Βρούχος των φασολιών

Acanthoscelides obtectus

Το Acanthoscelides obtectus, ο Βρούχος των φασολιών έντομο αυτό προσβάλλει κυρίως τα φασόλια τόσο στον αγρό όσο και στην αποθήκη.

Acanthoscelides obtectus, Βρούχος των φασολιώνΤο ενήλικο έντομο έχει μήκος σώματος γύρου στα 3mm αλλά σε καταστάσεις υπερπληθυσμού έχουμε την εμφάνιση νάνων εντομών με μήκος σώματος που μπορεί να φθάσει μέχρι και 1,5 mm.

Τα θηλυκά έντομα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα των αρσενικών. Ο χρωματισμός των ελύτρων είναι γενικά γκρίζος με διάφορες σκοτεινόχρωμες κηλίδες. Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου σε optimum συνθήκες διαρκεί περίπου 1 μήνα

Διανομή.

Η πατρίδα αυτού του είδους είναι η Κεντρική Αμερική. Μεταφέρθηκε με σιτηρά στην Ευρώπη στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα. στη δεκαετία του 1920 μεταφέρθηκε στην Κριμαία. Τώρα το Acanthoscelides obtectus εξαπλώνεται στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία, τα νησιά της Χαβάης και άλλες περιοχές.

Οικολογία.

Οι ευνοϊκότερες συνθήκες για το έντομο Acanthoscelides obtectus είναι οι θερμοκρασίες 27-29 ° C (σκαθάρια), 24-27 ° C (προνύμφες) και 22-26 ° C (pupa). Οι υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν μείωση της γονιμότητας. Το είδος Acanthoscelides obtectus είναι πολύ ευαίσθητο στις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Το Bean Weevil προτιμά υψηλή υγρασία, 80-88%. Παρέχει 2-5 (2 σε πεδία) γενιές σε συνθήκες της Υπερκαυκασίας και της Μέσης Ασίας.  Ο μεγαλύτερος αριθμός και η ζημιογόνος δραστηριότητα παρατηρούνται στα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο. Τα σημαντικότερα αρπακτικά ζώα είναι τα Eupelmus degeeri Dalm., Ε. Maculipes Walk., Ε. Cyaniceps Ashm., Bruchobius laticollis Ashm., Lathromeris senex Grese., Bruchocida orientalis Cwfd., Aplastomorpha sp. Lar., Eupteromalus leguminis Gahan., Sigalphus thoracius C., Microdontomerus anthonomi Cwfd., Triaspis thoracicus Curt.,

Οικονομική σημασία.

Το Acanthoscelides obtectus προκαλεί σημαντική ζημιά στα φασόλια . Οι προνύμφες συνήθως τρώνε εντελώς το περιεχόμενο, μειώνοντας την απόδοση κατά 50-60%. Οι μερικώς κατεστραμμένοι κόκκοι χάνουν την βλαστήρια δύναμή τους και την ποιότητα γεύσης. Το παράσιτο βλάπτει τους κόκκους και στους δύο αγρούς και στις αποθήκες, καθιστώντας μάλλον επιβλαβείς. Τα μέτρα ελέγχου περιλαμβάνουν τη διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν στις αποθήκες, τον υποκαπνισμό, τις επεμβάσεις εντομοκτόνου σε χωράφια.