Ψύλλοι του ανθρώπου, σκύλου, γάτας και ζώων
Οι ψύλλοι του ανθρώπου του σκύλου, της γάτας και η αναγνώριση από τα συμπτώματα είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση. Οι ψύλλοι στο χώρο του ανθρώπου μολύνουν το χώρο από το σκύλο την γάτα αλλά και από άλλα γεωργικά ζώα. Ωστόσο, στα γεωργικά ζώα οι ψύλλοι μολύνουν το σώμα του ζώο και στους στάβλους. Η απολύμανση για ψύλλους αλλά και η απεντόμωση στο σπίτι γίνετε με φάρμακα εγκεκριμένα. Εντωμεταξύ, οι πυρεθρίνες είναι ένα ισχυρό φάρμακο για τους ψύλλους. Ωστόσο, η απεντόμωση ξεκίνα από τα στρώματα τους καναπέδες στο δάπεδο, τα χαλιά. Η περίπτωση να έχουν εισχώρηση στα ρούχα στη ντουλάπα ρούχων είναι σπανία. Αξίζει να τονιστεί, αν έχουν εισχωρήσει στη ντουλάπα εφαρμόζουμε ειδικές απεντομώσεις. Οι ψύλλοι σκύλων ή της γάτας και η μόλυνση του ανθρώπου είναι συχνό φαινόμενο, αντιμετωπίσιμο ώμος.
Οι ψύλλοι του σκύλου και της γάτας κολλάνε εύκολα στους ανθρώπους. Εάν διαπιστώσετε τσιμπήματα η φυσική αντιμετώπιση με φυσικά μετρά οπός ξύδι δεν δίνει τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Η τιμή της απεντόμωσης στη καταπολέμηση εξαρτάτε από την επιφάνεια και το επίπεδο μόλυνσης. Αποψίλωση του στρώματος του σπιτιού γίνετε πάντα με εγκεκριμένα φάρμακα για τα στρώματα. Σε αυτό το άρθρο θα γράψουμε για του ψηλούς γενικά το ψύλλο του ανθρώπου, του σκύλου, της γάτας, των τρωκτικών, των πτηνών, της άμμου, βιολογικώς κύκλος του ψύλλου, καταπολέμηση και αντιμετώπιση.
Πως μολύνουν το σπίτι;
- Οι ψύλλοι μολύνουν στο σπίτι μετά από διακοπές. Κατά τι διάρκεια των διακοπών είχαμε επαφή με γεωργικά ζώα όπως κατσίκες και στάβλους.
- Στο σπίτι ή στην αποθήκη έχει γέννηση μια γάτα.
- Το σπίτι μπορεί να κολλήσειαπό μολυσμένο σκύλο.
- Το σπίτι μπορεί να κολάσει ψύλλους από την μολυσμένη γάτα.
- Εάν οι ψύλλοι έχουν φτάσει στα στρώματα η μόλυνση είναι πολύ μεγάλη.
- Εάν ένα σπίτι είναι ακατοίκητο και με τρωκτικά μπορεί να έχει γέμιση ψύλλους από τα μολυσμένα ποντίκια.
Αναγνώριση
Η «απολύμανση» ή απεντόμωση οι μέθοδοι αντιμετώπισης των ψύλλων έχει να κάνει με την οπτική αναγνώριση του εντόμου. Η αναγνώριση μπορεί να γίνει από τα τσιμπήματα στο σώμα του ανθρώπου.
Για να δώσουμε απάντηση στα πιο πάνω θέματα περιγράφουμε:
Οι περιγραφή και οπτικά χαρακτηριστικά
Είναι μικρά έντομα 2-4 mm, άπτερα με σώμα πλευρικά πεπλατυσμένο και εφοδιασμένο με πολυάριθμους σκληρές τρίχες χρώματος κιτρινοκαστανού έως ανοιχτού μαύρου. Αλλά μορφολογικά χαρακτηριστικά των ψύλλων είναι το μεγάλο μέγεθος του τελευταίου ζεύγους των ποδιών, που τους επιτρέπει να κάνουν άλματα. Οι κεραίες με 3 αρθρώσεις σε προστατευτικά αυλακιά – grooves τις χρησιμοποιούν τα έντομα για ανίχνευση.
Η γεωγραφική κατανομή.
