Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό;

Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό;

Το φαινόμενο που επιτρέπει σε ορισμένα έντομα να περπατούν στο νερό διαλευκάνθηκε από ερευνητές του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης,οι οποίοι μάλιστα δημιούργησαν ένα ρομποτικό ανάλογο που περπατά στην επιφάνεια χωρίς να βουλιάζει.

έντομα

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα έντομα μπορούν να παραμένουν στην επιφάνεια λόγω της επιφανειακής τάσης -την ιδιότητα της επιφάνειας να συμπεριφέται ως ελαστική μεμβράνη και να μην επιτρέπει στα λεπτά πόδια των εντόμων να εισχωρήσουν ανάμεσα στα μόρια του νερού.

Αλλά ο μηχανισμός με τον οποίο προωθούνται στην επιφάνεια -με ταχύτητα έως και 1,5 μέτρα το δευτερόλεπτο- δεν είχε μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί.

Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με την αρχή διατήρησης της ορμής, είναι ότι για να αποκτήσει ένα σώμα ορμή προς τα εμπρός πρέπει να ωθήσει προς τα πίσω το υλικό πάνω στο οποίο κινείται.

«Η μεταφορά της ορμής παίρνει κυρίως τη μορφή υποεπιφανειακών στροβίλων» γράφει ο Δρ Μπους και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μεσαίο ζευγάρι ποδιών στα έντομα που περπατούν στο νερό δημιουργεί στροβίλους σχήματος U, μερικά χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια, οι οποίοι μεταφέρουν ορμή προς τα πίσω.

Δείτε τα νέα μας site.