Κουνούπια Ανωφελές

Τα κουνούπια Ανωφελέςέχουν συνέπειες στη δημοσιά υγεία. Περίπου 460 είδη αναγνωρίζονται,  ενώ πάνω από 100 μπορεί να μεταδώσουν την ανθρώπινη ελονοσία. 30-40 είδη συνήθως μεταδίδουν παράσιτα του γένους Plasmodium, που προκαλεί την ελονοσία στους ανθρώπους σε ενδημικές περιοχές.

Anopheles gambiae είναι ένα από τα πιο γνωστά, λόγω του κυρίαρχου ρόλου της στη μετάδοση των πιο επικίνδυνων είδος του παρασίτου της ελονοσίας (για τον άνθρωπο) – Plasmodium falciparum .

Στάδια της ζωής

Κουνούπια ΑνωφελέςΌπως όλα τα κουνούπια, οι ανωφελείς κώνωπες περνούν από τέσσερα στάδια του κύκλου ζωής τους: αυγό , προνύμφη , νύμφη , και ενήλικο. Τα τρία πρώτα στάδια είναι υδρόβια και τελευταίες 5-14 ημέρες, στη φύση.

Κουνούπια Ανωφελές, Αυγά

Τα ενήλικα  θηλυκά γεννούν 50-200 αυγά. Τα αυγά είναι αρκετά μικρά (περίπου 0,5 χ 0,2 mM). Τα αυγά είναι μεμονωμένα και μέσα στο νερό. Είναι μοναδικές στο ότι έχουν πλωτήρες στις δύο πλευρές. Τα αυγά δεν είναι ανθεκτικά στην ξήρανση και εκκολάπτονται μέσα σε 2-3 ημέρες, αν και η εκκόλαψη μπορεί να διαρκέσει έως και 2-3 εβδομάδες σε ψυχρότερα κλίματα.

Κουνούπια Ανωφελές, Οι προνύμφες

Η προνύμφη κουνουπιού έχει ένα καλά ανεπτυγμένο κεφάλι με βούρτσες. Το στόμα που χρησιμοποιείται για τη διατροφή, ένα μεγάλο θώρακα και εννέα τμήμα της κοιλιάς. Δεν έχει πόδια. Σε αντίθεση με άλλα κουνούπια, η προνύμφη Anopheles στερείται αναπνευστική σιφόνι.  Το σώμα του να είναι παράλληλο προς την επιφάνεια του νερού. Σε αντίθεση, η προνύμφη αποδίδει στην επιφάνεια του νερού με οπίσθια σιφόνι του, με το σώμα τους προς τα κάτω.

Πως αναπνέουν η προνύμφες.

Οι προνύμφες αναπνέουν μέσο spiracles που βρίσκονται στο όγδοο κοιλιακό τμήμα, έτσι πρέπει να έρθει στην επιφάνεια συχνά. Οι προνύμφες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους, με το να  τρέφονται με φύκια, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.  Θα βουτήξουν κάτω από την επιφάνεια μόνο όταν ενοχληθούν.

Πως κολυμπάνε οι προνύμφες.

Οι προνύμφες κολυμπάνε είτε με σπασμωδικές κινήσεις είτε με κίνησες ολόκληρου του σώματος ή μέσω της προώθησης με τις βούρτσες στο στόμα.
Οι προνύμφες των κουνουπιών αναπτύσσονται μέσα από τέσσερα στάδια, ή ομοιωμάτων, μετά την οποία θα μεταμορφώθουν σε χρυσαλλίδες. Στο τέλος του κάθε σταδίου, διακρίνεται η πτερόρροια προνυμφών, ρίχνοντας το εξωσκελετό τους, ή το δέρμα, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη. Πρώτου σταδίου προνύμφες είναι περίπου 1 mm σε μήκος. Προνύμφες τέταρτου σταδίου είναι συνήθως 5-8 mm σε μήκος.
Η διαδικασία από ωοτοκίας στην εμφάνιση των ενηλίκων εξαρτάται από τη θερμοκρασία, με ελάχιστο χρόνο επτά ημερών.

Που εμφανίζονται οι προνύμφες

Οι προνύμφες εμφανίζονται σε ένα ευρύ φάσμα των οικοτόπων, αλλά τα περισσότερα είδη προτιμούν καθαρό, μη μολυσμένο νερό. Οι προνύμφες των κουνουπιών Anopheles έχουν βρεθεί σε γλυκά ή αλμυρά έλη, βάλτους μακρόβια, ορυζώνες, χορταριασμένο χαντάκια, τις παρυφές των ρεμάτων και των ποταμών, καθώς και μικρές, προσωρινές πισίνες με βροχή. Πολλά είδη προτιμούν οικοτόπους με βλάστηση. Άλλοι προτιμούν οικοτόπους  με χόρτα. Μερικά φυλές  σε ανοιχτές πισίνες, ενώ άλλοι βρίσκονται μόνο σε σκιασμένες θέσεις αναπαραγωγής στα δάση. Λίγα είδη αναπαράγονται σε τρύπες δέντρων ή τις μασχάλες των φύλλων ορισμένων φυτών.

