Απεντομώσεις Νεφελοψεκασμού (Fogging)

Απεντομώσεις Νεφελοψεκασμού (Fogging), τι είναι η απεντομώσεις νεφελοψεκασμού; Η Alpha Απολυμαντική προσφέρει υπηρεσίες αντιμετώπισης και καταπολέμησης εντομών με ειδικές απεντομώσεις νεφελοψεκασμού στο σπίτι σας. Απαλλάσσοντας κύριος από τις σκνίπες και τα κουνούπια ή στην επιχείρηση σας από έντομα αποθηκών και αλλά έντομα. Τις απολυμάνσεις νεφελοψεκασμού τις εφαρμόζουμε σε γραφεία, επιχειρήσεις, εργοστάσια.

Απεντομώσεις Νεφελοψεκασμού (Fogging) και η χρήση τους.

Σε περιπτώσεις (κυρίως βιομηχανικούς ή αποθηκευτικούς χώρους) που ο ψεκασμός δεν συνιστάται λόγω του ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Αυξάνεται η υγρασία του χώρου, η καταπολέμηση των εντόμων γίνεται με τον νεφελοψεκασμό.
Εφόσον έχουμε διαπιστώσει προσβολή γίνεται η απεντόμωση και επεμβαίνουμε με διάφορα εντομοκτόνα (οργανοφωσφορικά, πυρεθροειδή). Απεντομώνουμε με φορητές συσκευές δημιουργίας ομιχλώδους νεφελώματος (chemical fοg applicators). Ποσότητες που επιτρέπει η νομοθεσία για τα υπολείμματα του σκευάσματος .

Απεντομώσεις Νεφελοψεκασμού και του εξοπλισμού.

Απεντομώσεις Νεφελοψεκασμού (Fogging)Στις απεντομώσεις με αυτή τη μέθοδο το εντομοκτόνο τοποθετείται σε ειδικό μηχάνημα το οποίο το καπνοποιεί και σε μορφή καπνού διοχετεύεται και καταλαμβάνει όλο τον όγκο του χώρου προς απεντόμωση. Ο καπνός μπορεί και διεισδύσει σε όλα σημεία και επικάθεται σε όλες τις επιφάνειες.
Η επιλογή του εντομοκτόνου θα πρέπει να γίνει αφού ληφθούν υπόψη πολλοί παράμετροι.
Οι απεντομώσεις νεφελοψεκασμού (Fogging) δίνουν προσωρινή και όχι αποτελεσματική λύση στη καταπολέμηση εντομών.
Χρειάζεται ολοκληρωμένη καταπολέμηση και διαχείριση, έλεγχος και αν χρειαστεί επεμβαίνουμε με ψεκασμό, νεφελοψεκασμό, ή κάποιο τρόπο υποκαπνισμού.

Απεντομώσεις Νεφελοψεκασμού (Fogging). Που χρησιμοποιούμε τις απεντομώσεις με χημικά.

Οι απεντομώσεις χώρων με τη χρήση χημικών εντομοκτόνων ουσιών γίνεται κυρίως με ψεκασμό και λιγότερο με επίπαση. Το ψεκαστικό υγρό μπορεί να εφαρμοσθεί

 • με ψεκαστήρες πλάτης, όταν πρόκειται για μικρούς χώρους
 • ή με ψεκαστήρες υψηλής πίεσης και υψηλού όγκου (HV) όταν πρόκειται για μεγάλης έκτασης χώρους.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι το μέγεθος των σταγονιδίων που παράγονται. Σταγόνες μεγέθους 300-400 μ. (που παράγοντα! από τους ψεκαστήρες HV), μπορεί μεν να δημιουργούν ένα καλό νέφος. Κατακάθονται όμως γρήγορα και δημιουργούν πολλές φορές ελαιώδεις ανεπιθύμητους λεκέδες. Συνήθως επιδιώκεται να γίνονται ψεκασμοί υπερμικρού όγκου, Cold fogger, (ULV) όπου το μέγεθος των σταγονιδίων κυμαίνεται από 1-30 μ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη σημασία που έχουν οι φορητές συσκευές δημιουργίας ομιχλώδους νεφελώματος. Chemical fog applicators, θερμού fogger. Μπορούν εύκολα να καλύψουν το πλείστο των αναγκών. Την καταπολέμηση εντόμων αποθηκών, είτε οι αποθήκες είναι άδειες είτε γεμάτες με εμπορεύματα. Μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε εξωτερικές επιφανές σε κουνούπια και σκνίπες. Οι ίδιες συσκευές χρησιμοποιούνται επίσης για μυοκτονίες ή ακόμη για την καταπολέμηση εντόμων θερμοκηπίου (αλευρώδεις, λυριόμυζες, θρίπες).

