psili anthropoy

Ψύλλοι του ανθρώπου, σκύλου, γάτας και ζώων

Οι ψύλλοι του ανθρώπου του σκύλου, της γάτας και αναγνώριση από τα συμπτώματα είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση. Οι ψύλλοι στο χώρο του ανθρώπου προέρχονται από το σκύλο την γάτα η από άλλα γεωργικά ζώα. Στα γεωργικά ζώα οι ψύλλου αναπτύσσονται στο σώμα του ζώο και στους στάβλους. Η απολύμανση για ψηλούς ή η απεντόμωση για ψύλλους στο σπίτι γίνετε με φάρμακα εγκεκριμένα. Οι πυρεθρίνες είναι ένα ισχυρό φάρμακο για τους ψύλλους. Η απεντόμωση ξεκίνα από τα στρώματα τους καναπέδες στο δάπεδο, τα χαλιά. Η περίπτωση να έχουν εισχώρηση στα ρούχα στη ντουλάπα ρούχων είναι σπανία. Αν έχουν εισχωρήσει  στη ντουλάπα εφαρμόζουμε ειδικές απεντομώσεις. Οι ψύλλοι σκύλων ή της γάτας και η μόλυνση του ανθρώπου είναι συχνό φαινόμενο, αντιμετωπίσιμο ώμος.

Οι ψύλλοι του σκύλου και της γάτας κολλάνε εύκολα στους ανθρώπους. Εάν διαπιστώσετε τσιμπήματα από ψύλλους η φυσική αντιμετώπιση με φυσικά μετρά οπός ξύδι δεν δίνει τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Η τιμή της απεντόμωσης στη καταπολέμηση ψύλλων εξαρτάτε από την επιφάνεια και το επίπεδο μόλυνσης. Αποψίλωση του στρώματος του σπιτιού γίνετε πάντα με εγκεκριμένα φάρμακα για τα στρώματα.  Σε αυτό το άρθρο θα γράψουμε για του ψηλούς γενικά το ψύλλο του ανθρώπου, του σκύλου, της γάτας, των τρωκτικών, των πτηνών, της άμμου, βιολογικώς κύκλος του ψύλλου, καταπολέμηση και αντιμετώπιση.

Ψύλλοι, Από που προέρχονται οι ψύλλοι στο σπίτι;

 • Οι ψύλλοι προέρχονται στο σπίτι μετά από διακοπές. Κατά τι διάρκεια των διακοπών  είχαμε επαφή με γεωργικά ζώα όπως κατσίκες και στάβλους.
 • Στο σπίτι ή στην αποθήκη έχει γέννηση μια γάτα.
 • Το σπίτι μπορεί να κολλήσει ψύλλους από μολυσμένο σκύλο.
 • Το σπίτι μπορεί να κολάσει ψύλλους από την μολυσμένη γάτα.
 • Εάν οι ψύλλοι έχουν φτάσει στα στρώματα η μόλυνση από ψύλλους είναι πολύ μεγάλη.
 • Εάν ένα σπίτι είναι ακατοίκητο και με τρωκτικά μπορεί να έχει γέμιση ψύλλους από τα μολυσμένα ποντίκια.

Αναγνώριση του ψύλλου

Η «απολύμανση» ή  απεντόμωση οι μέθοδοι  αντιμετώπισης των ψύλλων συνδέονται με την οπτική αναγνώριση του εντόμου. Η αναγνώριση μπορεί να γίνει από τα τσιμπήματα στο σώμα του ανθρώπου.
Για να δώσουμε απάντηση στα πιο πάνω θέματα περιγράφουμε:

Ψύλλοι, Οι περιγραφή και οπτικά χαρακτηριστικά

Είναι μικρά έντομα 2-4 mm, άπτερα με σώμα πλευρικά πεπλατυσμένο και εφοδιασμένο με πολυάριθμους σκληρές τρίχες χρώματος κιτρινοκαστανού έως ανοιχτού μαύρου. Αλλά μορφολογικά χαρακτηριστικά των ψύλλων είναι το μεγάλο μέγεθος του τελευταίου ζεύγους των ποδιών, που τους επιτρέπει να κάνουν άλματα. Οι κεραίες με 3 αρθρώσεις σε προστατευτικά αυλακιά – grooves τις χρησιμοποιούν τα έντομα για ανίχνευση.

