Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό;

Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό;

Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό; Το φαινόμενο που επιτρέπει σε ορισμένα έντομα να περπατούν στο νερό διαλευκάνθηκε από ερευνητές του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης. Δημιούργησαν ένα ρομποτικό ανάλογο που περπατά στην επιφάνεια χωρίς να βουλιάζει.

Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό; Το φαινόμενο που επιτρέπει σε ορισμένα έντομα να περπατούν στο νερό διαλευκάνθηκε από ερευνητές του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα έντομα μπορούν να παραμένουν στην επιφάνεια λόγω της επιφανειακής τάσης. Την ιδιότητα της επιφάνειας να συμπεριφέρεται ως ελαστική μεμβράνη. Να μην επιτρέπει στα λεπτά πόδια των εντόμων να εισχωρήσουν ανάμεσα στα μόρια του νερού.

Αλλά ο μηχανισμός με τον οποίο προωθούνται στην επιφάνεια -με ταχύτητα έως και 1,5 μέτρα το δευτερόλεπτο. Δεν είχε μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί.

Σύμφωνα με την αρχή διατήρησης της ορμής, είναι ότι για να αποκτήσει ένα σώμα ορμή προς τα εμπρός. Πρέπει να ωθήσει προς τα πίσω το υλικό πάνω στο οποίο κινείται.

«Η μεταφορά της ορμής παίρνει κυρίως τη μορφή υποεπιφανειακών στροβίλων». Γράφει ο Δρ Μπους και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μεσαίο ζευγάρι ποδιών στα έντομα που περπατούν στο νερό δημιουργεί στροβίλους σχήματος U. Μερικά χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια, οι οποίοι μεταφέρουν ορμή προς τα πίσω.

Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό; Ποιοι τύποι εντομών  περπατούν στο νερό και γιατί;

Εάν έχετε περάσει ποτέ γύρω από μια λίμνη, πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει δεκάδες έντομα που περνούν την επιφάνεια του νερού. Πολλά είδη θαλάσσιων εντόμων περνούν, όχι κολυμπώντας, αλλά περπατώντας πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Τα περισσότερα από αυτά τα έντομα ανήκουν στην οικογένεια Gerridae,Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό; μια ομάδα πιο γνωστή ως το water striders. Αυτά τα αρπακτικά έντομα έχουν μια ποικιλία προσαρμογών που τους καθιστούν άγριους κυνηγούς. Μπορούν να κινηθούν με ταχύτητες έως και 1,5m ανά δευτερόλεπτο.

Οι αράχνες ψαρέματος είναι ένας άλλος τύπος εντομών  με την ικανότητα να περπατάνε πάνω στο νερό. Όπως τα υδρόβια, συχνά βρίσκονται γύρω από λίμνες. Αυτές οι αραχνοειδείς κυνηγούν επίσης υδρόβια έντομα και μπορούν ακόμη και να πιάσουν μικρά ψάρια.

Είναι σαφές ότι αυτή η ειδική ικανότητα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τα αρπακτικά θαλάσσια έντομα, αλλά πώς το κάνουν; Τα έντομα που μπορούν να περπατήσουν πάνω στο νερό μπορούν να το κάνουν με τη βοήθεια της φυσικής και μερικές από τις δικές τους ειδικές προσαρμογές.

Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό; Τι είναι η επιφανειακή τάση;

Για έντομα που περπατούν στο νερό, η επιφανειακή τάση είναι το κλειδί. Χωρίς αυτό, θα βυθίζονταν τόσο γρήγορα όσο εσείς – αλλά τι ακριβώς είναι η επιφανειακή τάση και πώς να τα χρησιμοποιούν τα έντομα;

Τα μόρια του νερού προσελκύονται πιο έντονα το ένα από το άλλο από ότι τα μόρια του αέρα. Αυτό τους αναγκάζει να προσκολληθούν σφιχτά σε ένα σώμα νερού, λόγω της συνοχής. Τα μόρια στην επιφάνεια του νερού δεν έχουν μόρια νερού σε όλες τις πλευρές τους και, ως αποτέλεσμα, προσελκύονται πιο έντονα στα μόρια νερού μεταξύ τους.

Αυτό δημιουργεί μια εσωτερική δύναμη στην επιφάνεια που σχηματίζει ένα «φιλμ», αναγκάζοντας το νερό να συμπεριφέρεται σαν να ήταν καλυμμένο με μια λεπτή μεμβράνη. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως επιφανειακή τάση.