Απεντομώσεις Νεφελοψεκασμού (Fogging). Τα πλεονεκτήματα των συσκευών αυτών είναι:

 • χρησιμοποίηση πολύ μικρών ποσοτήτων ψεκαστικού υγρού (περίπου 1-2L ψεκαστικού υγρού για 1000 m2 επιφάνειας),
 • επίτευξη μικροσκοπικών σταγονιδίων (10 – 12 pm) τα οποία αιωρούνται για αρκετό διάστημα στο χώρο και έτσι καταπολεμούν ιπτάμενες μορφές εντόμων.
 • ευκολία και ταχύτητα εφαρμογής (εξοικονομούνται μέχρι και 90% του χρόνου εργασίας σε σχέση με τη χρησιμοποίηση συσκευών υψηλού• όγκου (HV)
 • κάλυψη χώρων ή σημείων της αποθήκης που είναι απόμακρα ή έχουν δύσκολη προσπέλαση
 • δεν αυξάνει η υγρασία του χώρου λόγω της πολύ μικρής ποσότητας ψεκαστικού υγρού
 • το ομιχλώδες νεφέλωμα καλύπτει όλο τον εναέριο χώρο της αποθήκης ή του θερμοκηπίου. Έτσι εξολοθρεύονται ακόμη και έντομα που είναι κρυμένα σε εγκαταστάσεις ή σε διάφορες κατασκευές, του προς απεντόμωση χώρου.

Ένας άλλος τρόπος για την εφαρμογή χημικών εντομοκτόνων εναντίον εντόμων αποθηκευμένων προϊόντων, είναι και η χρησιμοποίηση φορητών ψεκαστήρων. Χρησιμοποιούνται για περιορισμένη χρήση τοπικά

 • και σε σημεία όπου παρατηρείται συγκέντρωση υψηλών πληθυσμών
 • ή σε σημεία που αποτελούν καταφύγια εντόμων (spot fumigation ή spot treatment).

Η επιλογή του εντομοκτόνου θα πρέπει να γίνει αφού ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι, όπως:

 • το είδος του προϊόντος που είναι αποθηκευμένο ή που πρόκειται να αποθηκευθεί,
 • τα τυχόν παρασκευαζόμενα στον χώρο προϊόντα,
 • το προσωπικό που απασχολείται στην μονάδα,
 • το ωράριο εργασίας του,
 • το είδος του εντόμου που πρόκειται να καταπολεμηθεί,
 • η φύση των υλικών πάνω στα οποία θα επικαθίσει η ουσία.

Στην Ευρώπη οι ουσίες εκείνες που είναι επιτρεπτό να χρησιμοποιηθούν σε εγκαταστάσεις όπου παράγονται ή μεταποιούνται τρόφιμα, είναι πολύ λίγες. Η καταπολέμηση ανεπιθύμητων εντόμων σε τέτοιους χώρους, γίνεται κυρίως με τη χρήση πυρεθροειδών. Ιδίως με πυρεθρίνες που είναι εγκλεισμένες σε μικροκάψουλες που απελευθερώνουν την εντομοκτόνο ουσία σιγά σιγά και για μακρό χρονικό διάστημα.

 

 

 

Διττέ τα νέα μας site.