Τα έντομα αυτά έχουν παγκόσμια κατανομή ακόμη και σε περιοχές της γης με ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως είναι η Αρκτική και η Ανταρκτική. Στα τέλη του 20 αιώνα, ήταν γνωστά παγκοσμίως περίπου 2500 είδη και υποείδη ψύλλων, που είναι ταξινομημένα σε 239 γένη και 15 η 16 οικογένειες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός θα διαμορφωθεί γύρω στις 3000 με την ανακάλυψη και περιγραφή νέων ειδών, που υπάρχουν σε ανεξερεύνητες μέχρι τώρα περιοχές του πλανήτη.
Η ξενιστές .
Ο ψύλλος είναι εξωπαράσιτο πολλών ζωών με προτίμηση τα τρωκτικά, νυχτερίδες, κονίκλους, γάτες σκυλιά και πτηνά. Για μερικά είδη ο χρόνος που παραμένουν στους ξενιστές είναι λίγος, όσο για να τραφούν. Αλλά είδη παραμένουν σχεδόν μονίμως στο τρίχωμα – φτέρωμα του ζώου. Οι ψύλλοι λόγο των μικρόβιον που μεταφέρουν, μέσο τσιμπημάτων, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους, σκύλους και γάτες.
Ειδή .
Τα πιο ενδιαφέροντα είδη ψύλλων είναι:
- του ανθρώπου- Pulex irritans
- του σκύλου και της γάτας – Ctenocephalides canis, Ctenocephalides felis
- των τρωκτικών -Xenopsylla cheopis Leptopsyll segnis, Nosopsyllus fasciatus,
- των πουλερικών – Ceratophylus gallinae
- της άμμου – Tunga penetrans .
Με εξαίρεση το τελευταίο είδος, όλα τα άλλα είδη είναι κοσμοπολίτικα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 57 είδη και 11 υποείδη, σύμφωνα με μελέτη του 1988.
Γεωγραφική περιοχή ψύλλου του ανθρώπου
Ο ψύλλος του ανθρώπου Pulex Irritans υπάρχει σε όλο τον κόσμο εκτός από την Αρκτική. Αυτό το είδος πιθανότατα προήλθε από την Κεντρική ή τη Νότια Αμερική, αλλά ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα.
Φυσική περιγραφή ψύλλου του ανθρώπου
Όλοι οι ψύλλοι έχουν την ίδια γενική μορφολογία με κάποιες μικρές εξαιρέσεις σε διάφορα είδη. Ένα ενήλικο ψύλλος του ανθρώπου Pulex irritans είναι κοκκινωπό-καφέ χρώμα, με τα θηλυκά να είναι 2,5 έως 3,5 mm και τα αρσενικά είναι 2 έως 2,5 mm μήκος. Το σώμα έχει πλευρική συμπίεση και χωρίς φτερά. Η κοιλιά και ο θώρακας (σχεδόν συνεχής) είναι πολύ μεγαλύτερες από το κεφάλι. Το ίδιο το κεφάλι είναι πολύ κοντό και στεγάζει ένα μικρό ζευγάρι κεραιών που βρίσκονται σε μικρές αυλακώσεις.
Όλοι οι ψύλλοι του ανθρώπου έχουν τρία ζεύγη ποδιών, το καθένα με πέντε τμήματα. Τα πόδια διευρύνονται σε μεγάλο βαθμό και είναι η πηγή του εντυπωσιακού άλματος λόγω μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ρεσιλίνη.
Η κοιλιά έχει δέκα τμήματα. Τα πιο οπίσθια τμήματα των κοιλιακών αναπαραγωγικών οργάνων και γεννητικών οργάνων. Τα θηλυκά έχουν μια δομή αποθήκευσης σπέρματος τη, spermatheca. Τα αρσενικά έχουν στυλ για να κρατάνε το θηλυκό κατά τη διάρκεια της συνωμοσίας.
Τα αυγά του ψύλλου του ανθρώπου είναι ωοειδή και λευκά.
Όλες οι προνύμφες ψύλλων του ανθρώπου μοιάζουν με σκουλήκια χωρίς πόδια ούτε μάτια. Έχουν αδιαφανές λευκό χρώμα, έχουν πολλά σετ και είναι εξαιρετικά δραστικά. Το κεφάλι έχει κάποια σκληροποίηση και είναι πιο σκούρο από το υπόλοιπο σώμα. Το πιο οπίσθιο τμήμα έχει δύο μικρά, καφέ αγκίστρια.
Η νύμφες του Pulex irritans που έχουν ένα μεταξωτό, κολλώδη κουκούλι το οποίο εύκολα παίρνει τα συντρίμμια που βοηθά στο καμουφλάζ.