Πως τα έντομα περπατούν μέσα στο νερό; Πώς τα έντομα χρησιμοποιούν την επιφανειακή τάση;

Ορισμένα είδη εντόμων και αραχνών είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την επιφανειακή τάση προς όφελός τους. Το μικρό τους βάρος δεν είναι αρκετό για να ξεπεράσει τη δύναμη της επιφανειακής τάσης, οπότε δεν σπάνε την επιφάνεια του νερού όταν στέκονται πάνω της. Αντίθετα, τα πόδια τους δημιουργούν λακκάκια ή εσοχές στην επιφάνεια, οι οποίες στη συνέχεια αναπηδούν για να ωθήσουν το έντομο προς τα εμπρός.

 

Αυτό τους επιτρέπει να κινούνται γρήγορα στην επιφάνεια των λιμνών και των ποταμών στο κυνήγι τους για το θήραμα. Ωστόσο, η επιφανειακή τάση δεν είναι το μόνο πράγμα που απαιτείται για να τους επιτρέψει να το κάνουν αυτό. Τα έντομα που περπατούν στο νερό έχουν επίσης μερικές άλλες βασικές προσαρμογές, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν αυτή τη μοναδική ικανότητα.

Ποιες άλλες προσαρμογές επιτρέπουν στα έντομα να περπατούν στο νερό;

Πώς περπατούν τα υδρόβια νερά; Έχουμε καλύψει τα βασικά της επιφανειακής τάσης, αλλά τι άλλο έχουν τα σφάλματα που περπατούν στο νερό που τους επιτρέπουν να κάνουν αυτό που κάνουν;

Τα νεροπλαστικά έχουν τριχωτά σώματα

Το μυστικό όπλο κάθε εντόμου που περπατά πάνω στο νερό είναι στη τρίχες του σώματος. Οι αράχνες ψαρέματος έχουν και τα πόδια και τα σώματα που καλύπτονται σε ένα παχύ στρώμα μικροσκοπικών τριχών. Αυτές οι τρίχες παγιδεύουν τον αέρα μεταξύ τους, απωθώντας το νερό και βοηθώντας τους να διατηρήσουν τα έντομα. Εάν το έντομο βραχεί, δεν θα μπορούσε πλέον να περπατήσει στην επιφάνεια του νερού.

Τα μακριά ποδιά.

Μια άλλη βασική προσαρμογή του επιθετικού νερού είναι τα πόδια του. Όπως όλα τα έντομα, αυτά τα έντομα έχουν έξι πόδια. Ωστόσο, τα μεσαία και οπίσθια πόδια είναι πολύ μακρύτερα από τα δύο μπροστινά, και αυτά χρησιμοποιούνται για να ωθήσουν το στήριγμα νερού στην επιφάνεια του νερού. Όπως και το σώμα τους, τα πόδια του επιθετικού νερού καλύπτονται σε ένα στρώμα τριχών που απωθούν το νερό. Αυτό δημιουργεί ένα μικρό μαξιλάρι αέρα μεταξύ των ποδιών του σφάλματος και του νερού, το οποίο τους επιτρέπει να γλιστρούν πάνω από την επιφάνεια.

Ποια άλλα ζώα μπορούν να περπατήσουν πάνω στο νερό;

Το μικρό μέγεθος ορισμένων θαλάσσιων σφαλμάτων παίζει μεγάλο ρόλο στην ικανότητά τους να περπατούν στο νερό, καθώς το βάρος τους είναι αρκετά μικρό για να υποστηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από επιφανειακή τάση.

συμπέρασμα

Τα έντομα είναι ικανά για πράγματα που μπορούμε να ονειρευτούμε οι άνθρωποι, υπερδύναμης δεξιότητες που έχουν προκύψει για χιλιάδες χρόνια προσαρμογής. Ένα τέτοιο ταλέντο είναι η ικανότητα να περπατάει στο νερό, ένα τέχνασμα που ορισμένα είδη εντόμων και αραχνών χρησιμοποιούν για να συλλάβουν και να σκοτώσουν το θήραμα. Χρησιμοποιώντας το φαινόμενο της επιφανειακής τάσης, και μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά τους, αυτά τα έντομα είναι σε θέση να εκτελέσουν το αδύνατο και να περπατήσουν στην επιφάνεια των λιμνών και των ποταμών χωρίς να βραχούν ποτέ!

 

Δείτε τα νέα μας site.