καταπολέμηση κοριών

Οι Κοριοί, κύκλος ζωής καταπολέμηση

Οι κοριοί του σπιτιού είναι έντομα που μηζούν το αίμα από τον άνθρωπο τη νύχτα. Ωστόσο, την καταπολέμηση την κάνουμε με χημικά αλλά και βιολογικά μέσα. Εντωμεταξύ, ένας κοριός τσιμπά πολλές φόρες τον άνθρωπο δημιουργώντας ένα γαζί. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε: Εξάπλωση των κοριών στη Ελλάδα, ειδή αλλά βιολογικώς κύκλος. Πώς αναγνωρίζουμε τους κοριούς;  Υγειονομική σημασία αυτόν. Καταπολέμηση και αντιμετώπιση των κοριών με απολυμάνσεις και απεντομώσεις αλλά εξολόθρευση με απεντόμωση. Η καταπολέμηση γίνετε χημικά με σπρέι ή ψυχρό εκνεφωτή. Αξίζει να τονιστεί ότι οι κοριοί δεν φεύγουνε με ξίδι  χρειάζεται απεντόμωση με καλό σπρέι.

Κοριοί Στρώματος

Πως μεταφέρουμε τους κοριούς στο σπίτι;

Από το 1960 μέχρι σήμερα ο άνθρωπος απαλλάχθηκε από τους κοριούς. Οι  μολύνσεις, επανέρχονται στην Ελλάδα. Ένας άλλος λόγος εξάπλωσης στα στρώματα είναι η αύξηση των μετακινήσεων του ανθρώπου με τα μέσα μεταφοράς. Εντωμεταξύ, τους κοριούς μεταφέρουμε στο σπίτι με τις αποσκευές. Αξίζει να τονιστεί ότι τα μέσα μεταφοράς όπως τρένα, αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία, είναι πήγες. Ακόμη, μια άλλη πηγή μόλυνσης από κοριούς είναι τα ξενοδοχεία, ο στρατός. Τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθηνά και οι μεγάλες πόλεις οι μολύνσεις είναι πιο συχνές.

Αντιμετώπιση τσιμπημάτων.

Μόλις δείτε τσιμπήματα στο σώμα σαν γαζί πιθανός να είναι κοριοί. Εντωμεταξύ, πλένουμε τα τσιμπήματα με καθαρό νερό. Την αλλεργία από τα μολυσμένα  τσιμπήματα του κοριού την αντιμετωπίζουμε από φάρμακα με συνταγή γιατρού, δερματολόγου. Την μόλυνση στο σπίτι την αντιμετωπίζουμε από Αδειοδοτημένες εταιρείες απεντόμωσης, με επαναλλημένες εφαρμογές απεντόμωσης.

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί (bedbugs) είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, Cimex lectularius (κοινός) και Cimexκοριοί, βιολογικός κύκλος παιχνιδιού κοριό hemipterus της τάξης Hemiptera. Το σώμα τους έχει ωοειδές σχήμα, ραχιοκοιλιακά πεπλατυσμένο, όπως στις ψείρες.

Οι χώροι είναι οι ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες ή τα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων, επίπλων.

Ειδή.

Τα περισσότερα από τα 91 γνωστά είδη των κοριών είναι παράσιτα πουλιών και νυχτερίδων. Μόνο δύο είδη, Cimex lectularius και C. hemipterus, είναι παράσιτα του ανθρώπου. Το πρώτο απ’ αυτά είναι κοσμοπολίτικο και το μόνο που υπάρχει στην Ελλάδα και γενικά στα εύκρατα κλίματα. Το δεύτερο είναι των τροπικών περιοχών, στην Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Τα είδη των κοριών:

 • κοινοί ή οικιακοί κοριοί (Cimex lectularius)
 • τροπικοί  (Cimex hemipterus)
 • των πουλερικών (Haematosiphon inodora)
 • των νυχτερίδων (Cimex adjunctus)

Κοριοί, Βιολογικός κύκλος .

Ο κοριός έχει βιολογικό κύκλο ημιτελή μεταμόρφωση (αυγό, νύμφη, ενήλικο). Το θηλυκό γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι 12 περίπου μήνες. Τα αυγά τα εκκολάπτει σε μικροσκοπικές νύμφες (~ 1mm) μετά από επώαση 4-10 ημερών θα υποστούν 5 εκδύσεις. Οι νύμφες μεταμορφώνονται στο τελικό στάδιο του ενήλικου (αρσενικό, θηλυκό). Η ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου απαιτεί 5-10 εβδομάδες.

