σαράκι στις οπές

Σαράκι, Μέθοδοι Αντιμετώπισης

Η καταπολέμηση σαράκι του ξύλου και άλλον εντόμων ξύλου είναι ένα δύσκολο έργο. Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε τις απεντομώσεις για σαράκι ξύλου με χημική, φυσική αλλά και βιολογική καταπολέμηση. Οι τιμές και το κόστος της απεντόμωσης για του σαράκι ξύλου ποικίλει ανάλογα την περίπτωση, μέθοδο αλλά και προσβολή. Στην αντιμετώπιση του ξυλοφάγων εντόμων οπός τα σκουλήκια ξύλου ή τερμίτες και μυρμήγκια ξύλου με απεντόμωση διαθέτουμε έμπειρο προσωπικό. Ο άνθρωπος από τα πιο παλιά χρονιά προστάτευε το ξύλο από τις μούχλες αλλά και το σαράκι με κάλο αερισμό του χώρου. Ωστόσο, το ξύλο χρειάζεται και απολύμανση. Με την απολύμανση αντιμετωπίζουμε μύκητες – μούχλες στο ξύλου.

τρύπες, οπές άπω σαράκι του ξύλου

Όροι στη καταπολέμηση του σαράκι.

Με τον όρο απεντομώσεις για σαράκι εννοούμε την διαδικασία καταπολέμησης του σαράκι ξύλου στη στέγη, πατώματα, έπιπλα, ζωγραφιές σε ξύλο αλλά και εικόνες σε ξύλο, έργων τέχνης. Ωστόσο, την απεντόμωση για το σαράκι η εταιρία το κάνει  με χημικά φάρμακα.

Εντωμεταξύ, με τον όρο απολυμάνσεις για σαράκι εννοούμε την διαδικασία  καταπολέμησης αλλά και εξολόθρευσης του σαράκι. Η απεντόμωση για σαράκι λαϊκά παρομοιάζετε με την όρο απολύμανση για σαράκι.

Φάρμακα για το σαράκι του ξύλου.

Πως αντιμετωπίζει η εταιρία το σαράκι με φάρμακα;

Τα φάρμακα για την καταπολέμηση του σαρακιού είναι δυο:

  • Το φάρμακο για την καταπολέμηση του σαρακιού είναι το υποκαπνιστικό η φωσφίνη, ένα ισχυρό εντομοκτόνο, δηλητήριο που δεν αφήνει υπολείμματα στο χώρο προς απεντόμωση. Η τιμή και το κόστος εφαρμογής ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση. Η φωσφίνη είναι ισχυρό δηλητήριο και πεθαίνει το σαράκι.
  • Εντωμεταξύ, άλλα φάρμακα με τιμές προσιτές είναι οι πυρεθρίνες.

Που εφαρμόζουμε απεντόμωσης για το σαράκι ξύλου;

Εφαρμόζουμε απεντόμωση σε στέγη, πατώματα, έπιπλα, σε εκκλησιές, έργα τέχνης αλλά και ζωγραφιές σε ξύλο, εικόνες, αγάλματα ξύλου κτλ. Με την υπηρεσία απεντόμωση εννοούμε, την καταπολέμηση της υπάρχουσας προσβολής αλλά και περαιτέρω υπηρεσίες προστασίας του ξύλου, υπηρεσίες οι όποιες είναι:

Καταπολέμηση σαράκι του ξύλου με φυσική αντιμετώπιση.

  1. Η καταπολέμηση σαράκι του ξύλου με φυσική αντιμετώπιση με Θερμότητα και ψύχος.  Η θερμοκρασία 55″ C και σχετική υγρασία 80% δεν πειράζει τα βερνίκια και την γυαλάδα του ξύλου. Ωστόσο, να αναγνωρίζουμε ότι, η ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες των ειδών και των μορφών των διαφόρων ξυλοφάγων εντόμων είναι πολύτιμη. Για τη θανάτωση προνυμφών των Lyctus στους 55° C και σχετική υγρασία 80%, η περίοδος εκθέσεων του ξύλου είναι 3 ώρες για ξύλο πάχους 2,5 εκατοστά, 4 ώρες για ξύλο πάχους 5 εκ. και 6,5 ώρες για ξύλο πάχους 7,5 εκατοστά.
  2. Γενικώς, η καταπολέμηση των εντόμων με χαμηλές θερμοκρασίες είναι πολύ δύσκολη.
    Ο Vongkalnang (1978) αναφέρει επιτυχή αποτελέσματα απεντομώσεως, εφαρμόζοντας ξηρών πάγο στην επιφάνεια των ξύλων.
  3. Εντωμεταξύ, η καταπολέμηση σαράκι του ξύλου με φυσική αντιμετώπιση εφαρμόζετε στα δάση. Πολλά είδη ξυλοφάγων εντόμων τα βρίσκουμε στο δάσος.  Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ξύλου στο δάσος το σαράκι μολύνει το ξύλο. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει και έχουν βρει βιολογικούς εχθρούς του σαράκι του ξύλου. Ωστόσο, τα έντομα, βιολογικοί εχθροί προηγούμενος τα έχουν πολλαπλασιάσει στα εργαστήρια και τα ρίχνουν στο δάσος. Τα έντομα εχθροί βάζουν τα αυγά πάνω στη προνύμφη του ξυλοφάγων εντόμων και χρησιμοποιούν αυτή για τροφή. Έτσι έχουμε μια φυσική καταπολέμηση με βιολογικούς εχθρούς.

