ακάρεα ψώρας

Ψώρα, το άκαρι της ψώρας: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Ψώρα. Το άκαρι της ψώρας δεν τσιμπά, αλά προκαλεί φαγούρα στο σώμα. Η φαγούρα που προκαλεί το άκαρι  της ψώρας στο δέρμα προκαλεί κηλίδες που φαίνονται σαν τσιμπήματα. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία πιο κάτω η ψώρα εισχωρεί μέσα στο δέρμα. Η πρόληψη για την ψώρα γίνετε προσέχοντας τις επαφές με τους αρρώστους. Στην ερώτηση έχω ψώρα τι να κάνω; απαντάμε ότι: Εάν έχετε ψώρα η υποψία ότι έχετε ψώρα απευθύνεται άμεσος σε ένα γιατρό δερματολόγο. Ο γιατρός θα σας δώσει  θεραπεία  με φάρμακα. Το δεύτερο βήμα είναι η απολύμανση του σπιτιού για ψώρα με ειδική απολύμανση. Στις απολυμάνσεις, απεντομώσεις η καταπολέμηση της ψώρας είναι μια ειδική απεντόμωση που θέλει μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ προσοχή. Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε: Τι είναι το άκαρι της ψώρας; Κύκλος ζωής των ακάρεων της ψώρας. Τι είναι η “Νορβηγική ” ψώρα; και άλλα ακάρεα όπως είναι τα ακάρεα τριχών προσώπου και αλλεργιογόνα ακάρεα.

Όροι στη καταπολέμηση για ακάρεα.

Με τον όρο απεντομώσεις για ακάρεα ψώρας εννοούμε την διαδικασία εξόντωσης των ακάρεων σε όλων το χώρο του σπιτιού. Η απεντόμωση για ακάρεα ψώρας γίνεται με χημικά φάρμακα.

Οι απολυμάνσεις για ακάρεα ψώρας είναι η διαδικασία εξολόθρευσης των ακάρεων ψώρας. Η απολύμανση για ακάρεα ψώρας λαϊκά παρομοιάζετε με την απεντόμωση για ακάρεα ψώρας.

Ακάρεα – Ψώρα

Τα ακάρεα (Ψώρα) παράσιτα που είναι μικρότερα από ένα χιλιοστό έως μικροσκοπικά αρθρόποδα, παρόντα σε όλα σχεδόν γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Τα ακάρεα  γενικά και τα ακάρεα της ψώρας ειδικά, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Έχουν διαφορετική   μορφολογία, τον τρόπο ζωής και την επιλογή ενδιαιτη­μάτων.

Τα περισσότερα είδηακάρι ψώρας ζουν ελεύθερα σε νερό, έδαφος ή αέρα. Άλλα είναι θηρευτικά ή παρασιτικά σε φυτά, γεωργικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, ζώα και άνθρωπο.

Κύκλος ζωής των ακάρεων.

Τα ακάρεα, όπως και οι κρότωνες με τους οποίους έχουν κοινή καταγωγή, έχουν κύκλο ζωής που αποτελείται από τρία στάδια. Από το αυγό, εξάποδη προνύμφη, οκτάποδες νύμφες και ενήλικα. Τα θηλυκά ακάρεα γεννούν μικρό αριθμό, αλλά σχετικά μεγάλου μεγέθους αυγά από τα οποία εκκολάπτονται οι προνύμφες. Ακολουθεί η μεταμόρφωση των προνυμφών σε νύμφες. Ο αριθμός των οποίων μπορεί να είναι 1,2 ή 3 (πρώτο νύμφη, δεύτερο νύμφη, τρίτο νύμφη). Μια εκ των οποίων μπορεί να είναι αδρανοποιημένη και να εξελίσσεται χωρίς να τρέφεται. Σε πολλά είδη ο κύκλος ζωής συμπληρώνεται σε διάστημα από 1-4 εβδομάδες.

