έντομα τροφίμων

Σκόρος Τροφίμων – Έντομα στα Τρόφιμα

Αρχικά, τα βρίσκουμε στις τροφές και τα ονομάζουμε και έντομα αποθηκών. Τυχαίνει πολλές φόρες να συναντήσουμε στις συσκευασίες στη κουζίνα και ιπτάμενα. Πιο συγκεκριμένα είτε είναι σκόρος τροφίμων είτε πεταλούδα ή κάποιο άλλο κολεόπτερο.

Έλεγχος

Τα πρώτα μέτρα που μπορεί να πάρουμε, είναι να δούμε τα τρόφιμα να βρούμε την πηγή και να τα πετάξουμε.

Απεντόμωση

Η καταπολέμηση του είναι με απεντόμωση. Ακόμη, τα μικρόβια που μεταφέρουν τα έντομα αυτά υπάρχουν λόγω αυτού. Αν τα εξοντώσουμε με αυτήν την μέθοδο  δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε και  απολύμανση.

Τις απεντομώσεις τις εφαρμόζουμε με ψυχρό εκνεφωτή ή ψεκαστήρα ανάλογα την περίπτωση. Πιο κάτω σας περιγράφουμε μερικά είδη σκόρου τροφίμων.

Άλλα έντομα που βρίσκουμε στη κουζίνα και στο σπίτι

Τα μικροσκοπικά άσπρα ή γκρι έντομα στο σπίτι σε μέγεθος της μύτης της καρφίτσας ενδεχομένως να είναι ψείρες περιστεριών. Αντίθετα, τα πολύ μικρά λευκά έντομα στη κουζίνα σε παρόμοιο σχήμα  ακάρεα.

Σκόρος τροφίμων φυσική αντιμετώπιση.

Εννοούμε τον έλεγχο στα ντουλάπια της  κουζίνας για μολυσμένες τροφές.. Έτσι, παρατηρούμε για αλλοιώσεις στα βάζα, μπαχαρικά, τραχανά, τις συσκευασίες με ξερά είδη, τα αλέγρα και προπαντός τα βιολογικά . Μόλις διαπιστώσουμε τον συγκεκριμένο έντομο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πετάξουμε ότι είναι για βρώση.

 Sitophilus granarius. 

Τους σκόρους τροφίμων τους βρίσκομαι  κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού αλλά και σε μακαρόνια, σε κατοικίες -σπίτια,  προσβάλει ακόμα και  την σοκολάτα. Ωστόσο, τα έντομα αλευριού το ονομάζουμε και ζουζούνια ψείρες. Παράλληλα, το έντομο είναι κοσμοπολίτικο είδος και υπάρχει Σκόρος Τροφίμωνσε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία και Ρωσία, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.

Επιπλέον, μαζί με το Orizaephilus surinamensis , κάνει εμφάνιση στους προαναφερθέντες χώρους

Βιολογικός Κύκλος

Σε κατοικίες προσβάλλει σοκολάτα και κύβους «ζωμών»

Υπάρχει σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 c και 37,5 C και σχετική υγρασία 70 – 90%.Σε αυτές τις συνθήκες, η διάρκεια είναι περίπου 20 ημέρες. Επίσης, να τονιστεί, ότι αυτοί οι σκόροι τροφίμων στις κουζίνες του σπιτιών καταπολεμούνται εύκολα. Τι κάνουμε; Σε σιλό κάνουμε εφαρμογή με  υποκαπνισμό- fumigation

Σκόρος Τροφίμων – Tribolium confusum
σκόρος τροφίμων tribolium

Τι πρέπει να γνωρίζεις: Αρχικά, τα τέλεια έντομα έχουν μήκους σώματος περί τα 3 – 4 mm και χρωματισμό ελύτρων ερυθροκάστανο. Ενώ, οι προνύμφες του εντόμου στα πρώτα στάδια έχουν υπόλευκο χρωματισμένο στα επόμενα ισχυρά χιτινισμένο δερματικό τους έχει κιτρινοκαστανό.

