Σκουλήκι των αλεύρων

Ephestia kuehniella

Anagasta kuehniella (Zeller) (Ephestia kuehniella, E. fuscofasciella, E. gitonella, E. sericaria) (Lepidoptera – Pyralididae). Πυραλϊδα των αλεύρων ή εφέστια των αλεύρων ή Μεσογειακό σκουλήκι των αλεύρων έντομο αποθηκών και τροφίμων.

Τέλειο:

Αρχικά, τα μπροστινά φτερά που έχουν άνοιγμα γύρω στα 22 mm έχουν χρώμα γκρίζο σατινέ με 3 μαύρες εγκάρσιες κυματοειδείς γραμμές. Ενώ, ταEphestia kuehniella, Σκουλήκι των αλεύρων πίσω φτερά είναι υπόλευκα ή ανοιχτότεφρα και ελαφρώς κροσσωτά. Η κεφαλή του είναι μικρή αλλά σφαιρική με μέτωπο γυμνό από λέπια, εφοδιασμένη με χειλικές προσακτρίδες που είναι μακριές και κατευθυνόμενες προς τα εμπρός, προεξέχουσες με μορφή κερατοειδή.

Αβγό:

Υπόλευκο, ελλει­ψοειδές με κοκκώδη επιφάνεια.

Προνύμφη: Έχει μήκος σε πλήρη ανάπτυξη περί τα 22 mm και χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο.

Γεωγραφική κατανομή:

Το βρίσκουμε στις εύκρατες χώρες.

Βιολογία

Ξενιστές:

Προκαλεί ζημιές κυρίως σε αλευρόμυλους ή σε αποθήκες αλεύρων, ενώ μποpεi να κάνει ζημιές – λιγότερο βέβαια συχνά – σε αποθηκευμένους σπόρους.

Τα θηλυκά στα οποία η δράση τους είναι κυρίως την νύχτα, γεννούν τα αβγό τους (200-300) σε ομάδες των 10-30 αβγών στην επιφάνεια (ή κάτω από αυτή) των αλεύρων, και οι νεαρές προνύμφες που βγαίνουν  από τα αβγά αρχίζουν να βρίσκουν τροφή ενώ σε λίγο αρχίζουν να υφαίνουν φωλιά- καταφύγιο με μετάξινα νήματα που εκκρίνουν.

Ανάλογα με την προέλευση των αλεύρων είναι και η διάρκεια του βιολογικού του κύκλου. Έτσι από παρατηρήσεις που έκανε ο Candura βρέθηκε ότι σε θερμοκρασία 26-28°C ο βιολογικός κύκλος του εντόμου συμπληρώνεται σε 83 ημ. όταν οι προνύμφες βρήκαν τροφή σε καλαμποκάλευρο, σε 123 ημ. Αντίθετα, όταν βρήκαν τροφή σε άλευρο κριθαριού και 217 ημ. Παράλληλα, όταν βρήκαν τροφή σε ρυζάλευρο.

Το σύνολο των εκδυμάτων, βομβυκίων, μετάξινων νημάτων και αποχωρημάτων του εντόμου, υποβαθμίζουν την ποιότητα των αλεύρων ενώ παράλληλα αποσυντιθέμενα προσδίδουν μια δυσάρεστη οσμή στο προϊόν.

Καταπολέμηση:

Το πρόβλημα σήμερα στις μοντέρνες εγκαταστάσεις των αλευροβιομηχανιών όπου παίρνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, έχει κατά πολύ περιοριστεί ενώ αντίθετα γίνεται σοβαρό σε εγκα­ταστάσεις (αποθήκες, σιλό) όταν παίρνονται πλημμελή μέτρα καθαριότη­τας και προστασίας των προϊόντων, Γενικό εφαρμόζουμε ασφυκτικά εντομοκτόνα ενώ η χρήση υψηλών θερμοκρασιών είναι δυνατή μόνο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις κατάλληλα εφοδιασμένες με τέτοιου είδους εξοπλισμό.