Σκαθάρι των αλεύρων

Tribolium castaneum

(T. ferrugineum Muls.) (Col. – Tenebrionidae)

Τα τέλεια έντομα  του Tribolium castaneum έχουν μήκος σώματος περί τα 3 – 4 mm και χρωματισμό ελύτρων ερυθροκάστανο. Παρόμοιο είναι και το συγγενές είδος Τ. confusum. Διακρίνεται του προηγουμένου από το ότι τα τρία τελευταία άρθρα των κεραιών του είναι περισσότερο πεπλατυσμένα. Επιπλέον, το πιλίδιο υπερβαίνει πλευρικά το χείλος του οφθαλμού στο Τribolium confusum, ενώ συμβαίνει το αντίθετο στο Tribolium castaneum. Οι προνύμφες του εντόμου Tribolium confusum  στα πρώτα στάδια έχουν υπόλευκο χρωματισμό. Στα επόμενα, το σχετικά ισχυρά χιτινισμένο δερμάτιό τους έχει κιτρινοκαστανό.Tribolium castaneum

Ξενιστές και βιολογία:

Τα τέλεια  του Tribolium castaneum και οι προνύμφες τρέφονται σε αποθηκευμένους σπόρους αραχίδας, κεχριού, σόργου, σε μανιόκ (κομμένα και ξηραμένα φυμάτια), σε αλεύρι σταριού, κεχριού, σε σιμιγδάλι, σε σπασμένους σπόρους σιτηρών, πίτουρα, ξηρά λαχανικά, σουσάμι, σοκολάτα, ελαιούχους πλακούντες, κακάο, φρυγανιές, γλυκοπατάτα, μαύρο πιπέρι, σε φαρμακευτικά προϊόντα κ.ά. Οι ζημιές είναι σημαντικότερες όσο η σχετική υγρασία των σπόρων είναι υψηλότερη.

Τα ενήλικα του Tribolium castaneum διαχειμάζουν μέσα στο αλεύρι ή στους αποθηκευμένους σπόρους. Μπορούν να ζήσουν επί δύο χρόνια και να γεννήσουν 500 έως 800 αβγά το έτος. Τα αβγά εκκολάπτονται μεταξύ 15° C και 40° C και η υγρασία στο στάδιο αυτό δεν φαίνεται να παίζει σπουδαίο ρόλο. Η προνυμφική ανάπτυξη χρειάζεται 1 έως 3 μήνες ή και περισσότερο, ανάλογα με την καταλληλότητα και ποσότητα της τροφής, την υγρασία και τη θερμοκρασία. Μπορούν να έχουν 3-5 γενεές κατ’ έτος στους μη θερμαινόμενους χώρους.
Γενικά, από τη μελέτη της βιβλιογραφίας, φαίνεται ότι θερμοκρασία μεταξύ 28-30°C και σχετική υγρασία μεταξύ 70-90% αποτελούν το optimum για την ανάπτυξη του εντόμου, είτε στο στάδιο της προνύμφης, είτε σ’ αυτό του τέλειου.

.