Ακάρι των αλεύρων

Acarus siro: Ακάρι των αλεύρων

Οικογένεια Acaridae

Acarus siro: Ακάρι των αλεύρων Είναι μικροσκοπικό (0,5 mm) χρώματος λευκού ή ανοιχτού γκρίζου. Έχει μαλακό σώμα με πολλές τρίχες. Το σώμα τους είναι χωρισμένο σε ορισμένα, σε πρόσωμα και οπισθόσωμα, ενώ σε άλλα είναι ενιαίο.

Προσβολές: Acarus siro: Ακάρι των αλεύρων προσβάλλει τα φύτρα των σπόρων, τα άλευρα, πίτουρα, τυρί κ.α. Συνήθως προτιμά ήδη προσβεβλημένα προϊόντα με υγρασία πάνω από 13%. Προκαλούν φυλλόπτωση, ανθόρροια, εξασθένηση των φυτών, παραμορφώσεις και ξηράνσεις. Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να δράσει και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Acarus siro L, (Tyroglyphus farinae (L.)) (Astigmata: Acaridae)Flour mite
To μήκος του ιδιοσώματος είναι 320-460 μπη., με γναθόσωμα και πόδια των οποίων ο χρωματισμός ποικίλλει ανάλογα με την τροφή που παίρνει.
Το άκαρι αυτό είναι από τα πιο κοινά που απαντώνται σε αποθηκευμένα προϊόντα και ιδιαίτερα στα άλευρα δημητριακών. Σημειώθηκε επίσης σε τυριά, εγκαταλελειμμένες κυψέλες, όπως και σε αγωγούς σκουπιδιών σε οικοδομές. Στο αλεύρι συναντάται μεριAcarus siro, Ακάρι των αλεύρωνκά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια.Το 1965 στην Α. Αγγλία μία παρατηρηθείσα δυσεντερία των βοϊδών αποδόθηκε σε κριθάρι που είχε μολυνθεί με το A.siro, Οι απόψεις των επιστημόνων κατά πόσο το άκαρι αυτό μπορεί να μεταδώσει ασθένειες ή έμμεσα να προκαλέσει διάφορες βλάβες στον οργανισμό των πτηνών ή θηλαστικών, ποικίλλουν. Από σχετικά πειράματα που έγιναν με πειραματόζωα, κουνέλια ποντίκια και πτηνά στα οποία χορηγήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τροφή μολυσμένη με ακάρεα, διαπιστώθηκε ότι αυτά παρουσίασαν εκφυλισμό του συκωτιού, νεφρών, όρχεων και επινεφριδίων.Παρατηρήθηκε επίσης μία σημαντική μείωση των βιταμινών Α και D στον οργανισμό τους.