
Τα τσιμπούρια, βιολογικός κύκλος
Τα τσιμπούρια όπως και η κοριοί απομυζούν αίμα από των άνθρωπο, τρέφονται με αίμα. Είναι εκτεταμένα αλλά σε αντίθεση με τους κοριούς μεταφέρουν πολλούς μικροοργανισμούς. Το τσιμπούρι του σκυλού ή της γάτας είναι δυνατόν να κύλιση και στο άνθρωπο στο σπίτι.
Όροι στη καταπολέμηση τσιμπουριών
Με τον όρο απεντομώσεις για τσιμπούρια εννοούμε την διαδικασία εξόντωσης στο χώρο του σπιτιού, εξωτερικά στον κήπο ή σε στάβλους. Η απεντόμωση για τσιμπούρια γίνεται με χημικά μέσα με Cold Fogger ή ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης.
Η απολύμανση για τσιμπούρια παρομοιάζετε λαϊκά με την απεντόμωση. Με τον όρο απολυμάνσεις εννοούμε την διαδικασία εξολόθρευσης των τσιμπουριών, στο κήπο, μέσα στο σπίτι ή σε στάβλους.
Απολύμανση τσιμπουριών.
Τα τσιμπούρια ή οι κρότωνες είναι παράσιτα, περισσότερο γνωστοί, είναι αρθρόποδα που συγγενεύουν με τις αράχνες, τους σκορπιούς και τα ακάρεα. Διαφέρουν από τα έντομα στην απουσία φτερών, κεραιών και συνθέτων οφθαλμών. Το σώμα τους διαιρείται σε δυο βασικά τμήματα, γνάθο σώμα και το ίδιο σώμα. Το σώμα ώμος φαίνεται ενιαίο και φέρει 4 ζεύγη ποδιών με εξαίρεση του προνυμφών του τσιμπουριών που φέρουν 3 ζεύγη.
Το παρασιτικό ζωύφιο έχει οκτώ πόδια και κεραίες. Μοιάζει στο μέγεθος με κουκούτσι σταφυλιού γκριζωπού χρώματος, όταν είναι νηστικό. Όταν όμως είναι χορτάτο το μέγεθος της κοιλιάς του διογκώνεται. Το δέρμα του είναι ελαστικό.
Βιολογικός κύκλος
Τα τσιμπούρια είναι εξωτερικά παράσιτα σε θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και αμφίβια. Τα περισσότερα ειδή είναι παμφάγα που τρέφονται από ποικιλία ξενιστών
Ο βιολογικός κύκλος των τσιμπουριών αποτελείτε από το αβγό, την προνύμφη, τη νύμφη και το ενήλικο αρσενικό ή θηλυκό. Ο βιολογικός κύκλος των κροτώνων, ανάλογα με το είδος συμπληρώνετε με ένα, δυο ή τρις διαφορετικούς ξενιστές σε διάστημα 1 έως 3 χρόνια. Τα περισσότερα ειδή σκληρών κροτώνων υπάρχουν σε βιότοπους , όπου υπάρχει αγρίων, κατοικίδιων ή παραγωγικών ζώων, τα όπια προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες στην ομαλή εξέλιξη του κύκλου.
Ξενιστές των τσιμπουριών
Σε αντίθεση με τους μαλακούς κρότωνες. Οι σκληρή προσκολλώνται στον ξενιστή παθητικά όταν έλθουν σε επαφή με αυτόν και παραμένουν ήμερες και ενίοτε εβδομάδες αποκομίζοντας αρχικά κυτταρικό υγρό και στη συνεχεία αίμα. Όταν κορεστούν, τα θηλυκά πέφτουν στο έδαφος και μετά από μια περίοδο πέψης το καθένα γέννα χιλιάδες αβγά μέχρι 20 000 και μετά ψοφάει τα περισσότερα ειδή σκληρών κροτώνων συμπληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο σε τρις διαφορετικούς ξενιστές π.χ. στη γίδα στη προβατίνα και στην αγελάδα.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα τσιμπούρια των σκληρών κροτώνων που αξίζει να αναφερθεί, είναι ο τρόπος αναζήτησης των ξενιστών τους. Έχουν την τάσι να εγκαθίσταται σε βράχους ή στα άκρα φύλλων φυτών και θάμνων, που βρίσκονται σε περάσματα αγρίων ή παραγωγικών ζώων. Με το πρώτο ζεύγος των ποδιών τους, που βρίσκονται προστατευμένα συνεχώς και σε εντιμότητα, προσκολλούνται όταν έλθουν σε επαφή με διερχόμενους ξενιστές. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως αναζήτηση (questing) και είναι συνήθως τρόπος, με τον οποίο οι σκληρή κρότωνες προσκολλούνται σε θηλαστικά μεγάλου σωματικού βάρους .
Δείτε τα νέα μας site.