Rhizopertha dominica

Rhizopertha dominica: Σκαθάρι του ρυζιού.

Αρχικά, η Rhizopertha dominica είναι το σκαθάρι του ρυζιού είναι έντομο αποθηκών και τροφίμων.

Οικογένεια Bostrychidae

Rhizopertha dominica: Σκαθάρι του ρυζιού.

  • Τέλειο: Μήκος 3 mm, επίμηκες κυλινδρικό, καστανού χρώματος. Η κεφαλή δεν φαίνεται. Τα έλυτρα φέρουν ευκρινείς κατά μήκος γραμμές από μικρά κοιλώματα.
  • Προνύμφη: Μήκος 4 – 6 mm, με σώμα παχύ, κυρτό, διογκωμένο εμπρός, υπόλευκη.
  • Προσβολές – Βιολογία: Έχει 4 – 6 γενεές το χρόνο. Διαχειμάζει σ’ όλα τα στάδια. Πολλές προνύμφες προσβάλλουν έναν σπόρο όπου και νυμφώνονται. Είναι το πολυπληθέστερο έντομο σε αποθήκες ρυζιού. Προσβάλλει ακόμη καλαμπόκι, κριθάρι κ.α.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ακόμη, τα αυγά (μέχρι 500 ανά θηλυκό) μπαίνουν είτε σε κόκκους σιτηρών είτε χαλαρά στο φράγμα που παράγεται από το έντομο. Η περιεκτικότητα σε υγρασία των κόκκων μπορεί να επηρεάσει την ωοτοκία και τα ποσοστά ανάπτυξης. Για παράδειγμα, δεν μπαίνουν αυγά στο σιτάρι με περιεκτικότητα σε υγρασία μικρότερη από 8%. Επίσης, το στάδιο των αυγών διαρκεί 32 ημέρες στους 18,1 ° C (65 ° F) έως περίπου 5 ημέρες στους 36 ° C (97 ° F). Η ανάπτυξη των μεγαλόφθαλμων είναι ταχύτερη σε ολόκληρους κόκκους παρά στο γεύμα από τον ίδιο κόκκο. Οι νεαρές προνύμφες δεν διεισδύουν σε ακατάλληλους πυρήνες.

Οι ενήλικοι  παραμένουν στον πυρήνα για 3-5 ημέρες μετά από την εκκαθάριση πριν αρχίσουν την τροφοδοσία και να ξεφύγουν από τον πυρήνα. Η ωοτοκία ξεκινά περίπου 15 ημέρες αργότερα και μπορεί να διαρκέσει έως και 4 μήνες. Τα θηλυκά επιβιώνουν για αρκετές ημέρες μετά την παύση της ωοτοκίας. Αντίθετα, τα μικρά έντομα των ενηλίκων πετούν εύκολα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους. Δεν πετάνε ισχυρά, και συχνά η μετακίνηση του από ρεύματα αέρα. Τόσο οι ενήλικες όσο και οι προνύμφες προκαλούν σημαντική ζημιά. Οι ενήλικες έχουν πολύ ισχυρά σαγόνια, αρκετά ισχυρά για να τρώνε ακόμα και το στο ξύλο.

ΤΡΟΦΗ

Να τονιστεί, ότι η τροφή των μικρότερων εντόμων σιτηρών είναι με διάφορα τρόφιμα, κυρίως με δημητριακά, αλλά περιλαμβάνουν και αλεύρι, μακαρόνια, φασόλια, μπιφτέκια, αλλά και αποξηραμένη πατάτα, βρώσιμους βολβούς, φακές, βότανα και ξύλο στη διατροφή τους. Οι προτιμώμενοι κόκκοι περιλαμβάνουν σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, ρύζι και κεχρί. Ενώ, οι ελαιούχοι σπόροι και τα μπαχαρικά δεν είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη των προνυμφών.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Στα σπίτια, τα μολυσμένα τρόφιμα πρέπει να τα πετάμε και τα ντουλάπια να τα καθαρίζουμε προσεκτικά. Επίσης, σε μεγάλες ποσότητες κόκκων, ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο αυτών των παρασίτων είναι ο υποκαπνισμός. Δεδομένου ότι είναι ένας εσωτερικός παράσιτος έλεγχος παρασίτων θα σκοτώσει μόνο τους εκτεθειμένους ενήλικες. Για να σκοτώσετε τα εσωτερικά στάδια (προνύμφες και νεογνά), πρέπει να εφαρμόσουμε υποκαπνισμό. Η θέρμανση στους 60˚C (140˚F) μπορεί να σκοτώσει τις προνύμφες, ωστόσο αυτό μπορεί να μειώσει τη βλάστηση και την ποιότητα ψησίματος του αλεύρου. Οι μολυσμένοι κόκκοι με πολύ με λιγότερα έντομα κόκκων έχουν μια γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη οσμή και πρέπει να καταστραφούν.

Δείτε τα νέα μας site.