Έντομα αποθηκών
Η Καταπολέμηση Εντόμων αποθηκών. Έντομα αποθηκών θεωρούνται τα έντομα ξηρών καρπών (φιστικιά, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκι κλπ), σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη,) – ψείρες σιτηρών, αραβοσίτου – Ψείρα στο καλαμπόκι, ρυζιού, φακής, φασολιών, μπαχαρικών, σοκολάτας, προϊόντα παξιμαδιού, ξυρού τρανά – σκαθάρι αποθήκης κλπ, – κάθε είδος εντόμου που προσβάλει και καταστρέφει άμεσα ένα προϊόν και που μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί σε μια αποθήκη ή σε χώρο που φιλοξενεί για αρκετό χρονικό διάστημα γεωργικά ή βιομηχανικά προϊόντα ή τρόφιμα.
Ειδικότερα, οι χώροι επεξεργασίας, βιομηχανοποίησης και συσκευασίας των γεωργικών, κτηνοτροφικών, και βιομηχανικών προϊόντων και των τροφίμων αντιμετωπίζουν πολύ συχνά προβλήματα που έχουν ως πρωταγωνιστές παράσιτα όπως έντομα αποθηκών και τροφίμων, ακάρεα αποθηκών και τροφίμων, μύκητες και τρωκτικά.
Καταπολέμηση Έντομον αποθηκών, οι συνεργασίες
Η ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ, με πλήρη κατανόηση των προβλημάτων σας, προσφέρει τη συνεργασία της αφ’ ενός με σκοπό την πρόληψη (με έλεγχο του χώρου για ανίχνευση ύπαρξης πληθυσμών με κολλητικές παγίδες κι άλλες μεθόδους), αφ’ ετέρου δε αν είναι απαραίτητο και με κατασταλτική επέμβαση, με υποκαπνισμό με φωσφίνη.
Επιπλέον, για τα έντομα αποθηκών ο γεωπόνος εντομολόγος κάνει επιθεώρηση του χώρου για να προσδιορίσει το πρόβλημα, προτείνοντας σχέδιο αντιμετώπισης και εγγυόμενος οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος:
Σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος
- Αρχικώς, προσδιορισμός του μεγέθους του προβλήματος – εντοπισμός του είδους (ή των ειδών) των εντόμων αποθηκών, του μεγέθους του προσβάλλοντος πληθυσμού, των εστιών του και της έκτασης της προσβολής.
- Στη συνέχεια, επιλογή των μεθόδων και των μέσων καταπολέμησης λαμβάνοντας υπ’ όψιν:
- Πρώτα, το είδος του προϊόντος που παρουσιάζει πρόσληψη.
- Την πιθανότητα να μολυνθεί το προϊόν από τα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα.
- Τις τυχόν υπάρχουσες εγκαταστάσεις απεντόμωσης.
- Τον κίνδυνο στον οποίο πιθανόν να εκτεθούν οι εργαζόμενοι στους χώρους που θα γίνει η απεντόμωση.
- Τέλος, το κόστος της μεθόδου , την πιθανή απώλεια παραγωγής.
Καταπολέμηση Έντομον αποθηκών και τροφίμων.
Αρχικά, είναι καλό οι εταιρίες που διαθέτουν αποθηκευμένα προϊόντα να συνεργάζονται με κάποιον ειδικό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της παραγωγής – προς αποφυγήν ύπαρξης πληθυσμών εντόμων αποθηκών σ’ αυτήν, καθώς και για ταχεία καταπολέμηση εντόμων αποθηκών και τροφίμων σε περίπτωση εμφάνισής τους.
- Ειδικότερα, αν διαπιστώσουμε προσβολή επεμβαίνουμε με διάφορα εντομοκτόνα (όργανοφωσφορικά , πυρεθροειδή), με φορητές συσκευές δημιουργίας ομιχλώδους νεφελώματος ( chemical fοg applicators ) σε ποσότητες που επιτρέπει η νομοθεσία για τα υπολείμματα του σκευάσματος κ , ά).
- Επίσης επεμβαίνουμε με καπνιστικά εντομοκτόνα κατασταλτικά.
- Πιο συγκεκριμένα με υποκαπνισμό φωσφίνη PH3, το μόνο υποκαπνιστικό που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα.
Βιολογικοί μέθοδοι Καταπολέμησης εντόνων αποθηκών
- Χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων.
- θερμική απεντόμωση.
- Χρήση χαμηλών θερμοκρασιών.
- Χαμηλή υγρασία.
- Χρήση του βακτηρίου Bacillus thuringiensis.
- Καταπολέμηση εντόμων αποθηκών και τροφίμων με ατοξική μέθοδος με ασφυξιογόνα αέρια άζωτο Ν2 ή διοξειδίου του άνθρακα CO2 (βλέπε: Οικολογικές απεντομώσεις PEST CONTROL BOX )
Τροφίμων – καπνού – πλοίων
Έντομα βιομηχανίας τροφίμων & καπνού, εμπορικών πλοίων.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του F.A.O. οι απώλειες σε έτοιμο προϊόν από παράσιτα αποθηκών κατά την αποθήκευση ανέρχεται στο 17% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής (10% από έντομα και 7% από σκαθάρια, τρωκτικά και έντομα τα οποία δε μπορούν να ελεγχθούν με φωτεινές παγίδες).
Στα εμπορικά πλοία, σε σιλό, σε αποθήκες τροφίμων, εφαρμόζουμε για την καταπολέμηση υποκαπνισμό- fumigation.
Στις βιολογικές παράγωγες εφαρμόζουμε (βλέπε Οικολογικές Απεντομώσεις)
- Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες
- Απεντομώσεις ειδικές, τιμές.
- Έντομα αποθηκών τροφίμων
- Έντομα στα Τρόφιμα – Σκόροι Τροφίμων
- Σκόρος Ρούχων, Κύκλος Ζωής
- Σκόρος μάλλινων και χαλιών
Δείτε τα νέα μας site.