Ψύλλοι, Η  γεωγραφική κατανομή.

Τα έντομα αυτά έχουν παγκόσμια κατανομή ακόμη και σε περιοχές της γης με ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως είναι η Αρκτική και η Ανταρκτική. Στα τέλη του 20 αιώνα, ήταν γνωστά παγκοσμίως περίπου 2500 είδη και υποείδη ψύλλων, που είναι ταξινομημένα σε 239 γένη και 15 η 16 οικογένειες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός θα διαμορφωθεί γύρω στις 3000 με την ανακάλυψη και περιγραφή νέων ειδών, που υπάρχουν σε ανεξερεύνητες μέχρι τώρα περιοχές του πλανήτη.

Ψύλλοι, Η ξενιστές του ψύλλου.

Ο ψύλλος είναι εξωπαράσιτο πολλών ζωών με προτίμηση τα τρωκτικά, νυχτερίδες, κονίκλους, γάτες σκυλιά και πτηνά. Για μερικά είδη ψύλλων ο χρόνος που παραμένουν στους ξενιστές είναι λίγος, όσο απαιτείται μονό για να τραφούν. Αλλά είδη παραμένουν σχεδόν μονίμως στο τρίχωμα – φτέρωμα του ζώου. Οι ψύλλοι λόγο των μικρόβιον που μεταφέρουν, μέσο τσιμπημάτων, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους, σκύλους και γάτες.

Ειδή ψύλλων.

Ψύλλοι ΑνθρώπουΤα πιο ενδιαφέροντα είδη ψύλλων είναι:

 • ψύλλος του ανθρώπου- Pulex irritans
 • του σκύλου και της γάτας – Ctenocephalides canis, Ctenocephalides felis
 • των τρωκτικών -Xenopsylla cheopis Leptopsyll segnis, Nosopsyllus fasciatus,
 • ψύλλος των πουλερικών – Ceratophylus gallinae
 • ψύλλος της άμμου – Tunga penetrans .

Με εξαίρεση το τελευταίο είδος, όλα τα αναφερθέντα είδη είναι κοσμοπολίτικα και βρίσκονται και στην Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί 57 είδη και 11 υποείδη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1988.

 

Ψύλλοι, Γεωγραφική περιοχή ψύλλου του ανθρώπου

 Ο ψύλλος του ανθρώπου  Pulex Irritans έχει βρεθεί σε όλο τον κόσμο εκτός από την Αρκτική. Αυτό το είδος πιθανότατα προήλθε από την Κεντρική ή τη Νότια Αμερική, αλλά ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα.

Φυσική περιγραφή ψύλλου του ανθρώπου

 Όλοι οι ψύλλοι έχουν την ίδια γενική μορφολογία με κάποιες μικρές εξαιρέσεις σε διάφορα είδη. Ένα ενήλικο ψύλλος του ανθρώπου Pulex irritans είναι κοκκινωπό-καφέ χρώμα, με τα θηλυκά να είναι 2,5 έως 3,5 mm και τα αρσενικά είναι 2 έως 2,5 mm μήκος. Το σώμα συμπιέζεται πλευρικά και χωρίς φτερά. Η κοιλιά και ο θώρακας (σχεδόν συνεχής) είναι πολύ μεγαλύτερες από το κεφάλι. Το ίδιο το κεφάλι είναι πολύ κοντό και στεγάζει ένα μικρό ζευγάρι κεραιών που βρίσκονται σε μικρές αυλακώσεις.

Όλοι οι ψύλλοι του ανθρώπου έχουν τρία ζεύγη ποδιών, το καθένα με πέντε τμήματα. Τα πόδια  διευρύνονται σε μεγάλο βαθμό και είναι η πηγή του εντυπωσιακού άλματος των ψύλλων λόγω μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ρεσιλίνη.

