καταπολέμηση κοριών

Οι Κοριοί, κύκλος ζωής του κοριού καταπολέμηση

Οι κοριοί του σπιτιού είναι έντομα που τρέφονται μυζώντας αίμα από τον άνθρωπο τη νύχτα. Η καταπολέμηση κοριών γίνεται με χημικά αλλά και βιολογικά μέσα. Ένας κοριός τσιμπά πολλές φόρες τον άνθρωπο δημιουργώντας ένα γαζί. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε: Εξάπλωση των κοριών στη Ελλάδα, ειδή κοριών, βιολογικώς κύκλος. Πώς γίνονται αισθητοί οι κοριοί; Πώς τρέφονται οι κοριοί; Υγειονομική σημασία των κοριών. Καταπολέμηση και αντιμετώπιση των κοριών με απεντομώσεις, εξολόθρευση κοριών με απεντόμωση.

Από το 1960 μέχρι σήμερα ο άνθρωπος απαλλάχθηκε από τους κοριούς. Οι κοριοί και οι μολύνσεις από τους κοριούς, επανέρχονται στην Ελλάδα. Ένας άλλος λόγος εξάπλωσης των κοριών στα στρώματα είναι η αύξηση των μετακινήσεων του ανθρώπου με τα μέσα μεταφοράς. Οι κοριοί μεταφέρονται στο σπίτι με τις αποσκευές. Τα μέσα μεταφοράς όπως τρένα, αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία, είναι πήγες κοριών. Μια άλλη πηγή μόλυνσης από κοριούς είναι τα ξενοδοχεία ο στρατός. Τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθηνά και οι μεγάλες πόλεις οι μολύνσεις είναι πιο συχνές.

Κοριοί, Αντιμετώπιση τσιμπημάτων κοριών.

Μόλις δείτε τσιμπήματα στο σώμα σαν γαζί πιθανός να είναι κοριοί. Πλύνετε τα τσιμπήματα με καθαρό νερό και εάν δε σας περάσουν απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, δερματολόγο. Η αλλεργία από τα μολυσμένα  τσιμπήματα του κοριού αντιμετωπίζεται από φάρμακα με συνταγή γιατρού, δερματολόγου.

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί (bedbugs) είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, Cimex lectularius (κοινός κοριός) και Cimex hemipterus της τάξης Hemiptera. Το σώμα τους έχει ωοειδές σχήμα, είναι ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο, όπως στις ψείρες. Η μορφή που τους Κοριοί Στρώματοςεπιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο φτέρωμα ή τρίχωμα των ξενιστών.

Οι κοριοί παρασιτούν ή και κρύβονται σε στενούς προστατευτικούς χώρους. Οι χώροι είναι οι ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες ή τα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων, επίπλων.

Κοριοί, Ειδή κοριών.

Τα περισσότερα από τα 91 γνωστά είδη των κοριών είναι παράσιτα πουλιών και νυχτερίδων. Μόνο δύο είδη, Cimex lectularius και C. hemipterus, είναι παράσιτα του ανθρώπου. Το πρώτο απ’ αυτά είναι κοσμοπολίτικο και το μόνο που απαντάται στην Ελλάδα και γενικά στα εύκρατα κλίματα. Το δεύτερο είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών, στην Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Κοριοί, Βιολογικός κύκλος των κοριών.

Ο βιολογικός κύκλος των κοριών χαρακτηρίζεται από ημιτελή μεταμόρφωση (αυγό, νύμφη, ενήλικο). Το θηλυκό γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι 12 περίπου μήνες. Τα αυγά εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές νύμφες (~ 1mm) μετά από επώαση 4-10 ημερών θα υποστούν 5 εκδύσεις. Οι νύμφες μεταμορφώνονται στο τελικό στάδιο του ενήλικου (αρσενικό, θηλυκό). Η ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου απαιτεί 5-10 εβδομάδες. Η διάρκεια εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την παρουσία ή μη ξενιστών.

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντες αδρανείς στα κρησφύγετα τους.

Πώς γίνονται αισθητοί οι κοριοί;

Οι κοριοί γίνονται αισθητοί στο χώρο του σπιτιού από τα τσιμπήματα στο σώμα του ανθρώπου. Τα τσιμπήματα είναι σαν γαζί με απόσταση 2 – 3 εκατοστά ένα με το άλλο. Οι κοριοί έχουν την ιδιότητα μετά το τσίμπημα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι μαύρου χρώματος και αποβάλλεται μετά από κάθε απομύζηση. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μια χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον. Η χαρακτηριστική οσμή την οποία εκλύουν από ειδικούς αδένες γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.

Πώς τρέφονται οι κοριοί;

Οι κοριοί εξέρχονται από τα κρησφύγετα τους κυρίως τις βραδυνές ώρες σε αναζήτηση ξενιστών. Στην περίπτωση του C. lectularius είναι ο άνθρωπος. Το είδος αυτό μπορεί να τραφεί και από άλλα θηλαστικά αν λείπουν οι άνθρωποι. Στις διατροφικές τους συνήθειες οι κοριοί μοιάζουν με τους μαλακούς κρότωνες. κοριοί, βιολογικός κύκλος παιχνιδιού κοριόΕίναι παράσιτα σύντομων τσιμπημάτων με επισκέψεις σε ξενιστές, που είναι αδρανοποιημένοι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και τα 5 στάδια της νύμφης απαιτούν λήψη αίματος, για να μεταμορφωθούν. Το επόμενο στάδιο είναι με αύξηση του σωματικού τους μεγέθους και τελικό προορισμό το στάδιο του ενηλίκου.

Υγειονομική σημασία των κοριών.

Η υγειονομική σημασία των κοριών είναι ελάχιστη. Τα νύγματα τους προκαλούν ερυθρωπούς πομφούς και κνησμό. Δεν έχει τεκμηριωθεί ο ρόλος των κοριών ως βιολογικών διαβιβαστών παθογόνων οργανισμών στον άνθρωπο. Η ηπατίτιδα Β είναι πιθανόν η μοναδική λοίμωξη που μεταδίδεται από τούς κοριούς. Για τη μετάδοση του HIV δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Η έλλειψη δυνατότητας των κοριών να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή τους με αυτόν. Το είδος C. lectularius, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, χρησιμοποιεί μόνο αυτόν ως ξενιστή για τη διατροφή του.