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντες αδρανείς στα κρησφύγετα τους.

Πώς γίνονται αισθητοί ;

Τα τσιμπήματα είναι σαν γαζί με απόσταση 2 – 3 εκατοστά ένα με το άλλο. Εχουν την ιδιότητα μετά το τσίμπημα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι.

Πώς τρέφονται οι κοριοί;

Βγαίνουν από τα κρησφύγετα τους κυρίως τις βραδυνές ώρες σε αναζήτηση ξενιστών. Στην περίπτωση του C. lectularius είναι ο άνθρωπος. Το είδος αυτό μπορεί να τραφεί και από άλλα θηλαστικά αν λείπουν οι άνθρωποι. Στις διατροφικές τους συνήθειες οι κοριοί μοιάζουν με τους μαλακούς κρότωνες. Το επόμενο στάδιο είναι με αύξηση του σωματικού τους μεγέθους και τελικό προορισμό το στάδιο του ενηλίκου.

Υγειονομική σημασία των κοριών.

Η υγειονομική σημασία είναι ελάχιστη. Τα νύγματα τους προκαλούν ερυθρωπούς πομφούς και κνησμό.Η ηπατίτιδα Β είναι πιθανόν η μοναδική λοίμωξη που μεταδίδεται από τούς κοριούς. Για τη μετάδοση του HIV δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Η έλλειψη δυνατότητας να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή τους με αυτόν. Το είδος C. lectularius, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, χρησιμοποιεί μόνο αυτόν ως ξενιστή για τη διατροφή του.

Καταπολέμηση των κοριών με απεντομώσεις.

 

Η  εταιρία μας εφαρμόζει την απεντόμωση υπολειμματικούς  ψεκασμούς εντομοκτόνων σε επιφάνειες, από ειδικούς. Οι επιφάνειες είναι εν δυνάμει καταφύγια κοριών. Τέτοιες επιφάνειες είναι:

 • τα κρεβάτια, οι ραφές των στρωμάτων,
 • οι σχισμές των τοίχων,
 • οι ρωγμές στο πάτωμα,
 • βιβλιοθήκες,
 • πίσω από τα κάδρα.

Στις απεντομώσεις η καταπολέμηση των κοριών είναι ένα αρκετό δύσκολο έργο.

Καταπολέμηση κοριών

Πολλές νοικοκυρές στα προληπτικά μετρά προστασίας  μας αναφέρουν το πλύσιμο τον ρούχων στο πλυντήριο. Το πλυντήριο καταπολεμά τον κοριό με δυο τρόπους, σκοτώνει  εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 460 βαθμούς, το έντομο το πνίγει με το νερά και απορρυπαντικά.

Άλλες μας αναφέρουν το οινόπνευμα και τη χλωρίνη. Το οινόπνευμα  είναι ένα πολύ καλώ απολυμαντικό άλλα δεν σκοτώνει τα έντομα. Η χλωρίνη είναι ένα πολύ καλώ απολυμαντικό και απορρυπαντικό επίσης δεν σκοτώνει τους κοριούς.

Αν έχετε τσιμπήματα πρέπει άμεσα να τηλεφωνήσετε σε μια αδειοδοτημένη εταιρία έλεγχου παρασίτων. Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε την καταπολέμηση των κοριών και απαντάμε στις εξής ερωτήσεις:

 • Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε ;
 • Ποια είναι καλύτερη λύση η χημική ή οικολογική μέθοδος απεντόμωσης;
 • Ποιες είναι οι τιμές της καταπολέμησης;

Η χημική αντιμετώπιση είναι η καλύτερη λύση

Η καταπολέμηση κοριών με απολυμάνσεις με χημικά υγειονομικής σημασίας, ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι η καλύτερη λύση. Η απολύμανση γίνετε πάντα με φάρμακα  εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εσωτερικούς χώρους.

Μέτα από πολλά χρόνια εμπειρίας έχουμε διαπιστώσει ότι άλλες λύσεις όπως οι βιολογικές και θερμικές μέθοδοι δίνουν μικρότερα αποτελέσματα.

Πηγές Προσβολής Κοριών

Η πιο συνηθισμένη πηγή προσβολής είναι τα ξενοδοχεία στα οποία υπάρχουν εστίες κοριών. Τα αυγά τους ο άνθρωπος τα μεταφέρει  στην οικία με τα ρούχα ή τις αποσκευές.

