Οικολογικές Απεντομώσεις βιβλίων

Οικολογικές Απεντομώσεις βιβλίων, ατοξικές, Συντήρηση βιβλίων και έργων χαρτού με την ατοξική μέθοδο Αζώτου N2 και διοξειδίου του άνθρακα CO2

1, Οικολογικές Απεντομώσεις βιβλίων

Τα βιβλία, αποτελούνται  κυρίως από χαρτί δηλ. σελουλόζη μία οργανική ύλη, η οποία καθημερινώς αντιμετωπίζει πάρα πολλούς εχθρούς και ο κυριότερος από αυτούς  είναι τα έντομα.

Τα έντομα αντιμετωπίζονται με την διαδικασία εξολόθρευσης εντομών την Απεντόμωση. Επειδή αυτή την διαδικασία την λεμέ πολλές φορές και Απολύμανση θα ήθελα να κάνω μερικές διευκρίνισης στους ορούς , Απεντόμωση,  Απολύμανση και του όρου Συντήρηση των βιβλίων.

biblothikes-agiou-orosΑπεντόμωση:

Απεντόμωση  είναι η διαδικασία το σύνολον των εργασιών που αποσκοπούν στην εξόντωση των εντόμων που ευρίσκονται μέσα στα βιβλία και στα ράφια των βιβλιοθηκών και προκαλούν καταστροφές, τρώνε το χαρτί των βιβλίων.

Απολύμανση:

Απολύμανση είναι η διαδικασία των εργασιών που έχουν σκοπό να εξοντώσουν τα μικρόβια, τους μύκητες και πρωτόζωα  τα  οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα βιβλία.

Οικολογικές Απεντομώσεις βιβλίων – Συντήρηση:

Συντήρηση σημαίνει το σύνολον εκείνων των εργασιών που αποσκοπούν στη συντήρηση της καθαρής  κατάστασης, εφόσον έχει γίνει Απολύμανση και Απεντόμωση και αποκατάσταση των ζημιών. (ύπαρξη στο χώρο και χρόνο χωρίς περαιτέρω φθορές.)

Η απεντόμωση και η απολύμανση λοιπόν είναι εργασίες που Πάντοτε πρέπει να προηγούνται της συντήρησης, πρώτα θα απεντομώσουμε και θα απολυμάνουμε ένα βιβλίο.

Συντήρηση από εμάς δεν εννοείτε η αποκατάσταση της ζημίας ( η αποκατάσταση ενός της ζημίας βιβλίου ή ενός έργου τέχνης, μιας εικόνας κ.α γίνεται από ειδικούς αυτού του τομέα.) αλλά υγιής φυσική ύπαρξη στο στάδιο που το αναλάβαμε.

Τα παράσιτα

Στα βιβλία – βιβλιοθήκες, έργα τέχνης από χάρτη και ύφασμα η ζημίες προκαλούνται από τα:
Έντομα
Τρωκτικά
Μικρόβια ( μύκητες, βακτήρια) .

Οικολογικές Απεντομώσεις βιβλίωνΤα έντομα διαιρούνται σε διάφορες κατηγορίες όπως είναι τα,

Ισόπτερα
Λεπιδόπτερα
Κολεόπτερα
Ακάρεα κ.ά

Τα πλέον κοινά έντομα που βρίσκουμε στις βιβλιοθήκες είναι το σαράκι, τερμίτες  η ψαλίδα, το ψαράκι κ. ά.
Οι τερμίτες είναι βλαβερά ξυλοφάγα έντομα που κάνουν σοβαρές καταστροφές και στις βιβλιοθήκες.

Διαβάστε για τους τερμίτες.

Η καταπολέμηση των τερμιτών είναι μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις τις καταπολέμησης εντομών, εμείς έχουμε απόκτηση μεγάλη πείρα στη λύση αυτών των προβλημάτων και  έχουμε δώσει λύση σε αρκετά μεγάλα έργα, παρακαλώ διττέ τα έργα.

2, Οικολογικές Απεντομώσεις βιβλίων – Μέθοδοι καταπολέμησης εντομών

Δια την καταπολέμηση των εντόμων και ιδιαίτερα γι’ αυτά που καταστρέφουν το χαρτί, τα βιβλία, υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι καταπολέμησης.

Καπνισμός με καπνοβόμβες ή ειδικά μηχανήματα

Ο καπνός εξοντώνει ότι πετά στην ατμόσφαιρα και όχι ότι ευρίσκεται μέσα στα βιβλία. Στην περίπτωση αυτή το φάρμακο  επικάθεται στα βιβλία, στα ράφια καθώς και σε κάθε επίπεδη επιφάνεια.

Υποκαπνισμός

Είναι μια πολύ καλή η μέθοδος κατασταλτική  και μπορούμε να την εφαρμόσουμε,  κατά την οποίαν κλείνεται αεροστεγώς ο χώρος και γίνεται διοχέτευση των αερίων εντός του χώρου.

