Σκουλήκι των αλεύρων

Ephestia kuehniella

Anagasta kuehniella (Zeller) (Ephestia kuehniella, E. fuscofasciella, E. gitonella, E. sericaria) (Lepidoptera – Pyralididae). Πυραλϊδα των αλεύρων ή εφέστια των αλεύρων ή Μεσογειακό σκουλήκι των αλεύρων έντομο αποθηκών και τροφίμων.

Τέλειο:

Τα μπροστινά φτερά που έχουν άνοιγμα γύρω στα 22 mm έχουν χρώμα γκρίζο σατινέ με 3 μαύρες εγκάρσιες κυματοειδείς γραμμές. Τα πίσω φτερά είναι υπόλευκα ή ανοιχτότεφρα και ελαφρώς κροσσωτά. Η κεφαλή του είναι μικρή αλλά σφαιρική με μέτωπο γυμνό από λέπια, εφοδιασμένη με χειλικές προσακτρίδες που είναι μακριές και κατευθυνόμενες προς τα εμπρός, προεξέχουσες με μορφή κερατοειδήEphestia kuehniella, Σκουλήκι των αλεύρων

Αβγό:

Υπόλευκο, ελλει­ψοειδές με κοκκώδη επιφάνεια.

Προνύμφη:Έχει μήκος σε πλήρη ανάπτυξη περί τα 22 mm και χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο.

Γεωγραφική κατανομή:

Απαντάται στις εύκρατες χώρες.

Βιολογία

Ξενιστές:

Προκαλεί ζημιές κυρίως σε αλευρόμυλους ή σε αποθήκες αλεύρων, ενώ μποpεi να κάνει ζημιές – λιγότερο βέβαια συχνά – σε αποθηκευμένους σπόρους.

Τα θηλυκά τα οποία κυρίως δρατηριοποιούνται την νύχτα, γεννούν τα αβγό τους (200-300) σε ομάδες των 10-30 αβγών στην επιφάνεια (ή κάτω από αυτή) των αλεύρων, και οι νεαρές προνύμφες που εξέρχονται από τα αβγά αρχίζουν να τρέφονται ενώ σε λίγο αρχίζουν να υφαίνουν φωλιά- καταφύγιο με μετάξινα νήματα που εκκρίνουν.

Ανάλογα με την προέλευση των αλεύρων είναι και η διάρκεια του βιολογικού του κύκλου. Έτσι από παρατηρήσεις που έκανε ο Candura βρέθηκε ότι σε θερμοκρασία 26-28°C ο βιολογικός κύκλος του εντόμου συμπληρώνεται σε 83 ημ. όταν οι προνύμφες τράφηκαν σε καλαμποκάλευρο, σε 123 ημ. όταν τράφηκαν σε άλευρο κριθαριού και 217 ημ. όταν τράφηκαν σε ρυζάλευρο.

Το σύνολο των εκδυμάτων, βομβυκίων, μετάξινων νημάτων και αποχωρημάτων του εντόμου, υποβαθμίζουν την ποιότητα των αλεύρων ενώ παράλληλα αποσυντιθέμενα προσδίδουν μια δυσάρεστη οσμή στο προϊόν.

Καταπολέμηση:

Το πρόβλημα σήμερα στις μοντέρνες εγκαταστάσεις των αλευροβιομηχανιών όπου παίρνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, έχει κατά πολύ περιοριστεί ενώ αντίθετα γίνεται σοβαρό σε εγκα­ταστάσεις (αποθήκες, σιλό) όταν παίρνονται πλημμελή μέτρα καθαριότη­τας και προστασίας των προϊόντων, Γενικό εφαρμόζουμε ασφυκτικά εντομοκτόνα ενώ η χρήση υψηλών θερμοκρασιών είναι δυνατή μόνο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις κατάλληλα εφοδιασμένες με τέτοιου είδους εξοπλισμό.