Επίσης άλλες πηγές προσβολής μπορεί να είναι τα λεωφορεία , τα αεροπλάνα και τα πλοία .

Μετρά προστασίας για την καταπολέμηση κοριών στρωμάτων

Να πλύνομε τα ρούχα στο πλυντήριο, στο χώρο που ήταν τα ρούχα να κάνουμε απολύμανση.  Να τηλεφωνήσουμε σε μια εταιρία ελεγχού παρασίτων. Ενδεχομένως. να χρειαστεί τα ρούχα ή και οι αποσκευές να πλυθούν και να υποβληθούν σε κάποια άλλη εφαρμογή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή από την μόλυνση.

Θα εμφανιστεί στο χώρο των αποσκευών σε αεροδρόμια ή σε πλοία να υπάρχουν κοριοί. Έτσι, οφείλουμε να δίνουμε προσοχή στο χώρο άλλα και στο είδος της αποσκευής. Οι αποσκευές ταξιδιού καλό είναι να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο ραφές. Στο ξενοδοχείο οι αποσκευές να παραμένουν κλειστές.

Μέθοδοι καταπολέμησης κοριών

Καταπολέμηση με καθολικό ψεκασμό ή ψυχρό εκνεφωτή (Cold Fogger).

Την καταπολέμηση σε ξενοδοχεία ή στο σπίτι την κάνουμε με επανειλημμένες εφαρμογές υπολειμματικών ψεκασμών σε σημεία που είναι καταφύγια κοριών όπως τα κρεβάτια, οι ραφές των στρωμάτων και όλη η οικία. Γι΄αυτό το λόγο γίνεται απεντόμωση με υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρα χαμηλής πιέσεως ή ψυχρού εκνεφωτή εντός του χώρου-δωματίου με φάρμακο, εντομοκτόνο, σκεύασμα δημοσιάς υγείας εγκεκριμένο για τη καταπολέμηση των εντόμων σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους (ωό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο).korioi Οι ψεκασμοί θα πρέπει να εκτελεστούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ψεκασμοί σε διάστημα 21 ημερών).

Fumigation – Υποκαπνισμός

Fumigation – Υποκαπνισμός είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος απεντόμωσης με εγγυημένη αποτελεσματικότητα για την εξάλειψη των κοριών. Σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους όπως τα κοντέινερ μπορούμε να απεντομώσουμε στρώματα μολυσμένα.

Η εταιρία μας τον υποκαπνισμό – fumigation να τον εφαρμόζει σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο χώρο του πελάτη, σε ξενοδοχεία ή σε σπίτια με μερικές προϋποθέσεις. Είναι μια από της καλύτερους μεθόδους απολύμανσης γιατί καταπολεμά ριζικά τους κοριούς ενήλικους και τα αυγά αυτών.

Καταπολέμηση με φυσικούς τρόπους

Η καταπολέμηση κοριών με φυσικούς τρόπους
είναι σχολαστικός και τακτικός καθαρισμός των στρωμάτων, των χαλιών, των τοίχων και άλλων επιφανειών με την ηλεκτρικής σκούπας. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές, τις τούφες και τα άκρα των στρωμάτων και των ελατηρίων. Συνεχεία πέταμα τησ σφραγισμένης σακούλας σκουπιδιών.

Ισχυρό φάρμακο για κοριούς

Ένα ισχυρό φάρμακο  είναι η πυρεθρινες. Προσεχή όμως είναι πάρα πολλές. Η επιλογή της μιας πυρεθρινης, τι κάνουμε μετά από δόκιμες στους κοριούς.  Ψεκάζουμε μια πυγή μολυσμένη. Μετά από πέντε ήμερες ελέγχουμε τα αποτελέσματα του ψεκασμού. Εάν είναι νεκρή τότε λεμέ ότι το φάρμακο είναι καλώ.

Υπηρεσίες καταπολέμησης από την Alpha Απολυμαντική

Η Alpha Απολυμαντική προσφέρει τη χρήση υπηρεσίας καταπολέμηση κοριών στρωμάτων για την αντιμετώπιση προβλημάτων με όλα τα είδη μυζητικών εντόμων ή άλλα παράσιτα στο σπίτι. Η υπηρεσία μας είναι αποτελεσματική, οικονομική, γρήγορη και προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για την οικογένεια και τα κατοικίδια σας.

 

 

Δείτε τα νέα μας site.