καταπολέμηση κοριών

Οι Κοριοί, κύκλος ζωής του κοριού καταπολέμηση

Οι κοριοί του σπιτιού είναι έντομα που τρέφονται μυζώντας αίμα από τον άνθρωπο τη νύχτα. Η καταπολέμηση κοριών γίνεται με χημικά αλλά και βιολογικά μέσα. Ένας κοριός τσιμπά πολλές φόρες τον άνθρωπο δημιουργώντας ένα γαζί. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε: Εξάπλωση των κοριών στη Ελλάδα, ειδή κοριών, βιολογικώς κύκλος. Πώς γίνονται αισθητοί οι κοριοί; Πώς τρέφονται οι κοριοί; Υγειονομική σημασία των κοριών. Καταπολέμηση και αντιμετώπιση των κοριών με απεντομώσεις, εξολόθρευση κοριών με απεντόμωση. Η καταπολέμηση των κοριών γίνετε χημικά με σπρέι ή ψυχρό εκνεφωτή.

Κοριοί Στρώματος

Πως μεταφέρονται οι κοριοί στο σπίτι;

Από το 1960 μέχρι σήμερα ο άνθρωπος απαλλάχθηκε από τους κοριούς. Οι κοριοί και οι μολύνσεις από τους κοριούς, επανέρχονται στην Ελλάδα. Ένας άλλος λόγος εξάπλωσης των κοριών στα στρώματα είναι η αύξηση των μετακινήσεων του ανθρώπου με τα μέσα μεταφοράς. Οι κοριοί μεταφέρονται στο σπίτι με τις αποσκευές. Τα μέσα μεταφοράς όπως τρένα, αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία, είναι πήγες κοριών. Μια άλλη πηγή μόλυνσης από κοριούς είναι τα ξενοδοχεία, ο στρατός. Τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθηνά και οι μεγάλες πόλεις οι μολύνσεις είναι πιο συχνές.

Κοριοί, Αντιμετώπιση τσιμπημάτων κοριών.

Μόλις δείτε τσιμπήματα στο σώμα σαν γαζί πιθανός να είναι κοριοί. Πλύνετε τα τσιμπήματα με καθαρό νερό και εάν δε σας περάσουν απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, δερματολόγο. Η αλλεργία από τα μολυσμένα  τσιμπήματα του κοριού αντιμετωπίζεται από φάρμακα με συνταγή γιατρού, δερματολόγου. Η μόλυνση από κοριούς στο σπίτι αντιμετωπίζεται από Αδειοδοτημένες εταιρείες απεντόμωσης, με επαναλλημένες εφαρμογές απεντόμωσης.

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί (bedbugs) είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, Cimex lectularius (κοινός κοριός) και Cimexκοριοί, βιολογικός κύκλος παιχνιδιού κοριό hemipterus της τάξης Hemiptera. Το σώμα τους έχει ωοειδές σχήμα, είναι ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο, όπως στις ψείρες. Η μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο φτέρωμα ή τρίχωμα των ξενιστών.

Οι κοριοί παρασιτούν ή και κρύβονται σε στενούς προστατευτικούς χώρους. Οι χώροι είναι οι ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες ή τα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων, επίπλων.

Κοριοί, Ειδή κοριών.

Τα περισσότερα από τα 91 γνωστά είδη των κοριών είναι παράσιτα πουλιών και νυχτερίδων. Μόνο δύο είδη, Cimex lectularius και C. hemipterus, είναι παράσιτα του ανθρώπου. Το πρώτο απ’ αυτά είναι κοσμοπολίτικο και το μόνο που απαντάται στην Ελλάδα και γενικά στα εύκρατα κλίματα. Το δεύτερο είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών, στην Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Τα είδη των κοριών:

 • κοινοί κοριοί ή οικιακοί κοριοί (Cimex lectularius)
 • τροπικοί κοριοί (Cimex hemipterus)
 • κοριοί των πουλερικών (Haematosiphon inodora)
 • κοριοί των νυχτερίδων (Cimex adjunctus)

Κοριοί, Βιολογικός κύκλος των κοριών.

Ο βιολογικός κύκλος των κοριών χαρακτηρίζεται από ημιτελή μεταμόρφωση (αυγό, νύμφη, ενήλικο). Το θηλυκό γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι 12 περίπου μήνες. Τα αυγά εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές νύμφες (~ 1mm) μετά από επώαση 4-10 ημερών θα υποστούν 5 εκδύσεις. Οι νύμφες μεταμορφώνονται στο τελικό στάδιο του ενήλικου (αρσενικό, θηλυκό). Η ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου απαιτεί 5-10 εβδομάδες. Η διάρκεια εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την παρουσία ή μη ξενιστών.

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντες αδρανείς στα κρησφύγετα τους.