Ωστόσο, τρέφονται σε αποθηκεμένους σπόρους αραχίδας, κεχριού, σόργου, σε μανιόκ, σε αλεύρι σταριού, σε σιμιγδάλι, σε σπασμένους σπόρους σιτηρών. Ακόμη και με πίτουρα ξηρά λαχανικά, σουσάμι, σοκολάτα, ελαιούχους πλακούντες, κακάο, φρυγανιές, γλυκοπατάτα και με  μαύρο πιπέρι, σε φαρμακευτικά προϊόντα, κ.ά.

Είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι ,οι ζημιές είναι σημαντικότερες όσο η σχετική υγρασία των σπόρων είναι υψηλότερη.

Σκόρος Τροφίμων – Rhizopertha dominica

σκόρος τροφίμων Rhizopertha-dominicaΤο έντομο προσβάλλει κυρίως σιτάρι, σιτάλευρα, ρύζι και προϊόντα,  παράγωγα αυτού, όπως καλαμπόκι, ελαιούχους πλακούντες κ.ά.

Βέβαια, είναι κυρίως έντομο των θερμών χωρών αλλά σε εύκρατα κλίματα μπορεί να επιβιώσει σε αποθήκες.

Ανάπτυξη

Πολλαπλασιάζετε με σχετικά αργό ρυθμό και η εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών ευνοείται εάν οι σπόροι στους οποίους τρέφεται μείνουν χωρίς να ανακινηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Εντούτοις, η ανάπτυξη του ευνοείται σε θερμοκρασίες από 18 -30 βαθμούς C..

Sitophilus oryzae

Πού το βρίσκουμε ; Κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, σε κατοικίες ακόμα και στην σοκολάτα.

σκόρος τροφίμων Sitophilus-oryzaeΤο έντομο Sitophilus oryzae είναι σκόρος τροφίμων κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία και Ρωσία. Αντίθετα, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.

Χαρακτηριστικά

Αναλυτικότερα, μοιάζει με το Sitophilus granarius έχει θαμπότερο χρώμα, τα στίγματα στον θώρακα είναι πιο βαθιά και έχει τέσσερις κηλίδες ανοιχτότερου χρώματος στα έλυτρα. Παράλληλα είναι πιο ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Σκαθάρι του καπνού 

σκόρος τροφίμων LasiodermaΕίναι έντομο αποθηκών.

Τι προσβάλλει ;

Αρχικώς, κατά κύριο λόγο τον αποθηκευμένο καπνό, τσιγάρα, ξηρά φρούτα, γλυκίσματα, μπισκότα αλλά και γουναρικά και υφάσματα.

Στη συνέχεια, το τέλειο έντομο έχει μήκος σώματος περί τα 3 mm. Επίσης, τα έλυτρά του είναι λεία και έχουν χρώμα ερυθροκάστανο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Οι προνύμφες έχουν λευκό χρωματισμό, είναι κοντόχοντρες, κυρτές με καστανή κεφαλή και τρία ζευγάρια πόδια. Φέρουν σε όλο το σώμα τους ωχρόλευκες λεπτές τρίχες και το τελικό μήκος τους φθάνει περίπου τα 5 mm.

Παράλληλα, το θηλυκό  γεννάει 45-120 αυγά και ο κύριος όγκος μένει τις πρώτες 10 ημέρες από την εξόδων τελείων εντομών.

Σκαθάρι του ρυζιού.

Σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού είναι πιο σύνηθες να το εντοπίσουμε. Παράλληλα, σε κατοικίες προσβάλει  και την σοκολάτα.

σκόρος τροφίμων Oryzaephilus-surinamensisΤο έντομο Orizaephilus surinamensis είναι σκόρος τροφίμων κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία Ρωσία/ Αντίθετα,  στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.

Βιολογικός Κύκλος

Μαζί με το Sitophilus granarius, συναντάται πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού ενώ μπορεί να προσβάλλει και άλλες τροφές. Σε κατοικίες το παρατηρήσαμε να προσβάλλει σοκολάτα και κύβους «ζωμων»

Επίσης, το έντομο αυτό μεγαλώνει  σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 c και 37,5 C και σχετική υγρασία 70-90%. Σε αυτές τις συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 20 ημέρες

Acanthoscelides obtectus

σκόρος τροφίμων Acanthoscelides obtectusΤο έντομο είναι σκόρος τροφίμων που προσβάλλει κυρίως τα φασόλια τόσο στον αγρό όσο και στην αποθήκη.

