Oryzaephilus surinamensis

Oryzaephilus surinamensis

Oryzaephilus surinamensis Βρίσκεται κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, σε κατοικίες προσβάλει την σοκολάτα.

Orizaephilus surinamensisΤο έντομο  είναι κοσμοπολίτικο είδος και το συναντούμε σε εύκρατα αλλά και στα ψυχρά κλίματα, Σκανδιναβία, Ρωσία, ενώ στα υποτροπικά η παρουσία του είναι σπάνια και η ανάπτυξη του σχεδόν αδύνατη.

Το έντομο αυτό μαζί με το Sitophilus granarius, συναντάται πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού.Μπορεί να προσβάλλει και άλλες τροφές.

Σε κατοικίες το παρατηρήσαμε να προσβάλλει σοκολάτα και κύβους «ζωμών»

Το έντομο αυτό αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 c και 37,5 C και σχετική υγρασία 70-90%. Σε αυτές τις συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 20 ημέρες

Oryzaephilus surinamensis, πριονωτού σκαθάρι δημητριακών, είναι ένα λεπτό, σκούρο καφέ σκαθάρι 2,4 έως 3 mm σε μέγεθος. Χαρακτηριστικό “δόντια” κάτω από την πλευρά του προθώρακα. Η πριονωτού σκαθάρι δημητριακών είναι ένα δευτερεύον παράσιτο.

Οι ενήλικες δεν μπορούν να πετάξουν. Τα αρσενικά έχουν ένα δόντι στο μηριαίο οστό του πίσω πόδι.

Το  πριονωτή σκαθάρι δημητριακών μπορεί να διαφοροποιηθεί από την παρόμοια Oryzaephilus Mercator κοιτάζοντας το σχήμα του κεφαλιού:. Στο τελευταίο, το κεφάλι είναι πιο τριγωνικό με ευκρινείς άκρες πίσω από τα μάτια

Το σκαθάρι δημητριακών γεννά τα αυγά της χαλαρά για τα τρόφιμα σε ποσοστό 6-10 ανά ημέρα.Συνολικό είναι 300 ανά θηλυκό. Η προ νύμφες μπορούν να βρεθούν μέσα στη μάζα του τροφίμου στην κορυφή εκατοστό ή δύο.

Η συνολική διάρκεια του κύκλου ζωής είναι 27 -. 51 ημέρες στους 85-95 ° F (29-35 ° C)

Το σκαθάρι δημητριακών μπορεί να επιβιώσει σε μη θερμαινόμενες αποθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρείται το σημαντικότερο παράσιτο στο σπίτι που καλλιεργούνται σιτηρά.  Τα σκαθάρια επιβιώνουν  το χειμώνα  και κρύβονται σε ρωγμές και μολύνουν νέα αποθέματα σιτηρών το επόμενο έτος.

Η θεραπεία σε καταστάσεις αποθήκευσης χύμα συνήθως πραγματοποιείται με υποκαπνισμό, και στις εγχώριες καταστάσεις βρίσκοντας το μολυσμένο υλικό, από τη διάθεση και τη διεξαγωγή μιας υπολειμματικής σπρέι για να σκοτώσει παράξενες.