Σκουλήκι σύκων, σταφίδας

Ephestia cautella

Ephestia cautella ή cadra cautella «σκουλήκι των σύκων, σταφίδας» είναι έντομο που επηρεάζει τα τρόφιμα σε αποθήκες. Προσβάλει κυρίως μισό ξηραμένα και ξερά σύκα, άλλα και πολλά άλλα ξηρά φρούτα και καρπούς Ephestia cautella(σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, φιστίκια, αμύγδαλα) ενώ προσβάλει λιγότερο το αλεύρι, τα πίτυρα, τα μπισκότα, τη σοκολάτα και τις ζωοτροφές.

Cadra cautella (C. cahiritella, Ephestiα cautella, E. cahiritella, E. passulello) (Lepidopfera, Pyralididae).

Εφέστια των σύκων, σκουλήκι των σύκων ή των αμυγδάλων, σκουλήκι του κακάο

Το Λεπιδόπτερο Ephestia cautella προσβάλλει κυρίως αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες), σπόρους κακάο, αλλά και αμυλούχες τροφές όπως επίσης και ζωοτροφές. Στην Ελλάδα είναι σοβαρός εχθρός των ξηρών σύκων. Τα τέλεια της γενιάς που διαχείμασε (με τη μορφή αναπτυγμένης προνύμφης), εμφανίζονται γύρω στον Ιούνιο. Ωοτοκούν είτε στα πεσμένα κάτω από τα δέντρα σύκα είτε σε άλλα αποθηκευμένα προϊόντα. Τον Αύγουστο, τα ενήλικα της πρώτης γενιάς ωοτοκούν στα αλώνια όπου τα σύκα είναι απλωμένα για ξήρανση. Η ανάπτυξη του εντόμου μπορεί να συνεχισθεί και μέσα στην αποθήκη όπου θα μεταφερθούν τα ξηρά πλέον σύκα.

Έχει 3 – 4 γενιές το έτος αλλά ο αριθμός αυτός εξαρτάται οπωσδήποτε και από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Καταπολέμηση:

Για την καταπολέμηση της Ephestia cautella συνιστάται να σκεπάζονται τα προς ξήρανση σύκα μετά τη δύση του ήλιου. Να αποφύγουμε με αυτό τον τρόπο την ωοτοκία των θηλυκών πάνω στο προϊόν. Επίσης παίρνουμε όλα τα ήδη αναφερθέντα προληπτικά μέτρα για αποφυγή προσβολής στην αποθήκη. Σε περίπτωση που έχει συμβεί προσβολή, εφαρμόζουμε καπνιστικά εντομοκτόνα ή βιολογική καταπολέμηση με ασφυξιογόνα αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ή άζωτο (N2).

ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ LG

ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ PRODUCTS