Κουνούπια Ανωφελές, Νύμφες

Η χρυσαλλίδα των κουνουπιών έχει σχήμα του κόμμα, όταν παρατηρείται από τα πλάγια. Το κεφάλι και ο θώρακας έχουν συγχωνευθεί σε έναν κεφαλοθώρακα με την κοιλιά κάμπτοντας γύρω από κάτω. Όπως και με τις προνύμφες, χρυσαλλίδες πρέπει να έρθουν  στην επιφάνεια συχνά για να αναπνεύσουν, τα οποία κάνουν μέσα από ένα ζευγάρι των αναπνευστικών τρομπέτες για cephalothoraces τους. Μετά από μερικές μέρες ως νύμφη, η ραχιαία επιφάνεια των διασπάσεων κεφαλοθώρακα και το ενήλικο κουνούπι αναδύεται. Το στάδιο της νύμφης διαρκεί περίπου 2-3 ημέρες σε εύκρατες περιοχές.

Κουνούπια Ανωφελές, Ενήλικες

Η διάρκεια από το αυγό στον ενήλικο ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ειδών, και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα κουνούπια μπορούν να αναπτυχθούν από το αυγό στον ενήλικο μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, αλλά μπορεί να πάρει 10-14 ημέρες στις τροπικές συνθήκες.

Τα τμήματα του ενήλικου.

Όπως όλα τα κουνούπια, ενήλικος Anopheles είδη έχουν λεπτές φορείς με τρία τμήματα: το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά.
Το κεφάλι είναι εξειδικευμένο για την απόκτηση αισθητηριακών πληροφοριών και για τη σίτιση. Περιέχει τα μάτια και ένα ζεύγος μακρύ, πολλών τμηματικών κεραίων. Οι κεραίες είναι σημαντικές για την ανίχνευση των οσμών υποδοχής, καθώς και τις οσμές των τόπων αναπαραγωγής, όπου τα θηλυκά γεννούν τα αυγά. Το κεφάλι έχει επίσης ένα επίμηκες, εμπρός-προεξέχοντα προβοσκίδα που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή, και δύο άνω γνάθου χειλικές προσακτρίδες. Αυτές οι χειλικές προσακτρίδες φέρουν επίσης στους υποδοχείς  το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι σημαντικό για την προσέλκυση για την τοποθεσία του ξενιστή του κουνουπιού.
Ο θώρακας είναι εξειδικευμένος για την μετακίνηση. Τρία ζεύγη ποδιών και ένα ζεύγος πτερυγίων που συνδέονται με τον θώρακα.

Πως τρέφετε το κουνούπι.

Η κοιλιά είναι εξειδικευμένη για την πέψη των τροφίμων και την ανάπτυξη των αυγών. Αυτο το τμήμα του σώματος διευρύνει σημαντικά όταν ένα θηλυκό  παίρνει ένα γεύμα αίματος. Το αίμα υποβάλλεται σε πέψη την πάροδο του χρόνου, που χρησιμεύει ως πηγή πρωτεΐνης για την παραγωγή αυγών, τα οποία γεμίζουν σταδιακά την κοιλιά .
Anopheles κουνούπια μπορούν να διακριθούν από άλλα κουνούπια από τις χειλικές προσακτρίδες, τα οποία είναι όσο η προβοσκίδα, και από την παρουσία διακριτών τμημάτων του μαύρου και του λευκού κλίμακας στα φτερά. Ενήλικες μπορούν επίσης να ταυτοποιηθούν με τη  θέση ηρεμίας τους.

Πως ζευγαρώνουν τα κουνούπια.

Ενήλικα κουνούπια ζευγαρώνουν συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες μετά την έξοδό τους από το στάδιο της νύμφης. Στα περισσότερα είδη, τα αρσενικά σχηματίζουν μεγάλα σμήνη , συνήθως γύρω στο σούρουπο, και τα θηλυκά να πετάνε σε σμήνη για να ζευγαρώσουν.
Τα αρσενικά ζουν για περίπου μια εβδομάδα, τρέφονται με νέκταρ και άλλες πηγές ζάχαρης. Τα θηλυκά θα τρέφονται με πηγές ζάχαρης για την ενέργεια, αλλά συνήθως απαιτούν ένα γεύμα αίματος για την ανάπτυξη των αυγών. Μετά την απόκτηση του ένα πλήρες γεύμα αίματος, το θηλυκό θα ξεκουραστεί για λίγες ημέρες.  Αυτή η διαδικασία εξαρτάται από τη θερμοκρασία, αλλά συνήθως διαρκεί 2-3 ημέρες σε τροπικές συνθήκες. Μόλις τα αυγά έχουν αναπτυχθεί πλήρως, το θηλυκό τους καθορίζει και συνεχίζει υποδοχής-αναζήτηση.

Διάρκεια ζωής των κουνουπιών.

Ο κύκλος επαναλαμβάνεται μέχρι το θηλυκό πεθαίνει. Ενώ τα θηλυκά μπορούν να ζήσουν περισσότερο από ένα μήνα σε αιχμαλωσία, οι περισσότεροι δεν ζουν περισσότερο από μία έως δύο εβδομάδες στη φύση. Διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την υγρασία, και την ικανότητά τους να αποκτήσουν επιτυχώς ένα γεύμα αίματος αποφεύγοντας τις άμυνες του ξενιστή.
Η ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ έχει μια αρκετή μεγάλη πήρα στη καταπολέμηση του κουνουπιών . διαβάστε περισσότερα – καταπολέμηση στο πίνακα.

Διττέ τα νέα μας site.