Για τι ευθύνονται τα ακάρεα;

Τα ακάρεα που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου είναι σχετικά λίγα.Σε γενικές γραμμές είναι υπεύθυνα για:

  • Δερματίτιδα ή άλλης μορφήςΨώρα -2 βλάβες ιστών,
  • Απώλεια αίματος ή άλλων σωματικών υγρών,
  • Μεταβίβαση παθογόνων μικροοργα­νισμών.
  • Ως παράγοντες αλλεργίας.

Η παρουσία των ακάρεων στον άνθρωπο είναι γνωστή ως ακαρίαση. Αν και τα ακάρεα θεωρούνται γενικά παράσιτα, μερικά είδη χρησιμοποιούν ως ενδιαιτήματα το εσωτερικό των αυτιών. Αναπνευστικούς αγω­γούς και πνεύμονες, τις ρινικές κοιλότητες, τους λεμφικούς ιστούς, το έντερο ή την ουρήθρα.

 

H ψώρα έχει αιτιολογικό παράγοντα το άκαρι Sarcoptes scabiei.

Η ψώρα (scabies) έχει αιτιολογικό παράγοντα το άκαρι Sarcoptes scabiei. Αυτό έχει μικρό μέγεθος (0,33- 0,45 χιλιοστά το θηλυκό, 0,20-0,25 χιλιοστά το αρσενικό). Το σώμα ωοειδές και ράχη κυρτή που φέρει εγκάρσια επάρματα τρίχες και λέπια. Τα πόδια είναι κοντά και τοποθετημένα κατά ζεύγη στο πρόσθιο και μεσοοπίσθιο τμήμα του σώματος. Τα πρόσθια ζεύγη είναι εφοδιασμένα με μυζητήρες και νύχια, με τα οποία πιάνονται και συγκροτούνται στην επιφάνεια του δέρματος. Τα οπίσθια ζεύγη διαφέρουν στο θηλυκό και αρσενικό. Στο πρώτο και τα 2 ζεύγη φέρουν μακριές τρίχες, που εκτείνονται πέραν του σώματος. Στο δεύτερο μόνο το τρίτο ζεύγος φέρει μακριές τρίχες, ενώ το τέταρτο έχει μυζητήρες, νύχια.

Τι προκαλούν τα ακάρεα της ψώρας.

Τα ενήλικα ακάρεα της ψώρας έχουν την ικανότητα να διανοίγουν σήραγγες στην κερατινοειδή στιβάδα του δέρματος. Ο ρυθμός διανοίξεις τω σηράγγων είναι 0,5 – 5,0 χιλιοστά ημερησίως. Οι σήραγγες αυτές έχουν συνήθως μήκος 1 cm.Είναι παράλληλες προς την επιφάνεια του δέρμα¬τος, κυματοειδείς, βρώμικες και με την παρουσία αέρα εμφανίζονται αργυρόχροες.
Οι χαρακτηριστικές σήραγγες της ψώρας οφείλονται στο ενήλικο θηλυκό άκαρι. Το ενήλικο αρσενικό είναι επίσης ικανό να διανοίγει σήραγγες, οι οποίες όμως δεν υπερβαίνουν σε μήκος το 1 mm. Το θηλυκό γεννά στις σήραγγες συνολικά 40-50 αυγά στη διάρκεια 4-5 εβδομάδων, που είναι το προσδόκιμο της ζωής του. Από τα αυγά εκκολάπτονται προνύμφες, οι οποίες μεταμορφώνονται αργότερα σε νύμφες.
Τα ατελή αυτά στάδια της ψώρας έχουν την τάση να μετακινούνται στην επιφάνεια του δέρματος. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο και τροφή στους θύλακες των τριχών. Ο κύκλος ζωής τους ολοκληρώνεται σε 8-15 ημέρες.

Τα συμπτώματα της ψώρας.