Εάν επιτρέπει το υλικό της κατασκευής του βιβλίων και ο χώρος είναι μια από της ταχύτερες μεθόδους  αλλά όχι οικολογική.
Τα χρησιμοποιούμενα αέρια είναι συνήθως τα εξής:

Η Φωσφίνη

Υοκαπνισμός με φωσφίνη.
Είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους κατά την οποίαν κλείνεται αεροστεγώς ο χώρος και γίνεται διοχέτευση των αερίων εντός του χώρου. Καταπολεμά όλες τις μορφές ζωής του εντόμου. Η εφαρμογή συνεχίζει 4-5 μέρες. Η φωσφίνη με την σωστή χρήση δεν αφήνει υπολείμματα στο χώρο που έγινε η απεντόμωση.

Αρνητικά της μεθόδου :
 1. Το χτίριο της βιβλιοθήκης ή του αρχείου που θέλουμε να απεντομώσουμε πρέπει να μην έχει επαφές με αλλά κτίρια.
 2. Δεν μπορεί να εφαρμοστή σε αστικό περιβάλλον.
 3. Σε πολλά αρχαία βιβλία που δεν είναι από καθαρή celulosi μπορεί να δράση αρνητικά.
 4. Στα χειρόγραφα αρχεία μπορεί να αλλοίωση το μελάνη.
  Άρα θα πρέπει να έχουμε πολύ προσοχή στη χρήση της φωσφίνης και πολύ καλή γνώση για το αντικείμενο που θα απεντομώσουμε.
Η τάση που επικρατεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή ένωση και έχει επηρεάσει και την Ελλάδα είναι ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Η Alpha Απολυμαντική ακολουθώντας τις νέες τάσεις απεντόμωσης πρωτινή και είναι τεχνικά προετοιμασμένη να εφαρμόσει στην στη Ελληνική αγορά κατ’ αποκλειστικότητα νέες μεθόδους καταπολέμησης εντομών με βιομηχανικά φυσικά αέρια co2 διοξείδιο του άνθρακα ή Ν2 άζωτο:
Απεντόμωση με «ξυρό άζωτο»
1. Απεντομώσεις βιβλίων
2. Απεντομώσεις βιβλιοθηκών
3. Έργον τέχνης από ξύλο, ύφασμα και δέρμα
4. Απεντομώσεις οικιών, μουσείων
5. Απεντομώσεις θαλαμηγών , κότερων
6. Απολύμανση βιβλίων & βιβλιοθηκών

3, Οικολογικές Απεντομώσεις βιβλίων – Μέθοδοι με διοξείδιο του άνθρακα CO2 και άζωτο N2

Η μέθοδοι αυτή καταπολέμησης εντομών με βιομηχανικά φυσικά αέρια co2 διοξείδιο του άνθρακα ή Ν2 άζωτο που υπάρχει άφθονο στον αέρα που αναπνέουμε, αφού το απομονώσει από το οξυγόνο, δεδομένου δε, ότι, ο αέρας χωρίς οξυγόνο δεν μπορεί με κανένα τρόπο να «καταστρέψει τα αντικείμενα», άρα δεν χρειάζονται προφυλάξεις για τους ανθρώπους και φυσικά δεν επηρεάζει και το περιβάλλον.

4, Οικολογικές Απεντομώσεις βιβλίων, Τι είναι η μέθοδο;

Οι νέες αυτή ατοξική μέθοδοι απεντόμωσης λύνουν το πρόβλημα των εντόμων και των παρασιτικών μικροοργανισμών, οι οποίοι καταστρέφουν αντικείμενα Ιστορικής και Πολιτιστικής αξίας που αποτελούνται από οργανικές ύλες (ξύλο, χαρτί, ύφασμα, δέρμα)
1. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε έντομα χωρίς την χρήση τοξικών ή άλλων
επικίνδυνων ουσιών που δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε αστικό περιβάλλον.
2. Βασίζεται στην ορθολογική διαχείριση του αέριων που όλοι μας αναπνέουμε
3. Δεν απαιτεί τη λήψη ιδιαίτερων προφυλακτικών μέτρων γιατί δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των χρηστών και του κοινού
4. Σέβεται το περιβάλλον και δεν έχει «αρνητικά αποτελέσματα στα υλικά των αντικειμένων».
5. Απολυμάνετε τα ειδή προς απεντόμωση από φυκομύκητες, βασιδιομύκητες, ασκομύκητες, ακτινομυκητες, μικροοργανισμοί αερόβιοι που βλαφτούν τα ξύλα, χαρτί, ύφασμα, δέρμα και αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρασίας στις βιβλιοθήκες και αρχεία προς φύλαξη.

Τρόπος εφαρμογής στα βιβλία :

Η εφαρμογή γίνεται για κάθε ράφι ξεχωριστά.

