Lasioderma serricorne

Lasioderma serricorne

Lasioderma serricorne ή Σκαθάρι του καπνού και των τσιγάρων, έντομο αποθηκών. Προσβάλει κατά κύριο λόγω τον αποθηκευμένο καπνό, τσιγάρα, ξηρά φρούτα, γλυκίσματα, μπισκότα, γουναρικά, υφάσματα.

Lasioderma serricorneΤο τέλειο έντομο έχει μήκος σώματος περί τα 3 mm. Τα έλυτρά του είναι λεία και έχουν χρώμα ερυθροκάστανο.

Οι προνύμφες έχουν λευκό χρωματισμό, είναι κοντόχοντρες, κυρτές με καστανή κεφαλή και τρία ζευγάρια πόδια. Φέρουν σε όλο το σώμα τους ωχρόλευκες λεπτές τρίχες και το τελικό μήκος τους φθάνει περίπου τα 5 mm.

Το θηλυκό έντομο γεννάει 45-120 αυγά και ο κύριος όγκος εναποτίθεται τις πρώτες 10 ημέρες από την εξόδων τελείων εντομών.

καταπολέμιση

Παγίδες παρακολούθησης εντόμων είναι διαθέσιμες για το L. serricorne, τα οποία περιέχουν συγκεκριμένες φερομόνες για να προσελκύσουν αρσενικά σκαθάρια,και να βοηθήσουν  στον εντοπισμό και την παρακολούθηση των μολύνσεων.

Προσβεβλημένος  καπνός χύμα υπό τη μορφή δεμάτων ή βαρέλες μπορεί να καταπολεμηθεί με υποκαπνισμό χρησιμοποιώντας φωσφίνη .

Με φωσφίνη ποσοστά δοσολογίας είναι ένα γραμμάριο φωσφίνη (που ισοδυναμεί με ένα τραπέζι 3 γραμμαρίων) ανά m 3 για 5 ημέρες στους 12-15 ° C και 4 ημέρες στους 16-20 ° C και 3 ημέρες πάνω από 20 ° C.

Για εντοπισμένη ή προσβολή των νοικοκυριών το προτιμώμενο μέτρο ελέγχου είναι να βρείτε το μολυσμένο προϊόν, απορρίψτε το, και τη θεραπεία γύρω από την περιοχή με εναπομένουσα εντομοκτόνο όπως cypermethrin για να σκοτώσει όλα τα υπόλοιπα σκαθάρια.