Τα πρώτα συμπτώματα της ψώρας είναι η εμφάνιση στο δέρμα περιοχών, που είναι ελαφρά κοκκινωπές και σχετικά επηρμένες. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα αποκτά υπερευαισθησία στα αντιγόνα του άκαρι. Ο έντονος κνησμός που ακολουθεί, επιδεινούμενος από ζέστη και ιδρώτα, προκαλεί ξύσιμο, με αποτέλεσμα την εξάπλωση. Ερεθισμό και τη μόλυνση από βακτήρια στην περιοχή των βλαβών του δέρματος. Το δέρμα τελικά εμφανίζεται με πολλαπλές βλατίδες, κυστίδια και φλύκταινες.
Τα μέρη του σώματος που συνήθως προσβάλλονται από ψώρα είναι οι μεσοδακτύλιοι χώροι,  οι καμπτήριες επιφάνειες των μυών στους καρπούς. Άλλα μερί είναι η αντιβραχίονες, αγκώνες, μασχάλες, βουβωνική περιοχή και τα γεννητικά όργανα.

Τι είναι η “Νορβηγική ” ψώρα;

Η πιο σοβαρή μορφή της ψώρας είναι γνωστή ως “Νορβηγική ” ή “εσχαροποιημένη ψώρα”. Οφείλεται στην παρουσία μεγάλου αριθμού ακάρεων και χαρακτηρίζεται από σχηματισμό λεπιών και εφελκίδων. Συνήθως απαντάται σε άτομα με νοητική ανεπάρκεια και στα μειωμένης ανοσολογικής αντίδρασης, όπως συμβαίνει σε ασθενείς ή φορείς του AIDS.
Η μετάδοση της ψώρας από άτομο σε άτομο γίνεται με απλή επαφή. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, η σεξουαλική επαφή ή ακόμη και η απλή χειραψία συντελούν στη διάδοσή της. Επιδημίες ψώρας φαίνεται ότι επαναλαμβάνονται κάθε 15-20 χρόνια, γεγονός που σχετίζεται με τη διακύμανση του επιπέδου ανοσίας του πληθυσμού.
Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από ψώρα συνοδεύει το κλασικό “στίγμα” της έλλειψης καθαριότητας. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, αφού υπάρχουν περιπτώσεις ψώρας και σε άτομα που διατηρούν άριστες συνθήκες υγιεινής.

Που εμφανίζετε η ψώρα;

Η συχνότητα της ψώρας είναι γενικά ψηλότερη μεταξύ των ατόμων σε φυλακές, γηροκομεία και ινστιτούτα με πολλά άτομα. Καθημερινή επαφή και έλλειψη αυστηρών υγειονομικών συνθηκών.
Πολλά ακάρεα, όλων των σταδίων, κυκλοφορούν ελεύθερα στην επιφάνεια του δέρματος και μπορεί εύκολα να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Το θηλυκό άκαρι είναι ικανό να επιζήσει 2-3 ημέρες μακριά από τον ξενιστή σε κανονική θερμοκρασία εσωτερικού χώρου.
Η διάγνωση της ψώρας μπορεί να βασισθεί αρχικά στη μορφή της δερματικής βλάβης. Την ύπαρξη έντονου κνησμού, ιδίως τις βραδινές ώρες. Η επιβεβαίωση γίνεται με την ανίχνευση του άκαρι μικροσκοπικά.

Εντοπισμός της ψώρας.

Τα ακάρεα δεν είναι πάντοτε εύκολο να εντοπισθούν, ακόμη κι όταν η δερματική βλάβη είναι εκτεταμένη και τα συμπτώματα έντονα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός των ακάρεων που ανευρίσκονται δεν υπερβαίνει τα 10-15. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της “Νορβηγικής ψώρας”.
Η θεραπεία της ψώρας επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει πλύσιμο της μολυσμένης περιοχής του σώματος με σαπούνι, ξήρανση. Χρήση ειδικών ακαροκτόνων με μορφή κρέμας ή διαλύματος (lotion).
Η πρόληψη της ψώρας απαιτεί θεραπεία των μολυσμένων ατόμων, αποστείρωση των ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, προσωπική καθαριότητα, απολύμανση του χώρου.