Ctenocephalides canis
Ο ψύλλος σκύλου, Ctenocephalides canis, είναι ένας σημαντικός εκτοπαρασίτης τόσο των άγριων όσο και των οικιακών ζωών σε όλο τον κόσμο. Παρόμοιο στην εμφάνιση με τους πανταχού παρόντες ψύλλους γάτας. Ο ψύλλος σκύλου έχει πολλούς ξενιστές θηλαστικών, σκύλων, γατών, κουνελιών, αρουραίων, γκρίζων αλεπούδων, κόκκινων αλεπούδων, ξυλοκερατών και ανθρώπων. Οι Ctenocephalides canis ψύλλοι του σκύλου μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι ξενιστές για παρασιτικά σκουλήκια, συμπεριλαμβανομένου του διπλού πόρου ταινίας, Dipylidium caninum και του νηματώδους, Acanthocheilonema reconditum
Διανομή του ψύλλου του σκυλού
Τα μέλη του γένους Ctenocephalides ψύλλοι του σκυλού έχουν έρθει από την Αφρική. Ctenocephalides canis εμφανίζεται παγκοσμίως και είναι ο κυρίαρχος ψύλλος που βρίσκεται σε σκύλους. Αυτοί μολύνουν σχετικά συχνά σε άγρια είδη όπως λύκοι, αλεπούδες και κογιότ σε ολόκληρη, αλλά ειδικά στις βόρειες περιοχές .
Περιγραφή ψύλλου του σκύλου
Οι ψύλλοι σκύλου είναι ολομεταβολικοί και συνεπώς έχουν τα ακόλουθα στάδια ζωής: αυγό, προνύμφη (τρεις προνύμφες), πούπα και ενήλικες. Ο κύκλος ζωής του ψύλλου του σκυλού Ctenocephalides canis μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές γενιές σε ένα δεδομένο έτος. Οι ενήλικες εμφανίζονται όλο το χρόνο σε ζώα ξενιστές, με τον αριθμό των πληθυσμών να έχει κορυφωθεί στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου
Ενήλικες ψύλλου του σκύλου:
Οι ψύλλοι, η ενήλικες του σκύλου, έχουν μήκος (2,0 – 3,25 mm), χωρίς πτέρυγα, διμερώς με έντονη χιτήνα.
Ctenocephalides felis ψύλλου της γάτας διαφορές με του σκύλου.
Παρόλο που ο ψύλλος του σκύλου και της γάτας έχει παρόμοια εμφάνιση, η χτένα στο κοιλιακό περιθώριο της κεφαλής, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ Ctenocephalides canis και των ψύλλων γάτας, Ctenocephalides felis . Το μέγεθος των δύο πρώτων γεννητικών σπονδυλίων διαφοροποιεί επίσης τα δύο είδη. Η πρώτη (ή εξωτερική) γενετική σπονδυλική στήλη του ψύλλου του σκύλου Ctenocephalides canis είναι πολύ μικρότερη από τη δεύτερη. Στον ψύλλο της γάτας Ctenocephalides felis, η πρώτη γενετική σπονδυλική στήλη έχει μήκος, ή μόλις βραχύτερη από τη δεύτερη.
Ο ψύλλος του σκυλού Ctenocephalides canis έχει ένα κεφάλι που είναι συγκριτικά πιο στρογγυλεμένο και περίπου μιάμιση φορά όσο είναι φαρδύ, ενώ η κεφαλή ο ψυλλος της γάτας Ctenocephalides felis είναι περίπου διπλάσιο από το πλάτος της. Ο ψύλλος γάτας έχει τέσσερα έως πέντε «δόντια» στην κνήμη και των έξι ποδιών, ενώ ο ψύλλος σκύλου έχει επτά έως οκτώ δόντια στην κνήμη και των έξι ποδιών.
Μόλις εξασφαλιστεί ένας κατάλληλος ξενιστής, οι ενήλικοι ψύλλοι σκύλων παραμένουν συνήθως με αυτό το ζώο ξενιστή για το υπόλοιπο της ζωής . Πολλά είδη ζώων διατηρούν επιτυχώς τους ψύλλους σκύλων, όπως κογιότ, λύκους.
Ο ψύλλος της άμμου.