Πώς γίνονται αισθητοί οι κοριοί;

Οι κοριοί γίνονται αισθητοί στο χώρο του σπιτιού από τα τσιμπήματα στο σώμα του ανθρώπου. Τα τσιμπήματα είναι σαν γαζί με απόσταση 2 – 3 εκατοστά ένα με το άλλο. Οι κοριοί έχουν την ιδιότητα μετά το τσίμπημα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι μαύρου χρώματος και αποβάλλεται μετά από κάθε απομύζηση. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μια χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον. Η χαρακτηριστική οσμή την οποία εκλύουν από ειδικούς αδένες γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.

Πώς τρέφονται οι κοριοί;

Οι κοριοί εξέρχονται από τα κρησφύγετα τους κυρίως τις βραδυνές ώρες σε αναζήτηση ξενιστών. Στην περίπτωση του C. lectularius είναι ο άνθρωπος. Το είδος αυτό μπορεί να τραφεί και από άλλα θηλαστικά αν λείπουν οι άνθρωποι. Στις διατροφικές τους συνήθειες οι κοριοί μοιάζουν με τους μαλακούς κρότωνες. Είναι παράσιτα σύντομων τσιμπημάτων με επισκέψεις σε ξενιστές, που είναι αδρανοποιημένοι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και τα 5 στάδια της νύμφης απαιτούν λήψη αίματος, για να μεταμορφωθούν. Το επόμενο στάδιο είναι με αύξηση του σωματικού τους μεγέθους και τελικό προορισμό το στάδιο του ενηλίκου.

Υγειονομική σημασία των κοριών.

Η υγειονομική σημασία των κοριών είναι ελάχιστη. Τα νύγματα τους προκαλούν ερυθρωπούς πομφούς και κνησμό. Δεν έχει τεκμηριωθεί ο ρόλος των κοριών ως βιολογικών διαβιβαστών παθογόνων οργανισμών στον άνθρωπο. Η ηπατίτιδα Β είναι πιθανόν η μοναδική λοίμωξη που μεταδίδεται από τούς κοριούς. Για τη μετάδοση του HIV δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Η έλλειψη δυνατότητας των κοριών να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή τους με αυτόν. Το είδος C. lectularius, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, χρησιμοποιεί μόνο αυτόν ως ξενιστή για τη διατροφή του.

Καταπολέμηση των κοριών με απεντομώσεις.

 

Η απεντόμωση γίνεται με την εφαρμογή υπολειμματικών εντομοκτόνων σε επιφάνειες από ειδικούς. Οι επιφάνειες είναι εν δυνάμει καταφύγια κοριών. Τέτοιες επιφάνειες είναι:

 • τα κρεβάτια, οι ραφές των στρωμάτων,
 • οι σχισμές των τοίχων,
 • οι ρωγμές στο πάτωμα,
 • βιβλιοθήκες,
 • πίσω από τα κάδρα.

Στις απεντομώσεις η καταπολέμηση των κοριών είναι ένα αρκετό δύσκολο έργο.

Καταπολέμηση κοριών

Πολλές νοικοκυρές στα προληπτικά μετρά προστασίας από τους κοριούς μας αναφέρουν το πλύσιμο τον ρούχων στο πλυντήριο. Το πλυντήριο καταπολεμά τον κοριό με δυο τρόπους, σκοτώνει τους κοριούς εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 460 βαθμούς, ο κοριός πνίγεται από το νερά και απορρυπαντικά.

Άλλες μας αναφέρουν το οινόπνευμα και τη χλωρίνη. Το οινόπνευμα  είναι ένα πολύ καλώ απολυμαντικό άλλα δεν σκοτώνει τούς κοριούς. Η χλωρίνη είναι ένα πολύ καλώ απολυμαντικό και απορρυπαντικό επίσης δεν σκοτώνει τους κοριούς.

Αν έχετε τσιμπήματα από κοριούς πρέπει άμεσα να τηλεφωνήσετε σε μια αδειοδοτημένη εταιρία έλεγχου παρασίτων. Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε την καταπολέμηση των κοριών και απαντάμε στις εξής ερωτήσεις:

 • Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους κοριούς;
 • Ποια είναι καλύτερη λύση η χημική ή οικολογική μέθοδος απεντόμωσης;
 • Ποιες είναι οι τιμές της καταπολέμησης;

Η χημική αντιμετώπιση των κοριών είναι η καλύτερη λύση

Η καταπολέμηση κοριών με απολυμάνσεις με χημικά υγειονομικής σημασίας, ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι η καλύτερη λύση. Η απολύμανση γίνετε πάντα με φάρμακα  εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εσωτερικούς χώρους.

Μέτα από πολλά χρόνια εμπειρίας έχουμε διαπιστώσει ότι άλλες λύσεις όπως οι βιολογικές και θερμικές μέθοδοι δίνουν μικρότερα αποτελέσματα.

Πηγές Προσβολής Κοριών

Η πιο συνηθισμένη πηγή προσβολής από κοριούς είναι τα ξενοδοχεία στα οποία υπάρχουν εστίες κοριών. Οι κοριοί ή τα αυγά τους μεταφέρονται στην οικία με τα ρούχα ή τις αποσκευές.

Επίσης άλλες πηγές προσβολής μπορεί να είναι τα λεωφορεία , τα αεροπλάνα και τα πλοία .