Καταπολέμησή
Ψώρα -3και αντιμετώπιση

Τη θεραπεία άνθρωπο την κάνουν οι ιατροί. Εμείς ως εταιρεία απολυμάνσεων κάνουμε απολύμανση στο χώρο του σπιτιού.

Επεμβαίνουμε με απολύμανση με χημικά κατασταλτικά για μύωση του πληθυσμού των ακάρεων στο χώρο.Επεμβαίνουμε με ακαρεοκτώνα εγκεκριμένα σκευάσματα με άριστα αποτελέσματα.
Μαζί με το ακαρεοκτώνο χρησιμοποιούμε και απολυμαντικά για την καταπολέμηση μικρόβιον που μεταδίδονται με την άκαρι της ψώρας.Η εφαρμογή γίνεται με μηχάνημα Gold fogger, ultra volume.
Η εφαρμογή για την ψώρα χρειάζεται ειδική φόρμα, «εδικά παπούτσια», γάντια, και μηχάνημα Gold fogger, Ultra Volume. Ο στόχος που χρησιμοποιείτε το Gold fogger για να διεισδύσει παντού το ακαρεοκτώνο. Αν είναι δυνατών να αφήσει στο χώρο μηδέν ακάρεα.
1. Μετά την εφαρμογή δίνουμε οδηγίες για την συμπεριφορά του ακαρεοκτώνου που χρησιμοποιήσαμε.
2. Εφόσον έχουμε απομακρυνθεί από το μολυσμένο χώρο, βγάζουμε τα «παπούτσια» τη φόρμα και τελευταία τα γάντια. 

Καλέστε μας 210 82 52 777.

Ακάρεα τριχών προσώπου

Ακάρεα τριχών προσώπου

Τα ακάρεα του γένους Demodex  είναι παράσιτα των σμηγματογόνων αδένων και των θυλάκων των τριχών σε πολλά είδη θηλαστικών. Τα είδη Demodex είναι παρόμοια μορφολογικά στα διάφορα ζώα και τον άνθρωπο, αλλά φαίνεται να προτιμούν συγκεκριμένους ξενιστές.

Το είδος D. folliculorum είναι κοσμοπολίτικο παράσιτο του ανθρώπου.Το θηλυκό άκαρι έχει σχήμα που μοιάζει με σκουλήκι, κοντά πόδια και φέρει εγκάρσιες ραβδώ­σεις στο οπισθόχωμα. Το συνολικό μήκος του σώματος είναι 0,3-0,4 mm.

Που εμφανίζονται τα ακάρεα τριχών προσώπου;

Το είδος αυτό είναι ενδοπαράσιτο στους θύλακες των τριχών του προσώπου, κυρίως των βλεφαρίδων. Τριχών γύρω από τη μύτη. Σε κάθε τρίχα, 3 ή περισσότερα ακάρεα βρίσκονται μαζί κατά μήκος του άξονα της τρίχας. Τα στοματικά τους μόρια προσανατολισμένα προς τη βάση της. Τα ακάρεα χρησιμοποιούν τα κύτταρα του επιθηλίου ως τροφή στη θέση αυτή.

Τους σμηγματογόνους αδένες του προσώπου στον άνθρωπο προσβάλλει ένα άλλο είδος Demodex. Το D. brevis, με μήκος σώματος 1/3 του D.folliculorum. Τα δυο αυτά είδη σπάνια προκαλούν ανησυχία. Η παρουσία τους είναι συνήθως ανεπαίσθη­τη, αν και μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία ακμής, τοπικής κερατίτιδας, βλε­φαρίτιδας ή σμηγματόρροιας. Θεραπευτική αγωγή είναι σπάνια αναγκαία.