 1. Με ειδική μηχανή αναρρόφησης σκόνης σκούπα vaccum αναρροφάτε όλη η σκόνη,

στις επιφάνειες των βιβλίων και στις επιφάνειες των ραφιών. Το μηχάνημα αναρροφώσης το οποίο συγκρατεί το 100% όλων των αναρροφώμενων υλικών (σκόνη, αυγά εντομών, πτώματα εντόμων, κ.λ.π.) με αυτό των τρόπο μειώνετε ο πληθυσμός του εντόμου και τα αυγά.

 1. Μετά την αναρρόφηση με ειδικό μηχάνημα πίεσης αέρα ξεσκονίζουμε τα βιβλία, προφανώς το μηχάνημα αναρροφώσης σκόνης δεν μπορεί να διείσδυση παντού , για αυτό χρησιμοποιούμε την πίεση του αέρα με ειδικό μηχάνημα πίεσης, στο χώρο δημιουργείτε ένα ασφυκτικό περιβάλλον για το άνθρωπο, για να αποφύγουμε αυτό και να έχουμε ένα πλήρη καθαρισμό του βιβλίων και του χώρου τις βιβλιοθήκης χρησιμοποιούμε ειδικά μηχανήματα εξαερισμού. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον στα βιβλία και στο χώρο της βιβλιοθήκης ή του αρχείου.

Ψεκασμός με FOGGER

 1. Με ειδικό εντομοκτόνο ακμαιοκτόνο και ωοκτόνο δράση και ειδικό μηχάνημα Ultra volume ψεκάζουμε τις επιφάνειες των ραφιών δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ενώσεις των επιφανειών και στις σχισμές των ξύλινων επιφανειών. Το μηχάνημα ψεκασμού Ultra volume ψεκάζει με εντομοκτόνο με αέρα υπό πίεση και διεισδύει παντού.
 2. Βάζουμε τα βιβλία του ραφιού στο σάκο που προετοιμάζουμε επιτόπου. Ο σάκος αυτός είναι από ειδικό πολυαιθυλένιο. Στον σάκο αυτό τοποθετούμε μια ειδική βαλβίδα εξαγωγής εισαγωγής αέρα .
 3. Με ειδικά θερμοσυγκολλητικό μηχάνημα σφραγίζεται ο σάκος και έτσι εξασφαλίζεται η μόνωση του 100%.
 4. Συνδέουμε την βαλβίδα εξαγωγής με το μηχάνημα που αναρροφά όλον τον αέρα από το εσωτερικό του σάκου μέχρι που φτάνουμε μίνιμουμ αέρα στο σάκο 0,01 ατ.
 5. Σταματάμε την εργασία τραβάμε το μηχάνημα αναρροφώσης και με ειδικό σύστημα

εισάγουμε στο σάκο Ν2 άζωτο μέχρι που η πίεση στο σάκο είναι ανάλογα τη

θέλουμε 0,5 ατ μέχρι 1 ατ.

 1. Όταν εξασφαλισθούν αυτές οι προϋποθέσεις δια κάθε σάκο που θα ετοιμάζεται, τον αποσυνδέουμε από τα μηχανήματα και μετά πάροδο 5- 12 ημερών ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλον βγάζουμε τα απεντομωμένα βιβλία από τους πλαστικούς σάκους και παραδίδουμε τον χώρο και τα βιβλία χωρίς έντομα .
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι:
 1. Ολοκληρωτική κατάργηση των χημικών ουσιών.
 2. Προφυλάσσει το περιβάλλον λόγω χρήσης Μη τοξικών  εντομοκτόνων.
 3. Μηδέν επίδραση στα υλικά των αντικειμένων.
 4. Δεν χρειάζεται να μεταφερθούν τα βιβλία σε άλλον χώρο εκτός του περιβάλλοντος τους, δια να απεντομωθούν.
 5. Υπάρχει ασφάλεια των βιβλίων.
 6. η όλη εργασία πραγματοποιείται στο φυσικό περιβάλλον των βιβλίων.
 7. Kατά την διάρκεια της απεντόμωσης γίνεται καθαρισμός και απεντόμωση του χώρου από έντομα ή αυγά εντόμων στον χώρο.

12.οι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά καθ ‘όλη την διάρκεια της δικής μας εργασίας.

Μειονεκτήματα στις Οικολογικές Απεντομώσεις βιβλίων :

Σε μεγάλους όγκους αιθουσών προς απεντόμωση έχει μεγάλο κόστος σε σχέση με την φωσφίνη

Πνευματικά Δικαιώματα
Προσοχή : Η μέθοδος δημοσιεύετε για πρώτη φορά.
 Όλο το υλικό του ιστότοπου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗΣ  και προστατεύεται από το Ελληνικό και Διεθνές δίκαιο. Το υλικό του ιστότοπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.
Λάμπρος Γκιόκας  Γεωπόνος

 

 

Δείτε τα νέα μας site.