Παράλληλα, το ενήλικο έχει μήκος σώματος γύρου στα 3mm αλλά σε καταστάσεις υπερπληθυσμού έχουμε την εμφάνιση νάνων εντομών με μήκος σώματος που μπορεί να φθάσει μέχρι και 1,5 mm.

Πώς είναι

Ωστόσο, τα θηλυκά έντομα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα των αρσενικών. Ο χρωματισμός των ελύτρων είναι γενικά γκρίζος με διάφορες σκοτεινόχρωμες κηλίδες. Ακόμη, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου σε optimum συνθήκες διαρκεί περίπου 1 μήνα

Stegobium paniceum

Stegobium-paniceumΟι Σκόροι Τροφίμων αυτή  μοιάζουν  με το Lasioderma αλλά είναι ελαφρά πιο φαρδύ, τα έλυτρα του είναι ραβδωτά, ενώ το κεφάλι του δεν σχηματίζει ορθή γωνιά με το υπόλοιπο σώμα. Έχει μήκος περίπου 2,5 mm και το σώμα έχει λεπτές τρίχες.

Πράγματι, το έντομο το βρίσκουμε σε σπόρους, προϊόντα σπορών, ξερά φρούτα, παλαιά βιβλία, μπαχαρικά, καρυδόψιχα, και κυρίως σε αρτοσκευάσματα ή ζουμάριζα.

Θερμοκρασία

Ακόμη, είναι κοσμοπολίτικο είδος και τα όρια θερμοκρασίας που επιτρέπουν την ανάπτυξη του είναι μεταξύ 15-34 βαθμούς C και με min, σχετική υγρασία 35%

Trogoderma Granarium

Είναι ένα από τα πλέον επιζήμια έντομα αποθηκών στις θερμές χώρες ενώ στις ψυχρότερες περιοχές η σκόρος τροφίμων Trogoderma-Granariumδραστηριότητα του περιορίζεται σημαντικά.

Αδηφάγο με σαφή προτίμηση στους ελαιούχους πλακούντες τους σπόρους και τα προϊόντα τους.

Επίσης, οι προνύμφες έχουν χρώμα κιτρινωπό – καφετί και έχουν πολλές τρίχες. Παράλληλα, τα τέλια έντομα έχουν μήκος 3 mm και χρώμα σκούρο με κόκκινο καφέ κηλίδες στα έλυτρα.

Δραστηριότητα

Επιπλέον, το έντομο μπορεί να εκδηλωθεί μεταξύ 21 και 40 βαθμούς C. Αξίζει να τονιστεί ότι  η χαμηλή σχετική υγρασία δε τον επηρεάζει αρνητικά.

Παράλληλα, πέρα από τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στα αποθηκευμένα προϊόντα, μπορεί έμμεσα να προκληθούν σοβαρά αλλεργικά φαινόμενα.
Αυτό συμβαίνει, από την τυχαία κατάποση ή την είσοδο στο αναπνευστικό σύστημα, των τριχών του σωματικού περιβλήματος των προνυμφών.

Tenebrio molitor

Ο σκόρος τροφίμων Tenebrio molitor συχνάζει σε αλευρόμυλους. Οι ζημίες που προκαλούν εκτός από ποσοτικές είναι και ποιοτικές εξαιτίας των σκόρος τροφίμων Tenebrio-molitorαπορριμμάτων ή των προνυμφικών εκδυμάτων τα οποία αφήνουν σε διάφορα τρόφιμα.

Τα ενήλικα έντομα γεννούν τα λευκά και ελλειπτικά στο σχήμα αυγά τους, μεμονωμένα ή σε ομάδες και σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα.

Είναι γεγονός , ότι ο αριθμός των αυγών που γεννάει κάθε θηλυκό είναι κατά μέσο στα 270 – 460. Πάντως, όλες οι κινητές μορφές του εντόμου επιζητούν σημεία που «κρατούν» υγρασία

Tenebroides mauritanicus

Tenebroides-mauritanicusΚοσμοπολίτικο έντομο το οποίου τόσο τα τέλεια έντομα όσο και οι προνύμφες προσβάλλουν σπόρους, κυρίως ρύζι, κόκκους σε σπόρους, καπνό υποθηκευμένο, σοκολάτες, αφυδατωμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά.

