Σκαθάρι των σπόρων

Tenebroides mauritanicus

Tenebroides mauritanicus είναι Κοσμοπολίτικο έντομο το οποίου τόσο τα τέλεια έντομα όσο και οι προνύμφες προσβάλλουν σπόρους και κυρίως ρύζι, κόκκους σε σπόρους, καπνό Tenebrioides mauritanicus, Σκαθάρι των σπόρωνυποθηκευμένο, σοκολάτες, αφυδατωμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά.

Χαρακτηριστικά

Αναφέρεται ότι οι προνύμφες του Tenebroides mauritanicus πολλές φορές ορύσσουν στοές σε ξύλινα δοκάρια ή βαρέλια που υπάρχουν σε μύλους. Νυμφώνουνται μέσα σε αυτά.

Τα τέλεια έντομα του Tenebrioides mauritanicus και οι προνύμφες είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο. Μπορούν να επιζήσουν για αρκετές εβδομάδες σε θερμοκρασίες 9 βαθμούς C

Tenebrioides mauritanicus Tenebrio molitor L. και Tenebrio obscurus F. , Col.-Tenebrionidae
Τα δύο είδη αυτά των οποίων η βιολογία είναι περίπου η ίδια, συχνά¬ζουν κυρίως σε σκοτεινά μέρη αλευρόμυλων ή αποθηκών. Όπου υπάρχουν αποθηκευμένα αμυλώδη προϊόντα (φρυγανιές, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, πίτουρα). Οι ζημιές που προκαλούν είναι εκτός από ποσοτικές και ποιοτικές. Εξαιτίας των προχωρημάτων ή των προνυμφικών εκδυμάτων τα οποία αφήνουν στα διάφορα τρόφιμα.
Το τέλειο του Τ. molitor έχει γενικό χρωματισμό σώματος καστανοκόκκινο, ενώ το Γ. obscurus, μαύρο ματ. Το τελευταίο, φέρει στη βάση του πρόνωτου ένα οριζόντιο “βύθισμα”.

Βιολογικώς κύκλος

Τα θηλυκά γεννούν τα – λευκά και ελλειπτικά στο σχήμα  αβγά τους, μεμονωμένα ή σε ομάδες και σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα. Ο αριθμός των αβγών που γεννάει κάθε θηλυκό, κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 270 για το Τ molitor και στα 460 για το Τ. obscurus ο δε χρόνος εκκόλαψης τους ποικίλλει ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες, από 5-15 ημ.
Οι νεαρές προνύμφες αρχίζουν αμέσως μετά την εκκόλαψη να τρέφονται δημιουργόντας στοές μέσα στα προϊόντα και αποφεύγουν γενικά την έκθεσή τους στο φως. Η διάρκεια της προνυμφικής ανάπτυξης ποικίλλει επίσης ανάλογα με τη θερμοκρασία, Οι προνύμφες του Τ. molitor συμπληρώνουν αυτή σε 160 – 180 ημ. στους 28°0 (300-350 κάτω από συνήθεις συνθήκες), ενώ οι του Τ. obscurus, σε 90ημ. (« 200ημ. κάτω από συνήθεις συνθήκες). Είναι πολύ ανθεκτικές στην ξηρασία και στην έλλειψη τροφής καθώς επίσης και σε χαμηλές γενικά θερμοκρασίες. Αντίθετα τα τέλεια επιζητούν υψηλά ποσοστά υγρασίας και δείχνουν μικρότερη αντοχή στο ψύχος.

Περιβάλλων ανάπτυξης

Πάντως, όλες οι κινητές μορφές του εντόμου επιζητούν σημεία που “κρατούν” υγρασία αλλά αποφεύγουν την παρουσία ελεύθερου νερού.
Λόγω της εύκολης και φθηνής μαζικής εκτροφής του, το έντομο εκτρέφεται συχνά στα βιολογικά εργαστήρια τόσο για διάφορες επιστημονικές παρατηρήσεις, όσο και για εκτροφή άλλων οργανισμών (ψάρια, αρπακτικά έντομα). Για τη περίπτωση αυτή, αρκούν ανοικτά δοχεία με πίτουρα που τοποθετούνται σε συνθήκες σκότους. Εκτροφή του τ. molitor και θερμοκρασία » 28°C. Για μία περισσότερο επιτυχημένη εκτροφή, συνιστάται και η περιοδική προσθήκη τεμαχίων καρότου και κονδύλων πατάτας.