 Ερυθρά ακάρεα

Είναι παράσιτα σε ζώα και άνθρωπο.Τα Ερυθρά ακάρεα αυτά είναι ανθρωπόφιλα προσκολλώνται στα πόδια και στις περιοχές του σώματος. Προσκολλώνται όπου τα ρούχα είναι σφικτά όπως είναι η μέση και τα γεννητικά όργανα. Leptotrombidium delienese. L, akamushi.

Εισδύουν τα στοματικά τους μόρια στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Εκκρίνουν σάλιο που αντιδρώντας με τους ιστούς του ξενιστή σχηματίζουν ένα διατροφικό σωλήνα (stylostome) Μέσω του σωλήνα εισροφούν λέμφο, κυτταρικό υγρό και μερικώς αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ερεθισμός και σοβαρός κνησμός που διαρκεί αρκετές ημέρες.

Τα Ερυθρά ακάρεα αυτά είναι μέλη της οικογένειας Trombiculidae.Έχουν ενδιαφέρον από άποψη δημόσιας υγείας ως αίτια δερματίτιδας και ως ενδιάμεσοι ξενιστές λοιμώξεων. Τα ενήλικα ακάρεα Trombiculidae ζουν ελεύθερα τρεφό­μενα με οργανικές ουσίες και διάφορα αρθρόποδα. Οι εξάποδες νύμφες, γνωστές ως ερυθρά ακάρεα (chiggers, redbugs, harvest mites), είναι παρασιτικές σε ζώα και στον άνθρωπο. Με μέγεθος σώματος μικρότερο του 1 mm, δύσκολα ανιχνεύεται η παρουσία τους στον άνθρωπο με γυμνό μάτι. Είναι ευρέως διαδεδομένα εξωπαράσιτα, που επιβιώνουν και απαντώνται σε μονοπάτια δασικών περιοχών και σε σκιερά εδάφη με ζιζάνια και θάμνους.

Τα ερυθρά ακάρεα είναι ενδιάμεσοι ξενιστές του παρασίτου Orientia (= Ricketts­ia) tsutsugamushi.Αιτιολογικού παράγοντα του πυρετού των θάμνων (scrub typhus) στην Ιαπωνία και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής. Οι ενδιάμεσοι ξενιστές της λοίμωξης αυτής είναι είδη του γένους Leptotrombidium.Τα πιο σημαντικά είναι τα L deliense και L. akamushi.

Αλλεργιογόνα ακάρεα (Dust-mites)

Ως συστατικά της οικιακής σκόνης Dermatophagoi desfarinae, D. Pteronyssinus. Η παρουσία των ακάρεων στο οικιακό περιβάλλον προκαλεί αναπνευστική αλλεργία, άσθμα, (ρινίτιδα) και δερματίτιδα του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής.

Τα αλλεργιογόνα ακάρεα Αλλεργιογόνα ακάρεα (Dust-mites)δείχνουν προτίμηση στα στρώματα, κουβέρτες, μαξιλάρια, καναπέδες και χαλιά. Για τον έλεγχο των αλλεργιογόνων ακάρεων δεν συνιστάται η χρήση χημικών ουσιών.

Ο έλεγχος των αλλεργιογόνων ακάρεων γίνεται σήμερα άλλους μεθόδους.

Η μέθοδο της γιαγιάς, χωρίς έξοδα.

Παλιά οι γιαγιάδες και οι νοικοκυρές σε μια μέρα ηλιόλουστη – χειμώνα ή και καλοκαίρι έκαναν γενικό καθαρισμό του σπιτιού. Έβγαζαν τα στρώματα, τα μαξιλάρια παπλώματα χάλια και άλλα, στο ήλιο, τα χτυπούσαν με ραβδί και τα άφηναν για μερικές ώρες.
Έτσι σκοτώνονταν χωρίς να ξέρουν τα ακάρια της σκόνης και πολλά άλλα μικρόβια.
Με έναν εξαερισμό του σπιτιού μια με δυο φορές την ημέρα είναι καλό για την εξυγίανση του αέρα του σπιτιού.

 

 

Δείτε τα νέα μας site.