Η κοιλιά υποδιαιρείται σε δέκα τμήματα.  Τα πιο οπίσθια τμήματα των κοιλιακών αναπαραγωγικών οργάνων και γεννητικών οργάνων. Τα θηλυκά έχουν μια δομή αποθήκευσης σπέρματος που ονομάζεται spermatheca.  Τα αρσενικά έχουν στυλ για να κρατήσουν και να τοποθετήσουν το θηλυκό κατά τη διάρκεια της συνωμοσίας.

Τα αυγά του ψύλλου του ανθρώπου είναι ωοειδή και λευκά.

Όλες οι προνύμφες ψύλλων του ανθρώπου μοιάζουν με σκουλήκια χωρίς πόδια ούτε μάτια. Έχουν αδιαφανές λευκό χρώμα, έχουν πολλά σετ και είναι εξαιρετικά δραστικά. Το κεφάλι έχει κάποια σκληροποίηση και είναι πιο σκούρο από το υπόλοιπο σώμα. Το πιο οπίσθιο τμήμα έχει δύο μικρά, καφέ αγκίστρια.

Pulex irritans οι ψύλλοι του ανθρώπου νύμφες που περιβάλλεται από ένα μεταξωτό, κολλώδη κουκούλι το οποίο εύκολα παίρνει τα συντρίμμια που βοηθά στο καμουφλάζ.

Ο ψύλλος σκύλου, Ctenocephalides canis

Ο ψύλλος σκύλου, Ctenocephalides canis, είναι ένας σημαντικός εκτοπαρασίτης τόσο των άγριων όσο και των οικιακών ζωών σε όλο τον κόσμο. Είναι παρόμοιο στην εμφάνιση με τους πανταχού παρόντες ψύλλους γάτας, Ctenocephalides felis αλλά συναντάτε λιγότερο συχνά και ως εκ τούτου δεν έχει μελετηθεί τόσο καλά. Ο ψύλλος σκύλου έχει αναφερθεί σε πολλούς ξενιστές θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, γατών, κουνελιών, αρουραίων, γκρίζων αλεπούδων, κόκκινων αλεπούδων, ξυλοκερατών και ανθρώπων.  Οι  Ctenocephalides canis  ψύλλοι του σκύλου μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι ξενιστές για παρασιτικά σκουλήκια, συμπεριλαμβανομένου του διπλού πόρου ταινίας, Dipylidium caninum και του νηματώδους, Acanthocheilonema reconditum

Διανομή του ψύλλου του σκυλού

Τα μέλη του γένους Ctenocephalides ψύλλοι του σκυλού πιστεύεται ότι προέρχονται από την Αφρική, αλλά έχουν εισαχθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Ctenocephalides canis εμφανίζεται παγκοσμίως και είναι ο κυρίαρχος ψύλλος που βρίσκεται σε σκύλους.  Αυτοί οι ψύλλοι βρίσκονται επίσης σχετικά συχνά σε άγρια ​​είδη όπως λύκοι, αλεπούδες και κογιότ σε ολόκληρη, αλλά ειδικά στις βόρειες περιοχές των

Περιγραφή ψύλλου του σκυλού

Οι ψύλλοι  σκυλού είναι ολομεταβολικοί και συνεπώς εξελίσσονται στα ακόλουθα στάδια ζωής: αυγό, προνύμφη (τρεις προνύμφες), πούπα  και ενήλικες. Ο κύκλος ζωής του ψύλλου του σκυλού  Ctenocephalides canis μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές γενιές σε ένα δεδομένο έτος Οι ενήλικες εμφανίζονται όλο το χρόνο σε ζώα ξενιστές, με τον αριθμό των πληθυσμών να κορυφώνεται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου

Ενήλικες ψύλλου του σκυλού:

Οι ψύλλοι για ενήλικες ψύλλοι του σκυλού  είναι μικροί (2,0 – 3,25 mm), χωρίς πτέρυγα, διμερώς συμπιεσμένοι και έντονα χιτινοποιημένοι.