Σαράκι, καταπολέμηση με πετρέλαιο.

Η καταπολέμηση σαράκι του ξύλου με πετρέλαιο είναι μια ερασιτεχνική μέθοδος καταπολέμησης. Με καταπολέμηση στο σκουλήκια του ξύλουειδικές σύριγγες, με ενέσεις διοχετεύουμε στις τρύπες του εντόμου πετρέλαιο. Το πετρέλαιο πνίγει το έντομο. Εντωμεταξύ, την καταπολέμηση με πετρέλαιο εφαρμόζουν και επαγγελματικές εταιρίες απεντόμωσης.

  • Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι το πετρέλαιο μυρίζει αλλά και πολλές φορές δεν ολοκληρώνει το έργο της απεντόμωσης.

Η Alpha Απολυμαντική για μικρές μολύνσεις από σαράκι χρησιμοποιεί μείγμα πυρεθρίνης. Ωστόσο, το θετικό του μείγματος είναι ότι:

  • Εάν ρίξουμε σε μια στοά του εντόμου φάρμακο σκοτώνουμε και την διπλανή προνύμφη. Τα φάρμακο διεισδύει μερικά εκατοστά.
  • Το φάρμακο από μείγμα πυρεθρίνης δεν μυρίζει.

Υποκαπνισμός – FUMIGATION για την καταπολέμηση σαράκι του ξύλου

Με τη μέθοδο του υποκαπνισμού έχουμε εξόντωση τα έντομα σε όλα τα βιολογικά τους στάδια είτε είναι αυγό, ειτε είναι προνύμφη αλλά και τέλειο έντομο. Γίνεται η παράδοση του χώρου απαλλαγμένου από κάθε είδος ξυλοφάγου εντόμου.

Εντωμεταξύ, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της μεθόδου fumigation, της χημικής αυτής απεντόμωσης αποτελεί η έλλειψη άμεσης μεσοτοιχίας με κατοικημένο χώρο. Ο υποκαπνισμός – fumigation είναι μια υπεύθυνη απεντόμωση, προς τον πελάτη, και προς το νόμο. Για την απεντόμωση με υποκαπνισμό – fumigation πάμε βήμα βήμα.

Πρώτο βήμα: Στεγανοποίηση του χώρου

Ο προς απεντόμωση χώρος τον έχουμε σφραγίσει επιμελώς προκειμένου  να δημιουργήσουμε αεροστεγής στεγανοποίηση.

Δεύτερο βήμα: Απομονώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές.

Ένα μετρό προστασίας είναι η προστασία των συστημάτων ηλεκτρισμού και των ηλεκτρονικών συσκευών.

Τρίτο βήμα: Ασφάλεια του χώρου προς απεντομώση.

Στο χώρο προς απεντόμωση ο υπεύθυνος γεωπόνος  θα τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες για την ασφάλεια του χώρου. Η φωσφίνη το αέριο του υποκαπνισμού είναι ισχυρό δηλητήριο.

Τέταρτο βήμα: Απαραίτητες μετρήσεις αερίου.

Στο χώρο προς απεντόμωση οι γεωπόνοι μετράνε τα υπολείμματα του αερίου.

Πέμπτο βήμα: Εξαερισμός και παράδοση.

Παραδίδουμε το χώρο  ασφαλής και ελεύθερος οσμών και υπολειμμάτων. Είναι η

καταπολέμηση σαράκι ξύλου με υποκαπνισμόπλέον αποτελεσματική μέθοδος. Εν τούτοις, με τη μέθοδο αυτή δεν υπάρχει υπολειμματική διάρκεια του φαρμάκου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει προστασία του χώρου σε περίπτωση επαναφοράς μόλυνσης με τους τρόπους που αναφέρουμε στο άρθρο Σαράκι Βιολογικός κύκλος

Θετικά της καταπολέμησης σαράκι του ξύλου με υποκαπνισμό.

