τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια, βιολογικός κύκλος

Αρχικά, τα τσιμπούρια όπως και η κοριοί απομυζούν αίμα από τον άνθρωπο. Δηλαδή, η τροφή τους είναι το αίμα. Είναι εκτεταμένα αλλά σε αντίθεση με τους κοριούς μεταφέρουν πολλούς μικροοργανισμούς. Το τσιμπούρι του σκυλού ή της γάτας είναι δυνατόν να κύλιση και στο άνθρωπο στο σπίτι.

Όροι στη καταπολέμηση τσιμπουριών

Επίσης, με τον όρο απεντομώσεις για τσιμπούρια εννοούμε την διαδικασία εξόντωσης στο χώρο του σπιτιού, εξωτερικά στον κήπο ή σε στάβλους. Ακόμη, η απεντόμωση για τσιμπούρια λαμβάνει χώρα με χημικά μέσα με Cold Fogger ή ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης.

Η απολύμανση για τσιμπούρια είναι γνωστή λαϊκά με την απεντόμωση. Ωστόσο,  με τον όρο απολυμάνσεις  εννοούμε την διαδικασία εξολόθρευσης των τσιμπουριών, στο κήπο, μέσα στο σπίτι αλλά και σε στάβλους.

Απολύμανση τσιμπουριών.

Τα τσιμπούρια ή οι κρότωνες είναι παράσιτα, περισσότερο γνωστοί, είναι αρθρόποδα που συγγενεύουν με τις αράχνες, τους σκορπιούς και τα ακάρεα. Παράλληλα, διαφέρουν από τα έντομα στην απουσία φτερών, κεραιών και συνθέτων οφθαλμών. Το σώμα τους διαιρείται σε δυο βασικά τμήματα, γνάθο σώμα και το ίδιο σώμα. Το σώμα  ώμος είναι ενιαίο και φέρει 4 ζεύγη ποδιών με εξαίρεση του προνυμφών του τσιμπουριών που φέρουν 3 ζεύγη.
Το παρασιτικό ζωύφιο έχει οκτώ πόδια και κεραίες. Ακόμη, μοιάζει στο μέγεθος με κουκούτσι σταφυλιού γκριζωπού χρώματος, όταν είναι νηστικό. Όταν όμως είναι χορτάτο το μέγεθος της κοιλιάς του κάνει διόγκωση. Τέλος, το δέρμα του είναι ελαστικό.
Ενοχλητικά έντομα - Επώδυνα τσιμπήματα

Βιολογικός κύκλος

Τα τσιμπούρια είναι εξωτερικά παράσιτα σε θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και αμφίβια. Τα περισσότερα ειδή είναι παμφάγα, στα οποία η τροφή τους είναι  από ποικιλία ξενιστών
Ο βιολογικός κύκλος των τσιμπουριών αποτελείτε από το αβγό, την προνύμφη, τη νύμφη και το ενήλικο αρσενικό ή θηλυκό. Ο βιολογικός κύκλος των κροτώνων, ανάλογα με το είδος συμπληρώνετε με ένα, δυο ή τρις διαφορετικούς ξενιστές σε διάστημα 1 έως 3 χρόνια. Τα περισσότερα ειδή σκληρών κροτώνων υπάρχουν σε βιότοπους , όπου υπάρχει αγρίων, κατοικίδιων ή παραγωγικών ζώων, τα όπια προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες στην ομαλή εξέλιξη του κύκλου.

Ξενιστές των τσιμπουριών

Σε αντίθεση με τους μαλακούς κρότωνες, οι σκληροί προσκωλούν στον ξενιστή παθητικά όταν έλθουν σε επαφή με αυτόν και παραμένουν ήμερες και ενίοτε εβδομάδες αποκομίζοντας αρχικά κυτταρικό υγρό και στη συνεχεία αίμα. Όταν κορεστούν, τα θηλυκά πέφτουν στο έδαφος και μετά από μια περίοδο πέψης το καθένα γέννα χιλιάδες αβγά μέχρι 20 000 και μετά ψοφάει τα περισσότερα ειδή σκληρών κροτώνων συμπληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο σε τρις διαφορετικούς ξενιστές π.χ. στη γίδα στη προβατίνα και στην αγελάδα.

Τσιμπήματα από τσιμπούρια
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα τσιμπούρια των σκληρών κροτώνων που αξίζει να γίνει αναφορά, είναι ο τρόπος αναζήτησης των ξενιστών τους. Έχουν την τάση να “κατοικούν” σε βράχους ή στα άκρα φύλλων φυτών και θάμνων, που τα βρίσκουν σε περάσματα αγρίων ή παραγωγικών ζώων. Με το πρώτο ζεύγος των ποδιών τους, που είναι προστατευμένα συνεχώς και σε εντιμότητα, προσκωλούν όταν έλθουν σε επαφή με διερχόμενους ξενιστές. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως αναζήτηση (questing) και είναι συνήθως τρόπος, με τον οποίο οι σκληροί κρότωνες προσκωλούν σε θηλαστικά μεγάλου σωματικού βάρους .

 

 

Δείτε τα νέα μας site.