Ctenocephalides felis  ψύλλου της γάτας διαφορές με το ψύλλο σκυλού.

Παρόλο που ο ψύλλος του σκύλου και της γάτας έχει παρόμοια εμφάνιση, η χτένα στο κοιλιακό περιθώριο της κεφαλής, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ Ctenocephalides canis και των ψύλλων γάτας, Ctenocephalides felis . Το μέγεθος των δύο πρώτων γεννητικών σπονδυλίων διαφοροποιεί επίσης τα δύο είδη. Η πρώτη (ή εξωτερική) γενετική σπονδυλική στήλη του ψήλου του σκυλού  Ctenocephalides canis είναι πολύ μικρότερη από τη δεύτερη. Στον ψύλλο της γάτας  Ctenocephalides felis, η πρώτη γενετική σπονδυλική στήλη έχει μήκος, ή μόλις βραχύτερη από τη δεύτερη.

Ο ψύλλος του σκυλού Ctenocephalides canis έχει ένα κεφάλι που είναι συγκριτικά πιο στρογγυλεμένο και περίπου μιάμιση φορά όσο είναι φαρδύ, ενώ η κεφαλή ο ψυλλος της γάτας  Ctenocephalides felis είναι περίπου διπλάσιο από το πλάτος της. Ο ψύλλος γάτας έχει τέσσερα έως πέντε «δόντια» στην κνήμη και των έξι ποδιών, ενώ ο ψύλλος σκύλου έχει επτά έως οκτώ δόντια στην κνήμη και των έξι ποδιών.

Μόλις εξασφαλιστεί ένας κατάλληλος ξενιστής, οι ενήλικοι ψύλλοι σκύλων παραμένουν συνήθως με αυτό το ζώο ξενιστή για το υπόλοιπο της ζωής των ψύλλων. Πολλά είδη ζώων έχουν αναφερθεί ότι διατηρούν επιτυχώς τους ψύλλους σκύλων, όπως κογιότ, λύκους.

Ο ψύλλος της άμμου.

Οι ψύλλοι της οικογένειας Tungidae – jiggers, chigoes, sand – fleas είναι ένα παράδειγμα ακραίας εξελικτικής τροποποίησης στη μορφολογία και τη συμπεριφορά ορισμένων ειδών της τάξης των Σιφωναπτέρων. Το είδος Tunga penetrans, που απαντάται στη κεντρική και νότιο Αμερική και τροπική Αφρική είναι σημαντικό παράσιτο για τον άνθρωπο.

Οι ξενιστές του ψύλλου τις άμμου.

Οι προνύμφης, που έχουν ως ενδιαίτημα ξηρά αμμώδη εδάφη, μετατρέπονται σε μικρού μεγέθους ψύλλους με έντονη τάση στην αναζήτηση ξενιστών, οι οποίοι είναι κυρίως τα μεγαλόσωμα θηλαστικά, οι χοίροι και ο άνθρωπος. Το θηλυκό του ψύλλου με τη βοήθεια ισχυρών οδοντωτών και ξιφοειδών στοματικών μορίων επιτυγχάνει να διεισδύει στο δέρμα, οπού και εγκαθίσταται προκαλώντας ελκωτικά οζίδια. Με τη διατροφή και την παραγωγή αυγών η κοιλιά του ψύλλου διογκώνεται φθάνοντας σε μέγεθος μπιζελιού. Τα μέρη του σώματος που προτιμά ο ψύλλος της άμμου είναι το μαλακό δέρμα μεταξύ των δακτύλων του ποδιού. Κάτω από τα νύχια και δευτερευόντως τα χεριά και οι βραχίονες ιδιαιτέρα ο αγκώνας και τα γεννητικά όργανα .