Μετρά προστασίας για την καταπολέμηση κοριών στρωμάτων

Τα ρούχα τα οποία είχαμε σε ένα ταξίδι και τις αποσκευές στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλό είναι να τα αφήνουμε στο μπαλκόνι ή να τα απομονώσουμε σε σακούλες ναύλων στο μπάνιο. Να πλύνομε τα ρούχα στο πλυντήριο, στο χώρο που ήταν τα ρούχα να κάνουμε απολύμανση.  Να τηλεφωνήσουμε σε μια εταιρία έλεγχου παρασίτων. Ενδεχομένως. να χρειαστεί τα ρούχα ή και οι αποσκευές να πλυθούν και να υποβληθούν σε κάποια άλλη εφαρμογή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή από την μόλυνση.

Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί στο χώρο των αποσκευών σε αεροδρόμια ή σε πλοία να υπάρχουν κοριοί. Έτσι, οφείλουμε να δίνουμε προσοχή στο χώρο άλλα και στο είδος της αποσκευής. Οι αποσκευές ταξιδιού καλό είναι να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο ραφές. Στο ξενοδοχείο οι αποσκευές να παραμένουν κλειστές και κατά την αποχώρηση από το ξενοδοχείο είναι σημαντικό να ελέγχονται καλά.

Μέθοδοι καταπολέμησης κοριών

Καταπολέμηση κοριών με καθολικό ψεκασμό ή ψυχρό εκνεφωτή (Cold Fogger).

Η καταπολέμηση κοριών σε ξενοδοχεία ή στο σπίτι γίνεται με επανειλημμένες εφαρμογές υπολειμματικών ψεκασμών σε σημεία που είναι καταφύγια κοριών όπως τα κρεβάτια, οι ραφές των στρωμάτων και όλη η οικία γιατί τα αυγά βρίσκονται παντού στο σπίτι. Γι΄αυτό το λόγο γίνεται απεντόμωση με υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρα χαμηλής πιέσεως ή ψυχρού εκνεφωτή εντός του χώρου-δωματίου με φάρμακο, εντομοκτόνο, σκεύασμα δημοσιάς υγείας εγκεκριμένο για τη καταπολέμηση των εντόμων σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους (ωό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο).korioi Οι ψεκασμοί θα πρέπει να εκτελεστούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ψεκασμοί σε διάστημα 21 ημερών).

Fumigation – Υποκαπνισμός

Fumigation – Υποκαπνισμός είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος απεντόμωσης με εγγυημένη αποτελεσματικότητα για την εξάλειψη των κοριών. Σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους όπως τα κοντέινερ μπορούμε να απεντομώσουμε στρώματα μολυσμένα με  κοριούς.

Τον υποκαπνισμό – fumigation για τους κοριούς μπορεί να τον εφαρμόσουμε σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο χώρο του πελάτη, σε ξενοδοχεία ή σε σπίτια αρκεί να πληρούνται μερικές προϋποθέσεις. Είναι μια από της καλύτερους μεθόδους απολύμανσης κοριών γιατί καταπολεμά ριζικά τους κοριούς ενήλικους και τα αυγά αυτών.

Καταπολέμηση κοριών με φυσικούς τρόπους

Η καταπολέμηση κοριών με φυσικούς τρόπους
είναι σχολαστικός και τακτικός καθαρισμός των στρωμάτων, των χαλιών, των τοίχων και άλλων επιφανειών με την ηλεκτρικής σκούπας. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές, τις τούφες και τα άκρα των στρωμάτων και των ελατηρίων. Συνεχεία πέταμα τησ σφραγισμένης σακούλας σκουπιδιών.

Ισχυρό φάρμακο για κοριούς

Ένα ισχυρό φάρμακο για κοριούς είναι η πυρεθρινες. Προσεχή όμως είναι πάρα πολλές. Η επιλογή της μιας πυρεθρινες,  (Φάρμακα για καταπολέμηση κοριών)  γίνεται μετά από δόκιμες στους κοριούς.  Ψεκάζουμε μια πυγή μολυσμένη από κοριούς. Μετά από πέντε ήμερες ελέγχουμε τα αποτελέσματα του ψεκασμού. Εάν οι κοριοί είναι νεκρή τότε λεμέ ότι το φάρμακο είναι καλώ. Οι πυρεθρίνες είναι βοτανικά εντομοκτόνα που προέρχονται από λουλούδια χρυσανθέμων παραγόμενα σε συνθετικά από τον άνθρωπο.

Υπηρεσίες καταπολέμησης κοριού από την Alpha Απολυμαντική

Η Alpha Απολυμαντική προσφέρει τη χρήση υπηρεσίας καταπολέμηση κοριών στρωμάτων για την αντιμετώπιση προβλημάτων με όλα τα είδη μυζητικών εντόμων ή άλλα παράσιτα στο σπίτι. Η υπηρεσία μας είναι αποτελεσματική, οικονομική, γρήγορη και προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για την οικογένεια και τα κατοικίδια σας.

 

 

Δείτε τα νέα μας site.

[/av_tab]
[/av_tab_container]