Οι προνύμφες πολλές φορές ορύσσουν στοές σε ξύλινα δοκάρια ή βαρέλια που υπάρχουν σε μύλους και νυμφώνουνται μέσα σε αυτά.

 Είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο και επιζούν για αρκετές εβδομάδες σε θερμοκρασίες 9 βαθμούς C

Liposcelis bostrychophila

Λόγω του μικρού μεγέθους του και του χρώματος του, πολλοί το μπερδεύουν με το acarus siro, αλλά σε αντίθεση με αυτό έχει τρία ζεύγη ποδιών.

Liposcelis-bostrychophilaΕίναι έντομο που ανήκει στην οικογένεια psocoptera, πολύ μικρό σε μέγεθος με το μήκος του να είναι από 0,5 – 1 χιλ. και έχει χρώμα έως ελαφρώς καστανό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το Liposcelis εύκολα κανείς μπορεί να το διαχωρίσει διότι κινείται πολύ γρήγορα ενώ το acarus siro είναι βραδυκίνητο.

Βιολογικός Κύκλος

 Zει μέχρι και 53 εβδομάδες και το θηλυκό γεννά 3 – 4 αυγά την ημέρα στην τρίτη εβδομάδα αφότου ενηλικιωθεί.
Το μέγεθος των αυγών είναι δυσανάλογο φθάνοντας το 1/3 του μεγέθους του σώματός του.

Επιπλέον,  ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία είναι σε 22-60 ημέρες.

Τι τρώει

 μυκήλια μυκήτων, προϊόντα μεταβολισμού των άλλων εντόμων και το βρίσκουμε στα δημητριακά όταν θερμοκρασία και η υγρασία του προϊόντος είναι υψηλή.

Βέβαια, εκτός από τα σιτηρά, υπάρχει και στα άλευρα, χαρτί και γενικά όπου υπάρχει σκόνη, και ακραίες συνθήκες.

Ephestia kuehniella

Προκαλεί ζημιά κυρίως σε αλευρόμυλους ή σε αποθήκες αλεύρων, ακόμα  και σε σπόρους.

Το τέλειο έντομο:

Ephestia-kuehniellaΤα μπροστινά φτερά που έχουν άνοιγμα γύρο στα 22 mm έχουν χρώμα γκρίζο σατινέ με 3 μαύρες εγκάρσιες κυματοειδείς γραμμές. Τα πίσω φτερά είναι υπόλευκα ή ανοιχτότεφρα και ελαφρώς κροσσωτά.

Πώς είναι

Αυγό:

Υπόλευκο, ελλειψοειδές με κοκκώδη επιφάνεια.

Προνύμφη:

Έχει μήκος σε πλήρη ανάπτυξη περί τα 22 mm και χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο

Γεωγραφική κατανομή:

Στις εύκρατες χώρες.

Η λεύκα αναδύεται

Έντομο πολυφάγο, μπορεί να προσβάλλει σπόρους, κακάο, γλυκίσματα, προϊόντα αμύλου, σοκολάτες.

 Plodia-interpunctellaΤο ενήλικο έντομο έχει μήκος περί τα 10 mm και άνοιγμα φτερών 15-20 mm. Τα μπροστινά κατά του ήμισυ έχουν χρώμα καστανέρυθρο με δύο εγκάρσιες μαύρες γραμμώσεις ενώ το υπόλοιπο ή μίση είναι αργυρόλευκο. Τα πίσω φτερά είναι αργυρόλευκα και ελαφρώς κροσσωτά. Κεφαλή και θώρακας καστανέρυθρα.

Γεωγραφική κατανομή:

Tο βρίσκουμε σε όλες τις χώρες με εύκρατο ή τροπικό κλίμα.

Οι σκόροι τροφίμων, έντομα που υπάρχουν  στις κουζίνες του σπιτιών, στα εμπορικά πλοία, σε σιλό, σε αποθήκες τροφίμων. Η καταπολέμηση είναι εύκολη.

Για τα 3 τελευταία  εφαρμόζουμε για την καταπολέμηση υποκαπνισμό- fumigation.

Εφαρμογή

Στις βιολογικές παράγωγες εφαρμόζουμε (βλέπε Οικολογικές Απεντομώσεις)

 

Δείτε τα νέα μας site.