Βιολογικός κύκλος των ψύλλων.

tsimpimata psillonΟ βιολογικός κύκλος των ψύλλων περιλαμβάνει το αυγό, τη προνύμφη, τη νύμφη και τον ενήλικο αρσενικό και θηλυκό.Ο κύκλος αυτός συμπληρώνεται μέσα η στο στενό περιβάλλον του ξενιστή. Η παραγωγή των αυγών των ψύλλων κυμαίνεται από 4 έως 19 αυγά την ημέρα με συνολική παραγωγή που φτάνει τα 200-300. Τα αυγά τοποθετούνται στο τρίχωμα/φτέρωμα του ξενιστή, σε ρωγμές και ανοίγματα πατωμάτων, στη στρωμνή κατοικίδιων ζωών και στις φωλιές τρωκτικών και άλλων ζωών. Τα αυγά των ψύλλων εκκολάπτονται σε 2-12 ημέρες και οι μορφή σκουληκιού, προνύμφες τρέφονται με οργανικά κατάλοιπα που περιέχουν τα ξερά αιματούχα αποχωρήματα των ενηλίκων ψύλλων.

Ποτέ ολοκληρώνετε η προνύμφες ;

Οι προνύμφες ολοκληρώνουν την εξέλιξη τους μετά από 2 εκδύσεις σε διάστημα 7-30 ημερών. Η ώριμη προνύμφη παράγει κουκούλι με μετάξι που εγκρίνει από τους σιαλογόνου αδένες και παραμένει έγκλειστη σε αυτό 2 έως 3 ημέρες, έως ότου μεταμορφωθεί σε νύμφη. Το στάδιο της νύμφης διαρκεί συνήθως 14-21 ημέρες , αλλά μπορεί να παρασταθεί μέχρι και ένα χρόνο ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την παρουσία η μη ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον. Η έξοδος των ενηλίκων από τη νύμφη απαιτεί κραδασμό ή δόνηση ως ερέθισμα. Ένα γεγονός που εξηγεί γιατί ο άνθρωπος και ζώο. Εισέρχεται σε σπίτι – φωλιά στην οποία έμεινε ακατοίκητη για πολύ χρονικό διάστημα δέχεται επίθεση από πολλά νύγματα ψύλλων.

Ποσό ζουν οι ψύλλοι;

Οι ενήλικοι έχουν προσδόκιμο ζωής ένα και πλέον χρόνο, και ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή – αίμα για αρκετούς μήνες. Τόσο οι θηλυκοί όσο και οι αρσενικοί έχουν στοματικά μόρια ικανά να διατηρήσουν το δέρμα και να απομυζήσουν.

Πώς μολύνουν οι ψύλλοι;

Οι ψύλλοι, άπω τα κατοικίδια ζώα ζητώντας τροφή και ξενιστή, μολύνουν όλο  το σπίτι. Πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Πολλές περιπτώσεις που  έχουμε συνάντηση, συχνές  που μια αδέσποτη γάτα γεννάει κάπου σε μια γωνία της αποθήκης. Μόλις τα γατιά μεγαλώσουν και φύγουν παρατηρείται μια έξαρση ψηλών στο σημείο αυτό.Στη περίπτωση που περιγράφουμε ή άλλες περιπτώσεις μόλυνσης από ψύλλους στο σπίτι  η αντιμετώπιση τους γίνετε από ειδικές εταιρίες με άδεια απεντόμωσης προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών φερεγγυότητας αντιμετώπισης  προβλήματος.

Αναγνώρισή τσιμπημάτων από τούς ψύλλους.

Τους ψύλλους στον άνθρωπο τους αναγνωρίζουμε από τα συμπτώματα οπός τα τσιμπήματα στα πόδια και στην περιοχή της μέσης κυρίως. Η απολύμανση και η καταπολέμηση των ψύλλων στον άνθρωπο είναι μια διαδικασία όχι αρκετά εύκολη. Ελέγχουμε τους καναπέδες, τα χαλά, αν υπάρχουν ψύλλοι στο στρώμα, το σκύλο ή τη γάτα τον πάμε στο κτηνίατρο. Το επόμενο βήμα να καλέσουμε ειδικούς για την αντιμετώπιση της μόλυνσης.

 

Δείτε τα νέα μας site.