  • Η μέθοδος με υποκαπνισμό καταπολεμά το έντομο ριζικά.
  • Σχετικά με την θερμική μέθοδο και την βιολογική μέθοδο έχει μικρότερο κόστος.

Αρνητικά της μεθόδου.

  • Η μέθοδος καταπολέμησης σαρακιού με υποκαπνισμό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε σπίτια που μεσολαβούν μεσοτοιχίες με κατοικημένους χώρους.

Καταπολέμηση του σαράκι ξύλου, θερμική μέθοδο.

Το χώρο προς απεντόμωση το έχουμε στεγανώσει πολύ καλά. Ωστόσο, με μια ειδική αντλία αερίου εισάγουμε θερμό αέρα στο χώρο μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 50 βαθμούς Κέλσιου. Εντωμεταξύ, το δίκτυο καταγραφικών θερμοκρασίας & υγρασίας εγκαθίστανται στους χώρους εφαρμογής. Στη διάρκεια της εφαρμογής η λειτουργία των θερμαντικών μονάδων αλλά και η πορεία της εφαρμογής επιβλέπεται από ειδικά εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό

Θετικά της μεθόδου καταπολέμησης σαράκι του ξύλου με θερμική μέθοδο.

  • Καταπολέμηση σαράκι του ξύλου, με θερμική μέθοδο, μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει υποκαπνισμός.
  • Είναι μια βιολογική μέθοδος καταπολέμησης.
  • Συνήθως χρησιμοποιείτε  στην απεντόμωση των μπαλέτων και ξύλου εμπορίου σε ειδικούς φούρνους.

Αρνητικά της μεθόδου

  • Καταπολέμηση του σαράκι ξύλου σε ένα σπίτι με τη θερμική μέθοδο μπορεί να αλλοιώσει τα υπάρχοντα του σπιτιού μας.
  • Πολλές φόρες δεν δίνει το απαιτούμενο αποτέλεσμα.
  • Στη θερμική μέθοδο πρέπει να έχουμε τη διάθεση παροχής τριφασικού ρεύματος.
  • Απαραίτητη η παρουσία του υπεύθυνου ηλεκτρολόγου.
  • Είναι μια πολύ δαπανηρή μέθοδος.
  • Είναι δύσκολο να φτάσουμε θερμοκρασία 50 βαθμούς Κέλσιου στο εσωτερικό του ξύλου με αποτέλεσμα να έχουμε αμφισβητούμενη επιτυχία τις μεθόδου.

 Έχει εφαρμοσθεί η υπερθέρμανση του ξύλου για τη θανάτωση των προνυμφών των Hylotrupes και Lyctus, χρησιμοποιώντας φορητή  ή θερμαντική συσκευή και μερική κάλυψη για την αύξηση της θερμοκρασίας σε κατοικίες. Με την επίτευξη θερμοκρασιών άνω των 55 C επί αρκετές ώρες, τα αποτελέσματα κρίθηκαν κατά 70% επιτυχή. Εντωμεταξύ η εταιρεία μας δεν χρησιμοποιεί την θερμική μέθοδος. 

Σαράκι ξύλου, βιολογική αντιμετώπιση

Βιολογική αντιμετώπιση είναι η καταπολέμηση σαράκι του ξύλου χωρίς φάρμακα. Η μέθοδος μεσαράκι ξύλου βιολογική αντιμετώπιση διοξείδιο του άνθρακα CO2 ή άζωτο N2 είναι μία πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης των εντόμων ξύλου. Εντωμεταξύ, η χρήση των ατοξικών αερίων για την εξόντωση εντόμων είναι μια βιολογική μέθοδος απεντόμωσης, εναλλακτική του υποκαπνισμού. Τα ατοξικά ασφυξιογόνα αέρια σκοτώνουν τα ξυλοφάγα έντομα.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα και ανάπτυξη στη μέθοδο με βιολογική ατοξική απεντόμωση σημειώνει αύξηση :

  • Αύξηση της προτίμησης της αγοράς σε προϊόντα απαλλαγμένα υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών και βιοκτόνων.
  • Ανάπτυξη ανθεκτικότητας των εντόμων σε πολλές δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Με την μέθοδο αυτή σε καλά στεγανοποιημένο χώρο αφαιρούμε το οξυγόνο. Εισάγουμε στο μολυσμένο χώρο άζωτο N2 ή διοξείδιο του άνθρακα CO2. Το αφήνουμε προς απεντόμωση περίπου 12 – 21 μέρες ανάλογα την θερμοκρασία που επικρατεί στο περιβάλλον. Ανοίγουμε για εξαερισμό. Βλέπε «οικολογικές ατοξικές απεντομώσεις»

Θετικά της μεθόδου καταπολέμησης σαράκι του ξύλου, με ασφυξιογόνα αέρια, άζωτο N2 ή διοξειδίου του άνθρακα.

