό σε περιπτώσεις οξείας αλλεργίας.

Μέλισσες

Από τα τσιμπήματα εντόμων το τσίμπημα της μέλισσας είναι παρόμοιο με ένα τσίμπημα σφήκας.
Ωστόσο, αν σας τσιμπήσει μέλισσα, θα αφήσει κατά τσίμπημα το δηλητηριώδη σάκο στην πληγή.Θα πρέπει να γίνει αφαίρεση του σάκου αμέσως με απόξεση προς τα έξω χρησιμοποιώντας κάτι με μια σκληρή άκρη, όπως μια τραπεζική κάρτα μαχαίρι κ.τ.λ..
ΔΕΝ ΠΙΕΖΟΥΜΕ το τσίμπημα με τα δάχτυλα ή το τσιμπιδάκι μας, γιατί έτσι εξαπλώνουμε το δηλητήριο.

Αλλεργική αντίδραση

Αρχικά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν σοβαρά συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα εντόμου ή κέντρισμα, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν άσχημη αντίδραση  σε αυτά. Πιθανώς, να έχουν μια αλλεργική αντίδραση, αν τους τσιμπήσει ένα έντομο.
Η αντίδραση από τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να χαρακτηριστεί ως:

  • μια μικρή τοπική αντίδραση – αυτό είναι φυσιολογικό και δεν είναι αλλεργία, αν και η πληγείσα περιοχή θα είναι συχνά ερεθισμένη για λίγες μέρες.
  • μια μεγάλη τοπική αντίδραση – αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα όπως οίδημα, κνησμός και εξάνθημα.
  • μια συστηματική αντίδραση – αυτό συχνά θέλει την άμεση ιατρική προσοχή, καθώς προκαλεί δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.
  • συριγμό, βραχνάδα ή δυσκολία στην αναπνοή
  • ναυτία, εμετός ή διάρροια
  • ένα γρήγορο καρδιακό ρυθμό
  • ζάλη ή αίσθημα λιποθυμίας
  • δυσκολία στην κατάποση ( δυσφαγία )
  • πρήξιμο στο πρόσωπο ή το στόμα
  • σύγχυση, άγχος ή διέγερση
    Τη θεραπεία τσιμπήματα εντόμων και τα κεντρίσματα.

Φυσική αντιμετώπιση τσιμπημάτων εντομών.

Με φυσική αντιμετώπιση τσιμπημάτων εντομών καταλαβαίνουμε την αντιμετώπιση με φυσικά μέσα. Την αράχνη, τη σαρανταποδαρούσα, τους κοριούς και τους ψήλους, κουνούπια σκνίπες τους αντιμετωπίζουμε με κομπρέσες με καθαρό νερό κριό.

Τις σφήκες και της μέλισσες της αντιμετωπίζουμε με φυσική αντιμετώπιση με αμόνια.