Έντομο μικκύλιον

Liposcelis bostrychophyla

Το Liposcelis bostrychophyla λόγω του μικρού μεγέθους του και του χρώματος του, πολλοί το μπερδεύουν με το acarus siro.  Σε αντίθεση με αυτό έχει τρία ζεύγη ποδιών.

Liposcelis bostrychophyla, Έντομο μικκυλίωνΕίναι έντομο που ανήκει στην οικογένεια psocoptera, πολύ μικρό σε μέγεθος με το μήκος του να κυμαίνεται από 0,5 – 1 χιλ. και έχει χρώμα έως ελαφρώς καστανό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το Liposcelis εύκολα κανείς μπορεί να το διαχωρίσει διότι κινείται πολύ γρήγορα ενώ το acarus siro είναι βραδυκίνητο.

Είναι έντομο που ζει μέχρι και 53 εβδομάδες και το θηλυκό γεννά 3 – 4 αυγά την ημέρα.

στην τρίτη εβδομάδα αφότου ενηλικιωθεί.
Το μέγεθος των αυγών είναι δυσανάλογο φθάνοντας το 1/3 του μεγέθους του σώματός του.

Ο βιολογικός του κύκλος ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία ολοκληρώνεται σε 22-60 ημέρες. Τρέφεται με μυκήλια μυκήτων, προϊόντα μεταβολισμού των άλλων εντόμων και εμφανίζεται στα δημητριακά.

όταν θερμοκρασία και η υγρασία του προϊόντος είναι υψηλή. Εκτός από τα σιτηρά, το βρίσκουμε στα άλευρα, χαρτί και γενικά όπου υπάρχει σκόνη, υγρασία και υψηλή θερμοκρασία

Τάξη: PSOCOPTERA (Corrodentia) (book louses)

Μικροσκοπικά έντομα σπανίως μεγαλύτερα από το κεφάλι καρφίτσας. Απαντώνται σε πολύ μεγάλους αριθμούς σε άλευρα, σπόρους και ιδιαίτερα σε φυτικά υπολείμματα μέσα στις αποθήκες. Τα συσσωματώματα που βρίσκονται στις αποθήκες σιτηρών, είτε λόγω υπερβολικής υγρασίας των τοιχωμάτων, είτε λόγω ανάπτυξης “θερμών κηλίδων” από άλλα έντομα φιλοξενούν πολλές φορές είδη της τάξης αυτής. Προσβάλλουν επίσης τις ράχες παλαιών βιβλίων. (από όπου και το αγγλοσαξωνικό όνομα) λόγω της ύπαρξης στα σημεία αυτά αμυλόκολλας, συλλογές μουσείων φυσικής ιστορίας (herbaria), καρποφορίες μυκήτων, ακόμη και αβγά άλλων εντόμων όπως π.χ. της Sitotrogo cereolello.

Εξάπλωση στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα βρήκαμε Liposcelidae σε αποθήκες σιτηρών όπως επίσης σε κονσερβοποιημένες νιφάδες βρώμης (Quacker), καθώς και σε φορτίο γλουτένης προελεύσεως Γαλλίας (Bordeaux).
Τα είδη που προσβάλλουν αποθηκευμένα προϊόντα ανήκουν κυρίως στο γένος Liposcelis που περιλαμβάνει άτομα άπτερα με 5-6 σωματίδια και 2 μεγάλα προσωματίδια σύνθετα. Ο χρωματισμός τους ποικίλλει από ανοικτό κίτρινο ή γκρίζο, μέχρι σκούρο καστανό. Το μέγεθος τους είναι κατά μέσο όρο 1.5 mm και χαρακτηρίζονται από μία ασυνήθιστη ταχύτητα μετακινήσεως. Προτιμούν για την εγκατάστασή τους σκοτεινά μέρη, ενώ εκτιθέμενα στο φως, τρέπονται ταχύτατα σε φυγή. Η συμπεριφορά τους αυτή καθιστά πολλές φορές αδύνατο τον εντοπισμό τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και γι αυτό η εξέταση φορτίων για τυχόν ύπαρξή τους θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά πολύ γρήγορα, γιατί τρέπονται σε φυγή μόλις αντιληφθούν φως.

Το κυριότερο είδος είναι το Liposcelis divinatorius, Liposcelis bostrychophyla (Liposcelidae) που απαντάται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου να προσβάλλει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως: αμυλούχες τροφές, σπόρους, εντομολογικές συλλογές, φυτικά υπολείμματα κ.λπ. Είναι σπάνια και οι πιο συχνές αποικίες σε σπίτια ή αποθήκες αποτελούνται από άτομα που προέκυψαν παρθενογεννετικά. Τα θηλυκά γεννούν μεμονωμένα 50-60 αβγά το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα περίπου 20. Η εκκόλαψή τους ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες διαρκεί 21 ημέρες (10°-30°Ο ή κατ’ άλλους συγγραφείς 6 ημέρες (15°- 30°C). Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου μπορεί να ποικίλλει από 21-140 ημέρες. Σε εύκρατα κλίματα έχει 6-8 γενιές/έτος.
Η ζημιά τις περισσότερες φορές είναι μάλλον ποιοτική, εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού ατόμων και των αποχωρημάτων τους, παρά ποσοτική από τα φαγώματα που προκαλούν.

 

Δείτε τα νέα μας site.