  • Την καταπολέμηση, με ασφυξιογόνα αέρια, άζωτο N2 ή διοξειδίου του άνθρακα CO2, μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε οποιοδήποτε χώρο.

Αρνητικά της μεθόδου.

  • Η εφαρμογή είναι πιο δαπανηρή από την φωσφίνη. Ωστόσο, μπορούμε να απεντομώσουμε χώρο μέχρι 300 m3 αλλά και δεν μπορούμε να πάμε σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει δυσκολία στη μεταφορά των αερίων.
    Η καταπολέμηση με άζωτο N2 ή διοξείδιο του άνθρακα είναι αποκλειστικότητα της Alpha Απολυμαντικής. Διαθέτουμε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε αυτόν τον τύπο εφαρμογής, βλέπε-Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για οικολογικές απεντομώσεις.

Καταπολέμηση σαράκι του ξύλου με Τοπική θεραπεία του ξύλου με μείγμα πυρεθρίνης.

Αυτή την μέθοδο την εφαρμόζουμε σε περιπτώσεις που λόγω των κανόνων ασφαλείας δεν ήταν δυνατό ναΚαταπολέμηση σαράκι με ένεσης χρησιμοποιήσουμε φωσφίνη. Μερικές εταιρίες για την καταπολέμηση του σαράκι χρησιμοποιούν μείγμα πετρελαίου με πυρεθρίνη. Ωστόσο, η Alpha Απολυμαντική μετά από πολλές δοκιμές χρησιμοποιεί μόνο μείγμα πυρεθρίνης. Το θετικό σε αυτό το μείγμα είναι ότι δεν έχουμε οσμή πετρελαίου στο χώρο. Άλλη χρησιμοποίουν οινόπνευμα. Σημειώνουμε ότι το οινόπνευμα δεν είναι φάρμακο για το σαράκι, ίσως είναι ένα ασφυξιογόνο. Η έγχυση εντομοκτόνων εντός της στοάς δεν αποτελεί ικανοποιητική μέθοδο καταπολέμησης λόγω ότι:

  • Το ρίνισμα του ξύλου  έχει παρακρατήσει την δραστική ουσία.
  •  η προνύμφη δεν θα επανέρθει σε ήδη προσβεβλημένη στοά.

Εντωμεταξύ,  υπολειμματική δράση πυρεθρινοειδή εντομοκτόνων θα θανατώσει τις προνύμφες που θα τραφούν από τα εμποτισμένα μέρη. Θα καθυστερήσει την επαναπροσβολή

Ψεκασμός με ψυχρό εκνεφωτή Cold fogger

Ωστόσο, σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούμε  να εφαρμόσουμε υποκαπνισμό τότε εφαρμόζουμε την μέθοδο μεΨεκασμός του ξυλοφάγων εντόμων με fogger. υπολειμματικούς ψεκασμούς σπρέι με ψυχρό εκνεφωτή Cold fogger. Την μέθοδο ψεκασμοί με σπρέι για σαράκι ξύλου  την εφαρμόζουμε για την αποτελεσματική μείωση του πληθυσμού έως και το μηδέν.  Εντωμεταξύ, εφαρμόζουμε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Σε μερικές περιπτώσεις όπως ψεκασμό του πατώματος μπορεί να εφαρμόσουμε σπρέι για την αντιμετώπιση του σαράκι με απλό ψεκαστήρα.

Καταπολέμηση σαράκι στα έπιπλα εντός στεγανού θαλάμου στο χωρώ σας.

Εξειδικευμένο συνεργείο εφαρμόζει τους υποκαπνισμούς εντός στεγανοποιημένουσαράκι, ψεκασμός στη σοφίτα θαλάμου στο χώρο σας ή στο δικό μας χώρο. Τα προσβεβλημένα αντικείμενα μπορεί να είναι, αγάλματα ξύλου αλλά και έργα τέχνης ξύλου, μουσικά όργανα, εικόνες, γούνες.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες προστασίας της περιουσίας

Εντωμεταξύ, προσφέρουμε Συμβουλευτικές υπηρεσίες προστασίας της περιουσίας σας από τα ξυλοφάγα έντομα.