Οι ψύλλοι της οικογένειας Tungidae – jiggers, chigoes, sand – fleas είναι ένα παράδειγμα ακραίας εξελικτικής τροποποίησης στη μορφολογία και τη συμπεριφορά ορισμένων ειδών της τάξης των Σιφωναπτέρων. Το είδος Tunga penetrans, στη κεντρική και νότιο Αμερική και τροπική Αφρική είναι σημαντικό παράσιτο για τον άνθρωπο.
Οι ξενιστές του ψύλλου τις άμμου.
Το θηλυκό με τη βοήθεια ισχυρών οδοντωτών και ξιφοειδών στοματικών μορίων διεισδύει στο δέρμα. Με τη διατροφή και την παραγωγή αυγών η κοιλιά του ψύλλου φτάνει σε μέγεθος μπιζελιού. Τα μέρη του σώματος που προτιμά ο ψύλλος της άμμου είναι το μαλακό δέρμα μεταξύ των δακτύλων του ποδιού. Κάτω από τα νύχια και δευτερευόντως τα χεριά και οι βραχίονες ιδιαιτέρα ο αγκώνας και τα γεννητικά όργανα .
Βιολογικός κύκλος .
Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει το αυγό, τη προνύμφη, τη νύμφη και τον ενήλικο αρσενικό και θηλυκό. Ο κύκλος αυτός συμπληρώνεται μέσα η στο στενό περιβάλλον του ξενιστή. Η παραγωγή των αυγών των ψύλλων κυμαίνεται από 4 έως 19 αυγά την ημέρα με συνολική παραγωγή που φτάνει τα 200-300. Τα αυγά τα τοποθετεί στο τρίχωμα/φτέρωμα του ξενιστή, σε ρωγμές και ανοίγματα πατωμάτων, στη στρωμνή κατοικίδιων ζωών και στις φωλιές τρωκτικών και άλλων ζωών. Τα αυγά εκκολάπτει σε 2-12 ημέρες και οι μορφή σκουληκιού.
Ποτέ ολοκληρώνετε η προνύμφες ;
Οι προνύμφες ολοκληρώνουν την εξέλιξη τους μετά από 2 εκδύσεις σε διάστημα 7-30 ημερών. Το στάδιο της νύμφης διαρκεί συνήθως 14-21 ημέρες , αλλά μπορεί να παρασταθεί μέχρι και ένα χρόνο ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την παρουσία η μη ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον. Η έξοδος των ενηλίκων από τη νύμφη έχει κραδασμό ή δόνηση ως ερέθισμα. Ένα γεγονός που εξηγεί γιατί ο άνθρωπος και ζώο. Εισέρχεται σε σπίτι – φωλιά στην οποία έμεινε ακατοίκητη για πολύ χρονικό διάστημα δέχεται επίθεση από πολλά νύγματα ψύλλων.
Ποσό ζουν;
Οι ενήλικοι έχουν προσδόκιμο ζωής ένα και πλέον χρόνο, και ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή – αίμα για αρκετούς μήνες.
Πώς μολύνουν;
Οι ψύλλοι, άπω τα κατοικίδια ζώα ζητώντας τροφή και ξενιστή, μολύνουν όλο το σπίτι. Πολλές περιπτώσεις που έχουμε συνάντηση, συχνές που μια αδέσποτη γάτα γεννάει κάπου σε μια γωνία της αποθήκης. Μόλις τα γατιά μεγαλώσουν και φύγουν παρατηρείται μια έξαρση ψηλών στο σημείο αυτό.Στη περίπτωση που περιγράφουμε ή άλλες περιπτώσεις μόλυνσης από ψύλλους στο σπίτι η αντιμετώπιση τους γίνετε από ειδικές εταιρίες με άδεια απεντόμωσης προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών φερεγγυότητας αντιμετώπισης προβλήματος.
Αναγνώρισή τσιμπημάτων .
Τους ψύλλους στον άνθρωπο τους αναγνωρίζουμε από τα συμπτώματα οπός τα τσιμπήματα στα πόδια και στην περιοχή της μέσης κυρίως. Η απολύμανση και η καταπολέμηση στον άνθρωπο είναι μια διαδικασία όχι αρκετά εύκολη. Ελέγχουμε τους καναπέδες, τα χαλά, αν υπάρχουν ψύλλοι στο στρώμα, το σκύλο ή τη γάτα τον πάμε στο κτηνίατρο. Το επόμενο βήμα να καλέσουμε ειδικούς για την αντιμετώπιση της μόλυνσης.
Δείτε τα νέα μας site.